Merhabalar. Hamilelikte ultrasona girmeden cinsiyet belirleyen yöntemler varmış, ben de yeni duydum. Eşimle doğuma kadar cinsiyeti öğrenmeyelim dedik ama şimdi merak ediyorum. Doktora gitsem eşimin haberi olacak. Peki ben bebeğimin cinsiyetini nasıl öğrenebilirim? Cinsiyet belirleme testleri güvenilir midir? Daha önce yaptıysanız ve bildiğiniz yöntemler varsa bana da fikir verir misiniz?cinsiyet belirleme testi
Eşinizle anlaşıp doğuma kadar cinsiyeti öğrenmeme kararı aldıysanız bunun arkasında durmanızı tavsiye ederim. Çünkü uzman doktorlar, cinsiyet belirleme testlerinin güvenilir mi değil mi diye tartışmasını yapmaktansa ultrasonda direkt görülmesini tercih ettiklerini belirtirler. Fakat ben yine de bildiğim ve size biraz ipucu verebilecek cinsiyet belirleme yöntemlerinden bahsetmek istiyorum.
Cinsiyet belirleme testleri güvenilir mi, hangi yöntemler tercih edilir?
Cinsiyet belirleme testleri güvenilir midir?
Çin Takvimi
Toplumda bilinen bir yöntem olan Çin Takvimi, bebek planlaması yaparken tercih edilen bir yöntemdir. Daha bebeğin oluşmadığı zamanlarda takip edilen Çin Takvimi şu şekildedir:
Çin Takvimi
Çin Takvimi'ne bakarak bebeğin cinsiyetini planlama yöntemi her zaman geçerli olmamakla birlikte, bebek daha oluşmadan izlenen bu takvimler doktorlar tarafından pek tercih edilmemektedir ve ayrıca doğruluğu netlik kazanmamaktadır.
Makas-Bıçak Testi
Bu yöntemde anne adayının tercihine göre cinsiyet belirleniyor diye düşünülüyor. Anne adayının göremeyeceği şekilde bir mindere bıçak, bir mindere de makas koyuyorlar ve üstünü minderle kapatıyorlar. Eğer anne adayı hangi mindere oturursa o minderin altındaki nesnenin cinsiyetiymiş deniliyor. Bu yöntemde erkek için bıçak, kız için ise makas tercih ediliyor.
Buğday ve Arpa Testi
Antik Mısır'dan günümüze kadar gelen bu yöntem, "hangisi daha çabuk filizlendi?" düşüncesine dayanmaktadır. Bu yönteme göre; anne adayı, bir günde hem arpa hem de buğdayın üstüne idrarlarını yapar, ilk önce hangisi filizlenirse cinsiyet odur denilir. Erkek için arpa, kız için ise buğday tercih ediliyor.
Yağ Testi
Herkes tarafından bilinen ve çokça tercih edilen bir yöntemdir. Yağ testi, anne adayının karın şeklinden cinsiyet belirlemeyi gerektirir. Çünkü karna dökülen yağ hızlı akarsa erkek, yavaş akarsa kız denilir. Bu da, "karnı sivriyse erkektir" düşüncesinden doğar.
Karbonat Testi
Bu yöntem anne adayları arasında oldukça yaygındır. Temizlikten kişisel bakıma pek çok yerde kullanılan karbonat neden cinsiyet belirlenmesinde kullanılmasın ki, değil mi? :D Şaka bir yana, karbonat testinin çıkış noktası; idrar ve köpüktür. Bu yöntemde: - Su dolu bardağa 2-3 kaşık karbonat eklenir, - Karbonatlı suya idrar yapılır ve - Çıkan kabarcıklar yukarı doğru fışkırırsa erkek, sadece ufak kıpırdamalar olursa kız anlamına gelir. Doğruluğu tartışılır tabi.
Lahana Testi
Bu testi kız-kıza yapmanızı öneririm, zira renk oyunları ile bezeli bir yöntemdir. Lahana testinde kırmızı lahana kaynatılır ve bardağa eklenir. Lahana suyuna idrar damlatılır. Eğer su pembeye dönerse kız, mora dönerse erkek demektir.
Yüzük Testi
Cinsiyet belirleme testleri arasından en popüler olanıdır. Hamile yakını olan herkes bu yöntemi illaki uygulatmıştır, eminim. Peki yüzük testi nasıl yapılır? Şöyle; - Bir yüzük (tercihen alyans, hatta anne adayının alyansı) ucuna ip bağlanır. - Yüzük annenin karnına tutulur ve yüzüğün hareketsiz kalması için bir süre beklenir. - Eğer yüzük sağa-sola veya ileri-geri giderse erkek, daire çizerse kız olacak anlamına gelir diye düşünülüyor.
Hamilelik süreci içinde ana rahminde gelişimini sürdüren bebeklerin cinsiyetleri çeşitli şekillerde belirlenebilir ultrason muayenesi ile en doğru sonuçlara kolayca ulaşmak mümkün iken hamileliğin 10. haftası itibariyle evde cinsiyet belirleme testleri de uygulanabilir
Hamilelik sürecinin 13.-15. haftaları arasında bir süre içinde cinsiyet öğrenilebilir özellikle de ultrason muayenelerinden net sonuçlar çıkabilir fakat anne ve baba adayları bu haftalara kadar beklemek yerine evde basitçe uygulayabildikleri cinsiyet belirleme testlerini yapabilirler sabahları uyanır uyanmaz anne adayı idrarını yaparak cinsiyet belirleme testi uygulanabilir öte yandan kimi ülkelerde bu testler çeşitli sebeplerden dolayı yasaklanmıştır
Gebelik sürecinin erken zamanlarında meraklarına yenik düşen anne ve baba adayları tarafından uygulanan hamilelik testleri yaklaşık olarak %80 ila %85 gibi bir doğruluk payına sahiptir yani uzmanlar bu testlerin çok büyük ihtimalle şaşmayacağını ifade ederler ancak yine de en doğru sonucu ultrason verecektir çünkü yapılan gebelik testinin sonucu ile ultrason sonucu aynı çıkmayabilir..💫
En doğru cinsiyet belirme, bebeğin cinsiyetinin ultrason muayenesinde görülmesi ile mümkündür. Yumurta ve spermin birleştiği an cinsiyet belirleyen genler oluşur ancak cinsiyetin gözle görünür hale gelmesi için gebeliğin 12.-13. haftasını beklemek gerekir. Ki bu bazen 16._17. haftaya kadar sarkıyor.
...
Ama sizin durumunuz ultrason için uygun değil gibi. Bu yüzden sabırsızlanıyor ve tıbbi olarak tartışmalara açık bir yönteme başvuruyorsunuz. Güvenilir mi? Tabiki hayır. Çünkü tıbben henüz kabul görmemiş, psikolojik ve fizyolojik sıkıntılara elverişli ve kullananlara doğru sonuçlar vermeyen bir test türü.
...
Yapan bir kişi biliyorum ve sonuç tabiki yanlış çıktı. Sorunuzu görünce de araştırdım ve bir ebeye sordum bu testleri. Sonuç olarak yine bu testlerin güvenilir olmadığını öğrendim.