Ek gıdaya geçiş listesi oluşturmama yardım eder misiniz?

Her anne ve baba, bebeğinin ek gıdaya geçeceği günü iple çeker. Ek gıdaya geçmeden önce türlü araştırmalar, mama sandalyesi, önlük, bebek yemek takımı gibi birçok ürün alıp hazırlık yapmak ister. Ama burada önceliğimiz şu olmalı; bebekler ne zaman ve neler ile ek gıdaya başlamalıdır? Bu konuya açıklık getirmek için bir ek gıdaya geçiş listesi paylaşmak istiyorum.
Doğumdan itibaren ilk 4 hatta ilk 6 ay boyunca anne sütü kesinlikle 1. tercih olmalıdır. Annenin emzirememe durumunda ise formül mama ile bu süreç devam ettirilmelidir. İlk 4 ay boyunca ek gıdaya dair herhangi bir başlangıç yapmamanızı tavsiye ederim.
4 ile 6. ay arasında bebekleri ek gıdaya yavaş yavaş alıştırabilirsiniz. Tabi önce doktorunuza danışın daha sonra ek gıdaya başlamak için kolları sıvayın.
Bebeğin bu aylarda sindirimini zorlamayacak besinler ile ek gıdaya hazırlanması gerekir. Yoğurt, sebze püresi gibi ek gıda besinleri, tanesiz olmalı ve günde veya 2 günde 1 sadece 1 kez verilmeli, sadece tadına baktırmak olarak düşünebilirsiniz. Bu sırada anne sütü veya formül mama, beslenmenin büyük dilimini oluşturuyor olmalı.
6-8. ay arasında bebeklerin artık besinleri tatması değil direkt yiyebilmesi gerekmektedir. Zaten 4. aydan itibaren bazı tatları öğrenmesi için günde 1 kez bu besinlerden birer kaşık verdiniz, artık sıra doymaya geldi. Tabi anne sütü veya formül mamaya da bu süreçte devam edilmeli.
Yoğurt ve sebze püresinden başlayarak
meyve püreleri,
yumurta beyazı,
tuzsuz peynir gibi sindirimi zorlaştırmayan besinler tercih edilmelidir. Dişleri çıkmaya yakınsa meyveleri iyice temizleyip soyarak bebeğinizin kemirmesini, dişlerini kaşımasını da sağlayabilirsiniz.
9. aydan itibaren artık bebeğinizin zengin bir ek gıda menüsü bulunmalıdır. Bu menü içerisinde;
- Sebze çorbası,
- Meyve ve meyve püreleri,
- Yumurta (tam),
- Peynir,
- Baklagiller ve
- Et/tavuk bulunmalıdır. Çünkü bebeklerin sindirim sistemi her geçen gün gelişmektedir ve siz ek gıdaya geçtiğiniz günden itibaren bebekler bu besinlere göre gelişimlerini sağlamaktadır, bir yerde bebeğinizin vücudu besinlere alışmaktadır.
10. aydan itibaren bebeğinizin tabağı çeşitli besinlerle dolup taşacaktır. Bu besinlere önceki aylara ek olarak;
- Bal,
- Pekmez,
- Süt,
- Köfte,
- Tarhana-mercimek gibi çorbalar,
- Sebze yemekleri,
- Makarna,
- Pilav
- Meyveler de yer almaktadır. Burada dikkat etmeniz gereken şey şudur: Domates, bal ve sütü 12 ayını doldurmadan vermeyin. Çünkü bu bahsettiğim besinler, 1 yaşından küçük bebeklerde alerjik reaksiyon gösterme ihtimali yüksek besinlerdir.
Bana mesaj atarmisiniz lutfen
1) İlk gün hazmı en kolay ve en az alerjik olan gıdalar ile başlayın : Örnek: pirinç unu muhallebi veya elma suyu.
2) İlk günlerde tek çeşit başlayın ki bebeğinizin bağırsakları birkaç yeni gıda ile birden ilgilenmek zorunda kalmasın. Ayrıca birkaç çeşit birden başlanırsa ortaya çıkan yan etkilerin hangi gıdaya bağlı oldugunu ayırt edemezsiniz. Yani her 2-3 günde bir tek çeşit verin. İkinci çeşidi , ilkine alıştıktan sonra verin.
3) İlk ek gıdaların miktarı çok az olup yavaş yavaş arttırılır. Örnek: elma suyu 1-2 çay kaşığı ile başlanır ertesi günlerde giderek arttırılır. amaç yine bağırsakları zorlamadan alıştırmaktır.
4) Ek besinleri kaşık veya suluk ile verin , biberon kullanmayın;
5) İlk ek besinleri öğle öğününde ve aç karna deneyin : tok bebek yeni gıdaları reddedebilir.
6) Verilecek miktarı bebeğinize bırakın ; 'bu aydaki bebek en az 250 milim yemeli' şeklinde bir standart olamaz.
7) Bebek , almadğı besinler için zorlanmamalı , bir süre sonra tekrar denenmelidir.
8) Ek besinleri annenin yorgun olmadığı , keyifli oldugu , bebeğine yeni bişeyler verme heyecanını duydugu zaman vermek daha uygundur. Çünkü bebekler annedeki endişeyi , gerginliği hisseder. Gülümseyerek verilen gıdaları pek reddetmezler.
9) Her yeni gıdadan sonra kakada bazı değişiklikler olabilir , telaşlanmayın
10) Anne sütünün azalmasına engel olmak için aynı öğünde ek besinlerin ardından anne sütü verilebilir.
11) Bebeğinize beslenme alışkanlıgı kazandırırken ilk aylarda ödül veya ceza yöntemi uygulamayın. Neyi yemeleri gerektiği konusunda baskı ve kısıtlama yapmayın.
Havuç, patates, kabak püre şeklinde yapıp yedirebilirsiniz.
Yumurta sarı önemli ama alerjisi olabilir dikkat edin.
Meyve olarak elma, armut, muz
Yoğurtta var tabiki yoğurt içine muz ezerseniz çocuklar daha çok seviyor iştahla yiyorlar. Benden bu kadar kolay gelsin ☺️
Yoğurt, sebze püresi, meyve püresi ve çorba ile başla.
Cevap
2Cevap
İlk olarak demir içerikli sebze ve meyveler:kabak, taze fasulye, muz, armut, havuç ve tatlı patates gibi besinler püre ya da çorba şeklinde verilebilir. Yumuşak meyveler muz, kavun, çilek, şeftali gibi yumuşak meyvelerden püre hazırlana bilir. muhallebi de yaplabilir bebeklerin en sevdiği katı gıdaların başın da gelir süt ya da anne sütü ve pirinç ile hazırlanır. yoğurt, yumurta
Merhaba. Güle güle büyütün tatlı bebeğinizi. Ek gıdaya hoş geldiniz.🥕🥔🥑🥖🥚 Burası bebeğiniz ve sizin için ayrı bir dünya.🤗 Benim ozellikle en keyif aldığım dönemdi inanın. İlk kez tadım yaptığı her şeyin videosunu çekmiştim kısa kısa, her birinde yüz ifadesi görülmeye değerdi. Ahh geçmişe gittim 🙂 Gelelim size. Bu dönemde ilk olarak kendiniz yoğurt mayalayabilirsiniz, hem leziz hem sağlıklı oluyor. Ayrıca ek gıdaya başlarken meyve değil de sebze purelerinden başlamanızı öneririm. Çünkü ilk olarak lezzetli bir meyve tadı alan bebek sebze yemiyor maalesef. Patates, havuç, bal kabağı tercih edebilirsiniz. Yumurta bin sarısı, tuzsuz peynir kahvaltida azar azar tattirsbilirsibiz. Bir de size tavsiyem kesinlikle blender kullanmayın çatalla ezin yoksa daha sonra pütürlü gıdaya geçmesi zor oluyor. İnternetten pek çok tarif bulabilirsiniz. Kolay gelsin🤗🌺
Tuzlu ve şekerli gıdalardan, yağlı salçalı acılı şeylerden uzak durmalısın ayrıca genelde muz ezip verirler bir yaşından önce sakın yapmayın boğabiliyor. Başlangıç olarak evde cam kavanozda kendi mayaladığın yoğurt en güzel ek gıdalardandır altıncı aydan sonra taze mevsimlik meyvelerle püre yapabilirsin ama ishal ve kabızlık durumunu göz önünde bulundurup ona göre meyve seçmelisin ve su vermeyi ihmal etmemelisin.
Öncelik muz ve elma rendesi yap ver ben öyle alistirdim sonrada sebze yemeklerini çorbaları verdim arada oynarken eline salatalık havuç gibi şeylerde verir sen yemeyi öğrenir hoşuna gider ama yanında ol verdiginde daha bilmiyor yemeyi boğazına falan kaçar Allah korun 😦😊
Benimde yiğenim var oda ek gıdaya başlıcak. Bgn annemle konuştuk aslında eskiden pirinç unuyla muhallebi yapılırmış. Annem deneyecez dedi sizde bir araştırın
Yiyenlerim var benim bizimkiler yogurt çorba patates puresi yediriyorlardi dişleri tam olarak olmadığı için cignenmeyecek hafif şeyler yapmanız lazım
Yoğurt çorbası, patates püresi
Brokoli havuç falan haşla püre yap yedir işte.
Ek gıda için çok erken
Kemik suyu et suyu, meyve puresi
Ederim
Bok çorbası
En İyi Cevap