Sokakta oynamak çocuğa neler kazandırır?

Öncelikle güneş :) Saf d vitamini en büyük besin çocuklar için. Egzersiz yapmış oluyorlar atlıyorlar zıplıyorlar her bir kasları çalışıyor. Oyun kurarken ya da oyunu yönetirken stratejik yetenekleri, liderlik özellikleri ortaya çıkar gelişir. Risk almayı ve sonucu ile yüzleşmeyi öğrenirler. Ebeveynler için bu korkutucu doğru. Ama ağaca tırmanmak, koşarken düşmek vb. durumlarla baş etmeyi de öğrenmeliler. Hayatımız boyunca onların yanında olamayız ve koruyamayız. Bunlar dışında tabii ki sosyalleşirler ve doğanın açık havanın değerini öğrenirler.
Çocuk enerjisini en iyi dışarıda atar sağlıklı bir ortamda çocuğun oynamasına izin verildiğinde hem enerjisini atar hem arkadaş ilişkileri kurarak sosyal hayatını geliştirir. Kurduğu arkadaş ilişkileri iler paylaşmayı empati kurmayı neleri yapıp yapmayacağını öğrenir. Her bir insana merhaba dediğinde bir basamak daha öz güveni gelişir. Fen şeması açısından ise doğayı tanır ağaçlara çiçeklere hayvanlara böceklere dokunur. Çünkü siz neyin ne derece zararlı olduğunu çocuğunuza söyleseniz bile çocuğunuz kendisi dokunarak görerek öğrenmediği derece sizin söylediklerinizi zihninde bir yere koyamaz. Çocuklar için somut kanıtlar gerekir. Motor gelişimi olarak koltuğunda bisiklet sürdüğünde hoplayıp zıpladığında kaba motor gelişimini kazanır. Çocuklar düşe kalka büyür diyen büyüklerimiz bir yerde haklılar. Düşe düşe düşmemesi düşse bile kendini nasıl koruyacağını dahi öğrenir çocuklar. Eminim ki bir çocukla bir yetişkin aynı şekilde bir yerden düşse en az canı acıyan çocuk olacaktır. Çünkü bildiği bir durum olduğu için kendini koruyacaktır. Şuanlık aklıma gelenler bunlar.😄😂
Hah harika bir soru😍😍tam benlik. Çünkü
- özgür olduğunu hissetmeli
- doğayı kesfetmeli
- arkadaşlık ilişkilerini kuvvetlendirmeli
- dışarda ki zorluklara başa çıkmayı öğrenmeli
- el ve beyin becerileri gelisme li
- gerektiğinde kendini savunmayı öğrenmeli ( sokak kavgalarında vs (
-Güneş ışığı almalı
- enerjisini atmalı
- evden yiyecek götürüp arkadaş ve kardeşiyle paylaşmayı öğrenmeli
Benim çocukluğum sokaklarda geçti ve çok mutlu bir dönemdi. Şimdi ki çocuklar yukarda ki herşeyden mahrum😒
-Annneeeeüüü aciktim saclali ekmek yapsana
Annem:Tamam guzum
-Annneeeeüüü Yusuf da acmis ona da yap
:) evden yiyecek götürme kismini okuyunca bu diyalog geldi aklima
@youseemerollin aynı şeylerle geçti benim de çocukluğum. Ben salcayi pek sevmezdim o yuzden annem tereyağı sürüp üstüne şeker ekliyordu 😊şimdi yediğim hicbirseyde o lezzet yok😑
cogu zaman sükür ediyorum iyiki 2000 lerde dogmamisim diye 90larin cocugu olmak cok daha güzelmis 80lerin cocuklarida bizler icin ayni seyleri söylüyor kisacasi birsey eskiyince gercekten de degeri artiyormus..
@youseemerollin hele o bayramlık elbise heyecanı 😇😇yatagimin içinde saklardim sabaha kadar...
bizim ayakkabilari calmislardi hic giymedigim bayramlik ayakkabim calinmisti arefe gecesi bayarimin ilk günü bütün ev ahali terlikle dolastik :))
@youseemerollin 😀😀geçmiş olsun
gecmiyor iste unutamiyorum babam Almanya dan getirmisti o ayakkabiyi kimse de yoktu hava atacaktim hatta söylemistim bile arkadaslarima Babam bana Almanya dan ayakkabi getirdi diye cok agladim coookk
@youseemerollin aayyy travma olmuş galiba😔😔
evet biraz öyle oldu unutamiyorum maalsef
o güzel günlerin anisina bunu buraya birakiyorum :)
https://youtu.be/r3Pox04zuqw
@youseemerollin çok severdim o diziyi😊teşekkür Ederim
Cevap
25Cevap
Çocukların sokakta oynaması faydalı, çünkü; açık havada dolaşmak ve doğayla iç içe olmak daha iyi gelişmelerini sağlar. Yaratıcılıkları gelişir. Keşfetmeyi daha iyi anlar ve geliştirir.
Çünkü sokaklar hayat dolu ve çocuklar bunu mutlaka yaşamalı.
Arkadaşlık ilişkileri kurmaları, pekiştirmek açısından ve hayatı anlamak ve içinden takip etmesi için geçerli bir nedendir sokak çocuk için. Böylelikle çevresinde olup biteni daha iyi gözlemler, analiz eder ve bunları yaparken arkadaşları ile bağları kuvvetlenir.
Sosyal becerileri kuvvetlenir. Daha akıllı olur. Fiziksel ve mental anlamda eve hapsolmuş çocuklara göre daha gelişmiş bir seviyede olur.
Bilgisayar ve telefonlara hapsolmuş zamane çocuklarını görüyoruz. Çoğu gereksiz şımarık, sünepe ve hastalık derecesinde utangaç. Yetersiz bir nesil geliyor gümbür gümbür.
Nonformal eğitim için bu çok önemli. Özellikle bizim zamanımızda kendi oyuncağanı yapan, yeni oyunlar icad eden çocukların çoğunlukta olduğu zamanlarda. Ayrıca, bizlik ve bizcilik ile mutlu olunuldupunu öğrenir çocuklar ve ileride toplumlarınıda buna evirirler.
Kucucuk dünyalara sigmazdi cocukluklari telefondan tabletten ibaret olmazdi hayatlari. mucadeleyi sosyallesmeyi ogrenirlerdi salcali ekmek yemenin tadini doyasiya yasarlardi anne biraz daha oynayalim cumlesini kurmaktan eksik kalmazlardi mahalle arkadasligi kavramini bilirlerdi derin ve uzuntulu bir konu sanssiz bir nesil malesef
çocuklar bizler gibi değil çocuk bu çocuk sen hiç çocuk olmadınmı ne yapsın evde oturup habermi seyretsin.
kızmadım haddime değil
El becerisi kazandırır, bişeyleri yapabilmeye yatkın olur diye düşünüyorum.
Sosyal cesaretini de dengede tutar. Zira evden çıkmayan çocuklar insan gördü mü annesinin arkasına saklanıyor genelde..
Arkadaşlık duygularını tadar bir de..
yaratıcılıgını gelısterecek motor gelısmınden arkadasları ve cevreyle kuracagı ıletısımle sosyallesmesınden tutunda.. dusunce kendısının klkması gerektıgıne daır guvene ve ongoruye kadar herseyı katar sokak cocuga.. yalnız kontrol altında!
Çocuklar oyun ile kendi haklarını ve karşılarında olan kişilerin hakkını öğrenir. Ailesinin korumasında olamayacağı için kendini korumayı ve savunmayı öğrenir. Sokakta olmak öz güven sebebidir çünkü kendi sağlık ve güvenliği kendisine emanettir.
Çocuğun sokakta arkadaşları ile oynaması ona özgüven ve sosyallik sağlar. Gercek hayatı daha yakından tanıma fırsatı bulur. Yardimlasmayi sosyal ilişkileri, eğlenceli vakit geçirmeyi çocuk sokakta daha iyi öğrenir
Bir çok arkadaşıyla bir aradayken daha hızlı gelişim sağlayacağı gibi. Bir çok duyguyu öğrenir. Buda onun ileri dönemdeki hayatı için daha önemli adımlar atmasına yardımcı olur. En klas ve kaba örneği Arda Turan’ın dediği gibi “sokakta anaya küfredilmeyeceği öğrenilir” çok doğru.
Daha demin çocuk mahkumlarla ilgili bir bence okudum çok üzüldüm.. Orada kalan çocuklar sokakta oynamayı tatmalılar, çocukluklarını yaşamalılar diğer çocuklar gibi. Çok acı...
Arkadaşları ile kaynaşması ve hayatı öğrenmesi için diyeceğim ama ben kendi çocuğumu ilerde sokağa oyun için çıkaracağımı düşünmüyorum çünkü etraf kötü insanlarla dolu güvenemem
düşmek kirlenmek ıslanmak anneden terlik yemek erik calmak hayata bir başlangıç diyelim biz ona sokak bambaska😉 hele bidr mahalle ise
valla ben hep sokakta oynuyarak büyüdüm ve mükemmel biseydi ilerde çocugum olursa onuda sokaga cikartcam evde oturmasin.
özgüven kazandırır, dostluk kazandırır, anılar biriktirir, girişkenliği artar, börtü böcekten korkmamayı cesaretli olmayı, dayanışmayı öğrenir.
Bireyesl fikirler ürtemeyi ögrenir, takim calismasi yapmayi ögrenir, yaratici olur, pratik zekali olur, Arkadas edinmekte zorluk cekmez daha cok güzel etkliler vardir elbet simdilik aklima bunlar geldi.
sokakta oyun oynamak çocuğu mutlu eder arkadaş kazandırır iletişimi güçlenir gibigibi ☺
İnternet akımının virüslü halinden uzak kalmalı.
Sosyalleşmeli.
Eskide kaldı bu tür şeyler çocuklar artık evden çıkmıyor...
Artık parklar bile güvenli değil. Kapı komşuna bile güvenemezsin. Şartlar değiştirdi.
Sosyalleşmek açısından önemli olduğunu düşünüyorum..
Çocuklar sokak ta oynamalı hem korkularını yensinler hemde mikroplarla savaşmayı öğrensinler güçlemsinler bünyeleri sağlam olsun güneş görsünler
Hayatı dolu yaşamalı tatmali çocukluğunu yaşayan kimse büyüdüğünde daha özgür ve rahat olur
Ben sokakta oynayarak buyudum evde kalmak sorunda kalan cocukla bağımlılıkalara neden olur sokakta oynayan cocuklar zamanin hauatin arkadasliklarin ve sporun değerini anlar
Arkadaşlıgi ogrenir kardesligi ogrenir her dustugunde kalkmasini bilir ufak şeylere canı yanmaz
Kasları gelişir, çocuklar takip edilmeli, sokaklar güvenilir değil
Benim tamamen kendi kişisel görüşüm;
Bilgisayar oyunları IQ düşürüyor. Bence...
Sosyallesmelerini sağlar ilerde bu konuda problem yasamazlar
Neden oynamamalı 😎😎😎
Oynamasınlar bu devirde etraf sapık kaynıyor
Oyun becerisini kazanır ve sosyalleşir
En basitinden "insanları tanır."
Hayatı öğrenme adına iyidir
Doyasıya oyun oynama hakkını kullanmak için
Internet virüsünden kurtulmalari için
Hayata bakış açısını değiştiri
Biz öyle büyüdük onların da hakkı
Enerjisini dışarıda atmalı çünkü
Hayatı öğrenir hayatı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhaba,
Sokakta oyun oynamanın faydalarını şöyle özetleyebilirim:
İşte bu yüzden şimdilerde serbest oyun oynayamayan çocuklar iletişim kurmakta ve fikir bulmakta, ilişki kurmakta zorlanan çocuklar oluyorlar.