bu konuyu araştıran var mı aranızda arkadaşlar ? ne düşünüyorsunuz
Cevabın nedir?
+1 yılMadem alanımla ilgili bir soru sorulmuş, cevap vermeden geçmek olmaz :)
Avrupalılar giyinmeyi bilmezken bizim atalarımız düz bir demirle pantolonlarını düzeltip öyle giyerlermiş.Tuvalet adabı ilk Türklerden beri vardır bizde.Onlar tuvalet adabını bizden öğrendiler.Avrupalılar ordularında genelde Türk bulundururmuş, çünkü Türkler kadar cesur, gözü kara, yetenekli asker yokmuş.At binmeyi, ok atmayı bizler sayesinde öğrenmişler.Bağımsızlığın ne demek olduğunu biz öğrettik onlara.İnsanlığı, hoşgörüyü, nezaketi diyemeyeceğim çünkü onların bu meziyetlere sahip olduğunu düşünmüyorum.Kadına değer ilk Türklerden beri vardır, hani hep bahsedilir toy meclislerinde kağanın yanında hatun da bulunur.Kağanın hakları kadar haklara sahiptir...
Daha birçok şey var, ben benim aklımda kalanları yazdım.Bir Fransız İmparatorunun Türkler hakkındaki düşüncesiyle de yazımı sonlandırmak istiyorum.Fransız imparator der ki :
''İnsanları yücelten iki büyük meziyet vardır: Erkeğin cesur kadının namuslu
olması. Bu iki meziyetin yanında hem erkeği, hem kadını şereflendiren
bir meziyet vardır. İcabında tereddütsüz canını feda edebilecek kadar
vatanına bağlı olmak. İşte Türkler bu meziyetlere ve fazilete sahip
kahramanlardır. Bundan dolayıdır ki Türkler öldürülebilir, lakin mağlup
edilemezler.''43 Yorumla- +1 yıl
+1
- +1 yıl
on numara
En İyi Cevaplar
Barut,pusula,kağıt,hamam,bilim...vs. Pusulayı kullanarak coğrafi keşifleri,kağıdı kullanarak rönesansı gerçekleştirmişlerdir.Sonuç olarak Osmanlı bu gelişmeleri takip etmediği için geride kalmışız.Osmanlıya gelen elçiler padişahın huzuruna çıkmadan önce hamamda iyice temizlenirmiş.Pisliklerini dışarıya attıkları ve banyo yapmadıkları için hijyenik değiller ve Avrupa'da insanlar yüzyıllar boyunca Kolera ve Veba hastalığından ölmüş.Osmanlı bilginlerinin buldukları ilaçlarla hastalıktan kurtulmuşlar.Parfümün icat edilmesi,küvetin bulunup kullanılması,topuklu ayakkabının icat edilmesi,gelinlerin ellerinde bir buket çiçek taşıması,düğünlerin genellikle haziran ayında yapılması banyo yapmamalarının bir sonucudur.Medeniyeti bizden öğrendiler şimdi bize öğretiyorlar.
222 Yorumla- +1 yıl
- +1 yıl
Hayır Osmanlıdan almadılar. Eğer yolladığım linki okumaya zahmet etseydiniz barutun keşfedildiği sırada Osmanlı devletinin var olmadığını görürdünüz.
- +1 yıl
Kağıt ve Pusulada çinlilerden olması gerek. Kağıttan tam emin değilim ama pusula çinliler tarafından icat edilmiş diye hatırlıyorum.
3 hata birden yapılmayacağını düşünerekten bu yazıyı yazan kişinin Çinli olduğunu düşünmeye başlıyorum. - +1 yıl
Haçlı seferleri sırasında Osmanlılar yeryüzünde yoktu. Türkler de henüz Anadoluya girmemişti.
İpek yolunun ne olduğu hakkında bir fikriniz var mı acaba ? Marco Polo desem ? Avrupalı tüccarlar desem ?
İstanbul'un fethi sırasında toplara nasıl sahip olduğumuzu bilir misiniz ?
Hayır, Çinlilerin icatlarına aracılık bile etmedik. - +1 yıl
- +1 yıl
DoktorGraham hangi kaynaktan yararlanıyorsun bilmiyorum ama dünyanın konuştuğu tarih kaynakları bunlar.Tabi ki tarih dediğin küçük bir buluntu,kağıt veya rivayetlerden ibaret.Fakat elimizde başka kaynak olmadığı için inanmak zorundayız.Haçlı Seferler çok kez yapılmıştır.Türkiye Selçuklu Devletine de Osmanlı Devletine de.Hadi Haçlı Seferleri bir köşeye bırakalım.Onca savaş olmuş bir şekilde etkileşim var.Eskiden insanlar ticaret,savaş yoluyla birbirinden bir şeyler öğrenirmiş.Senin bildiğinyanlış
- +1 yıl
Hangi kaynaktan yararlandığımı bilmiyor musun ? Sen iyi misin ? Linkleri görmüyor musun ? 2 tane ayrı link var. Yazdıklarımı daha dikkatli okuyun lütfen.
Esas siz kaynak gösterin. Bana sadece boş laf söylüyorsunuz. Komünist propagandası gibi konuşmakla olmuyor. TARAFSIZ kaynağınız var mı ? - +1 yıl
Wikipedia'yı size beğendiremedikse çok özür dilerim.
Metropolitan müzesinin Haçlı Seferleri hakkındaki bilgileri sizin için uygun mu efendim ?
link
Dünyanın konuştuğu tarihin ne olduğunu gördünüz umarım.
Son Haçlı seferi 1291 yılında yapılmış. Osmanlının kuruluş tarihi ise 1299 olarak kabul edilir. Yorum sizin.
Size birşey öğretmeye çalışıyorum. Yanlışsam lütfen doğrusunu öğretin. Fakat siz yanlış iseniz doğrusunu öğrenmek istemez misiniz ? - +1 yıl
1396 yılında yapılan Niğbolu Savaşı Ortaçağın sonuncu büyük Haçlı Seferi olarak nitelendirilmiştir.Yine Osmanlının Balkanlarda ilerlemesi Haçlı Ordunu'sun Osmanlıya Haçlı Sefer düzenlemesine sebep oldu. Kosova Savaşı yapıldı.Daha öncede dediğim gibi Haçlı Seferleri bir köşeye bırakalım.Sonuçta Osmanlı Devleti büyük bir imparatorluk.Gittiği bir çok yeri etkilemiş,medeniyetini götürmüş,pek çok şey öğretmiştir.
- +1 yıl
İngilizce bilmemeniz sizin ayıbınız. Öğrenmelisiniz. Dünyanın her tarafında konuşulan bir lisanı bilmemek eksikliktir.
Doğrudur, Osmanlının avrupaya yayılması esnasında ilerlemeyi durdurmak için toplanan devletler Osmanlıya karşı savaşması için birlikler göndermişlerdir. Fakat bunların amacının savunma olduğunu unutmayın. Halbuki Anadoluya ve Kudüse düzenenlenen seferler yağma ve talan amacıyla yapılmıştır. Osmanlı Ordusunun karşısına gelenlerin Haçlı Seferi olmadığını anlayabiliyor musunuz ? - +1 yıl
Osmanlı Devleti çok büyük bir imparatorluktu fakat bu büyük gücünü hiçbir zaman teknolojik gelişme ve yenilikler ile desteklemedi. Ne yazık ki medeniyetin öncüsü hiç bir zaman olamadık. Gittiğimiz ve ele geçirdiğimiz topraklarda OTORİTE gücüyle barışı ve huzuru getirmiştir. Rönesans ve Reform hareketleriyle iyice geri düşen Osmanlının yıkılması da kaçınılmaz oldu.
Bu durumdan bende üzüntü duyuyorum ama biz etkimizi yeniliklerle yapamadık. Gücümüzle yaptık. - +1 yıl
Tabi ki öyle reform,rönesans hareketlerini takip edemediler bu da onları yıkılma sürecine getirdi ben aksi bir şey söylemiyorum fakat Osmanlı Devleti Asya ve Avrupa arasında köprü durumunda.Haliyle Asya'da gelişen bir yenilik direk Avrupa'ya gitmeden önce Türklere geliyor.Avrupalılarda Türklerden öğreniyor.Avrupalıların matbaayı kullanmaları 16.yy'da olmuştur.Oysa Türkler Orta Asya'dayken Çinlilerden çoktan öğrenmişlerdi.Çünkü komşular.Etkileşim var.
- +1 yıl
Hayır efendim bilmeniz gerekir. Okulda eğitimini alıyorsunuz. İngilizce konuşamamayı meşru göstermeye çalışmayın. Çağı yakalamak sizin için önemli değilse siz öğrenmeyin. Gerikalmışlık bir seçenek olmaması gerek. Beni eleştirme hakkını siz nasıl kendinizde buluyorsunuz peki ? Eleştirinizin aynısını 1 satır altında aynen siz yapıyorsunuz ama gerikalmışlığı savunan bir insandan daha fazlasını beklemek hata olurdu zaten.
- +1 yıl
Sayın ekinokswest, umarım 3-4 gündür buradan yazdıklarımdan ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Kendimizle övünmek yerine daha çok çalışıp medeni toplum seviyesine ulaşmalıyız. Şu an savunduğunuz tez icat yapmaktan ziyade batı ile doğu arasındaki köprü neticesine düştü.
Osmanlıda matbaanın yasaklı olduğu dönemi hatılatmama gerek var mı acaba ? Bırakın icat yapmayı, İTHAL icatları bile kullanmakta zorlanmışız.
Övünme noktasında değil, çok çalışma zorunluluğu noktasındayız
Gizli Üye(36-45)+1 yılEyalet sistemi başta amerika olmak üzere olsun bir çok sistemi osmanlıdan alıp upgrade etmişlerdir.Amerikanın harita piri reis muhabbetini herkes biliyor zaten.Bilim alanında çalışmalar konusunda çok geri kaldık.Toprakların genişlemesi asker yetmemesi,yeniçerilerin bozulması +osmanlın sürekli islam dünyasının liderliğini yaparken din ve devlet işleri içe içe malumunuz tuz biber ekti bu gerileme işlerine.
Çini de bir kenara atamayız ama asıl medeniyeti ve bilimin temellerini avrupa nerden alıyor bliyor musunuz?anadoludan :) gılgamış destanını hatırlarsak avrupa aslında bir çok şeyi oradan öğreniyor:) kaynağı orası,mısır haricinde ,kuzey afrika ve anadolu birde urfadaki göbekli tepeyi ekliyeyim. modern insan temelleri aslında anadoluda gılgamışla başlıyor.ilaç misal yılan vardı destanda geçer yılanın zehiri günümüzde bir çok ilaçta kullanılıyor en basit örneğini vereyim size.bu tıbba yılan simgesi gılgamıştan yerleşiyor.ölümsüz otu muhabbeti.sonuç olarak avrupalı dünya medeniyet başlangıç ve bilim başlangıcını andoludan alıyorlar:)00 Yorumla
Avrupada insanlar neden topuklu ayakkabı ve çizme ile gezerlerdi ? Çünkü sokaklara evlerin pencerelerinden lazımlıklar dolusu şeyler dökülüyordu..hela diye bir şey bilmiyorlar..Bizde ise her evin bahçesinde kerpiçten yapılma ayrı bir kulübe vardı..altında kocaman delikli bir taş...İbrik dolusu suyu alıp gidiyorlar işlerini bitirip dönüyorlar..Yine yıkanmayı hamamı yine bizden öğrendiler..parfüm sanayyinde fransızların çok önde olmaları bu nedenle..Aylarca yıkanmayan insanlar pis vücut kakularını bol parfüm kullanarak gizliyorlar..oysa 1400 lü yıllrda bile bizde gürül gürül sıcak su akan mermer hamamlar var..Her şehirde her semtte her mahallede bir hamam var..yarım gün erkeklere yarım gün kadınlara..işte medeniyet ve temizlik bu..
10 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
16
Cevap
40Cevap
+1 yılpek bısıy ogrendıklerını zannetmıyorum bızım bulmus oldugumuz bırcok seyde aslında ermenı rum sırp bılgınler tarafından bulundu evlıya celebı olsun mımar sınan olsun bırcok ılım ve bılım adamıda turk asıllı degıldı padısahların bırcogununda annesı turk degıldı tarıhımız arap sacına donmus durumda
10 YorumlaGurabahane-i Laklakan diyorum, ağaçlara cami ev duvarlarına yapılan kuş yuvaları diyorum, sadaka taşları diyorum... Bunu bile düşünen bir zihniyet sizce daha neler neler öğrenmiştir öyle değil mi?
Ayrıca Türklerin Kayı Boyuna mensup olan Osmanlı hanedanıyla aynı boydan olmak bir şereftir. Tabii ki Müslümanlıktan sonra.
Allah hepsine rahmetiyle muamele eylesin, bizleri de onlara layık torunlar eylesin.00 Yorumla
+1 yılAçıkçası çok bir şey gelmiyor aklıma olanları yazayım.Soruda osmanlı olmuş Türkler olsa daha başka cevaplar verilebilirdi :).
Kesinlikle kahve , ordu disiplini yetiştirimi , mehterden etkilenerek bando ve orkestraları kurdular ,
sufizim , tasavvuh , bektaşilik gerçi bunları osmanlı yok etmeye çalışıyordu da neyse.
Büyük topların , barutun neler başarabileceğini öğrendiler. İstanbul darmaduman olduğunda.
Daha gelmedi :/00 Yorumla
+1 yılislamın gerçek bir din olduğunu öğrenmişler ancak halkı galeyana gelirde bizi öldürürler diye bu gerçeği saklamışlardır.bu gün papa kalkıp gerçek din islamdır derse ne olur.yok ajanlıkla yok arabistan tarafından finanse edilmiş provakatör diye linç edilir dimi?o zamanın ileri gelenleride böyle düşündükleri için gerçeği söyleyememişlerdir.
00 YorumlaBu sadece osmanlı değil.Büyük medeniyetler herzaman etraftaki ülkelere birşeyler öğretirler.Buna örnek verirsek Roma ,Helen İmparatorluğu Altın Orda Devleti Avrupa Hun Devleti Pers İmparatorluğu.hep etrafındaki devletleri etkilemiş onları değiştirmiştir.Şu an ise yazılı ve görsel medya sayesinde insanlar herşeyi internetten öğreniyor.
00 Yorumla
+1 yılönemli olan öğrenmek değil... tamam öğrenmiş eyvallah uygulamışta tamam ama neden biz öğretici konumundayken şimdi ders alır konuma geldik..
En basit örnegiyle müslümanların yaşantısına bakın... Müslümanlardan ne alimler ne bilim adamları çıkmış zamanında.. Şimdi ise terörle cahillikle anılır hale geldiler..
Malesef tarih ögretenlerden ziyade öğrenipte bunu sürekli kılanları yazıyor00 Yorumlawc alışkanlığını örenmiş cem yılmaz da dedi :) benim bildiğim ingilizler hırsızlık yapanlara ceza nasıl verilir diğini osmanlıdan örenmiş elini kesmek miş ceza o zaman da yıkanmayıda bizden örendiler bence çünkü kat prensesi izabella 63 yıllık hayatı boyunca 2 kez banyo yapmış onlarda banyo yapmak torenle oluyomuş
10 Yorumla
+1 yılyakinturktarihi.blogspot.com a girersen çok güzel bir blog sitesi orada avrupalıların bizden çaldıkları bilimi,teknolojiyi,insani değerleri göreceksin.hele gizli haçlılar gezginler yazısı tam aradığın şey
00 Yorumla1453 den sonra kalin surlari yikabilecek kadar guclu toplar yapmayi ogrenmislerdir ki bu Avrupada feodal olusumlarin yerini buyuk devletlere birakmasina neden olmustur.
20 Yorumla
+1 yılAvrupa osmanlıdan çok şey öğrendi ama öğrendim demedi bunu asla kabul etmedi çaldı çırptı taklit etti üstüne koyarak osmanlıya sattı medeniyet benim eserim dedi..
00 Yorumlamedeni dediğimiz avrupalılarda banyo kültürü bile yokmuş ki parfüm bu yüzden icat edilmiş mesela kötü kokuları bastırmak için temizlik yönümüzü almış olabilirler :)
14 Yorumla- +1 yıl
Orta çağ da, Avrupa da mantık mı varmış ?
Gizli Üye(36-45)+1 yılhaçlı seferleri sırasında bir rivayete göre tuvaet kültürünü öğrenmişler...fransızlar temzilik yapmayı bilmediği için parfümü bulduğuna dair de söylentiler var
20 YorumlaOsmanlıyı bilmemde Avrupanın dünyaya öğrettikleri çok şey var...
112 Yorumla- +1 yıl
ecdadını bilmiyorsun ama avrupaya hayransın..
afedersin sen ingilizdin demi?:P - +1 yıl
bana karakter biçmek, bir karaktersize kaadr düşmez. zavallı yaratık. engellemeyi bildiğin kadar konuşmayı becerebilseydin sen de.. geçmişini inkar eden ve diline dine ırkına yabancı ve düşmana dönüşen it sürüleri...
- +1 yıl
1. ve 2. dünya savaşı avrupanın açgözllüüğnden çıktı, dünyayı yakıp yıktılar ve kanını emdiler.. şimdi de biz artık savaşmaktan yorulduk sakin skain yaşamak ve gebermek istiyoruz diyorlar... sen de 2 gramlık kıt aklınla kalkmışsın dünyaya çok şey öğretti avrupa diyorsun. sen kisin? dinin ne? millyetin ne? senin değerlerin ne? kimsin sen yaaa. kimsin?
- +1 yıl
benim değerimi ölçmek sana kadar düşmedi.. konuştuğun dil türkçe ama türk/müslüman gibi yaşamak ve türk/müslüman gibi düşünmek snaa km lerce uzak. neyse..
- +1 yıl
ona buna tepeden bakarken nasıl bir yaşamın inanki hiç merak etmiyorum.. adı türk ama yaşamı avruplalılar gibi olan tiplerdensin.. kafalar formatlanmış ve zihinler bozulmuş...
- +1 yıl
@kucukreıs senin gibi bir sapığın bizi savunması avrupalılar bence işini iyi yapmış iki kıza yazacam diye atalarımızı böyle bir yerde tartışma konusu yapman erkekler için bir utanç kendine gel
- +1 yıl
yalıdakiçapkın sende aynısın
- https://www.youtube.com/watch?v=8cOqtG7EGM0
oyun havası derler ama güzel çalıyorlar.
00 Yorumla
+1 yıllale devrinde osmanlıdan bir çok sanat eserini örnek aldırlar. ayrıca kağıt matbaa ve barut osmanlıdan avrupaya geçmiş sonra avrupalılar dahada geliştirmiştir.
00 Yorumla
+1 yılHindistana Atlastinde gidilebileceğini :D:D:D
yolda birde amerikayı buldular. o da bonus oldu :D00 Yorumla
+1 yılhiç bişey, ögrenseler onların da bir tarafından bellı olurdu :D
00 Yorumla
+1 yıltemizlik haçlı seferlerinde matbaa barut pusula yani çoğu şeyi bizim sayenizde yapmışlar
00 YorumlaOsmanlıdan çok şey öğrenmeye çalıştılar ama bünye meselesi... tutmadı. bir temizlik biraz oturdu yerine oda idare eder işde.
00 YorumlaAvrupalı .. Bildiği Herşeyi Osmanlıdan Öğrendi ..
Ama Osmanlı bildiklerine Sahip çıkmadı ..
Şimdi Avrupadakiler bize Öğretmeye çalışıyorlar ..
Ben bunu bilirim ... Bunu söylerim ..00 Yorumlalink işte bunu öğrenmişler !
00 YorumlaAvrupa'ya cikolata, kahve tohumu, kahvenin kendisi osmanlidan ulasti, daha bir sürü bugün kullanilan baska seylerde osmanlidan geldi.
00 Yorumlabiz ögrendik bencee örnegin maatba bizde varmıydı yokdu avrupadan gördük ya da paralı askerler avrupadan örnek alıp 2. mahmut mu ne nizami ceidt ordusunu kurdu ya buna bissürü örnek
00 YorumlaBir türke sorarsan müziğide s*çmayıda osmanlıdan öğrendiler. Ama objektif olmak gerekirse müziğide s*çmayıda osmanlıdan öğrendiler.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılbi piri reis var,
birde insani değerler var. ha o insani değerler avrupada halen var mı? bizde kaldı mı tartışılır.
gerisi fasa fiso..00 YorumlaKardeş katlini öğrenmişlerdir ama uygulayacak kadar barbar değiller.
10 YorumlaAlışveriş & Hediyeler konusunda 463 cevap paylaştı. Türklerden korkmaları gerektiğini öğrendiler.Hala da korkarlar.
10 YorumlaTemizligi :) almanyada birine sor hemen temizlik der
30 Yorumlaaraştırmadım ama bizden medenilerr çoğu anlamda bence biz onlardan öğrendik bazı şeyleri
12 Yorumla- +1 yıl
azıcık tarih okumalısın!
osmanlının olduğu zamanlarda avrupa kralları saraylarına yapıyorlardı
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yıl-barut
-ateşli silahlar
-uzun menzilli toplu silahlar
-yoğurt
-tuvalet-hamam
-bazı askeri savaş taktikleri
-bazı askeri lojistik taktikleri
-aşı
-nargile
-çay
-kahve00 YorumlaAvrupalı çoğu şeyi bizden öğrendi ama daha ileriye götürdü. Biz ise yerimizde bile sayamadık.
00 Yorumla
+1 yılDünyayı bizden öğrendiler :) Bizim sayemizde şu an Avrupa!
00 Yorumlacok sey mesela medeniyet,avrupaya ilk kahveyi biz getirdik.
00 Yorumla
+1 yıltemizlik edep öncelikle şeref ve onur ne onu öğrendiler
00 Yorumla
+1 yılTürklerle savaşmamak gerektiğini.
40 Yorumla
+1 yılMedeniyet,erdem hoşgörü..
40 Yorumlatemizlik,hoşgörü,atlı savaş teknikleri
00 Yorumla
+1 yılkahvenin koyun pisliği olmadığını
00 Yorumlamedeniyet öğrenmiş..
30 Yorumla
+1 yıltuvaleti ve yoğurdu diye biliyorum
00 Yorumlaaçılın osmanlının torunları geliyor
00 Yorumla
+1 yılcappuccino yu ogrenmısler :)
00 Yorumla
+1 yılturan taktiğini
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yıladam olmayı öğrendiler ama çabuk unuttular
30 Yorumlaçok şey öğrendiler
20 Yorumlayikanma adabini
00 Yorumla
+1 yılinsanlık
20 Yorumlatuvalet kültürü..
00 YorumlaAlışveriş & Hediyeler konusunda 4,5b cevap paylaştı. OSMANLI TOKADI :)
00 Yorumla
+1 yılosmanlı tokadını :D
10 Yorumlaen önemlisi banyooo
00 Yorumlabanyo kültürü
00 Yorumla
+1 yılbarışı tabikide!
00 Yorumlatokat yemeyi :)
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yıltuvalet adabı :)
40 Yorumla
Devamını Gör(41)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında