Çocuklarınızı Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Davranış

Gizli Üye

Çocuklarımız bizim en değerli hazinemiz, ve onlara iyi bir gelecek bırakmak en büyük temellimiz. Peki davranışlarımızla onlara nasıl bir gelecek bırakıyoruz? Ya da çocuklarımızı yetiştirirken neleri göz ardı ediyoruz? Gelin bunlara bir göz atalım...

Ebeveynler Olarak Çocuklarınızı Yetiştirirken Neler Yapmalıyız?

çocuk yetiştirme
çocuk yetiştirme

1- Sorumluluk alın

"Sorumlu aile, sorumlu çocuk" Her anne babanın alması gereken sorumluluklar vardır. Eğer bu sorumluluklar alınmazsa ilerde daha çok zorlanırız. Örneğin çocuklarınızın yanında kötü söz (küfür vs.) söylerseniz çocuk o sözü kapar! Neden mi? Çünkü çocuklarda şöyle bir şey var "Annem ya da babam söylüyorsa doğrudur." Sonra gidip arkadaşlarına söylemeye başlar. Yani bu durumda çocuklar aslında ailelerini yansıtır. Ama benim yurdum insanında şöyle bir davranış var. Çocuğunun da olduğu bir ortamda küfür eder, sonra çocuğuna dönüp "Aman ha! sen sakın söyleme, bu çok kötü bişey" der. Allah aşkına çocuk zaten o dediğini duymuş, kapmış artık söyleme desende söyler. Ayrıca bu durum bebeklikten başlayıp devam eder.

2- Yanında kavga etmeyin

Çok çok çok önemli bir sorun! Çocuğunuzun yanında kavga ederseniz, çocuğunuz büyüdüğünde aynısını kendi eşine ya da çocuğuna yapacaktır. Hatta küçüklüğünden zorbalığa başlayabilir. Kavgaların kendisi yüzünden olduğunu düşünerek kendini suçlayabilir. Çocuğunuz kendi içine de kapanabilir bu yüzden derslerine adapte olamaz. Sorunlarınızı çocuğunuza belli etmeden ve bağırmadan çözmelisiniz...

3- Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın

Çocuklar anne ve babalarının gözünde tek ve özel olmak isterler. Sadece kendisinin sevilmesini ister, hatta bu yüzden dikkat çekmeye bile çalışırlar. Fakat ebeveynler bu konuda biraz duyarsız olabiliyorlar. Her yaramazlık yaptıklarında onları arkadaşlarıyla kıyaslayabiliyorlar. Örneğin "Ayşe senin gibi değil, sen çok yaramazsın! Ayşe odasını topluyormuş, sen dağınıksın! Elif derslerine çok çalışıyormuş sen hiç çalışmıyorsun! Sen kötü bir kızsın!" gibi sözler çocukta kalıcı bir yer edinir. Bu da özgüven eksikliğine ve içine kapanmasına yol açar. Ya da zorba olabilir. Peki bu durumda ne yapmalı? Çocuklarınızı kıyaslamak yerine onu teşvik edebilirsiniz, sen yaparsın sen başarılısın diyerek cesaretlendirebiliriz.

4- İnatlaşmayın

Çocuğunuzun inatçı olduğu zamanlarda onunla inatlaşmayın! Çünkü bu çocukta daha da fazla öfke patlamasına yol açacaktır. En iyisi onunla sakin bir şekilde konuşmak olacaktır.

5- Sen-Ben diliyle konuşun

Sen-ben dili, çocuğunuzun size karşı empati yapması demektir. Sen dilini kullanmak yanlış olur, bu nedenle ben diliyle iletişime geçmek gerekir. Örneğin çocuğunuz inatlaştığında ona "Neden böyle yapıyorsun?" demek yerine "Böyle yaparak beni çok üzüyorsun" diyerek kendi duygularımızı dile getirmeliyiz. Bu durumda çocuk sizin duygularınızı daha iyi anlayabilir ve empati kurabilir. Ebeveynlerin en çok göz ardı ettiği şey de budur.

Sorumlu aile, sorumlu çocuk
Sorumlu aile, sorumlu çocuk

İLK BENCEMİ PAYLAŞIYORUM VE YORUMLARINIZI BEKLİYORUM ZAMAN AYIRIP OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER <3

Çocuklarınızı Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Davranış
14 Cevap