Muhtemelen nikah anında kesilen mehiri kastediyorsunuz. Kur'an-ı Kerim'de erkeğin kadına mehir ödemesi zorunda olduğu ve bunu zorla alamayacağı da açıkça ayetlerde belirtilir. İki çeşit mehir kesilir. Mehr-i muaccel ve mehr-i müeccel. Bu ayrım ödeme zamanına göre belirlenir. Mehri muaccel hemen ödenecek olandir. Hemen ödenmesi gerekiyorsa abartısız istenebilir eşinizin isteğine ve vicdanına kalmış bir şey. Mehri müeccel ise boşanma halinde kadının kendini güvende hissetmesi için ödenecek mehirdir. Nikah bitince ödenir genelde. örnek vermem gerekirse ablam evlenirken 250 gram mehir kesildi. (Biz istemedik, karşı taraf teklif etti). Bu mehir düğünde takılan takılara asla dahil değildi. Tabi bu mehiri kız tarafı belirler , biz her zaman karşı tarafın gücü ne kadar ise o kadar kesilmesi için sözü onlara bıraktık. Siz nişanlınızla konuşun ne kadar düşünüyor, abartılı bir mehir istenicekse orta yolu bulmaya çalışın. Yoksa bu mehir meselesinin abartılması tatsız sonlanabiliyor.
Bir de şunu söylemek isterim, bu konuyu bizim anlatmamızla pek anlayamayabilirsiniz. Araştırmanızı veya bilgili bir tanıdığa sormanızı öneririm. Yanlış biliyorsam da özür dilerim şimdiden. Zamanında biz de çok araştırmıştık ama şu an hatırlayabildigim kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım..
Yani o senin maddi gücün ile alakalı. Bazısı bir bilezik verebilirken. Bazıları bir ev hediye edebilir. Fakat ben şu konuyu anlamıyorum. Kız istemeden evliliğe kadar sürekli ver ver nereye kadar. Erkeklerinde bir canı var sonuçta. Yani o kadar masraf yapacağıma fabrika kurarım bir sürü insana iş temiz ederim. Acayip acayip gelenekler var. Allah bekarlara sabır versin cidden.
Birincisi : İmam nikahı değil; Allah katında dinî nikah. Benzese de farklı kavramlar.
İkincisi : Mehir oluyor bu olay. Kadın durumuna göre dilediğini istiyor. Kimisi ev/araba derken kimisi de daha mütevazı bir şeyler isteyebiliyor. Kadının vicdanına kalmış.
İslam'da boşanma sonrası nafaka (hele ömür boyu nafaka) yoktur, onun yerine nijah kıyılırken mehir istenir ve onu karşılamak zorundasındır bir kereliğine.
mehir olayı var hediye değil bu kadın için güvence ama resmi nikahtan sonra nafaka talep etmeyecekse verilir yoksa bir anlamı yok. hem mehir olarak 10 cumhuriyet iste sonrada gene nafaka iste olmaz. mehir genelde altın olur ev araba olmaz bu maksadını aşar.
Mihir... Evet dinimize göre verilmesi şart olan maddi bir güvencedir. Bunun illaki çok büyük meblalar olmasına gerek yok. Bütçen neye elveriyor ise onu al. Bu bir gram altın da olabilir yüz gram da.
Hemen açıp okudum ilk 20 ayeti mihiride gördüm 4. Ayette ne güzel düşünülerek yazılmış ben hiç okumamıştım bunları çok etkilendim devamını da birazdan okuyacağım
Nisa suresi gerçekten okunuldugunda ders çıkartılacak bir süre. Gerçi bütün hepsi öyle fakat kadın haklari Nisa süresinde çok iyi anlatılıyor. okumana sevindim.
Mehir hakkı deniyo ona. Düğün sürecinde yeterince soyulup soğana çevirilen erkeğin gider ayak biraz daha soyulmasıdır. Genelde damattan veya ailesinden altın istenir.
Hediye değil bu bir adetde değil nikahın geçerlilik şartı mehir. Mehiri erkek seçmez kadın ne isterse odur. Siz eşinizle konuşup bu konuda karar verebilirsiniz.
Mehirin nafaka ile bir alakası yok kişi malvarlığının %20 sine bedel bir değer verir. Mehirde ömür boyu birliktelik ya da 20 yıl. birliktelik gibi şartlar koşabilirsin.
Yani kadın ve erkeğin özel hayatları ya da işleri olabilir islamda kişinin kendi yaşantısıda ele alınır. Mantık evliliği gibi kadın o parayla istediğini yapabilir ama kocasıda isterse temel ihtiyaç harici bir eğlence parası ödemeyebilir vs.
boşanmanız durumunda kızın kendini güvende hissetmesi için verilen haktır. senin gönlünden ne koparsa bu tam altında olabilir 7 tane 9 tane 3 tane ne dersen işte. kız isterse o ayrı , kız ne isterse sende razıysan evde olur arabada arsa da
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
mihir verilir kadına onu kadın belirler abartı olmadıkça ayrıca resmi nikah dini nikah yerine de geçtiğinden çiftler istemezlerse ayrıca dini nikah kıymayabilirler
Birincisi onun adı mehir, hediye değil. İkincisi onu sen değil eşinin seçmesi gerekir, mehir olarak ne istediği kadına sorulur. İster altın ister, ister araba. Ona kalmış