Çok Süper bir soru sormuşsun, sorun artık vitrinde! Şimdi sorunu daha çok üye görecek. Üstelik, 4 Xper daha kazandın! Tebrikler! Eskiden 5 TL ile neler alabilirdin, şimdi neler alabiliyorsun?
@liliaaaa 😘😘😘
5 TL büyük paraydı sadece kendi zamanından bahsediyorum. Tavuk döner bile 75kr o yüzden bende çocuk olunca en fazla 1.5-2 tl harçlık alırdım onada bir döner, içecek, cips ve dondurma çok rahat alabiliyordum. Düşün 5 tl bile değil birde 5 tl alsaydım mahalle ağası olurdum sjsjsj.
Doğru 😊
Cevap
72Cevap
Selamlar,
5 lira ile eskiden birçok şey alınabiliyordu onu iyi hatırlıyorum. En azından 3-4 paket farklı abur cubur alabiliyorduk. Şimdi bu para ile 2 ekmek zor alıyorsun. Hatta bazı semtlerde onu bile alamıyorsun. Gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz. Uzun sürede geçmeye devam edeceğiz gibi.
Ben şunu çok iyi hatırlıyorum amcam onlara gidince 5 lira verirdi verirdi.. bakkaldan bi Marlboro sigara 2 ekmek bide çikolata alırdım 350 binlira felanda para artardı.. kocaman büyük elli binliralar vardı kağıt 250 binliralar felan... ne güzel günlerdi çok özlüyorum şu sıralar daha çok..
Türk Lirasından 6 tane sıfır atılmadığını düşün, bugün 1 usd 9,500,000 TL. 1 doların 5 TL olduğu yıl, 1960 yılı. Bugün Ankara , da ekmeğin kg fiyatı 8,75 TL, 1 usd ile 1.085 kg ekmek alınıyor. 1960 yılında 1 kg ekmek 75 kuruş. 1 usd ile 6.666 kg ekmek alınabiliyormuş. Bugünün 5 TL si ile 600 gram (3 adet) ekmek bile alınamazken, 1960 yılının 5 TL si 6,6 kg ekmek alıyormuş.
2.5 litre benzin alırdım. Şimdi 1 litre gaz alamazsın 0.80 litre falan olur eve ulaşamadan yolda kalırsın.
İkinci örnek.
400 bine bisküvi alırdım. 1 milyona döner alırdım. 100 bine ekmek alırdım. Etti 1.5. Kalan 3.5 ile bir porsiyon baklava alabilirdim. Şimdi 5 liraya bi kahve içemezsin.
5 lira ile çarşıda yer içer gelirdim...
Şimdi 5 tl apartmandan çıkmadan apartmanın içinde bitiyor :)
Eskiden cok sey aliniyordu simdi 2 ekmek alirsan öp tepene koy 🙄
😙🍞🙆
Eskiden bir çok şey alınabilirdi, yiyecek, içecek, atıştırmalık vs. hatta milyoncu dükkanları vardı şimdi onlar da bile 10 tl den aşağı bir şey yok..
Para zaten pul oldu, lütfen bir de sen yaramıza tuz basma :(
5lira ile neler alırdım neler neden hatırlatıyorsun 😏
😒
Sütlü çikolata alsın seni karemela 😅
😒😒.
Bimden koca paketle cikabiliyordum simdi aldigim bir urune 5 lira veriyorum hatta daha fazla 5 tl ye et döner yiyebiliyordum 2 liraya tavuk döner yiyordum
Paramız gitgide hiç oldu.
Bunun başlangıcı TL den altı sıfır atılmasıyla başladı şu an ekonominin yanlış değil hiç yönetilememesinden ve hırsızlıktan dolayı çok değersizleşti.
eskiden 5 milyon liraydı altı sıfırlı paramıza tutunca utanırdık şimdi sıfırları götürdü reise teşekkür edeceğinize yok o pahalandı şöyle böyle herkesin altında araba geziyor bi siz fakirsiniz
Kola, bisküvi, döner alınır da alınırdı.
Dün kuzenle markete gittik 30 tl ye çok az eşya geldi. Ona dedim hele bak eskiden olsaydı bu para ile valizi doldururduk diye..
2009 da bu para 3,33 Dolar ediyordu, şimdi 3,33 Dolar 32 lira ediyor,2011 de bu paraya şimdikinin 4 katı yiyecek alınıyordu.
Ya küçükken 1 tl ile cips, çikolata, sakız, kola falan alırdım. Şimdi 1 tl'ye doğru düzgün sakız bile alınmıyor
Bu 5 tl görmedim henuz ama 1 lira kağıt para görmüslugum var 1 lira ile ben tost ve meyve suyu alabiliyordum 5 tl ile bir suru sey aliyorduk
Ben hatırlarım valla somun ekmek 60 kr 5 tane de alırdım üstüne çikolata ve çubuk kraker bile gelirdi ama şimdi 5 TL ile ekmek dahi gelmiyor.
10 saat internet kafe ile başlarim bimden 2 kişi karın doyurmasiyla devam ederim şimdi minicik çakmak 5 lira olmuş 😭😭😭😭
1 gün istediğin gibi eğlenebiliyorduk çocukken, şimdi aynısını yapsak 50 TL den fazla tutar kolası, çekirdeği, abur cuburu vb.
Bir poşet dolardi en azindan simdi 50 tl ile doluyor.
Önceden bi cafede 5 tlye 10 bardak çay içiyorduk.. Şimdi sadece 1 bardak..
Bu para eskiden elime geçtiğinde beni bozardı, şimdi kendisinin bozukluk kadar değeri kaldı.
Eskiden kağıt bir TL vardı onunla 20 kez bakala girip çıkıyordum 😅
Oo çocukluğumun 5 tlsi of iyi paraydı birsürü çekirdek gazoz bisküvi alırdı
Şimdi bir bilet anca
Ne kadar eski xd bi 10 yıl önce 3 liraya iki poğaça oluyordu şimdi 5 liraya öyle sjm
Ne kadar eski? Mesela 2000 baslarinda 5 tl ye abur cubur reyonunu alabilirdik
En azindan metroyla gittigimiz yerden donebiliyorduk😀
Cips çikolata kola alıyordum.
Şimdi ise sadece kutu kola 5.50
eskiden döneri 1.5 tlye alırdık şimdi kaç para bilmiyorum ama 5 tlden fazla olduğu kesin.
Eskiden döner ekmek yol parası internet kafe şimdi sadece noodle ya da yol parası
5 TL ile 1 hafta kantinden birşeyler yediğimi hatırlıyorum
Vallahi ne aldığımı çok hatırlamıyorum ama şimdi 2 ekmek alınıyor
çocukken 1 liraya tire tostu yiyodum bilen bilir şu an 10 ila 12 lira arası
Bakkalın yarısı alınıyordu şimdi havasını alıyorsun kskskskskks
Eskiden 5 lira harçlık alınca 1 hafta giderdi şimdi sakız parası olmuş
3 tane dürüm ediyodu tanesi 1.5 tan 2014 2013 yılları hiç unutmam
Dedem 12 liraya kamyonu satıp köyde ki satılan bir tarlayı almış sen hesapla artık güzel insan..
🤔 2010 da 5.5 tl'ye muratti alıyordum.. şimdi kullanmıyorum ama 16 tl 👊
Bundan 20 yıl önce yani benim ilk okul zamanlarımda sanırım bir çok şey alınırdı. Bi kere 20 tane simit alınırdı.. Hiç unutmam o zamanlar simit 25 bin liraydı ( yani 25 kuruş)
önceden kola ve cips alabilirdik 5 tl ile şimdi ikisinide alamıyoruz çekirdek bile alırdık yanında şimdi nanay
Eskiden alacak bişey yoktu alamıyordun şimdide bişey etmiyor yine alamıyosun. Harika ülkem...
Eskiden!! Eee eskimiş da şimdi bazı eskilerin paha bicilemiyor ve herşeyin fiyatı var.
Çocukken bana büyük para gelirdi ya bakkala mutlu girerdik. :D
6 sıfır varken para çok daha değerliydi, sıfırları gidince yolunmuş kaza döndü 5 lira. Artık bir ekmek zor alınıyor.
meydanda caminin altındaki helaya gidebiliyorum 2 tl de para üstü veriyorlar
😂😂
Eskiden 5 milyona aldığımı şimdi 5 TL ye alabiliyorum
Bu iktidar paradan altı tane sıfırı attı TL rezillikten kurtuldu
Eskiden kola alabiliyordum şimdi lolipop ya da sakız almaya yetiyor
askerde 2 paket sigara alınıyordu. ama o zamanda asgari ücret vs yüksek değildi. bazıları saçma sapan bi kıyas yapmaya calışabiliyor
1.5 liraya tost alıyorduk daha ne diyim 50 krş meyve suyu
Eskiden pazar alışverişi bile yapılırken şimdi sadece çay içebilirsin
Salamlar sucuklar gofretler çikolatalar alırdık. Şimdi İmkansiz. Her taraf mobese
Aklıma İsmail abi ile Mecnun'un 5 tlye iki lolipop alıp eskiden ev aliniyomus bu paraya muhabbeti geldi
Beş liraya soğuk sandviç iki boyoz iki gevrek 5 ayran
ulan bazı bankamatikler bile vermiyor 5 lirayı düşün
Eskiden döner ayran şimdi ise bisküvi ve meyvesuyunh aynı anda almak imkansız gibi nerdeyse o parayla
Marketten dolu dolu abur cubur alınabiliyordu
Şimdi daha baktım sitede misin diye 😃
Laf sokucak kimse yok bende sana baktım 😂
BakicM😂
Baktım bile sende baksana bi
Sanal bebek almıştım hey gidi fjcjclhvj
😃😃
Şimdi 130 TL sksk
Krpinn olmuş 2.5 lira grpinn yaa grpinnnn
Eskiden ak koyunlar arpa alıyordu şimdi saman bile alamazlar
Lisede günlük 1tl alırdım yeme içme yol okul dönüşü 1 saatte PS oynardık
Simdikiyle iki ekmek alabiliyoruz