Almanya' da Standart Bir Çalışanın Maaşı: 1400 Euro Almanya' da Bu Alışveriş Maaşının Ne Kadarını Götürüyor : %5.02' sini Türkiye' de Asgari Ücretli Çalışanın Maaşı: 1400 TL Türkiye' de Bu Alışveriş Maaşının Ne Kadarını Götürüyor: %20.78'ini
Almanya' da Saatlik Asgari Ücret 8.80 Euro, Günde: 70.40 Euro Türkiye' de Saatlik Asgari Ücret 7.95 TL (1404 TL tekabül ediyor ,) Günde 63.60 TL
Almanya'da Bu Alışveriş Kaç Saat Çalışılarak Yapılıyor :8 Saat Türkiye' de Bu Alışveriş Kaç Saat Çalışılarak Yapılıyor : 36.68 Saat
Arada tam 4.59 Kat Far Var. Almanya'da bu alışveriş tam 4.59 Kat Daha Kısa Süre Çalışarak Yapılıyor.
ALMANYA' DA
TÜRKİYE' DE
EŞİT
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
TÜRKİYE - ALMANYA MARKET ALIŞVERİŞİ KARŞILAŞTIRMASI, HANGİ ÜLKEDE ALIM GÜCÜ DAHA YÜKSEK?
Alışveriş & Hediyeler konusunda 303 cevap paylaştı.
Böyle bir karşılaştımayı internetten arayıp bulamamıştım, bu soruyu kaydedicem, bence çoğu insan kaydetmeli, teşekkürler. Türk kanallarının avrupa logolularında, reklamları gördüğümde çok şaşırmıştım. Türkiye'de üretilen zeytin, peyniri biz Almanyadan daha pahalıya yiyorduk. Bunun nedeni neydi diye düşündüğümde Almanya'dan tatile gelen Türklerin, Mersedes ya da bmv kullandığı geldi aklıma. Mantık olarak orada üretilen orada ucuzdur, peki burada nadan daha pahalı? Kanunların tavizsiz uygulanması geldi aklıma, mesela dün bir haberde gördüm 13 yaşında kızı taciz eden bir adam, kızın babasının ısrarlı takibi sonucu başkabir kızı taciz ederken suç üstü yakalandı, sonuç, serbest bırakıldı. Çalıştığı marketi 3 yıl boyunca her gün soyan kıza 20 ay hapis cezası verildi ve serbest kaldı. Çok detay var ama kısaca şunu söyleyeyim adi suçlarda bile adalet aramayan devlet, her ay bir ürünü yükseltip, başka bir ürünü ucuzlatan ve milyarlarca lira kazanan 5-10 spekülatöre 16 yıldır dokunmadığı için biz pahalı yaşıyoruz. Almanyada insan için var olan devlet yapısı var, bizde devlet için yaşayan halk yani devlet odaklı bir devlet yapısı var, halka karşı her türlü suçu işlesen devlet affedicidir, hele birde güçlüysen ve avukat ordun varsa.. ama devlete karşı, o devleti yönetenlere karşı (sadece bu iktidar değil) bir kelime bile insanın yıllarını sadece tutuklu olarak bile ceza evinde geçirmesine neden olur. Bu tavizde bu günkü spekülatif soygunu meşru kılmakta. Hangi sistem, hangi model olursa olsun, toplumun tırnağından en tepesine ahlak yoksa, o sistemden hayır gelmez, gelmiyor. Çocuklarımıza, bize, bizden öncekilere doğru eğitim verilmiş olsaydı toplumsal ahlak bu kadar aç ve cılız kalmazdı. Senden bir ricam var Almanyada ve buradaki döner ya da lokanta menü fiyatlarınıda karşılaştırırsan çok faydalı bir çalışma olur, şimdiden teşekkürler.
Türkiye' de üretilip, Türkiye topraklarından yetiştirilip hatta Türkiye ile özdeşleşen ürünlerin yurtdışında daha olay alınanlarının sorusunu ya da bencesini yapacağım.
Senin dediğin restorant fiyatları elbette birkaç tane var ama kaynak market ürünleri kadar çeşitli değil. Market ürünlerinde online insertler ve internetten satış yapılan siteler sayesinden daha çok kaynağa ulaşabiliyorum. Senin dediğin şeyin et restorantı ve alkollü içecek vs. Nusret restorantına benzer bir örneği var. 4 Kişilik bir topluluğun toplam yediği et, alkol, su vs 80-90 Euro gibi bir şey tutuyor. Nusret' te 4 kişi 1000 TL' den aşağı çıkamayacak şeyler yiyip içiyorlar.
Tekrar teşekkürler orada porsiyon döner ve Türkiyede porsiyon döneri merak etmiştim. Ayrıca buradaki karşılaştırmaları, facede paylaştım umarım bir sıkıntı oluşturmaz. Benceni bekliyorum.
Yok sıkıntı oluşturmaz. Artık fiyatlar üzerinden söylenen şeylere de hoşgörü göstermeyi bilsinler. Önceden fiyatlardan memnun olunmayınca herkes şikayet ederdi, kimse de diğerini susturmaya çalışmazdı. Şimdi gerçekleri çarpıtma pahasına insanlar yalan söylüyor, gerçekleri görmezden geliyor, karşıdakini vatan haini vs. benzetmeleri ile suçlamaya çalışıyor. Bunlar anlatılmazsa gerçekten Almanya' dan , Fransa' dan daha iyi refahımız olduğunu düşünüp buna göre kendi insanının zorluklarını, şikayetlerini görmeyecek, görmek istemeyecek bir nesil yetişiyor. Bunlarda koskoca siyasetçilerin yalanları üzerinden yükseliyor, İsveç' ten daha iyi sağlık sistemimiz var diyor biri, diğer yakında AB bize katılmak isteyecek diyor, aynı kişi 2013' de Kuzey Irak 2 yıl içinde bize katılacak diye kendi siyasi fanatik tayfasını gaza getirici şeyler söylüyor.
Birisinin artık gerçekleri söylemesi lazım, chech- up yapılmadan gerçekleri doğru bir şekilde masaya koyamayacağız. Gerçekler üzerinden tartışmazsak da doğruyu bulamayız.
Yukarıda 9 temel gıda ve ihtiyaç maddesini var biz bunları 291,61 TL vererek alıyoruz, Almanya' da çalışan 70.32 EUR vererek alıyor. Almanya' da çalışan bu alışverişi yapmak için 8 Saat çalışıyor Türkiye' de çalışan bizler 36.8 saat çalışarak yapıyoruz. Bizden 4.59 daha kolay bir şekilde bu alışverişi yapıyorlar. Bir de Çaykur Rize Çay bizden Almanya' ya gidiyor Almanya' daki daha kolay alıyor, Fındık bizden Almanya' ya gidiyor Almanya' da çalışan daha fazla fındık alabiliyor, Fiat Egea Türkiye' den Almanya' ya gidiyor Almanya' da çok daha ucuza alınabiliyor. Maalesef ağlanacak bir halimiz var. Almanya' da Fiat Egea 23.250 Euro adamlar 16 ay çalışarak alıyorlar, Türkiye'de 92.900 TL 66 ay çalışarak bu aracı alıyoruz. Şaka gibi resmen.
Hocam biliyorum zaten icler acisi basit olarak ele alirsak bizim 300 tl verecegimiz sinirsiz intaenete adamlar onlatin parasini tl ye cevirince yani 20 tl veriyor romanya ne gidasi allahasen sadece gida mi?
"Türkiye ile Almanya Arasındaki Alım Gücü Farkı: Çayda 2.93 Kat, Fındıkta 3.01 Kat, Bu Araçta 4.12 Kat Almanya'da Çalışanlar Lehine" bu bile gerçekleri görmeye yeter. Sadece gıda olur mu; otomobil, ev, çikolata, süt, tadilat makinelerı, iş makinelerı, bilgisayar, telefon, diğer tüm elektronikler, ayakkabı, deterjan, ekmek vs. adamlar en az 2 kat alım gücüne sahipler. Türkiye' de 250.000 TL' ye 2+1 evler var ya, Almanya' da bankaların elindeki hacizlik evler ya da en büyük 4-5 şehri dışındaki şehirlerdeki evler 90.000 ile 130.000 arasında satılıyor. Adamlarda bu evleri 3000 EUR maaşları ile 33 ayda alabiliyorlar, Türkiye' de ise ev almak için en az 130 ay vs. çalışmak gerekiyor yani 10 yıldan fazla çalışmak gerekiyor.
e normal ihracat yok olsada dedigin gibi findik satariz domates satariz klasik hindistanin dunyanin ciftligi oldugu gibi ki sattigimizda yok parasina satiyoruz sanayide yok en onemliside insanlarda saygi yok sen ne beklersin boyle insanlardan.
"TÜRKİYE' DE ÜRETİLİP, YURT DIŞINA SATILDIĞI HALDE, YURT DIŞINDA DAHA UCUZA VE DAHA KOLAY SATIN ALINAN ÜRÜNLER" adlı bir BENCEM var bakar mısın acaba? İlgini çekeceğini düşünüyorum, bir tane yorum bırakırsan sevinirim. O BENCEYİ gece yazdım pek ilgi görmedi ama bunlar direkt hayatımızı etkileyen şeyler Aşk, meşk, seks vs. konuları dışında bunlar da ilgi görmeli.
Hayır yani o kadar uzun ki insan okumaya üşenir. Sen yazarken üşenmedin mi gerçi kopyala yapıştır yapmışsındır.2 ülkenin şart hak ve hukukları farklı karşılaştırma yapman komik. Biz ülkemizden de devletimizden de milletimizden de memnunuz. İsteyen istediği ülkeye gidebilir nokta.✋
Biz bu ulkede yasamiyormuyuz sen koyunmusun agzin yok mu ben hayvan gibi vergi verirken hayvan gibi pahali benzin alirsam bir sorarim yil 2017 bak antalyada oldugum halde dandik intarnet var bazi yerlede 4mb saka gibi ya sen hic sormuyormusun nasil ilerleme diye bu ben aldigim telefon olsn gida olsun 2 kati para oduyorsam gelisme olmamistir.
Ben fiyatı karşılaştırdım neden celalendin ki? Alım gücü karşılaştırmalarını her ülke yapar, Türkiye' de yapıyor. Koskoca Cumhurbaşkanları, Başbakanlar alım gücü karşılaştırması yaparken sen onlara yanlış yapıyorlar demiyorsun da, bana mı diyorsun? Hep garibana sert yapıyorsunuz. Biraz mantıklı olun, biz zengin olmayanlar aynı taraftayız. Ben ülke kötü demedim , bu ülkenin onca imkanı varken neden biz Almanya' ya göre daha kötü alım gücüne sahibiz dedim. Sizinde daha iyi alım gücüne sahip olmak isteyip benim yanımda yer almanız lazım. Siz halkın yanında yer alın, halka düşman mısınız bunca şeyi bu halka pahalı yedirmeyi savunuyorsunuz?
Ya arkadas elestiren hain oluyor ulkeye laf soyletmem oluyor sorsan aslin nereli allah bilir yunan cikar gemisler burda yok ulkeme laf attirtmam ulan ben laf mi atiyorum ben kurban bayramindan kurban bayramina et yiyen insan taniyorum gelmis laf attirtmam diyor bir koybol ya
Ben diyeceğimi dedim. Bu ülkenin kuralı belli kanunu belli hakkı belli hukuku belli. Çekemeyen istemeyen def olup gidebilir. Daha fazla sizin gibilere laf anlatmaya çalışmayacağım. Hadi eyw.
Sor söyleyeyim aslen giresunluyum cumhurbaşkanımızda trabzonludur zaten. Ben karadeniz çocuğuyum bende zengin biri değilim ama ne bilim sinirlendim işte. Çünku ben ülkemi her ne olursa olsun seviyorum ve kızları askere alsalar ilk ben giderim. Ben bu ulke icin canimı feda ederim canımi.
Ülkeni sevmenle ne alakası var bu konunun. Türkiye' de çıkan fındığı Almanya' daki asgari ücretli Türkiye' deki asgari ücretliden daha çok yiyor. Türkiye' deki asgari ücretlinin daha çok hakkı değil mi fındığı daha çok yemek? Alman asgari ücretli 8.8 Euro saatlik asgari ücreti ile Kilosu 25 Euro olan fındık içinden 1 saat çalışarak 340 Gram alabilirken, Türk Asgari ücretli kendi ülkesinden çıkıp Almanya' ya giden Fındıktan, 1 saat çalışma ile ve bunun hakkı olan 7.95 TL olan saatlik asgari ücretle ancak 215 Gram alabiliyor. Bana kızacağına bu durumu yaratanlara kız. Bak Giresunluymuşsun fındık sizin orada oluyor.
Bakın beyler ben """bu ülkeyi de bu ülkenin başındakileri de seviyorum ve bundan çok memnunum""" memnun olmayan yaşamasın bu ülkede. Kullanmasın bu ülkenin ürünlerini o zaman bu kadar basit ya
ben hakliysam isterse karsimda 100 kisi olsun senin gibi ulkemi seviyorum deyip kabuguma saklanip susmuyorum ulkem icin insanlarim icin konusuyorum ben
guzel diyorsun ama o 13 yilda ulke (eski haline gore) kac kat guclendi cok sey degisir ama insan soruyor neden boyle bakiyorum ornegin bosver almanyayi nedense iflas ediyor denilen ulkeler bile yasam standarti cok yuksek ben ulkemi kotulemiyorum sadece dusunuyorum sıkıntı nerde
Çaykur Rize Çay ve Fındıkta Bile Almanya' daki Asgari Ücretlinin Alım Gücü Türkiye' deki Asgari Ücretliden Fazla. Sen kendi ülkeden giden ürünler Almanya' da daha ucuz ve daha kolay yenirken-içilirken buna göz yumduğundan vatanını milletini daha çok sevmiş mi oluyorsun yoksa siyasetçileri mi daha çok sevmiş oluyorsun?
Sadece gorus paylasimi bu herhangi bir kavga yok elbetteki dogru kimse kusursuz degil ama insanin gozu kor olmamali yapilan iyilik goruldugu kadar kotulukte gorulmeli neyse iyi geceler.
Akifi tanımayan ölsün canım aşkım. Neyse beyler uzatmayın daha fazla baydı artık bu konu beni. Daha fazla tartismak istemiyorum. Hepinize iyi geceler..
@akifxy Uzatmakla ne alakası var. Beğenmiyorsanız gidin derse millette yazmaya devam eder tabi. Kimse bir yere gitmek zorunda değil ve siyasetçiyim diye ortaya çıkanı da isteyen istediği gibi eleştirir, eleştirene beğenmiyorsanız gidin diyen olursa da onun sığ düşüncesine karşı cevap veren olur. Türkiye' de siyasiler her türlü eleştiriliyor, kimsenin kimseden farkı yok, saygı çerçevesinden herkes eleştirilir, beceriksiz oldukları söylenir. Siyasetçilerden biri başka siyasetçi tarafından "uzaylıya benziyor" cümlesi ile eleştirildi, kimse çıkıp yahu yapamazsınız vs. dedi mi. Demedi , ülkede alım gücü ile ilgili bir konuda veriler, kanıtlar net bir biçimde ortaya konulmuşken eleştirileri önleyici şekilde "gidin bu ülkeden, lideri beğenmiyorsanız gidin" vs. diye cümleler sarf edilirse tepki gösterilir, bu da doğaldır.
şimdiki gençlerimizin hep aşkı heyecan ile karıştırıyor :) yüzde 95 kısmı böyle aşk değil basit bir heyecan seninki aşk herkese nasip olacak basit bir duygu değil belki seviyorsundur
Kıymetli @Sevmesen. Sık sık "ben halimden memnunum. memnun olmayan defolup gitsin" diye tekrar tekrar yazmışsın. Bu nasıl bir zihniyet? Birileri de dönüp sana "Bizim ayağımıza dolaşma, asıl sen defol git" derse ne olacak? Bu memleket hepimizin. Kimsenin kimseyi kovmaya ne hakkı ne de haddi yoktur. Önce bunu bir içimize sindirelim daha sonra fikirleri münazara ederiz.
Senin fikirlerin farklı, onların fikirleri farklı olabilir. Bunda bir beis yok. Aşık Veysel'in dediği gibi "tabi ki fikirler başka başka olacak. Olmalı da zaten. Böylece en doğruya en güzele ulaşabiliriz.
Amaaaaa biri sadece diğerinden farklı düşündüğü için o kişiye "memleketten defol git" demeye kalkarsa işte ben orada "van minüt" derim. Hangi görüşten olursa olsun kimsenin kimseyi bu memleketten kovmaya ne hakkı ne de haddi yoktur diyorum. Hepsi bu.
Benim kimseyi biyerden kovduğum falan yok. Eğer bu ülkenin şart ve koşullarını beğenmiyosanız başka ülkeye gidebilirsiniz özgürlük var demokrasi var laiklik var elhamdilillah. Herkesin düşüncesi farkli olabilir. Düşünce özgürlüğü var.
ya kızım salakmısın nesin burada doğmasam burada ne işim olsun gitme şansım olsa bir saniye bile durarmıyım ya offf bence sen kapalıısın ve tayyipe oy veriyorsun çünkü genelde kapalı ve ailesinin düşüncelerininin dışına çıkamamış insanlar böyle diyor kapalı olanlar daha çok
Yani sizde yaşadığını yerler itibariyle bu ürünler Türkiye' deki vatandaşlardan daha kolay, daha fazla alabiliyorsunuz. Yaşadığınız ülkede alım gücü daha yüksek muhtemelen.
Yaşadığım ülke yaşam standartları çok yüksek bir ülke açlık seviyesi varmıdır onu bile bilmiyorum tabiki alım gücü yüksek çünkü insanların gelir kaynağı var ya da devlet tarafından yardım yapılıyor..
AB' 28 ülkesinden insanlar asgari ücretten yüksek para kazanıyor. Yani AB' de asgari ücret alanların en yüksek olduğu ülke %19 ile Slovenya, onlarından %81' i asgari ücretten yüksek maaş alıyor. Fransa' nın sadece %9' u, Lüksenburg' un %6' sı, İngiltere' nin %4.75' i, Hollanda' nın %4' ü asgari ücret alıyor ama Türkiye' de çalışanların %42' si asgari ücret alıyor. Yani insanların tecrübesi, bilgisi yeteneği, iş yapma isteği çok da olsa Türkiye' de çalışanlar asgari ücretten kolay kolay kurtulamıyor. Diğer olumsuz şey Türkiye' de asgari ücretin 360 Euro (1404 TL) olması, Hollanda' da, Belçika' da asgari ücret 1400 Euro' larda.
şu an Türkiye' de Televizyonların vermediği, haber yapmadığı bir ekonomik sıkıntı var. İşsizlik mesela 2016 Aralık verileri ile %12.7 ile Türkiye Cumhuriyeti' nin 94 yıllık tarihinde bir rekor kırıyor. İcralık dosya sayısı 30 Milyona dosyaya çıkmış. İnsanların %60' ı kredi kartı borçlusu, çoğuda borcunu geciktiriyor, son ödeme tarihinde ödeyemiyor. 15-29 Yaş aracı OECD tanımlı işsizlikte 38 ülke arasından %31.3 ile birinci sıradayız. Yunanistan, Kolombia, Şili, İspanya, Brezilya, Meksika gibi ekonomisi kötü olan, ülkeleri bile geçmişiz bu konuda. OECD işsizliği şöyle tanımlıyor. Gençler ne okuyorum ne de çalışıyorum, hiçbir iş yapmıyorum derse bu OECD ülkelerinin işsiz saydığı bir genç grubu oluyor. Türkiye' nin istatistik kurumu ise işsizliği şöyle tanımlıyor: kişi İşkur' a başvurdu 3 ay içinde işe giremediyse o genç iş bulma ümidini kaybetmiş gençler içine sokuluyor ve bu verilerden sayılardan çıkartılıyor. Dolayısıyla işsizlik %12.7 çıkıyor ama gerçekte bu çok daha fazla.
Medya hangi doğru haberi yayınlıyo ki zaten emin ol farkındayım gelip gidiyorum Türkiyeye bu durumu kabülenen kader diyen çok insan var ne yapabilirsin ki
OECD tanımlı işsizlik Türkiye birinci sırada im.businessht.com/.../...218d8bad679464b32_orj.jpg Yani ülkede her şey pahalı oldu, siyaset ve TV'ler bize hitap etmiyor, çünkü Türk Halkının gerçek dertlerinden bahsetmiyorlar. Türkiye' de üretilen Çaykur Rize Çayın, Fiat Egea arabanın, fındığın neden yurt dışında çok daha kolay ya da ucuza alındığından bahsetmiyorlar. Belki bahsetmemek için zaten bizi bu saçma sapan gündemlere mahkum ediyorlar. Yabancılar Türkiye' nin topraklarından çıkan fındığı 3 kat, çayı 3 kat, otomobili 4 kat daha kolay, daha fazla, daha kısa sürede alabiliyorlar. Şöyle söyliyim 2017 Model Fiat Egea Seda Lounge 1.6 Multijet 120 HP DCT otomıbil Türkiye' de üretiliyor ama Almanya: 23.250 EUR - Türkiye: 92.900 TL İki ülkenin asgari ücreti de aşağı yukarı 1400 Birim para (TL, EURO farketmeksizin) hangisi kolay alır. Tabi ki elin Almanı 4.12 Kat daha kolay alır. Yurtdışından nasıl gözlemliyorsunuz bilmiyorum ama ülkede 2015'den beri ekonomik vs. büyük bir sıkıntı var.
Eksiklik var malesef. Evet karsilastirilan besinler icin alim gücü Almanya‘da daha yüksektir. Fakat is sadece beslenmeyle bitmiyor. Bunun yanısıra ortalama 60-70metrekare bir evin (bunlar genelde yapimi eski evler oluyor) kirası neredeyse 500-700€ civarı. Elektrik, Enerji tüketimi, Yan giderler vs. 100-200€ üzerine eklenildiginde 600€-900€ rahatlıkla bulabiliyor. Yani maaşın rahatlikla yarısı sırf konut icin geldiği gibi gidiyor. Elbette ülke olarak kıyaslarsak Almanya’nın gerisindeyiz. Sonuç olarak sanayisi gelişmiş, sistemi neredeyse her alanda oturtmuş, markalaşmış bir ülkeyle, gelişmekte olan, daha bir sürü alanda sistem oturmamış. Markalaşmayı yeni keşfetmiş bir ülke kıyaslanıyor.
Tr zaten her alanda vergi sisteminden kazığı yiyor. Devlet lütfedip vergiyi indirp veya bir süre kaldirsada bu ülke asla halkini düşünmüyor. Lakin avrupada market dışında bir çok şey tr ile yarışır düzeyde. Ev kuralari gibi mesela.. orada çalıştığının karşılığını alıyorsun burada hayır..
Avrupanın önemli ekonomileri olan Almanya, Fransa, İtalya' nın özellikle Kuzeyi, İsviçre, İsveç, Danimarka, Hollanda' da ev kiraları yüksek, genelde asgari ücretin en az yarısından fazlasını görüyor ama bu ülkelerde de çalışan kişi evli ise, kira yardımı gibi sosyal yardımlar alarak bu durumdan daha az etkilenir hale geliyor. Gıda konusunda ise ortalama maaşı götürme oranı Türkiye' de Avrupa ile kıyaslanmayacak derecede maalesef daha yüksek. Örneğin İspanya' da sebze-meyve üretiminden dolayı domates, paprika biberi, elma, zeytin, zeytinyağı vs. çok ucuz, et çok ucuz. Almanya' ya' nın ithal ettiği İspanyol domatesi de çok ucuz 2 Euro'yu götürüyor, paprika'da en fazla 3 Euro, Türkiye' de o kalitede domatesler en az 5.50 TL' ye satılıyor, paprika biberler/kırmızı biberler 7TL' den aşağı değil. Zaten nohutun/kuru fasülyenin kilosunun 14 TL' ye çıktığı bir ülke ie fiyat konusunda birçok ülke yarışamaz.
Hocam vikipediyi açınız orada GSMH mızı göreceksiniz. Üzmeyin bizi. Yüzümüze vurmayın fakirliğimizi 😁 Zamanla bizlerde iktisadi anlamda güzel bir refah seviyesine ulaşmış olacağız Inşallah 😊
Alım gücü düşmüş ondan daha da göze çarpıyor böyle şeyler. Zaten şuanda asgari ücretin dolar karşılığı olarak 2008 yılının gerisine düşmüşüz. 2008 yılında da dolar enflasyonun daha az odluğunu düşünürsek en azından 8-9 yıl geriye gitmişiz. 1404 TL * 3.65 (Dolar kuru) = 385 Dolar. Slovenya' da asgari ücret 805 Euro.
Alım gücü parafına bakacak olursak slovenyadan daha iyi durumdayız kaldı ki iktisadi olarak altyapı ve üstyapı hizmetlerini devletin tam kamusal hizmetlerini ve diğer hizmet etmenlerini hesaba katacak olursak çok iyi durumdayız. Sonuçta terörün ve yıkımın tam eşiğindeki bir ülke olarak bunların ekonomik bedelini ödediğimiz gerçeği yadsınamaz
Satın Alma Gücü Olarak Slovenya' dan daha iyi değiliz. Satın Alma Gücüne bakılırken "SATIN ALMA GÜCÜ PARİTESİNE GÖRE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILAYA" bakılır. Slovenya Türkiye' nin tam 23 sıra üstünde 4' ıncı sırada Türkiye 63' üncü sırada. Kişi Başına Düşen Satın Alma Gücü Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'da 2015 verilerine göre Türkiye 18.956.27 Dolarda mal ve hizmetlerde de bu alım gücünde Slovenya ise 28.799.85' de. Kanıt: tr.tradingeconomics.com/.../gdp-per-capita-ppp Kanıt: Grafik Halinde - data.worldbank.org/.../NY.GDP.PCAP.PP.CD
Bakınız Avrupanın göbeğine sıkışmış 2 milyonluk bir ülke ile ortadoğunun en kritik yerinde yer alan 80 milyonluk bir ülkenin ekonomik vaziyetlerini kıyas edemezsiniz. Slovenyada terörle mücadele veya askeri bir harekât olduğunu hiç zannetmiyorum. Bu grafiklerdede ticari faaline devam eden bir nakliyat aracının bombalanmasının hesaba katıldığınıda düşünmüyorum. Vaziyet bu iken teorik olarak Türkiyeyi Afrikanın dahi gerisine atabilirsiniz. Lâkin pratikte işler her zaman farklı olduğu gibi bunda da çok farklıdır. Ayrıca 2008 in gerisine düşmemizden bahsediyorsunuz. Topyekün bir ilerleme hesaplandığında mesafe kat ettiğimiz gerçeği yadsınamaz zannımca
Not:Slovenya' ya "4" yazmışım 0' a bastım ama asılmamış "40' ıncı" sırada demek istemiştim.
Dünyada yerinde sayan devlet var mı sence? Gelişmekte Olan Ülkelere bak, Gayri Safi Milli Hasıla, Kişi Başına Düşen Gayri Safi Milli Hasıla gibi ülkeler açısından ekonominin hacminin, ülkenin bireyleri açısından refahı belirten kategorilerde bir tane geriye gitmiş devlet gösteremezsin. Nerede gösteremezsin? Gelişmekte Olan Ülkelerde (Brezilya, Arjantin, Pakistan, Hindistan, Çin, Endonezya vs.) Ne kadar süreyi baz alırsak gösteremezsin mesela 2000 ile 2015'i baz alırsan yani 15 senelik bir zaman dilimini baz alırsan gösteremezsin. Örnek: Afganistan 2000 yılından 2.460 Milyar Dolar büyüklüğünden bir ekonomi iken 2015' de 19.331 Milyar Dolar büyüklüğünden bir ekonomi haline gelmiş. 19.331/2.460= 7.85 Kat Kanıt: data.worldbank.org/.../NY.GDP.MKTP.CD
Afganistan büyüklüğünü 15 yılda tam 7.85 kat arttırdığı halde biz Afganistan' ı ekonomi anlamında başarılı bir devlet gibi görmüyoruz. Afganistan refah devleti de olmadı. Yani her devlet GSYİH' sını 15 senede arttırabilir önemli olan bunun sürekli olması ve Gelişmiş Ülkeler Sınıfında yer alabilmek. Bulgaristan bile asgari ücretini 60 Eurolardan 235 Euro' lara getirdi. Yani öyle her artan şeye sevinirsek yanılırız. Kendi kategorimizdeki ülkelere göre ne kadar başarılı olduğumuz önemli. 2016 Aralık itibariyle %12.7 gibi TC. tarihi açısından rekor bir işsizlik yaşanıyorsa ülkede ve 15-29 Yaş arası OECD tanımlı genç işsizlikte 38 Ülke arasından birinci olduysa basit şeylere sevinmek yerine deli gibi çözüm aramayı yeğlerim.
Et fiyatları karşılaştırmak kadar saçma birsey yok. Türkiye de domuz eti tüketilmedigi icin et fiyatının diger Avrupa ulkelerine gore yuksek olmasi normaldir.
Bosna Hersek' den et ithal ediyoruz ucuz olduğundan, Bosna Hersek' in halkının büyük bölümü müslüman değil mi? Türkiye' de et fiyatları Dünya Standartlarının %80 üstünde. Domuz yenmeyen ülkeleri örnek vereyim Suudi Arabistan' da niye et konusunda alım gücü Türkiye' den daha yüksek. Yani etin Türkiye' de diğer ülkelere göre 4-5 kat pahalı olduğunu kabul etmemek için elinizden geleni yapıyorsunuz.
@Qeenberkecan ya kardesim domuz eti yedikleri icin secenek cok oluyor onun icin dana eti falan da ucuz. @coffeyyJohn Diger arap ulkeleriyle Türkiye'yi karsilastirmakta ayri bir sacmaliktir. Araplar da ki para imkan kimse de yok. Petrolleri var adamlarin :(
Tamam da siz de olayı kabul etmemek için zorluyorsunuz. Peki Türkiye' den giden Çaykur Rize Çayını Almanya' daki elemanlar neden daha fazla satın alabiliyor. Çayda alım gücü farkı da 3 Kattan Fazla. Çayda domuz vs. yok :)
2000 Model Toyota Corolla Almanya' da 1.500-2.500 Euro Yani Asgari Ücretli 1.5 Ay Çalışarak Alabiliyor. Türkiye' de 2000 Model Toyota Corolla 21.000 TL- 25.000 TL Asgari Ücretli 17 Ay Çalışarak Alabiliyor. 1999 Model Renault Twingo Alize 1.4 Motor Almanya' da 190 Euro Yani Asgari Ücretli 22 Saat Çalışarak Alabiliyor Bu Aracı Almak İçin 3 Gün Çalışmıyor İşte, Türkiye' de Bir Tanıdık Aldı 11.000 TL' ye Türkiye' de Asgari Ücretli Bu Aracı Almak İçin 7 Ay Çalışıyor. Yani Türkiye' de bu araç 1383 Saat Çalışarak Alınırken Almanya' da 22 Saat Çalışarak Alınıyor.
İşte ama kendimizin farkında değiliz. Bizim siyasetçilerimiz, gazetecilerimiz ülkeyi Avrupadan daha iyi durumda gibi görüyorlar ama Avrupanın birçok ülkesi alım gücü olarak Türkiye' den en az 4 kat üstün. Bizim siyasetçilerimiz ve bazı kendine gazeteciyim diyen insanlar böyle yorumlar yapacağına kendimizin farkına varalım da ne kadar süre sonra Almanya gibi gelişiriz, ne yapmamız lazım bunlara bakalım.
Alım gücü ile ilgili rakamlar doğru almanya bu konuda üstün. Ama ev kirası çöp parası tv parası vb bir sürü haraç alınıyor. Insanların çalıştıkları kendilerine yetmiyor bile. Bir çok kişi sosyal daireden geçiniyor.
Alım gücü farkını ölçtük neden celalleniyorsun ki :) Ben objektif bir şekilde verileri kanıtları ile birlikte ortaya koydum. Bir de desteksiz sallayan siyasetçiler var "Bir çok konuda İsveç' ten , Norveç' ten, Almanya' dan iyi duruma geldik" ya da 2013 yılından "Bakın göreceksiniz 2 yıl içinde Kuzey Irak Türkiye' ye katılacak" Böyle şeylerin hiçbiri tutmuyor desteksiz atıyorlar, en azından ben insanların alım güçleri ile ilgili verilere dayanarak kanıtta göstererek bir şeyler söylüyorum :)
Bence doğru yatırımlar yapılırsa oluruz, doğru yatırımlar yapmazsak olmayız. Yani bilinçle alakalı bir şey. Ülke nasıl daha iyi hale gelir diye düşünen insanlar yok, olanlarda aynı çerçevede düşünüyor, duruyor, sığ düşünüyor bir yere varamıyor. Zaten böyle bir soru sorunca bile bir sürü eleştiren var. Eleştiri kabiliyetini kaybetmiş bir toplumdan bir gelişim beklemeyiz.
bence değerlerimizi kaybetmemeli sömürtmemeliyiz. Halk olarak birleşmeliyiz sol sağ dinci laik gibi boş işler yerine Milli birlik olmalıyız. Başımızdakiler halka göre geliyor.
O değilde beni en çok Türkiye' de üretilen Fındığın ve Türkiye' den giden Karadeniz Çaykur Rize Çayının Almanya' da Almanlar tarafından daha kolay alınması koyuyor. Türkiye' deki bizden daha kolay bir şekilde bu iki ürünü alıyorlar. Çünkü alım güçleri var, para eden şeyler üretip dünyaya satarsan alım gücün olur tabi ama ne bileyim. Yine de Almanya' da çalışan Türklerde yiyebiliyor ya sevindirici. En azından onlar bizden daha kolay bir şekilde satın alıyorlar. Resmen Türkiye'deki asgari ücretliyle anı gramajda fındık alabilmek için 3 kat daha az çalışıyorlar. Türkiye' deki asgari ücretli Almanya' daki asgari ücretlinin 1 saat çalışarak aldığı kadar fındığı 3.30 Dk çalışarak alabiliyor. Yukarıda var zaten çay ve fındık ile ilgili veriler.
Dana etinde 6 kat, ekmekte 4 kat, deterjanlarda 4 kat, şekerde 4 kat, fındıkta 3 kat, diğer kuruyemişlerde 5 kat, sütte 4 kat, yumurtada 4 kat, çikolatada 4 kat, otomobilde (özellikle ikinci elde) 6 kat alım gücü farkı var. Sence yanlış yazdığım bir fiyat var mı yukarı da?
Çaydaki Alım Gücüne Bak. Türkiye' de 1 Kilo Çaykur Rize 22.50 TL Almanya' DA 1 Kilo Çaykur Rize Çay: 7.79 Almanya' da saatlik asgari ücret: 8.80 EURO Türkiye' de Saatlik Asgari Ücret 7.95 TL (1404 TL' den) Almanya'da çalışan biri bu marka çayı 1.100 Gram (Bir Kilo 100 Gram) Alabiliyorken Türkiye' de çalışan biri bu marka çayı 350 Gram Alabiliyor Adamlar Çaykur Rize çayı bile bizden çok çok daha fazla alabiliyorlar. 1100 / 350 = 3.14 Bir Saat Çalışmada İki Ülke Asgari Ücretlisi Arasındaki Bu Üründe Alım Gücü Farkı 3.14 Kat Almanya'Da Çalışan Asgari Ücretli Lehine.
O kadar kötü değilde Avrupa' da alım gücü en düşük ülkelerden biriyiz. Örneğin: Türkiye alım gücüne göre 28 AB ülkesinden 27' sine geçilmiş durumda. Bu ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, GKRY, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Romanya. Türkiye alım gücünde AB ülkelerinden bir tek Bulgaristan' ı geçmiş durumda. Afrika ülkelerinden geri kalmış olmasak da AB' de sadece Bulgaristan' ı geçebilmek de bence kendimizi sorgulamamız gerektiren bir durum. Türkiye' nin Eski Demir Perdesi olan ülkelerinden Slovenya, Slovakya, Polonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Romanya' dan geri kalması bence ciddi ciddi üzerine düşünmemiz gereken bir konudur.
Reel sektörde durumlar bu kadar kötü olursa istihdam yaratamaz tabi ki. Gerekli, doğru kişilere hibe, destek verilsin, vergiler düşürülsün, turizmi düzeltmek için gerekli siyasi çabalar harcansın, yurt dışından "yatırım malları ithalatı" arttırılsın o zaman istihdam yaratmış olur. Bunlar yapılmadığı için istihdam artmıyor. Örneğin yatırım malları ithalatı nelerdir bir fabrikadır, bir makinadır, bant usulü bir sistemdir vs. Bunlar ithal edilecek ki fabrikalar kurulsun. Bakıyorsun 2015' den 2017' ye kadar ithal edilmemiş yani istihdamın artmayacağı bunların ithal edilmemesinden belli zaten. İthalat aslından çoğu zaman kötü bir şeydir ama fabrika kurmak için fabrika parçaları, özel sektörün iş kurmasına yarayan şeyler v. s ithal etmek onlarla üretim alanları açılacağı için iyi bir şeydir. Tablo bu i2.paraanaliz.com/wp-content/uploads/2017/04/5.png
KOSBEB için 50 bin TL hibe diyorlar ama o durum öyle değil. 50Bin TL'' ye kadar hibe, 50 TL çoğu kişiye çıkmıyor zaten adamın parasını kulanmasını istiyorlar adam da yatırımın %40' ını kendi parası ile yapamadığı için KOSGEB' in 50 Bin TL' sini kullanamıyor. Örneğin adam 50 bin TL Kosgeb' den hibe alırsa kendi de başka malzemeler ve ihtiyaçlar için yatırımın %40 olan 40 Bin TL' yi karşılamak zorunda. Yani Kosgeb 50, girişimcinin kendi 40 bin TL olmak üzere toplam 100 TL oluyor. Çoğu kişiye de 15 bin, 20 bin , 30 bin TL çıkıyor. Olumsuz yanlarından biri 10-15 gün boyunca mı ne girişimcilik dersleri alman. Bu 30-40 bin TL alacak biri için uzun bir süre zamanını öldürüyor. Diğer nokta bu kurslara giden 100 kişinin belki 3' ünün belki 5' inin projesi beğeniliyor. Yani kurs verdikleri insanların %10' una bile bu hibeyi veremiyorlar. Para az, olabildiğince hayata geçebilecek, zarar etmeyecek projelere vermeye çalışıyorlar bu da çoğu kişinin alamaması demek.
Diğer nokta bu paranın gecikerek verilmesi. Girişimciye sen cebindeki para ile alışveriş yap, bizim istediğimiz şartlardaki gibi 0 ürünler al, fiyatının üstünde ürünleri alma, bilgisayar, ofis malzemesi gibi ürünler al işe başla biz sana krediyi veririz diyor. Bu krediyi verme işlemlerinin iş yeri açıldıktan tam 8 ay sonraya kadar devam eden girişimciler var. Adam krediyi alamadan batıyor çünkü krediye bel bağlamış ama kredi ödemesi 8 ay gecikmiş. Zaten en az %80' i paranın büyük bölümünü ilk 2-3' ayda alamıyorlar. Kısaca Kosgeb hibe için bile cepte seni idare edebilecek, işini o hibe gelir diye beklemeyeceğin 5-6 aylık bir paraya ihtiyaç var. Paran yoksa Kosgeb işi evde tarhana yapmak, reçel yapıp satmak gibi şeyler dışından çok çok zor. Bundan dolayı da Kosgeb' den hibe alanların sayısı 50.000' lerde bile değil.
Özellikle çikolatalar konusunda. Almanya' daki Aldi Marketin ucuz 0.50 Euro' luk çikolatasını bile Türkiye' deki insanlar Almanya' daki akrabalarından istiyormuş. Türkiye' de 10 TL' ye satılan İsviçre çikolataları orada 1.5 Euro filan :)
Dana kıymada alım gücü farkı Almanya'daki asgari ücretli lehine 8.87 Kat. Almanya' da 1 saat çalışılarak 1900 Gram Dana Kıyma Alınabiliyor Türkiye'de 1 saat çalışarak 214 Gram Dana Kıyma Alınabiliyor.
Görür de böyle konular KS' de gündem olmuyor ki. KS' de bu tür konulara yorum yapılmıyor, yorum yapılsa daha çok kişi görür. Çaykur Rize Çay, fındık, Fiat Egea bizim ülkemizden çıkıyor ama yurt dışında daha ucuz, ya da daha kolay alınıyor.
En İyi Cevaplar