Az sonra başlıyoruz KScanlar! :) Son sorularınızı aşağıya bırakabilirsiniz.
https://images.kizlarsoruyor.com/custom/anne-bebek-r%C3%B6portaj.jpg

Merhaba. Benim sorularım şunlardır:
1- Çocukların ev ödevlerine ne kadar yardımcı olunmalıdır? Tamamına mı yoksa ipucu niteliğinde bir yardım mı?
2- Çocuğun beslenmesini yanında taşıması, onun dışlanmasına sebep olur mu? Artık çocuklar fast food olmayan yemeği yemekten saymaz oldu.
3- Kız çocuklarının sadece kızlar ile iletişim kurmasına yönelik toplumsal tavır oluşmaya başladı. Peki okullarda bu oluşumu kırmak ve sağlıklı kız-erkek ilişkilerini sağlamak için velilere düşen görevler neler olabilir?
Şimdiden teşekkürler.
1- Birinci sınıfta ilk dönem ödevler beraber yapılmalı, ders çalışma alışkanlıkları oturuncaya kadar yardım edilmeli. Çocuk okuma yazma öğrendikten sonra ödevlere destek olunabilir. Aile ödevleri kesinlikle kontrol etmeli bu ailedeki iletişimi de artıracaktır.
2- Bütün sınıf fast food yiyor ve siz çocuğunuzun beslenme yemesini istiyorsanız ona farklı olmanın ne kadar özel olduğunu anlatabilirsiniz. Ancak çocuğunuz ergenlik dönemindeyse haftanın belli günleri sizin için de uygunsa kantinden yemesine izin verebilirsiniz. Çünkü bu çocuğunuzun arkadaşlarıyla vakit geçirmesi ve sosyalleşmesinin yollarından biridir.
3- Okuldan kız erkek arkadaşlarını eve davet edebilirsiniz. Dışarıda paylaşımı olan çocuklar okulda da arkadaşlıklarını sürdürürler. Ancak çocuk ergenlik dönemindeyse karşı cinsle arkadaş olması için çok da ısrar edilmemeli. Kız erkek yerine birey olmakla ilgili söylemler çocukları rahatlatır.
Teşekkür ederim ☺️
💕💕💕💕
Merhabalar, hoşgeldiniz Banu hanım..
Birinci sınıfa başlayan kızım var ve dikkat dağınıklığı sorunu yaşıyoruz.. Konsantre olamıyor ve özgüven eksikliği var. Bildiği şeyleri bile kendine güvenerek söylemeye çekiniyor..
Ben kızıma çok vakit ayırıp sabırla ona ders çalıştırıyorum, onu sıkmadan oyunlar oynayarak öğretmeye çalışıyorum ama faydalı olamadığımı düşünüyorum..
Ne yapmamı önerirsiniz? Nasıl bir yol izlemeliyim? Cevabınız için şimdiden teşekkürler...
@Kuzey1994 hayır ödevi kızım kendi yapıyor. Ödevi bitirdikten sonra kontrol ediyorum.
Kızım 6 yaşında :)
Öncelikle elinizden geleni yapmanız ne güzel... Gerçek bir dikkat dağınıklığı sorunu olup olmadığını anlmak için okuldaki rehber öğretmeninin bu konuda bir çalışma yapmasını isteyin. Dikkat dağınıklığı problemi varsa dikkat güçlendirme çalışmalarını okulda ve evde yapabilirsiniz. Bunun için çocukların sevebileceği oyun gibi dikkat güçlendirme setleri var, onlardan kullanabilirsiniz.
Okulun rehberlik servisinden bugün randevu aldım. Bahsettiğiniz oyun setlerini araştıracağım. Çok teşekkür ederim cevabınız için 🙏
Hoşgeldiniz👏
1. Sınıfta kaynaştırma öğrencisi olarak okuyan çocuğum ödevleri yapmakta zorlanıyor! Diğer öğrenciler için basit olan bazı harflerin yazılımı ve telaffuzu benim çocuğum için çok zor olabiliyor, arkadaşlarının yaptığı şeyleri yapamamak çocuğu olumsuz etkilermi?
2. Sorum: Ders bitiminden sonra ek ders alması çocuğu okuldan soğuturmu?
@Vanilin07 kaynaştırma dersi adı altında ders almıyor, diğer çocuklarla aynı dersliği aynı saatlerde kullanıyor.
@Vanilin07 aynı saatlerde yazmıştım, tam zamanlı yani
@Vanilin07 okul müdürü bu konuda sıkıntı çıkardı bize
@Vanilin07 sakıncası yoksa özel olarak anlatmak isterim
@An_be_an_ gönüllü özel eğitimci öğretmen bulduk ama ders süresi çok az
12 saate kadar alabilir farklı öğretmenlerle geri kalan ders saatini doldurabilirsiniz. Verimli olursa az dediğiniz ders saati bile yetebilir. Yeterki çocuğunuzla iletişim kurabilen bir öğretmen olsun.
@Vanilin07 para kazanmak istemesi öğretmenin mesleğini sevmesine engel değil.. öğretmen olarak önyargılı olmanız ise acı bir durum, demek ki mesleğini seven idealist öğretmenlerle çalışmamışsınız..
@An_be_an_ polemiğe gerek yok hanımlar😊 yanlış anlaşılma oldu sanırım. Elbetteki herkes para kazanmak için çalışıyor. İdealist öğretmenler para için yapmıyor ki zaten ek ücret çok düşük.
Aynen
Disleksi olabilir mi?
@yagmurgunes o nedir efendim?
Disleksi olabilir. Uzmana gösterin.
@SinirliBiber disleksi değil abi, heyet raporumuz var.
Birincisi arkadaşlarının yaptığı şeyleri yapamamayı eğer çocuğunuz olumsuz bir farklılık olarak görürse olumsuz etkilenir. Ancak her bireyin farklı olduğunu onun da farklılıkları olduğunu kendisiyle ilgili olumsuz ön yargıları oluşmaması için bir sohbet yaparsanız bu durum tersine çevrilebilir. Olumsuz etkilenmenin sebebi önyargılardır.
İkincisi ek ders alması eğer çocuğunuz çok yorulduğunu söylüyorsa olumsuz etkileyebilir. Eğer yorulmuyor ve her şey yolunda gidiyorsa bu şekilde devam edebilirsiniz.
Teşekkür ederim🌹
Eig için teşekkürler
💕💕💕💕
Kaynaştırma öğrencileri ile ilgili video da çektik yakında yayına girecek
Merakla bekliyorum🤗
cocuklarin aileye ihtiyaci var aslinda birlikde vakit gecirebilecegi
cok tesekkur ederim ogretmenim
Kesinlikle çocukların ailelerinden en büyük beklentileri zaman 👍
ilgi vakit sevgi
Cevap
61Cevap
benim oğal orta okula başladı hala yazı yazmayı sevmiyor çivi yazısı gibi onun dısında derdimiz yok şükür
Merhaba,
Yiğenim, 1. sınıf öğrencisi. Annesi hadi oğlum ders saati dediği zaman çocuk sinit krizi geçiriyor adeta. Değişik değişik bağırıyor ağlama krizlerine giriyor.10 dk da yapılması gereken bir ödev 4 saatte yapılmıyor. Sürekli okulu sevmediğini söylüyor. Okulda ise ders dinlemiyor sürekli ders kaynatma peşinde. Öğretmeniyle kankası gibi sohbet etmeye çalışıyor. Hatta bazen tenefüste uyuyor ders saati gelsede uyanmıyor.. Bunun dışında okula başlamadan önce okumayı çözmüştü. Bunun bir etkisi var mı acaba?
2012 mayıs doğumlu bu arada.
Okuma yazma bilmesi sınıfta sıkılmasına neden olabilir. Ancak bu davranışlarının tek nedeni bu olamaz. Evden ayrılmak istememe, okulda yaşanılan kötü bir olay, yahut gelişimsel farklı bir özelliği olması bu davranışları göstermesine neden olabilir.
Bir çocuk uzmanıyla, pedagog, psikolog, psikolojik danışman size yardımcı olabilir. Burada tanımladığınız tablo için bunu öneririm.
Teşekkür ederim Banu hanım ❤
Çocuk değilde benimle ilgili bir soru soracağım. Ben ufakken 4-5 yaşında iken annemden ayrı kaldım ne kadar süre kaldığımı pek öğrenemedim bende hatırlamıyorum. Gece rüyalarımda babamın annemi öldürdüğünü görüp duruyordum. Oysa hiç alakası bile yoktu yani. Babam öyle bir insan bile değil. Ama annemden ayrı kaldığım için psikolojik olarak sürekli görürdüm. O uzun bir süreden sonra 21 yaşıma kadar annem yanımdan hiç ayrılmadığı halde yılda en az 1 kere de olsa annemin öldüğünü görüyorum ve ağlayarak uyanıyorum. Ufaklıktan gelen bu travmayı nasıl atlatabilirim? Önceden ilkokul rehber hocası benimle konuştuğu halde hiçbir şekilde bu travmayı atlatamadım. Ne önerirsiniz? Ben ne kadar düşünmesem de rüyalarımda annemin öldüğünü görüyorum. Bunu beynime anlatamıyorum. Siz ne önerirsiniz?
Annenizi rüyanızda sürekli görmenizin nedeni onu yeniden kaybedeceğinizi düşündüğünüz için olabilir. Travma atlatmak için psikanaliz yapan bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederim.
Teşekkür ederim
merhaba
8. sınıf 12 yasında bır oglum var. Karne sonuclarımız cok ıyı olmasına ragmen, hıc ders calısmıyor. Odevı sadece yapmıs olmak ıcın yapıyor. Sınavdan sınava , oda beraber ve zorla ders calısıyoruz. Ustun zekalı oldugunu dusunmuyorum cunku takdırı sınır notuyla alıyor.
Bu sene sınav kaygısı olması gerekırken, daha fazla ustlenmesı gerekırken, hıc ama hıc umursamıyor. Iyı ornekler, meslekler, basarı ogutlerı ve orneklerı gostermeme, bu vb fılmler ızletmeme ragmen rahatlıgına (!) devam eden bır cocuk... Ne onerırsınız? Ne yapmalıyım? Cok tesekkurlerımle...
Aha benim çocukluğum gözüme geldi 😂😂😂😂
@Uykusuzluk996 sonuc?
Mühendislik okuyorum. Ayrıca 16 yaşımdan beri hem çalışırım hem okula giderim😊
Annemde hep ders çalışmamamdan yakınırdı. Ama derslerim hep iyiydi. Hatta babam hocama ek ödevler vermesini istedi onları da okulda bitirir, eve gelince ödevim bitmiş olurdu 😂 sonra annem başkalarının çocuklarını örnek gösterirdi. O zaman annemden nefret etmeye başladım. Çunkü hiç beni beğenmez hep başkalarının çocuklarını överdi.
Aynı hatayı yapmamanızı öneririm
@Uykusuzluk996 boyle bır ovgum yok sukur ki.. ama endısem hat safhada. su an saat 21 23 ve benım oglum odev ıcın yenı dersın basına gecıyor :( oyle ıste...
Bende öyleydim. Şu an 12 yaşındaki kardeşim de öyle. Emin ol dersleri iyi olduğu müddetce endişe edilecek birşey yok. Yine de siz ders yapması için temkinleyin, ama eğlenceli anne olmak daha önemli bence.
@Uykusuzluk996 tesekkurler
Çocuğunuzla ilgili her şey yolunda görünüyor. İlla ki sınav döneminde bir sınav kaygısı olması gerekmez. Dersleri de derste anlayan bir zekaya sahip demek ki, ödev yapmasına gerek kalmıyor. İstekleriniz sizin istekleriniz olabilir mi?
Hocam, zaten ülkemizde annelerin okul anlayışı bu. Ders çalışılmadan başarı gelmez sanıyorlar. Oysa bazen öğrenci ilk dinlediğinde anlar ve daha sonra zaten sınıfta defalarca tekrar edilir. Sıra derslere gelince de çabuk sıkılır.
Ablanın çocuğunda sorun yok bence de. Demek ki dersi kolay buluyor ki dersleri yapmak istemiyor
6. sınıfa giden kızım bu yıl gelen fen bilimleri öğretmenini sevmiyor. Benim kızım gayet uyumlu ve derslerinde başarılı bir öğrencidir. Bugune kadar hiçbir öğretmeninden şikayet duymadım. Defter düzeni gayet iyi olduğu halde fen bilimleri. Öğretmeni hoşuma gitmedi diyerek yazdıgı sayfalarca ödevi tekrar yazdırıyor bütün sınıf geneline böyle yapıyor. Çocuk o dersin oldugu gün okula gitmek istemiyor. Çok sert bir öğretmen sesini alçak tonda duymadım hiç bu duruma çok üzülüyorum ne yapmam gerekiyor çocuğumun okuldan soğumasını istemiyorum. Geçen sene ki öğretmeni çok iyiydi derslerini çok seviyordu kızım bu yıl fen dersine karşı soğukluk var nasılsa beğenmiycek diye yapmak istemiyor. Bir de kitabı oldugu gibi deftere yazdırıyor hafta sonu 20 sayfa yazdı ben doğru bulmuyorum hiç. Ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok mutlu olurum lütfen.
Çocuğunuzda bu durumun yarattığı etkileri öğretmeniyle muhakkak paylaşıp neler yapabileceğiniz konusunda yardım isteyin. Sorunu yaratan sorunu çözsün lütfen :)
Teşekkür ederim vaktinizi ayırdığınız için. Bunu çocuğa yansıtır mı acaba diye düşündüm ama böyle devam ederse bizim için daha sıkıntılı dönemler gelecek en doğrusu tekrar öğretmeni ile konuşmak.
Selamlar :)
Kuzenim bu sene okula başladı. Ödevlerini yaparken sürekli uykusunun geldiğini söylüyor. Ama desin başından kalkınca cin gibi enerjik oluyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz? Tavsiye verebilir misiniz?
Şimdiden çok teşekkür ederiz annesiyle beraber :D
Bütün çocuklar aynı, ders yaparken stresten uykuları gelir, kolları ağrır, karınları ve baş ağrıları hiç bitmez. Ders bittiği an herşey normale dönüyor. Oğlum dan biliyorum.
@KışGüneşim__ ama bunun bir çözümü olmalı. yoksa nasıl verimli ders çalışacaklar ki
Ben gaza getiriyorum, oğlum derslerin çok iyi çok başarılısın öğretmenin senden çok memnun, ödevlerini yapman öğretmenini ve beni çok mutlu ediyor dediğim zaman daha azimli ve mızmızlık yapmadan dersimizi yapıyoruz.
@KışGüneşim__ ama gaza getirmeden yani başında durmadan da çalışması gerektiğini bilmeli çocuk :/ sürekli yanında olamayabiliriz
Hocam ben kendim için bir soru sormak istiyor bilgili birine danışmak istiyorum. Öncelikle üniversite sınavına hazırlanan 18 yaşında bir genç olduğumu belirteyim.
Sınav sistemimiz yüzünden sahip olduğum güvensizlik ve salmışlık ile ders çalışmadım mezuna kaldım. Bu yıl yeniden hazırlanıyorum ama neyi nereden tutayım? Nasıl bir şekilde çalışayım bilmiyorum.
Evde çalışıyorum temelim yok hayatım boyu dershane eğitimi almadım.
Matematik 4. Sınıftan lise 1 e kadar matematik eğitimi alamadım hiç. Neyse güç bela az toparladım ama yine kaygı çok fazla bazen masa başına oturunca kal geliyor konular karışıyor.
Elimde olan çoğu test kitabı da güncel değil eski basım herkes fayda etmez soru kalıbı değişti onları çözmek zaman kaybı diyor. Sizce ne yapmalıyım?
Çalışamamanızın sebebi kaynaklara ulaşamamak ve motivasyon eksikliği gibi görünüyor. Kaynaklara ulaşmak konusunda (test kitapları vs) için size bir destek kampanyası açalım, bana özelden mesaj atın lütfen.
Teşekkür ederim 💜
Sizi takip ettim mesaj atamadım 😊
Merhaba.. Hoşgeldiniz Banu hanim.
Benim sorum size şu:
Oğlum 1. sınıfa başladı fakat ders yapmakta zorlanıyoruz sürekli bir yerlere kaçıyor okumak istemiyor bunun için ne yapmam lazım oğlumu nasıl motive ederim?
Dersler zor geldiği için okula gitmek istemiyor olabilir. El kaslarında ya da gözlerinde bir problem olup olmadığını öncelikle çocuk doktoruna giderek kontrol ettirin. Okulun zorunluluk değil, gereklilik olduğu hakkında sohbetler yapabilirsiniz. Okuldaki arkadaşlarıyla okul dışında görüşmesini sağlarsanız arkadaşlarıyla paylaşımı artacağı için okula da ilgisi artacaktır.
Kızım seneye okula başlayacak. Ama arkadaş ortamına girdiğinde ilk başlarda çok çekingen davranıyor. Bu beni gerçekten çok rahatsız ediyor.
Onu özgüveni yüksek yetiştirmeye çalışıyoruz ama bir yerde hata mi yapıyoruz bilmiyorum. Ne yapmalı bu durumda?
Kızınız arkadaş ortamına girmede çekimserlik yaşıyorsa büyük gurupları yerine küçük arkadaş guruplarına girmesi için teşvik edebiklirsiniz. Yine okul seçiminde de çok kalabalık olmayan ve yine çok büyük olmayan okulları tercih edebilirsiniz.
Fikirleriniz için teşekkür ederim. Saygılar ve sevgiler.
Merhaba Banu hanım. Kızım 7. Sınıfa gidiyor. Okul u ve ders çalışmayı hiç sevmedi. Sürekli problem yaşıyorum. Ama bu zamana kadar çok çabaladım. Aynı zamanda çok dikkat sorunu var. Ne kadar çalışsa da bu yüzden başarılı olamıyor. Geçen gün okulumuzun rehber öğretmeni kaynaştırmak için benim kızımı sınıfın en çalışkan 5 arkadaşının yanında sende dikkat dağınıklığı yok. Sen tekrar yapmıyorsun. Çalışmıyorsun diyerek gülimsemiş ve arkadaşları da gülmüş ve çok utanmış. Eve geldi ağlayarak ne yapacağımı şaşırdım. Ben zaten okula gitmesi konusunda çok uğraşıyorum. Bir eğitimci nasıl olurda bu yanlışı yapar anlamıyorum.
Öğretmeni ile çocuğunuzun neler yaşadığını paylaşın lütfen. Bu durumu düzeltsin
Merhabalar öncelikle. Kardeşim 5. Sınıfa gidiyor şu an ve artık okula gitmek istemediği söylüyor kaç haftadır elimizden geleni yaptık ve okula gönderemiyoruz. Acaba arkadaşlarından mı korkuyor diye düşündük ama kesinlikle araştırdık öyle bir durum yok. Okulunu sınıfını değiştirelim diyoruz yine istemiyor. Derslerden nefret ettiğini söylüyor. Çok inatçı bir kişiliği var kesinlikle ikna olmadı. Dünyanın en inatçı çocuğu o sanki.😕
Derslerde zorlanmış ve anlayamadığı şeyler olmuş olabilir, belki kendini bu yüzden kötü hissetmiştir. Arkadaşlarından öğrenmeye çalışın. Bir sorun yoktu ve ben artık okula gitmek istemiyorum diyorsa ortada somur bir sorun vardır.
Merhaba Banu hanım. 8 yaşında 3. Sınıfa giden erkek kardeşimle alakalı danışmak istedim size. Ödev yapmaktan kaçıyo çoğu zaman. Okuma saatleri düzenliyorum okul ortamı yaratıyorum güzel başlıyoruz aradan çok geçmeden sıkılıyo hemen. Eğlenceli etkinlikler yapmaya çalışıyorum aynı şekilde onlardan da sıkılıyo. Okul ortamında problem yok okuldan sonra evde başlıyo. Kendini rahat hissetsin diye okul ortamı da yaratmaya çalıştık fakat olmadı..
Ders çalışması için saat sınırlamasını yapın. Okulda kurallar çok net ve belirgin olduğu için çocuklar kurallara uyar. O şekilde davranmasını istiyorsanız sizin de saatleriniz ve kurallarınız belirgin olması gerektiğini unutmayın.
Akran zorbalığına maruz kalan çocuğumuza nasıl yardımcı olabiliriz? Öğretmeni haberdar etsek de bu konu devam etmekte ve veli olarak bizim müdahale etmemiz hoş ve mümkün olmamaktadır. Bu güne kadar çocuğumuzu başkalarına zarar vermemesi konusunda telkinlerde bulunarak yetiştirmenin hata olduğunu düşünmüyorum ama kendini koruma konusunda onu eğitmek için nasıl bir yol izlemeliyiz? Teşekkürler.
Devam eden bir zorbalık varsa bu konuda okulla iş birliği yapmalısınız. Kendi adınıza çocuğunuzla zorbalıkla baş etme adımlarını çalışabilirsiniz. Bu adımlar görmezden gel, umursama, kibar bir dille uyar, sert ve güvenli dille uyar, bir yetişkinden yardım iste.
Akran zorbalığı ile ilgili daha detaylı bilgi için 👉 http://www.annebabalaricin.com/akran-zorbaligi/
Aşırı hiperaktif bir kuzenim var. Ne yaptıysak düzelmedi. Ne psikolog ne öğretmen ne komşu ne akraba nede ailesi düzeltemedi. Bilinen her yolu denedik, çözüm bulamadık. Çocuk hiç susmuyor, her lafa atlıyor, her işe burnunu sokuyor, herkesle uğraşıyor. 7. sınıfa geçti hâlâ gram değişme yok. Sizce ne yapılmalı?
7. sınıfa kadar geldiyse bazı şeyleri başarabiliyordur. Yeğeniniz çok konuşkan bir çocuk sanırım. Hiperaktiflik daha farklı bir şeydir. Çok konuşkan olmasının nedeni konuşacak çok fazla şey olduğunu gösterir. Aynı şekilde rol model aldığı kişiler de böyle olabilir.
Hayır, hem hiperaktif hemde çok konuşuyor. Hiperaktifliğinden şikâyet etmediğimiz için bundan bahsetmedim sadece. Çok konuşmasıda fazla problem değil aslında. Asıl sıkıntı söz dinlemiyor oluşu ve herşeye karışıp, her lafa atlıyor oluşu. Yoldan 2 kişi muhabbet ederek geçse bile muhabbetlerinin arasına karışıp laf söylüyor. Herkes çocuktan nefret ediyor ve uzak duruyor. Bunu farkedincede başlıyor ağlayıp evde birşeylere zarar vermeye. Tek benim sözümü dinlerdi, annesine (halama) yardım ettim diye kıskanmaya başladığından beri benim sözümü de dinlemiyor.
Herşey çok güzel ama okuma konusunda çok sıkıntı çekeceğiz gibi. Daha üç harf öğrendi ama birbirine çarpamıyor. Okuduğu da ezber. Lale ye Leyla diyen, ela ya çiçek diyen bir afacanım var. "El ele" bunu da tanıyarak değil ezber okuyor. Bir haftadır "L ve A yı birleştirmeyi başaramadı kaç kere anlattım en sonunda çok sinirlendim bağırdım tabii. Sonra da pişman oldum üzüldüm. Ne yapmam lazım?
7 yaşında, 1. Sınıf öğrencisi.
Harfler için günlğk hayatta o harfleri kullanmasını sağlayın özellikle o kelimelere ait olan nesneleri gösterin ve onun için harfi somutlaştırmaya çalışın, özellikle kelimenin ilk ve son harflerini. Ancak daha detaylı bilgi için sınıf öğretmeniyle iş birliği yapmanızı öneririm.
Lise 1e başlayan bir erkek çocuğu... Aslında spor lisesi istiyordu ama kazanamadı. Bu nedenle kendisinin de istediği imam hatip lisesine verdik. Okullar yeni açıldığı halde 4 gün devamsizlik yapmış. Okul eve yürüme mesafesinde olduğu halde sürekli olarak derse geç kalıyor. Dersleri de iyi değil... Bu disiplinsizligin nedeni nedir vr çözüm öneriniz nedir
Çocuğunuz istediği halde belki de bu okula gitmek istemiyordur ya da okulda hoşuna gitmeyecek şeyler yaşamış olabilir. Bu konuyla ilgili çocuğunuzla açık ve detaylı bir konuşma yapmalısınız.
İstediği halde gitmek istemiyordur derken o nasil oluyor anlamadım?
Okula gitmek istiyor (spor lisesine gitmekistemiş) ama bu okula gitmek istemiyordur belki. Okulda hoşuna gitmeyen bir şey olabilir mi sohbette sorabilirsiniz.
Hoşgeldiniz :)
1. sınıf öğrencilerinin okuma yazma öğrenmesini destekleyecek önerileriniz var mı? Malum harflerin okunuşu dengeyi alt üst etti. Yıllardır bildiğimiz "M" (M-e) şimdi "Im" diye öğretiliyor. Bu daha en iyisi birde diğer harfleri dinleyin!
Burada bir beyfendi çok güzel yorumlamış bahsettiğim olayı :))
https://m.youtube.com/watch?v=KzyoKz2thFk
Me diye okunması yanlış 😀 mesela ufak bir örnek sesi me diye öğrendiği zaman masa kelimesini okurken me-a-se-a diye okuyabiliyor... ama ses temelli cümle yönetiminde mmm diye öğreniyor M-a m-e diye birlestirebiliyor 😀 ım diye birşey yok yani..
Okuma yazmayı öğrenmesini desteklemek için ödevlerini yapma konusunda destek olun. Yazımla ilgili bol pratik yapsın. Yeni öğrendiği harf ve kelimeleri günlük hayat içerisinde sık sık kullanın ve çocuğunuzun kullanmasını sağlayın. Onun için okuma yazmayı eğlenceli bir şekle dönüştürürseniz ilgisini çekersiniz. Çünkü çocukların eğlenceli şeylere ilgisi çok yüksek.
Teşekkürler Banu hanım ⚘
Hocam ben hakedenin hakkını veriyorum öğrenci ya da öğretmen..
Kimse benim çocuklarıma şiddet uygulayamaz..
Çocuklarımız çok şükür uyum sağlıyor...
Zorbalık her yerde var malesef...
Hiçbir sorunumuz yok çok şükür..
Okullarda zina ediliyor merdiven altlarında sınıflarda bile pislik yuvası okulların çoğu...
Ay keşke gelip benim velilerime de bilgilendirme yapsanız. Çok bunaltıyolar enerjimi tüketiyolar çocuklara enerjim kalmıyo nerdeyse
Tabi ki Gelip eğitim vererim 👍
Merhabalar! :)
Kardeşim bu sene 3. sınıfa başladı fakat derslerinden de bir o kadar uzaklaştı. Zaman zaman okula hasta olma bahanesi ile gitmek istemiyor. Ödevlerini zorla yapıyor, arkadaşlarını sevmiyor. Kimseyle anlaşamıyor. Çok fazla ezildiğini düşünüyorum bir de... Kendine güvenen, başarılı ve okulu seven bir birey haline nasıl getirebiliriz? Kitaplar, testler alıyorum. Birlikte yapalım istiyorum ama hiç pas vermiyor...
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler! <3
3. sınıf derslerin ağırlaşmaya başladığı bir yıldır. Bir anda okulu ve arkadaşlarını sevmemeye başladıysa ona böyle hissettirecek bir olay yaşanmış olabilir ya da dersler zor geliyor olabilir. Eğer böyle bir olay yaşadıysa buna neden olmuş olan şeyi bulmalısınız. Bunu bulmak için de okul rehber öğretmeninden kardeşinizi okulda gözlemlemesini isteyebilir ve sonrasında bir görüşme talep edebilirsiniz.
Merhaba hoş geldiniz,
4 yaşında bir oğlum var anasınıfına gidiyor. İlk başlarda sınıfa girmek istemedi ama zor da olsa alıştırmaya çalıştık. Şimdi her gittiğimizde sınıfa girmek istemiyor. Ya da siz gidin sizi görünce ağlamak istiyorum diyor. Bu durumu nasıl aşabiliriz?
Eğer imkanınız varsa okula başka birisi bıraksın.
oğlum 6 yaşında şimdi öğretmeniyle görüştüm aşırı hiperaktif olduğunu derslerde durmakta zorlandığını arkadaşlarıyla derste değimiş gibi unutup sohbet etmek istediğini söyledi tabiki detayları da bu hiperaktifliği nasıl yenebiliriz aşırı hareketli yanii
Çocuğunuz hiperaktif tanısı mı koymuş öğretmen. Eğer hiperaktif ise bu bir uzman tarafından tespit edilir. Ve öğretmen derstte çocuğa ek görevler verir.
Ek görevler ne olabilir? Öğretmen o tanıyı koymadı ama söyledikleri o sonuca varıyor
Herşeyin markalı olması söyleniyormuş öğretmenler tarafından bu çok saçma maddi durumu olmayan aileleri zora sokuyor bu konu hakkında öğretmenlerin daha bilinçli davranması gerektiğini düşünüyorum bazı ailelerin de marka deliliği yapmadan alışveriş yapması gerek tabi
Maalesef markalı giyinmek bir çok insanın kendini var edebilme yolu. Kendini olduğu gibi kabul eden ve markaya ihtiyaç duymadan diğer insanların da onu olduğu gibi kabul edeceğini farkında olan bireyler yetişmesini dilerim
Maalesef öyle ve bazı aileler çocuklarını okula değil podyuma gönderir gibi en pahalı kıyafet en pahalı defter kalem en marka ayakkabı derdine düşüyorlar
Bizim oğlumuzda sosyalleşmek sıkıntısı var herkezle arkadaş olabiliyor ancak arkadaşlarının başkalarıyla oynamasını istemiyor ve çabuk küsüyor konuşarak ve çeşitli arkadaş ortamlarına sokarak sosyallestirmeye çalışıyoruz fakat bazen isteksizlik yapabiliyor başka neler yapabiliriz?
Çocuğunuz herkesle arkadaş olabiliyorsa sosyalleşmede bir problem yaşamıyordur. Sorunu arkadaşlarını paylaşamakla ilgili görünüyor. Paylaşamamasının nedenleri arkadaşı başkalarıyla oynarsa bir daha onunşa oynamayacağını düşünüyor olaiblir ya da oynamak istemediği çocuklar belki de onun hoşlanmadığı oyunlar oynuyorlardır.
İyiki var okullarda rehber öğretmenleri
sizler öğrencinin bel kemiğisiniz
Çok şey düşüyor sizin üzerinize hakkıyla yapabiliyorsanız ne mutlu size
Merhaba Banu Hanım,
7. sınıfa giden bir öğrencim var ama biraz daha yaşından ufak tepkileri var. Asla ödev yapmıyor mesela, babası da olmadığı için aile çok ses çıkartmıyor. Nasıl görev bilinci aşılayabilirim?
Bunun cevabını bende merak ediyorum
Eğer babasını yeni kaybetmediyse babası olmaması ödev yapmamasına bir neden değil. Evde bakım veren kimse ödevlerini kontrol etmesini isteyin. Öğrencinizle ilgilendiğinizi görmek çok güzel, ona daha fazla yardımcı olmak için bireysel motivasyon sohbetleri yapabilirsiniz.
Teknoloji maalesef çocukları fazlasıyla etkiliyor. Öğrencilerin de birbirleri arasında iletişim sıkıntısı yaşadığı aşikar. Öğrenciler arası sosyal iletişim sıkıntısı nasıl aşılır, neler tavsiye edersiniz bu konu hakkında?
Bu dönemin çocukları teknolojinin içinde doğdukları için onları teknolojiden uzak tutmak mantıklı olamayacaktır. Anack çocuklara teknolojiyi sınırlandırmak gerekiyor. Teknolojik aletleri kullanmak için saat sınırlaması yapabilirsiniz. Çocuklar biraraya geldiklerinde onlara belirli bir süre teknolojik aletlerden uzak oyun alternatifleri sunabilirsiniz. En önemlisi çocuklar yetişkinleri sürekli teknolojik aletlerle görüyorlar, yetişkinlerin teknolojik aletleri niçin kullandıklarını çocuklarına açıklamaları gerekiyor. Bu sayede onlar da sadece oyun için kullanılmadığını öğrenmiş olurlar. Saat sınırları ve kullanım sebeplerini açıklamayı muhakkak denemeniz gerekir.
Hocam... Benim çok ama çok çok önemli bir sorum var.
Hazırsanız... Soruyorum!
Biz insanlar kalemi hangi organımızla dutuyoduk?
Ben unuttum da hocam ;) ?
Hocam eğitim yok ki. Sorunları olabilsin. Dağda ki davarla okula giden çocuk aynı statüye konuyo zaten... KONU KİLİT!
(Bunu 15 yıllık öğrencilik deneyimimle söylüyorum! Boru değil)
Okulda zorbalık yapan erkeklerden çok çekmiş birisi olarak kızlar çocukken genç kızken ve kadınken zorbalara okulda hayatta işte ve sokakta bu kadar çok prim vermese sizce ülkemizdeki şiddet sorunları bir nebze olsun önlenmiş olmaz mıydı?
Zorbalık kadınların prim vermemesiyle değil, erkeklerin zorbalık yapmamasıyla çözülecek bir konudur. Kadınlar korktukları için zorbaları şikayet etmekten çekiniyorlar malesef :'(
Bence şiddet sorununu önlenmesi için kadın ve erkekler ortaklaşa çalışmalı size de kolay gelsin.
Selamlar hoşgeldiniz.
Bir yeğenim var ve evde çok sakin olmasına rağmen okulda çok fazla aktif/yaramaz. Sizce bunun nedeni ne olabilir, nasıl bir konuşma yapmalıyız ki çocuk bu kadar hiperaktifliği bıraksın.
Çocukların büyük bir çoğunluğu evde farklı okulda farklı davranıyorlar. Okulda aktif olmasının nedenleri okulu, öğretmeni veya arkadaşlarını sevmemesi olabilir. Evde çok fazla kural varsa ya da hiç kural yoksa çocuk okulda da böyle davranabilecepini düşünür. Öğretmeni, yeğeniniz bir toplantı yapın ve okuldaki davranışlarını öğretmeni günlük olarak size haber versin, bunun için bir davranış çizelgesi kullanabilir. Yeğeniniz okuldaki davranışlarının evde de bilindiğini öğrenirse daha farklı davranacaktır.
Yiğenim 3. sınıf öğrencisi her ödev yapışında annesine ya da babasına ödevimi siz yapın ben çok yoruldum diyor. Tabi yapmıyorlar ama bu durumu alışkanlık haline getirdi. Zar zor ödev yaptırıyorlar buna nasıl bir çözüm bulabiliriz?
Ödevimi siz yapın demesi alışkanlığa dönüşmüş, çünkü çıocuk bunu söylediğinde muhakkak bir geri bildirim almış. Ödev yapmakla ilgili aile net kararlar alıp bunları uygulamalı, ödevimi siz yapın cümlesine de, çocuğun bu alışkanlığını değiştirmek için tepkisiz kalmalı ve okuldan da ödevle ilgili destek alın. Çocuklar öğretmenleri söylediği takdirde ödevlerini yapıyorlar.
Çocuklar in belli yaş dönemlerinde belli başlı kriz dönemleri vardır. Bu kriz dönemleri başarılı atlatilirsa sağlıklı bireyler olarak yetişirler. aksi halde ileriye dönük problem ler oluşur ve atlatilmasi daha güç bir durum haline gelebilir.. çocuk yetiştirmek ve eğitmek konusunda bizde eğitim li olmalıyız..
Çocukların kriz dönemi diye bahsedilen şey aslında gelişim dönemidir. O gelişim döneminde baş edilemeyen durumlar kriz olarak tanımlanır. Eğer ebeveyn çocuğunun yaş gelişim özelliklerini bilirse krizlerin yaşanması azalır. Belli bir yaş döneminde yaşanan kriz atlatılmadığında illa ki ileride bir problem olacak demek değil.
Çocuğum yok ama yeğenim var. Bire başladı, derslerini yaparken sürekli bileklerim ağrıyor, başım ağrıyor, yorgunum vs. diyerek kaytarmaya çalışıyor. Düzene nasıl alıştıralım şaşırdık. Ne önerirsiniz?
Eğer ay olarak küçükse el kasları yazı yazarken gerçekten yetersiz geliyor ve yoruluyordur. El kaslarını güçendirici etkinlikler yaptırabilirsiniz. Zorlandığı için de başı ağrıyor olabilir. Çalışma süresini kısa ve sık aralıklı düzenleyebilirsiniz.
Ödev konusunda sorun yaşıyoruz. öğretmen çok ödev veriyor ve çocuk bir süre sonra sıkılıp ağlamaya başlıyor. teneffüs yapıyoruz ödev yaparken evet ama ödev konusunda ikna etmekte zorlanıyorum.
Tenefüs aralarını artırabilirsiniz, ödevlerden (eğer çok fazlaysa) bazen bir kısmını yapmamasına izin verebilirsiniz.
Peki denerim. teşekkürler..🌸
Benimde oğlum 1bucuk yaşından beri kreste sürekli hiperaktif evde de öyle kitap okurken bile oturarak değil ayakda dinliyormuş şimdi 4 yaşında şimdiden önlem almak mümkün mü
Birde çok zeki olduğunu söylüyor öğretmeni ezberi falan bir kerede ezberliyormuş nasıl bir destek almalıyım ki oğlum gelişsin?
Siz gerçekten önlem alınması gerektiğini düşünüyorsanız duyu bütünleme çalışması alabilirsiniz. Eğer sonraki eğitim hayatında bunu gerçekten anlayıp farklı yöntemler uygulamayı bilmeyen öğretmenlerle karşılaşırsa problem yaşayabilir. Duyu bütünleme terapisi çocuğunuzun ihtiyacını karşılayacaktır.
Zorbalık yoktur Dişlibalık vardır
-Signed by Adolf
3 yaşındaki yeğenim kreşte bazen sevdiği arkadaşlarına vuruyor sonra eve gelip "bugün X bana vurdu ama ben onu çok seviyorum o yüzden ben ona hiçbir şey yapmadım" diye anlatıyor :D
Vurmanın doğru bir davranış olmadığını anlatmalısınız, arkadaşın sana niye vurmuş olabilir gibi sorularla sohbet edebilirsiniz
Okulun ve öğretmenlerin öğrenciye karşı tutumları çocukları nasıl etkiler? Biz de o yollardan geçtik ve yaşadıklarımız dün gibi aklımızda.
Çocuklarınızı okula verirken kurumdan çok öğretmen seçimine dikkat etmenizi öneririm. İyi öğretmen iyi etki bırakacaktır. Çünkü öğretmen anne babadan sonra çocuğun rol modelidir, bu yüzden önemlidir. Evde de öğretmen hakkında olumsuz konuşulmamalıdır. Eğer bir problem varsa öğretmenle kesinlikle konuşulmalıdır. Çocuğuma takar düşüncesi çocuğunuzun önüne geçmesin.
Teşekkürler yanıtınız için :)
Benim gözlemlediğim bir konu var. Bazı veliler çocuklarına karşı aşırı duyarsız. Çocuk üzerinde duyarsız velinin etkisi nedir? Çocukta ne gibi olumsuzlara yol açar?
Ailesinden ilgi göremeyen çocuklar bu ilgiyi dışarıda farklı şeylerde arayabilirler. Eğer ailesinin ilgisizliği nedeniyle mutsuz olan bir çocuk gözlemliyorsanız ailesini bu konuda bilgilendirmek hepimizin eğitimci olarak görevidir. Bazen aileler duyarsız veli demeyelim ona ama hayat koşturmacası içinde bunu fark etmeyebiliyorlar, kişisel olarak bu konuda yardımcı olmak her zaman faydalı dye düşünüyorum.
Kizim 5 yaşina girecek. bu sene ana sınıfına başladik.. ilk gun benden ayrilmak istemedi ama onun dışindaki günler kendiliginden sınıfına girip arkadaşlarina katilmdi. ama şu iki haftadir okula giderken ağliyor ve sınıfa girmek istemiyor.. ilk gitmek istemediğinde sebebini sorduğumda bir arkadaşinin ona bağirdiğini söyledi.. ama o o gün oldu e bitti sürekli tekrarlanan bir durum değil.. nasil bir yol izlemeliyim bu ağlamalarin bitmesi ve okula severek gitmesi icin
Okulla ve arkadaşlıkla ilgili kitaplar okuyabilirsiniz beraber. Bağıran arkadaş dışında başka bir problem olabilir mi. Öğretmeni ile nedenini yeniden araştırın
benim zamanımda ''le''diye okunan 'L'' harfi önce ''La'' oldu. şimdi de ''LI'' diye okutuyorlar.
çocuk lale yi okuyacak lııale diyo. tuhaflıktan bıkmadılar.
Bunları nasıl aşacağız?
Milli eğitim bakanımızla çözebiliriz 😊
hadi inşallah
çocukların tam egrilme zamanında verilen egitimin kalitesi cok önemli
Çocuğum okulda arkadaşlarıyla kavga ediyor. Her ne kadar okuduğum kitaplar yardımıyla ona bunun kötü bir şey olduğunu anlatmak istesem de annelik içgüdüsüyle karşılık ver sen de döv demekten korkuyorum. Ne diyebilirim, kendini nasıl savunabilir?
Yine kavga etmek yerine baş etme yöntemlerini kullanın
Görmezden gel
Umursama
Kibar bir dille uyar
Net ve güvenli bir dille uyar
Bir yetişkinden yardım iste.
Bundan sonra okulla da bağlantıya geçip öğretmeninen yardım istemeli.
Yeni bir uygulama çıktı arkadaşlar
Derslerde çok daha başarılı olacaksınız
Telefona yüklüyor sunuz ve ardından çözmek istediğin sorunun üzerine tutun ve 15 sn içinde cevaplıyor
Çalıştığımız için oğlumu 3 yaşından beri kreşe gönderiyoruz şu an 4,5 yaşında. Kreşte çok uyumlu ama evde çok hırçın bir çocuk. Kişilik bölünmesi mi yaşıyor ne yaşıyor şaşırdık. Öneriniz olabilir mi bu konuda?
Ailesi çalışıp evde hırçın olan çocuklar genellikle aileden istedikleri ilgili göremediklerini dşünüyorlardır. Beraber vakit geçirmenizin yolu yoksa çocuğunuza bunu sık sık nedenlerini anlatın. Çocukların büyük bir çoğunluğu okulda ve eve farklı davranışlar sösterirler bu kurallar ve sınıralrla ilgilidir. Çocuğunuz kişilik bölünmesi yaşamıyordur diye düşünüyorum :)
Hosgeldınız.. Cocugum cok unutkan sınav olacağı zamanı bile unutuyor ıyı odaklanmıyor derslerine ne yapabilirim?
Her şeyi unutuyorsa eğer bir nörologla görüşmenizi tavsiye ederim. Sadece sınavları unutuyorsa nedenini öğrenmeye çalışmanızı öneririm
Cok tesekkur ederim 🤗
Hocam ünsileyim kardelenim ben beni tekrar okula yazdırın nolur bıktım işe gitmekten en azından yazları yatarım hocam hayat çok zor yardım edin.
27 yaşındayım hocam.
Ben mesela küçükken çok sorunluydum öğretmenler acayip şiddet uygulardı bana sizce bana zarar vermiş midir
Genel olarak okul sevilmez, ben de sevmezdim. Merak ettiğim ise şu; okulun, akıl ve ruh sağlığını korumada ne gibi etkileri vardır? Bundan sonraki eğitim hayatım için faydalı olacaktır söyleyecekleriniz :D
Okulun akıl ve ruh sağlığını korumadaki etkileri şunlardır:
Toplumdaki diğer bireylerle nasıl iletişim kuracağımızı öğretir.
Yaşamak için ihtiyacımız olan temel bilgileri verir.
Çocuğun gelecekteki hayatındaki sosyal çevresini oluşturacak olan arkadaşlıkları edinmesini sağlar.
Teşekkürler yanıt için, ben de artık okula daha mutlu gidebilirim :)
Hocam tavsiye ettiğiniz ders çalışma taktikleri nelerdir
En temel düzenli bir oda, düzenli masa, saatli çalışmak, programlı çalışmak başarıyı arttırır.
Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Öğrenci olduğum için sizden tavsiye istedim. 😊
Benim 11. sınıfa giden bir kızım var. Bu sene hiç okula gitmek istemiyor Devamsızlığı çok fazla sabah okula diye çıkıyor boş boş geziyor bir türlü gitmiyor napıcaz Bilmiyorum.
Erkek kız peşinde gezmekten başka sorunları yok hocam
ben kendim lise öğrencisiyim okuldaan su alamıyoruz kapalı paketler ama deterjanlı gibi tadı var :/
Kız kardeşimin kızı hiç ödev yapmıyor, henüz 2. sınıf. Ödev için masaya oturduğunda ne hikmetse uykusu geliyor, acıkıyor falan öyle kaynıyo arada anlayacağınız :D Ne yapabiliriz?
Ben evli değilim çocuğum yok 🤣
Herkes evli çocuklu bunalıma girdim 🤣🤣🤣
Erken yaşta okula başlayan çocuk velilerine önerileriniz nedir
Çocuklar arasında bir kaç ay bile gelişim açısından farklılıklar gösterirr. Eğer çocuğunuz arkadaşlarından küçük ise bazı becerileri yapmada zorlanabilir. Bu sebeple onu acele ettirmemelisiniz. Okuma yazmayı daha geç öğrenirse ya da kurallı oyunlara uymada zorluk yaşarsa ona bunun nedenlerini anlatıp zamanı olduğunu onun da bunları başarabileceğini anlatmalısınız. Özellikle eylül sonrası doğumlu çocuklar daha fazla zorlanabilir.
Banu hanım ödev konusunda ve çocuğumuza sözümüzü dinletmekte gerçekten çok sorun yaşıyoruz. Bunlar için tavsiyeleriniz nelerdir?
Okul ile iş birliği yapmak çok önemli. Çocuğunuzla bir aile toplantısı yapıp ödevlerini hangi saatler arasında yapacağı, ödevlerin neden gerekli olduğu, onun için ödevlerin önemi, ödevleri nasıl yaparsa kendisini daha iyi hissedeceği ile ilgili konuşabilirsiniz.
Çocuklar için sınırlar önemlidir ve bu yaş gurubu için çocuklara her şeyi somutlaştırmak da gerekiyor. Bu sebeple ödevini ne zaman yapacağını saatle gösterebilirsiniz. Belli bir zaman aralığında olduğunda çocuk için daha anlaşılır olacaktır. Ödevini yaptığında ve yapmadığında sonucunun ne olacağını bilmesi davranışını değiştirmesinde etkili olacaktır.
Çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için
Benim kardeşimle ilgili sorum var. Çok stresli bir yapısı var ve bu dersleri anlamama endişesine yol açıyor. Bu da psikolojisini olumsuz etkiliyor. Bunun için neler yapabiliriz?
Bitki çayları tuketmeli stres atmak için
Çocuğunuzun dersi anlamama endişesi varsa stres azaltıcı çalışmalar yapabilirsiniz. Nefes egzersizleri, çocuklar için meditasyon çalışmaları yapabilir. Yapmıyorsa eğer bir spora yönlendirebilirsiniz.
Teşekkürler yanıtınız için, spora yönlendirmek istiyorduk derslerini daha da kötü etkiler düşüncesindeydik. Yanlış düşünüyormuşuz.
Sağlam kafa sağlam vucütta bulunur 😉
Şiddette karsiyiz sadece bu.
Derslerde başarılı olmanın yolları nelerdir? Çok çabalayan bir yeğenim var ama sonuç alamıyor, neler önerirsiniz?
Derslerde başarılı olmanın yolları doğru yöntemleri kullanmaktır. Derslerde başarılı olmanın ders çalışma teknikleri:
İlk önce fiziksel ortam olan odanın ve masanın temiz ve düzenli olması
Verilen ödevin doğru anlayıp anlamadığının yetkin birey tarafından kontrol edilmesi
Doğru çalışma saatilerinin belirlenmesi. Örneğin yatmaya yakın derse oturuyorsa uykusu gelir ve çalışamaz. Açken derse oturuyorsa verimli olmayabilir.
Bunlara dikkat edeceğiz, özellikle ders çalışma saatleri konusunda sıkıntı yaşıyoruz anlaşılan. Teşekkürler :)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar