Bugün nişanlımla yüzük aldık 0.44ct sertifikalı güvenilir bir yer tek sıkıntı yüzüğün içinde bişey yazmaması. ne marka ne karat ne ayar biraz sacma buldum sizce her yüzükte yazar mı?
Alışveriş & Hediyeler konusunda 300 cevap paylaştı.
Ciao
Yazması gerekiyor diye biliyorum. Sahte olanlarda yazmaz. Gerçek gümüş ve altında kaç ayar olduğunu belirten damgalar mevcuttur. 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamla veya 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar belirtileri olmalıdır.
Dikkat edin dolandırılmayın. Sahte sertifika da yapabilirler bu bir dolandırıcı için çok zor olmaz.
Elmas sertifkasyonunu yapan iki tane uluslararası kuruluş vardır. GIA (Gemological Institute of America) ve HRD Antwerp bu iki kuruluştan GIA daha geçerlidir. Bu kuruluşların onayladığı elmasların yüzeyinde loop kullanarak görebileceğiniz seri numarası olur. Bu seri numara ile sistemlerinden sertifikasına ve teknik bilgilerine ulaşabilirsiniz. Aklınızda olsun diğer hiç bir sertifikanın geçerliliği veya ciddiyeti yoktur. Kazıklanmanız/dolandırılmanız çok olasıdır. Örneğin elinizde tuttuğunuz yüzükteki büyük taş emerald kesimdir, etrafındakilerin ise oval kesim olduğunu düşünüyorum. Elmas borsasından alacağınız taşın ortalama fiyatını rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Mesela bir örnek vereyim, Elmas Borsasında 11-11.5 bin tl olan bir taşı Atsay 25 bin tl ye satıyor. Anlayın nasıl bir kazıklanma olduğunu. GIA onaylı bir taş verdiğim bu örnek. Taşın büyüklüğü kadar parlaklığı/rengi, temizliği, kesimi/derinliğide önemlidir. 4C rule denir buna: Carat, colour, clarity, cut.
Anladm yani sahte çıkacağını sanmıyorum bu kadar bilindik yerden aldıysanız da benn pırlantads isim yazmaz diye biliyorum ayar da ancak gümüş olan şeyde yazar.