Çok beğendiğim bir ürün var n11 de çok ucuz. Fakat tc kimlik no istiyor. Bir sakıncası olur mu sizce? Ben yazmak istemedim. internet alışverişi yaparken tc kimlik no vermek sakıncalı mı
İnternet Alışverişinde TC Kimlik No Vermek Sakıncalı Mı?
İnternet alışverişleri yapmanın her zaman bir miktar riski vardır. Çünkü kişisel bilgileri çalmaya yönelik hackerlar oluyor ve hem kredi kartı bilgilerinizi hem kişisel bilgilerinizi çalabiliyorlar. Bu nedenle güvenmediğiniz hiçbir online alışveriş platformundan alışveriş yapmamanızı tavsiye ederim. Trendyol, Amazon, Hepsiburada gibi güvenilir siteleri tercih edebilirsiniz.
İnternet Alışveriş Yaparken Dikkat Etmemiz Gerekenler Neler?
URL'leri iki kez kontrol edin : en sevdiğiniz alışveriş sitenizin ödeme sayfasına daha önce yer işareti koymadıysanız ve yine de isim yazmaya güveniyorsanız, siber suçlular ödeme sayfalarını ve uygulamaları sahte olanlarla kolayca değiştirebildiğinden, URL'yi her zaman iki kez kontrol edin. Bir sitenin güvenli olup olmadığını anlamanın bir yolu, güvenlik kilidi göstergesini (HTTP yerine HTTPS) kontrol etmektir. İlki, güvenli olan anlamına gelir. eğer HTTPS yazıyorsa alışveriş yapmayın. Bu girdiğiniz sitenin o an güvenilir olmadığını gösterir.
Resmi bir çevrimiçi alışveriş uygulaması kullanın : mobil alışveriş yaparken resmi çevrimiçi alışveriş uygulamasını kullandığınızdan ve güvenli işlemler için üçüncü taraf uygulamalarından kaçındığınızdan emin olun. Yani bilgilerinizi veya kredi kartı bilgileri için sizi farklı bir siteye yönlendirmemeli. Bu çok risklidir.
Her zaman güçlü ve güvenli parolalar kullanın : kişisel bilgi hırsızları, bankacılık ve sosyal hesaplar da dahil olmak üzere çevrimiçi hesapları kolayca hackleyebilir. Şifre kurarken tüm cihazlarda benzersiz kırılması zor parolalar kullanmanız ve bunları düzenli olarak değiştirmeniz önemlidir. Hem harf hem sembol hem büyük/küçük harf hem de sayı kullanmaya dikkat edin.
Güvenli bir ağ kullanın : ödeme yapmak için bir mobil cihaz kullanıyorsanız, resmi ödeme uygulamasını kullandığınızdan ve güvenli ve özel bir ağa eriştiğinizden emin olun. Yani tanımadığınız emin olamadığınız wifi ağlarına katılmayın. Güvenilir olmayan wifi ağlarından kolayca bilgilerinizi çalabilirler.
Site linkine tıklamadan önce düşünün : çevrimiçi dolandırılmak, gizliliğinizin nihai olarak ihlal edilmesine dönüşebilir. Doğrulanmamış gönderilere, mesajlara veya reklamlara tıklamadan önce iki kez düşünün ve şüpheli görünen tekliflerden uzak durun. Sizi diğerlerinin yanı sıra kimlik avı sitelerine yönlendirmek için büyük olasılıkla yem olarak kullanılırlar. Sosyal medya paylaşımlarına güvenmek yerine resmi sitelere bakın. Direkt arama kısmına orijinal site linkini yazıp öyle gidin.
internet alışveriş yaparken tc kimliği vermek sakıncalı mı?
Alışveriş Siteleri Neden TC İstiyor?
Bunun nedeni alışveriş platformlarının hem kendilerini hem de müşterilerini korumak istemeleridir. Çünkü bot hesaplar yani hackerların kullandığı hesaplar çok fazla var. Dolandırma amaçlı hesap kurup siteyi veya müşterileri dolandırabiliyorlar. TC kimliği konusunda dolandırıcılığı kolay kolay yapamazlar. Bu nedenle TC kimliği bilgisi isteyen siteleri dolandırma oranları çok düşük. alışveriş siteleri neden tc istiyor?
Trendyol, Amazon, Hepsiburada Gibi Mağazalara T. C. Kimlik No Vermek Sakıncalı Mı?
Yukarıda da anlattığım gibi bu tarz alışveriş platformları güvenilirdir. Hem kendilerini hem de müşterilerini korumak için TC kimlik bilgisini istiyorlar. Zaten TC kimliği paylaşırken korkmamalısınız. Çünkü kişisel bilgileri yaymaları vs gibi şeyler yasalara aykırı. Bu tarz siteler böyle veri ihlallerinden özellikle kaçınır. Çünkü çok ciddi cezaları bulunmakta. Trendyol tc istiyor çünkü güvenilir ve çok büyük bir alışveriş platformu. Bu tarz bilgileri alması şart. Amazon neden tc istiyor gibi soruları görüyorum. Arkadaşlar Amazon dünyanın en büyük alışveriş platformlarından biridir. Bu tarz bir platform asla kişisel bilgi paylaşımı yapamaz. Sizin güvenliğiniz için bilgilerinizi istiyor dolandırılmamanız için. Hepsiburada tc kimlik no istiyor çünkü yukarıda da dediğim gibi büyük ve güvenilir bütün platformlar istemek zorunda. alışveriş platformları tc kimlik istiyorUmarım verdiğim bilgiler işinize yarar. :)
TC kimlik bumaralarımızdan tahmin bile edemeyeceğimiz kadar çok bilgiyr ulaşabilir veya farklı ve uygunsuz hesap açabilir, olan hesapları yönetebilirler bu nedenle sakıncası oldumça büyüktür.
1|0
0|0
Görüş hala geçerli mi?
Hayatgercek | Alışveriş & Hediyeler konusunda 213 görüş paylaştı.
Guru
+1 yıl
Tc ilk defa duyuyorum. Ben yaptığımda Tc verdiğimi hatırlamıyorum
bence sıkıntı çıkmaz, kargo şirketleri her seferinde kimlik no istiyor, aslında üye olurken zaten tüm nilgileri giriyorsun tekrar bildi istemesi saçmalık. ben o kadar alışveriş yaptım ama istendiğini hatırlamıyorum.
O tarz siteler yasal olarak çalışır. Bu sebeple ürün satışı için size fatura düzenlemek zorunda. Şahıs olduğunuz içinde TC kimlik no isterler. Faturada belirtilmek zorundadır. Şirket olsaydınız vergi no isterdi. ✌
0|0
0|0
Görüş hala geçerli mi?
Soran
+1 yıl
Ben muhasebeciyim aslında yazmasa da olur yüksek meblağlar değil ama istiyor işte
N11 Hepsiburada Trendyol vs gibi alışveriş siteleri yasal olarak çalışan firmalar. dolayisiyla ürün sattığı zaman fatura kesmek zorunda o yüzden TC kimlik nosu istenir. Bir sorun olmaz. Daha önce n11 den bende alışveriş yaptım
1|0
0|0
Soran
+1 yıl
Fatura rakamları yüksek değil yazmayadabilir aslında
Vermek istemiyorsanız Rastgele bir rakam yazın 11 haneli. TC kimlik sorgulama gibi bir sistemleri yok Siz ne verirseniz onu yazar. Benim eski işyerinde vermek istemeyen oluyordu. biz o şekilde yapiyorsuk. İade ya da değişimde sıkıntın çıkma ihtimali var ama o da ihtimal yani 😏
n11 müşteri temsilcisinin verdiği cevap şu şekilde:
T. C kimlik numaranızı, işlem güvenliğinizin sağlanması ve ilgili mevzuat gereği fatura üzerinde yer alması gerektiği için bir defaya mahsus olmak üzere talep ediyoruz. Bu bilgi, sadece mevzuatça zorunlu görülen hallerde kullanılacak olup 3. kişilerin erişimine kapalı olarak güvenli bir ortamda saklanacaktır.
Ana prensibimiz, sizlerin kişisel bilgilerine ve haklarına en üst düzeyde saygı göstermek ve yalnızca zaruri olan bilgileri sizden talep etmektir. T. C Kimlik No’su da Maliye Bakanlığı tarafından mükelleflerden zorunlu olarak talep edilen bir bilgi olduğu için, sizden istenmektedir.
SarıBindokuzyuzuc | Alışveriş & Hediyeler konusunda 124 görüş paylaştı.
Guru
+1 yıl
N11 guvenilir bir site ben ordan çok alışveriş yaparım guvenebilirsin
Yaw 10 liralık belki 100 liralık ürün alıcaksın adamlar şirket mi kurucak senin adına sadece tckn le olmuyor o işler hem N11-Hepsiburada-gitti gidiyor gibi siteler kurumsal yani yasal siteler
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş