Bence bu kişiden kişiye değişir. Benim arabalara büyük ilgim vardı. Babam söz vermişti 18 yaşına girer girmez ehliyet alacağız demişti. 18 yaşına girdim hemen bir kursa yazıldım. 1 haftalık direksiyon eğitimi benim için yetti. Ardından ehliyeti aldım ve babamla pratiklere devam ettik. Ehliyeti aldıktan sonra babam 3-4 kere benimle çıktı araba sürmeye. Ondan sonra alıştım ve hep tek çıktım.
Araba sürmeyi öğrenmenin süresi kişiye göre değişir. Kiminin el ayak koordinasyonu oldukça iyidir ve yeteneklidir kısa sürede öğrenir kimi ise daha çekingendir daha geç öğrenir. Arabadan arabaya bile değişiklik gösterebilir. Örneğin; Mercedes yeni model bir araçla öğrenmen eski bir araçta öğrenmenden çok daha kısa sürer çünkü yeni arabalarda birçok teknoloji bulunduğu için yokuş kalkış sistemi, park sensörü gibi öğrenmek kolay oluyor fakat eski bir araç kullanmaya çalıştığınız zaman çok zorlanırsınız.
araba sürmeyi öğrenmek kaç gün
Öğrenmek istediğin vites sistemi de önemli, otomatik vites araba kaç günde öğrenilir sorusunun cevabı ile manuel vites araba kaç günde öğrenilir sorusunun cevapları farklı olur çünkü otomatik vites bir arabayı öğrenmek sadece yol tecrübesi ve direksiyon hakimeyitinden geçer ama manuel vites araçta debriyaj kullanımını, vitesi nerede değiştireceğini de bilmen gerekiyor.
Yani araba öğrenme süresini etkileyen birçok faktör var ama sana hızlı öğrenmen için birkaç tavsiye vereyim.
Otomatik vitesli araba seçin
Yukarıda belirttiğim gibi otomatik arabayı öğrenmek oldukça kolaydır. Sana gerekli olan sadece direksiyon hakimiyeti ve tecrübe. Manuel vitesli araçlarda alışmak daha zor işin içine vites girdiği zaman kafa karıştırıcı olabiliyor.
Rahat olun
Araba sürmeyi zor öğrenen kişilerin en büyük problemi bu. Stresli olan kişinin dikkati dağınık olur, kafasını toplayamaz ve hata yapar. Bu yüzden arabada rahat olmak çok önemli.
Aynaları sık kontrol edin
Arabadayken etrafta ne olup bittiğini söyleyen şeylerdir aynalar. Arabada etrafınıza hakim olamazsanız çevrenizden gelecek olan bir tehlikeyi fark edemezsiniz bu da kötü sonuçlar doğurabilir.
Debriyajda kavrama noktasını çözün
Bu tavsiyem arabası manuel olanlara, kavrama noktasını ayağınızı alıştırmak önemli. Hele ki bizim ülkemizde çok daha önemli çünkü yeşil ışık yandığı anda arkanızda kornaya basan kişiler oluyor ve acemiyseniz biraz eliniz ayağınıza karışabilir.
Etrafınızdaki tabelalara dikkat edin
Tabelaları öğrenmek ve tabelalara bakarak gitmek şart çünkü tabela size ileride olan veya olabilecek tehlikeyi ve uyarıyı belirtir.
Aracınızı tanıyın
Bu zaten arabanı kullandıkça olacak olan bir şey fakat arabanın gücünü, ebatını veya sorunlarını bilmek sizin aracı kullanmanızı rahat hale getirecektir.
Bol bol pratik yapın
Aslında en önemli olay pratik. Yukarıda yazdıklarım ilk başta dikkat etmeniz gereken şeyler çünkü belli bir zamandan sonra zaten refleks haline gelecek. Refleks haline gelmesi için gece veya yolların boş olduğu bir vakitte bilen bir arkadaşınızı yanınıza alın ve bol bol araba sürün çok faydası olacaktır.
Bu saydığım tavsiyeleri uygularsan çok hızlı bir şekilde araba sürmeyi öğrenirsin.
şu link deki gibi bir yerden profesyonel yardım alsan senin için geleceğin için ve diğer insanlar için çok yerinde olur. unutmaki neyi nasıl öğrenirsen öyle devam edersin. madem güzel bir araba alacaksın bu işi de en güzel şekilde yap. ayrıca hem kendi hayatını hem diğer insanların hayatını düşünmek zorundasın. Kazasır belasız sürüşler dilerim.
her ne kadar şiddetle karşı olsamda şu lafa kullanmak zorundayım : nalbantcı acemiliğini kürdün eşeğinde atmalı demiş eskiler. araba kullanmayı bilmiyosan c200 le başlama git bir yaris al corolla falan al öğren öyle al onu.bi kaç aya öğrenir mercedes sürcek kıvama gelirsin.
Hevesin varsa 5 dkdada ogrenirsin araba kullanmasını trafige inmesiydi derken bide cartini curtunu derken 5 6 gun birazda sana ogretecek olan kişinin guvenide onemli :) araba kullanmakta sıkıntı yok sadece cok dikkatli olmanli lazim nerde ne olacağı belli olmaz cogu kadin sürücü erkek sürücü surmek icin surer ogrenmek icin surersen daha saglikli olur
profosyenel bir öğretici hocayla bir haftada trafiğe cıkabilirsin alışman 1-2 ayını alır ilk etapta daha ucuz bişeylerle başlamanı öneririm araba içinde bir 6 ay sonra filanda istediğin arabaya gecebilirsin
Araba kullanmak direksiyona oturduğunda ileri geri yapmak değildir. 3-5 günde de trafiğe çıkabilirsin ama önemli olan trafikte iken tüm aynalara sağa sola önüne ve gelebilecek tehlikelere olabilecek kazalara karşı dikkatli olman ve reflekslerinin iyi olmandır. Bütün bunları yapmaya başladığında kaza olması ihtimalinde bile bunu anlayıp kazayı önleyebiliyorsan o zaman öğrenmişsin demektir. 17 Yıllık ehliyetim var ve trafikte şükür bugüne kadar kazam yok.
bu konuda 2 günde aktif sürücü durumuna gelebiliyorsunuz. pro-drv. com/temel-surus,-direksiyon-egitimi. html bu linkten eğitimi incelemenizi tavsiye ederim...