250₺ ye de gördüm 500₺ ye de
Biz gidip kendimiz topluyoruz. Daha ucuza geliyor.

250₺ ye de gördüm 500₺ ye de
Biz gidip kendimiz topluyoruz. Daha ucuza geliyor.

Kestanenin pahalı olma nedenlerinden biri toplanmasının çok zor olması ve bu da kestane hasadını yapan işçilerin yevmiyelerinin pahalı olmasına neden oluyor. Yevmiye pahalı olunca bu kestane fiyatlarına da yansıyor.
Kestane en çok Aydın'da toplanıyor. Aydınlılar zor diyor. Nedeni ise arazinin çok engebeli olması, ormanın derinliklerinde olması, kestane kupasının dikenli olmasından dolayı işin eldivenle yapılması vs. Hatta işin zorluğundan yevmiyeli işçi bulamadıklarından bile bahsediyorlar. Bu yüzden yevmiyede fiyat artırımına gitmişler.
Mesele ben Orduluyum, bizde de fındık toplamak çok zordur arazi engebeli olduğundan. Fındık dalları kimi zaman kalın olabiliyor; eğmesi zor oluyor. Engebeli arazide dikenler ve ısırganlar rahatsız edebiliyor. Fındık hasadı ise tam yaz mevsimine denk geliyor ve hava çok sıcak oluyor. Yani her açıdan sıkıntı. Ama Düzce ve Sakarya gibi şehirlerde fındık toplamak Doğu Karadeniz'deki gibi zor değil, onlarda arazi düz ve fındığın dibine düşmesini bekliyorlar, fındık dibine düştükten sonra patozla o fındıkları vakumlayıp kabuğundan ayıklıyorlar. Bizde engebeli araziden ve dağınık yerleşimden dolayı fındık bahçelerine patoz sokmak gibi bir şey söz konusu olmuyor. Topladığın fındığı çuvala koy, çuvalladığın fındıkları engebeli arazide taşıyıp yola çıkar, sonra bu çuvalları kamyonete/kamyona yükleyip evinin yakınında harmana götür, orada kurut ve sonra onu patoza verme işlemini gerçekleştir. Düzce ve Sakarya'da fındık hasadı kolay olabiliyorken bizim Doğu Karadeniz bölgesinde oldukça zahmetli bir iş. Bizim de işçilerin yevmiyesi oldukça yüksektir.
Yevmiye nerede 200-300 TL?
Anladım. Ben de dedim nerede 200-300 TL'ye yevmiye var.
Of, şu kaseyi görünce aklıma kış akşamları soba üzerinde çıtır çıtır pişen kestaneler geldi! 😍 Kestane gerçekten efsane bir lezzet ama fiyatları biraz uçmuş gibi gözüküyor. 😅 Bizim buralarda da tezgahlarda denk geldim ama fiyat söyleyemem, maalesef! 🌰 Kendin toplamak çok güzel bir fikir ve aile ile ya da sevdiklerinle zamana dönüştürmek de paha biçilemez. Hem ekonomik hem de eğlenceli oluyor. Topladıkların böyle mis gibi suda haşlamaya ya da fırında nar gibi kızartmaya değer. Afiyet olsun! 😋
Cevap
1Cevap
kestane sevmem
Severim ama yiyemeyiz fiyatlar şaka gibi
Kestane sevmiyorum. Tadı bile yok tatsız
Çok severim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?