Merhaba. Yakın zamanda Fiat Egea 1.3 almayı düşünüyorum. Lakin benzinli mi yoksa dizel mi olmalı karar veremedim. Babamın dediğine göre dizel aracın parça vs. açısından masrafı daha çokmuş. Yani yakıt tasarrufunu parçadan, bakımdan kaybedecek diyor. Sizce Egea dizel mi benzinli mi, ne düşünüyorsunuz bu konuda? Ayrıca aynı fiyatlarda, aynı sınıfta önerebileceğiniz araçlar varsa öneriye açığım.fiat egea dizel mi benzinli mi almalıyım
Aslında bu konuya Fiat Egea benzinli mi dizel mi tercih edilmeli özelinde bakmak yanlış olur. Genel olarak benzin mi tercih edilmeli yoksa bunu tartışmak gerekir. Dizel mi benzin mi tercihi senin kullanımına da bağlı olarak değişi fakat tabii ki belli başlı artıları ve eksileri var.
Dizel
Dizel yakıt son dönemlerde en çok tercih edilen yakıt. Tercih sebebi olmasında benzine göre çok daha az yakıt tüketimi olması büyük rol oynar. Bu yüzden gün içerisinde uzun yol yapan kişiler için dizel oldukça mantıklı oluyor ama eğer çok fazla uzun yol yapmam diyorsan tercih etme derim.
dizel motor
Dizel yakıt, araç parçalarını daha çok zorladığı için bakımları diğer yakıtlı araçlara göre sık yapılır ve bakımları fiyat olarak çok daha yüksektir, en büyük dezavantajına bunu söyleyebiliriz. Bunun dışında araç daha sesli çalışır ve soğuk havalarda biraz zorlanabilir.
Dizel yakıtlı araçların fiyatları benzinli araçlara göre pahalıdır fakat satmak istediğin zaman oldukça rahat bir şekilde elinden çıkarabilirsin çünkü dizel araçlara talep çok fazla.
Benzin
Benzinli araçlar daha fazla yakıt tükettiği için benzinli araçlara karşı kötü bir bakış vardır ama bu yanlış bir algıdır. Benzinli araçlar daha fazla yakar bu doğru fakat uzun yol yapmayacak kişiler için bakıldığında genel anlamda dizel araçlardan çok daha uygun fiyata gelir.
Benzinli araçların bakımı daha uygundur ve daha geniş zaman aralığında yapılır. Dizelde olduğu gibi soğuk havalarda zor çalışma gibi bir olayı yoktur ve daha sessiz çalışır.
benzinli motor
Benzinli araçların fiyatı ise dizele göre çok daha uygundur ama satarken biraz daha zor satılabilir çünkü dizel araçlar kadar talebi yok.
Eğer benzinli araç almaya karar verip yakıtın fazla yakmasından çekiniyorsan LPG öneririm. Kapalı otoparklara girerken sorun oluyor almıyorlar fakat yakıt tasarrufunda çok işe yarıyor. LPG taktırdığınız yerin iyi bir yer olduğundan emin olun ve bakımlarını sürekli yaptırın.
Bunlardan bahsettikten sonra Egea’nın özelliklerini de yazayım almadan önce ilk yukarıdaki benzin dizel karşılaştırmalarına bakar, sonrasında aşağıdaki araba özelliklerine bakar ve en uygun olanı alırsın.
Fiat Egea 2020 Dizel özellikleri
Model: Fiat Egea 1.3 Multijet
Model Yılı: 2020
Segment: C
Yıllık motorlu taşıt vergisi: 1156 TL
Silindir hacmi: 1248 cc
Silindir sayısı: 4
Beygir gücü: 95
Besleme tipi: Turbo
0’dan 100’e: 11.7 saniye
Şehir içi yakıt tüketimi: 5.4 lt
Şehir dışı yakıt tüketimi: 3.5 lt
Fiyat: 146.900 TL
Fiat Egea 2020 Benzinli özellikleri
Model: Fiat Egea 1.4 Fire
Model Yılı: 2020
Segment: C
Yıllık motorlu taşıt vergisi: 2014 TL
Silindir hacmi: 1368 cc
Silindir sayısı: 4
Beygir gücü: 95
Besleme tipi: Atmosferik
0’dan 100’e: 11.5 saniye
Şehir içi yakıt tüketimi: 7.7 lt
Şehir dışı yakıt tüketimi: 4.6 lt
Fiyatı: 109.900 TL
fiat egea 2020
Özellikler bu şekilde tabii Egea araçlarda 4 ayrı donanım paketi var. En düşük paketi Easy, ondan biraz dolusu Urban Plus, daha sonrasında Mırror ve en dolu paketi ise Lounge Plus. Aracın donanım paketi yükseldikçe fiyatlar da yükseliyor.
benzinli daha yumuşak ve rahat sürüş imkanı sağlar. ama benzinli motorların tork aralığı geniş olmasına rağmen eşit tork ve güç dağılıma sahiptirler... yani benzinlide daha iyi çekiş için daha fazla devir çevirmen gerekir. dizeller öyle değil. çünkü dizel motorların çalışma devir aralığı daha dar biliyorsun.
benzinlinin daha geniş bir devir aralığı olması sürüşü yumuşak kılar.
(güç ve tork aynı şeyler değil. torkun yüksek olması iyidir ama tork şanzımanla ayarlanabilir. lakin güç motora has bir özelliktir. aracın max. gücü demek hareket enerjisine çevirebildiği birim zamanda üretilen enerji demektir.
seçiminde sana daha iyi yardımcı olmak için şunu diyorum.
çok yol yapacaksan konfordan feragat edip dizel alabilirsin. gerçi benzinli araçlarda az yakıyor artık o ayrı konu ama...
dizeller genel olarak benzinlilere göre daha komplike parçalara sahiptir. bu da dizelleri pahalı ve bol bol masraf çıkartan araç yapar. ama dizeller benzinlilerle aynı devirlerde farklı çekişler sunar. dizel 3bin500 ila 4bin devir bandına gelirken hızlanma isteğini kaybedip eskisi gibi tork sağlamaz sonraki vitesi ister. ama benzinlide daha 5bin-6bin devire kadar gidebilirsin. çünkü benzinli o aralıklarda da hızlanabilir ve istekli gider...
bu benzinliyi daha yumuşak kılar. gücü ve torku rahatça ayarlayabilirsin çünkü daha geniş bir devir bandı var.
uygun dizel arıyorsan fiat, renault gibi araçlara bak.
param var diyorsan audi, skoda, mercedes, bmw falan bak. şimdi bir çok araç var. her biri avantaj ve dezavantaja sahip. test sürüşü yapıp birçok aracı dikkatle incelemeden alma derim...
Benzinli mi Dizel mi diye düşünme. Açıkçası fiat bildiğin uçan teneke. Allah korusun bir kaza olsa kağıt gibi yirtilir fiat. Italyan marka italyanlara asla guvenmiyorum. Benzinli arac daha uzun omurlu dizel ise 80.000 km sonra elinden cikartamazsin. Benzinli araci 300.000 km cabuk cikartirsin. Benzinli araca lpg takabilirsin artik teknoloji cok ilerledi lpg de. Alacagin markanin oncelikle 2. eli satis durumu sonra servis ağı onemli. Benim 2015 fiesta var cok memnunum. Ford alman motoru saglam. Benzinli 1.25 trend x cok cok memnunum. Linea dan bahsediyorlar abi bedava verseler o tipsiz sedan araca binmem surmem de bildigin takoz kagit parcasi
Aynen öyle. Fiat zaten sevmiyorum. Ama parça ve yakıt açısından şüpheliyim. 4.6 metre araç nasıl 900 kilo olur arkadaş? Benim ilk arabam olacak. Malımı korurum, hırpalamam, iyi kullanırım, motosikletlerimi bile aldığım fiyata sattım, harcamadım çünkü. Ama yine de yedek parça, bakım vs. önemli. Ne önerebilirsin bu bağlamda?
2. El mi yoksa 0 mi dusunuyorsun? Ben şu an mali durumuma gore (vergisi trafik sigortasi kaskosu fiyati) ford fiesta trend x aldim. Ben 0 aldım çünkü 2. el de cok yalancilar var ancak tanidigin arkadasinin akrabanin arabasini alicaksin. Herneyse cok param olsaydi wolswagen alırdım. Cok cok param olsaydi Wolvo alırdım 😊 renault ve fiat dan uzak durun sizi yaniltmis olmayayim ford iyi bir marka herkes de memnundur. Soylede bir soz var "herkesin arabasi kendine guzeldir" 😊 son olarak 2. eli satışı elden cabuk cikacak markayi sec oke.
80.000 km sonra çıkartamamak ne alaka çok boş ve saçma konuşmuşsunuz otomotiv sektörü ile yakından ilgileniyorum araç alım satımı ile uğraştığım da oldu tamir konuları ile yakından ilgilendiğimde. Günümüz şartlarında üretilen dizel motorlar oldukça uzun ömürlüdür. 145 bin km de ki aracımı 14 gün içinde sattım hemde her gün müşteri çıkardı. ondan önce 233 bin km deki peugeot marka aracım vardı onu da kolaylıkla sattım. Önemli olan km değil nasıl kullanıldığıdır. 80 bin km dediğiniz bakımsız araçlarda bile motor indiren oluyor. Nasıl ki atınıza iyi bakarsınız o kadar sağlıklı olur araçlarda öyle. Benzinli araçların ikinci el piyasası dizele göre daha yoğundur evet ama benzinli aracın gözümün önünde üstelik mercedes clk serisi minibüs ile çarpışmasında dakikalar içinde dumanlar tüterek gözlerimin önünde cayır cayır yandığına şahit oldum ve bu sebeple benzinli araç sevmiyorum dizel araç yakıt konusunda da oluşabilecek hasar durumlarında da her türlü öndedir. Bilinçli yorum yapalım.
Benzinli araç kadar kolay kolay sıkıntı yaşatmaz, Sürekli her sene ateşleme sistemi ile uğraşana kadar en basit yakıtlarda etkilenip sürekli tekleme ile devam etmek kadar sıkıcı bir durum değildir. yapıldığında tamamen sorun çözülür.
Eğer yıllık çok kilometre yapıyorsan dizel almanı tavsiye ederim çünkü dizel araçlar daha fazla kullanıldığında ve trafikte çok fazla dur kalk yapanlar için daha az yakıt tüketimi sağlıyor.
Sıfır km alacak iseniz dizel alabilirsiniz zamanında bakımını düzenli yaparsanız hiç bir sorun yaşatmaz. Sadece zamanla kalitesiz kullanılan yakıtlardan dolayı enjektörler arıza gösterebilir bu da benzinli araca göre pahalı durumdur. Benzinli araçlarda kötü yakıtlardan dolayı oluşabilecek masraflar sadece buji buji kablolar, ateşleme bobini ve bu tip ucuz fiyatlı parçalardır ve kolaylıkla aynı gün çözülebilen durumlardır. Lakin eğer ki sıfır km alacak iseniz bakımları düzenli yapılan dizel motor kolay kolay arıza vermez.
Aradığım bilgileri vermişsiniz, teşekkür ederim. Ben fazla yol yapmayacağım, diğer üyeler de buna bağlı olatak benzinli önerdiler. Bir arkadaş yılda 25bin kilometre yapacaksan dizel al dedi. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hiç bir alakası yok. Günlük kullanımınıza bakan durum. 5 lira fazla olsun dizel olsun, dizel aracın rahatlığı daha başkadır ve benzinli araca göre sağlamdır yeter ki bakımlı olsun. Benzinli araç en basit kötü yakıtlarda dahi arıza verebilir, bir de tüpten bahsetmişsiniz tüp lü araç kuru çalıştığı için zamanla siboplar ve piston tepeleri kurum bağlar ve özellikle sibopları yakıp eritme dediğimiz arızalar yaşatılabilir ve sürekli ayar yaptırmak gerekecek tıpkı genç yaşta sigara içmek gibi bir durum. 25bin km yi litre başı benzin fiyatı ve motorin ile değerlendirme yapın. Fark ortaya çıkacaktır her türlü.
Fiat araçlar şasi yapısı gereği çok dayanıklı ve sağlam üretilmemekte. Ama bütçenize uygun ise sizin için ideal araçtır. Ekonomik bütçe önemli Hyundai accent blue ve ya bütçe iyi ise opel, ford, serilerine de bakabirsiniz
Araların da pek fark yok fiyatlara göre donanım olarak egea belki de iyidir. Lakin hyundai accent blue daha gösterişli ve daha dolgun geliyor bana. Lakin sağlamlık ve konfor olarak hemen hemen aynıdır.
Yakıt tasarrufu açısından ikisinin arasında da fazla bir fark yok. Çünkü ekonomik araç zaten. Ama seri olsun istiyorsan tabiiki benzinli derim. Motoru kolay kolay arıza çıkartmaz benzin ince olduğu için motoru da temizler. Dizel motora araç yeni olduğu için şimdi olmasa da ilerde masraf çıkartır. Dizel aracın masrafı da diğerine göre biraz daha pahalı olur. Ama Fiat'ın parçasının ülkemizde üretimi olduğu için rahat bulunuyor ve ucuzdur diğer araçlara göre. Karar senin..
Benzin daha mantıklı. Yeni modeller artık eskisi gibi değil sonuçta, yakıt masrafları yakın. Zaten aradaki fiyat farkını kapatana kadar 100bin km yol gitmek gerekiyor az çok.
Önceden lpg taktırabilmek için benzinli alıyordu millet. Şimdi dizel de benzinin fiyatını buldu neredeyse, zaten km başına yaktığı kuruş ortalama aynı bu tip araçlarda bendede benzinli daha mantıklı.
Baban hakli.. cok yol yapiyorsan dizel az ise benzinli.. gunumuzde dizel yaninda calisiyor arabami calisiyo anlamiyorsun bile.. hem bide artik ikisinin aradinda coj fiyat farki kalmadi.. nerdeyse ayni fiyat litresi.. sen katedecegin yola gore sec
Haklısın abi. Çok yol yapmayacağım için benzinli daha mantıklı. Cebimi yakarsa lpg takarım 😂😂 Ki dizelin aradaki fiyat farkını kapatması için 80bin 90bin kilometre yol katetmek lazım, pek bir fark kalmıyor. Peki dediğim standartlarda araç önerebilir misin? Egea, Linea ne düşünüyorsun?
Fiatlar yakıt konusunda sanıldığı kadar cimri değil. Benzinli alırsan çok fazla yakıt masrafın olur. Mutlaka dizele yönel. Veya başka marka bir araç al.
Pardon benzinli linea ile mi gitmiş? Dizel sandım. Bana pek inandırıcı gelmedi. 1.3 dizel linea ile 740 km lik Çanakkale Antalya yolunda 1 depo mazot ışık yanmıyor ama ucu ucuna yetiyor.
Gerçi yoldan yola da fark eder. Benim opel corsa benzinli aracım var. 1 depo ile 650 km gittiğimi de biliyorum 850 km'de. Işık yandığı anda alırım. Ama 900'ü hiç görmedim. Dizel olsaydı aracım 1 depoda 1000-1200 km diyorlar. Denemedim.
Kardeşimde punto var. Onun bakım masrafları ve parça fiyatları daha pahalı. Üstelik kardeşim aracını 10.000'de bakıma sokuyor. Ben 15.000'de. Yerinde olsam iyice araştırırım. Sandığın gibi değil. arabaya az para vermiyoruz. Almışken içine sinen, ekonomik bir şey olmalı.
1.4 te 1.6 vergisi veriyorsun Ama 1.3 olan 1290 motor ve vergisi daha dusuk bir 500 ya da 400 tl daha dusuk En fazlada su an sehir ici 5 .5 litre mazot yakarsin Parca ayni masraf olarak agir dediginiz ne ki epsinin bakimlari ayni bir mazot filtresi biraz pahali oda su an linea gri mazot filtresi 65 70 tl Vede 1.3 dizelde trigerdw zincir olmasinlzim euro 6 motor 95 hp 200 newtontork olmasi gerekiyor
bende su an linea var euro4 mktorlu 1.3 dizel triger de zincir var kayis yok ta. ircime gecen degistirdim 100. bin km garanti veriyor trigerde 50bin km falan
ben lineadan memnunum. motor konusuna gelince ayni motoru opelde kullaniyor opelim vardi sattim lineayi aldim aldigim lineada 130 binde aldim su an 155 binde 7 ay oluyor bir masrafta cikarmadi yag bakimlri sadece
cevrendeki t plakali araclara bak vecogunlugunun fiat omdunu goreceksin zaten kotu masrafli bir arac olsa ticaeide kiralikta kullanilirmi
hb ki en genis hb araba statusunde. tes suruslerine cik dene bence ama 1.3 dizelden memnun kalirsin suratle. isin yoksa. gecen mesala denk geldi fluence lambalarda kalktik ilk iki vites 2 metre. farkim. vardi 3 e atinca baktim arayi acti 1.600 kg araba 1.3 motorla.
Passat b7 uygun olabilir 1.4 tsi motorları yeterli yakıt tüketimi gösterebilir sizin için ortalama trendline modelini 60 bin civarlarında bulabilirsiniz , sınıfının en geniş bagaj hacmine sahip araçtır.
Sıfır alacaksanız kaliteli markalar fiyatları bayağı abarttılar. Golf 1.2 tsi lar olabilir onlarda çok iyidir vergi avantajı da var yakıtı da gayet tatmin edicidir.
O konuyla daha ilgilenmedim vergisine bakarsam almam diye korkuyorum 😂 ama aşırı bir spor araba degil yaaa vw new beetle 😍😍 vergisi cok degil diye biliyorum
Parçadan ziyade babamın dediği benzinli araç ile dizel araç arasındaki parça fiyatı farkı. Asıl bilgi almak istediğim konu bu. Bakım vs. de dahil buna.
YAKIT TÜKETİMİ ve EMİSYON** Şehiriçi tüketim (L/100 km) 5,2 Şehirdışı tüketim (L/100 km) 3,5 Ortalama tüketim (L/100 km) 4,1 Karma CO2 emisyon değeri (g/km) 108
Daha az yakar. Benzinli araç özellikle yokuşlu yollarda kullanımı daha rahat ama benzin çabuk bitiyor bu da ekonomik açıdan kötü. Dizelde de az çok benzinliye yakın bir kullanım performansı alırsın hem daha az masraflı olur
Petrol kullanımı olarak benzinli araçlara göre çok daha fazla verimlilerdir. bunun yanı sıra benzinli araçlara göre daha olumsuz yönleri vardır ben dizel tercih ediyorum ama tabii ki karar senin :)
Benzin Fiyatları uçmuş, dizel daha uygun. Parçaları 2 3 kuruş daha fazla ver hergün değiştirmiyorsun sonuçta ama aracı her kullanışında yakıt harcıyor , benzine para yetiştirilmez diye düşünüyorum.
O da var. Zaten tasarruf edeyim derken 10 bin liraya kadar fazla para ödüyorsun. O farkı kapatana kadar da 80bin 90bin kilometre yol yapmak gerekiyor. Ben fazla yol gitmeyeceğim için benzinli daha mantıklı gelmeye başladı.
En İyi Cevaplar