"Afrikalı bebekler ağlamaz" diyorlar. Sizce neden ağlamazlar?

Gebeliğim İngiltere’de başladı. Evde doğum yapmak için bir müddet uğraştım, işimi ayarladım, evimi değiştirdim ve nihayet hamile olduğumu öğrendikten beş ay sonra ülkeme gittim. İngiltere’deki herhangi bir annenin yapacaklarını yaptım. Bir sürü kitap okudum. Derken büyükannem beni uyardı. Dedi ki bebekler kitap okumaz, yapman gereken şey kitapları değil bebeğini okumak. Okuduğum bir sürü makalede Afrikalı bebeklerin, Avrupalı bebeklerden daha az ağladıkları yazıyordu öte yandan. Sebebini merak ettim.

Eve gittiğimde gözlemlemeye başladım. Anneleri ve bebekleri gözledim her yerde. En gençlerinden en büyüklerine kadar, evde ve dışarda hepsini izledim haftalar boyunca. Gözüme çarpan ilk şey, çocukların ne kadar az göründükleriydi. Genellikle iyice sarılıp sarmalanmış ve annelerinin, nadiren de babalarının sırtına iliştirilmiş oluyorlardı. Kocaman çocuklar bile anne ya da babalarının ardında görünmez oluyorlardı, kocaman bir battaniyeye sarıldıkları için. Eğer bir parmağın ucunu görebiliyorsanız şanslısınız, gözleri ve burnu unutun. Sırta bu şekilde bağlanmak, ana-rahmi benzeri bir etki yaratıyor çocuklarda. Böylece çocuklar alışmaya çalıştıkları dünyanın stresinden uzak kalabiliyorlar.

Bütün bu gördüklerim büyükannem köyden bizi ziyaret etmeye geldiğinde daha da anlamlı göründü gözüme. Bu arada doğum yapmıştım ve benim bebeğim herkesinkinden çok ağlıyordu. Yoruluyordum, dahası okuduğum her şeyi unutmuştum. Ama büyükannemin bütün sorunlar için tek bir çözümü vardı: “Emzir şu bebeği.”

Karşılaştığım sorun ne olursa olsun, büyükannem bana yalnızca emzirmemi söylüyordu. Emzirdikten sonra da yanından kalkmama izin vermiyor, onunla uyumaya devam etmemi istiyordu. Böylece bebek ve ben birbirimizin doğal uzantıları haline gelmeye başladık kısa bir süre içinde.

Derken Afrikalı bebeklerin daha az ağlamalarını sağlayan sihirli formülü öğrenmiş oldum. Anne ile bebek arasındaki karşılıklığı bağı canlı tutmak, o bağ orada değilmiş gibi yapmamak.
JC Niala, InCulture Parent
"Afrikalı bebekler ağlamaz" diyorlar. Sizce neden ağlamazlar?