Ne yazık ki toplumumuzda kız çocukları normal doğum hakkında küçüklüklerinden itibaren yalan yanlış bir bilgi kirliliğine maruz kalıyor. Bu yüzden neredeyse tüm kadınların normal doğuma karşı bir ön yargı beslemesi beklenilen bir şey.
Üniversitede Anne-çocuk Sağlığı dersinde izlediğim 3 farklı doğuma kadar ben de böyle düşünüyordum. Normal doğum, sezeryen doğum ve suda doğum videoları izlemiştik ve sezeryende yapılan işlemleri görseniz koşa koşa bir normal doğum kursuna gideceğinizden eminim. 😊 ×Ayrıca normal doğumda bebek doğum kanalından geçerken anneden bağışıklık sistemini güçlendirici bakterileri alıyor. Yani normal doğan çocuklar sezeryenle doğan çocuklara göre daha bağışıklıklı diyebiliriz. ×Sezeryende sütün gelmesi uzun zaman alırken normal doğumda vücut "bebek geliyor, süt bezleri süt üretimine başlasın" sinyali verdiği için süt daha çabuk geliyor. ×Annenin iyileşme süresi daha kolay oluyor ve lohusalık depresyonu ya hiç yaşanmıyor ya da çabucak atlatılıyor, böylece bebekle annenin iletişimi daha çabuk başlıyor.
Doğum sürecini kolay geçirmek mümkün!
Öncelikle doğumda neler yaşayacağınızı ve neler yapmanız gerektiğini öğrenebileceğiniz bir gebelik ve doğum kursuna gidin. Böylece doğum esnasında sancınız geldiğinde nasıl hareketlerle bunu minimuma indireceğiniz konusunda profesyonel bilgi alabilirsiniz. Şimdiden hayırlı olsun 😊
Hamileliğim boyunca hep normal doğum yapmayı arzuluyordum, doğum yaklaşana kadar da normal olacağını düşündük hep, hatta doktorumuz da normal doğum beklediği için sezaryen hakkında herhangi bir planımız olmadı. Fakat son anda acil sezaryen olmak zorunda kaldığım için normal doğumu bizzat yaşayamadım. Ama mesleğimin getirdiği tecrübe ve bulunduğum onlarca (belki daha da fazla) normal doğum, bunun sadece bir süreçten ibaret olduğunu gösterdi. Yani normal doğum çok mu zor, evet ama bittiğinde büyük rahatlık yaşıyorsun.
Normal doğum yaptığında: - Biraz dinlendikten sonra ayağa hemen kalkıyorsun, - Bebeğin ile anında tensel iletişim sağlıyorsun, - Sezaryende yaşanan hareket kısıtlılığını yaşamıyorsun, - Doğumdan sonra normal yemek yemeye devam ediyorsun, - Ameliyatın getirdiği risklerden muaf oluyorsun.
Şayet bebek ters pozisyondaysa anne karnında veya kordon boynuna dolanmışsa o zaman sezaryen yapıyorlar yoksa normal doğumu tercih ediyor doktorlar. Aslında her ikisinde de dikiş olayı var. Normal doğumda da alt kısma makas atılıyor ve sonra tekrar dikiliyor lohusalık olayı da budur zaten.. Sezeryan da ise dez avantaj karın kasları biraz zarar görüyor ve zamanla çok ince bir çizgi şeklinde iz kalıyor , her ne kadar estetik dikilse de.. İlk zamanlarda oldukça dikkat etmek lazım mikrop kapmaması açısından sık sık pansuman yapılmalı. Wc ye gidiş zorlanıyor tabii ki.. Ama 1 hafta sonra düzeliyor herşey. Ayrıca hiç bir vaginal genişlikte olmuyor sezaryende. Fakat tabii ki tüm bu kararları doğum doktoru alıyor artık normal mi yoksa sezaryen mı diye.. Eskiden anne adayı kendi seçiyordu bunu doktoru ile konuşup..
Normal doğumun zorluğunu yenmek için bu evrede sizi rahatlatan birtakım aktiviteler yapabilirsiniz. Bunlar kısaca;
Hafif bir yürüyüş yapmak Ilık bir duş almak Rahatlatıcı bir müzik dinlemek Doğum eğitimlerinde öğretilen rahatlatıcı nefes tekniklerini uygulamak Pozisyon değiştirmek
Normal doğum sezaryen doğum ile kıyaslandığında hem anne hem de bebek için en sağlıklı olanıdır çok fazla mecbur kalmadığı sürece her anne öncelikle normal doğumu tercih etmelidir eğer annenin ya da bebeğin canı tehlikede ise sezaryen doğuma başvurulmalıdır
Sezaryen doğumun ameliyat kaynaklı olduğu için normal doğuma göre daha acılı ve sorunlu olacağını düşünüyorum sezaryen daha acılı olur ayrıca suni sancı ile normal doğum yapmak artık daha kolay korkulacak bir şey olduğunu sanmıyorum
Normal doğum yaptığında bir anne birkaç gün dinlendikten sonra normal hayatına geri dönecektir bebeği ile ilk yakın teması kurma şansı olacaktır sezaryen doğum sonrası yaşanılan ameliyat sorunları yaşanmayacaktır en önemlisi de bir anne ancak normal doğum ile anneliğin zevkini tadabilir..💫
Toplumda sezaryen doğumun güzel bir şey olduğu algısı almış başını gidiyor. Sezaryen bir doğum şekli değildir, acil kurtarıcı bir operasyondur. Gebeliğinizde ve bebeğinizde herhangi bir problem yoksa sonuna kadar normal doğum için beklemelisiniz. Sezaryenle doğumlardan sonra rahmin toparlanması normal doğuma göre daha uzun sürer. Normal doğumda 6, sezaryen de 8 haftadır ortalama. Sezaryenle doğum sonrası emzirme ile ilgili problemler daha sık görülür. Normal doğumla doğan bebek doğum kalanından geçerken akciğerlerindeki sıvı boşalır ve solunumu genellikle sezaryenle doğan bebeklere göre daha iyidir. Aynı şekilde normal doğan bebekler doğum kanalında annenin hastalık etken maddeleriyle temas eder ve bağışıklık sistemi daha güçlü olur. Normal Doğum her zaman daha avantajlıdır. Ama dediğim gibi risk durumlarında sezaryen tercih edilebilir. Bunun için gebelik boyunca güvendiğiniz bir ebe veya hekimle süreci yönetmenizde fayda var.
Hayir herkesin bunyesi farklidir normal dogum en sagliklisidir aslinda ama bebek ve anne riskte olmadigi surece riskli bir durum varsa sezeryan olunuyor zaten ⁉️ Normal dogum istiyorsan kesinlikle psikolojini bozacak seyler izleme herkesinki bir degil cunku rahat ol ve dusunme hayirlisiyla saglikli bir sekilde kucaginiza alirsiniz ins 🤲😊
Doğum yapmadim ancak hemşireyim kadın doğumda staj yaptım doktorunun ve ebe hemsirenin söylediklerini yaparsan çok rahat doğum yaparsın korkacak bir şey yok
Ben hamileyken doğum vidyoları izlerdim 'Manyak mısın korkarsın doğuramazsın' diye kızarlardı o günleri hatırladım "sende izleme bak korkarsan sonra doğuramazsın!" 😂😂😂
En İyi Cevaplar