Selamlar. Bebeğimin karnesinde resimde eklediğim bir tablo var, tabloyu bir türlü anlayamadım ama persentil hesaplamasıymış. Bunu evde nasıl hesaplayabilirim? Persentil hesaplaması nasıl yapılıyor?persentil hesaplama
Şimdi persentil yüzde değer demektir. Yaşa, cinsiyete hatta ırka göre değişiklik gösterir. Hesaplama yaparken kesinlikle yerli bir tablo kullandığına emin ol öncelikle. Senin çocuğun ile aynı yaşa sahip olan çocukların boylarının, kilolarının ya da baş çevrelerinin değerlerini sana sunar.
Öncelikle yatay olan, aylar yazan sütundan bebeğinin kaç aylık olduğunu bulacaksın. daha sonra oradan dikey olarak yukarı çıkıp bebeğinin örneğin boyunu bulup o ikisini çakıştıracaksın.
Çakıştıkları yer orada en sağda yanında rakamlar yazan eğrilerden birinin üzerine gelecek. O eğrinin değerini okuyacaksın. Örneğin eğri %75’i gösteriyorsa bu, senin bebeğin yaşıtı bebeklerin %75’inden uzun ya da onlarla aynı boyda demektir.
Bakılması daha kolay bir persantil tablosu
Bu değerler %3 ila %97 gibi çok geniş bir aralıkta normal kabul edilir. Yani %3 eğrisinden altta ya da %97 eğrisinden üstte bir bebeğin yoksa normal aralıktadır. Ayrıca cinsiyete göre de fark ettiği için bebeğinin cinsiyetine göre doğru persantile baktığından emin ol.
Yine de persentil değerlendirmesi bebeğin gelişiminin takibi ile çok yakından ilgili olsa da tek başına muhteşem bir icat da değildir. Bu izlemlerin kesinlikle pediatrist ya da doktor kontrolü eşliğinde yapılması ve diğer değerlerle, aile ortalamaları ile birlikte değerlendirilmesi şarttır.
Bu konudaki en iyi açıklamayı aşağıdaki sayfada gördüm. Burada önemli olan sonuçların Türk çocuklarına uygun olması. Bazı sitelerdeki grafikler yabancı ülkelerin çocuklarına göre. Dolayısıyla yanlış sonuçlar çıkabiliyor
Persetil hesaplaması; bebeklerin büyüme eğrisini gösteren bir hesaplama türüdür. Bu hesaplama yöntemi, bebeğin; - boy - kilo - doğum tarihi - cinsiyet ve - baş çevresi bilgilerinin bilinmesiyle gerçekleşmektedir. Persetil hesaplamasına göre eğri şu şekilde görünmektedir:
persetil hesaplaması
Persetil hesaplaması, erkek ve kız çocuklara göre ayrı olmakla beraber, persetil eğrisindeki seviyelerde olması normal kabul edilmektedir. Örneğin; yukarıdaki resme göre erkek bebeğiniz 3. ayda 55-65 cm boyunda, 5-8 kilo ağırlıkta olması gerekmektedir.
Doğumdan hemen sonra verilen bebek karnesindeki persetil hesaplama eğrileri, Türkiye'de doğan bebeklerin ortalama değerlerine göre hazırlanmıştır. Bu durum, her ülkeye göre aynı şekilde işlemektedir.
Persentil yüzdelik dilim demektir. Mesela birinci persentil ilk yüzde bir, ikinci persentil ikinci yüzde bir, yüzüncü persentil ilk 100. yüzde birlik kısım oluyor. Ortadaki kesiksiz çizgi en sık görülen ağırlık ve yaşlar. İki uçtaki uzun kesikli çizgiler en az görülen yaş ve kilolar. %3'ün altı ve %97'nin üstü olağanüstü değerler. Kız 18 yaşında diyelim. Bu cetvele göre 9 kg ile 14 kg arasında bir yerde olması gerekiyor.
Haha herkes yanlış söylemiş.. yüzdelik dilimi ifade eder.. yani mesela 36 aydaki çocukların %3 11kgye kadarken %97si 18kg ye kadar demek.. senin bebeğin ortalama bir yerlerde mi onu karşılaştır.. sen bana söyle kac aylık kac kilo ben sana söyliyeyim..
En İyi Cevaplar