En doğru cevabın yanlış olduğunu üzülerek gördüm. Bir de biz cevaplayalım.
Bu sorunun çözümü için iki tespit yapalım:
1-Işık hızından daha yüksek hızlı bir şey olamaz.
2-Arabanın farı, arabaya göre her zaman ışık hızında hareket eder.
Burada araba ile aynı hızda giden birisi, farlardan çıkan ışığın hızını ölçer ise sonucu ışık hızı bulur.
Ama bizim sabit olarak belirlediğimiz bir noktada (arabaya göre ışık hızı ile hareket eden) birisi ışığı nasıl görür? Yine aynı şekilde. Çünkü: Işık hızında hareket eden bir cisim için (araba) zaman durmuş olur. gözlemcinin durduğu noktada ise zaman normal seyrine devam eder... Arabanın içinde bulunduğu zaman dilimi gözlemcininkine göre durmuş olduğundan, arabayı durağan, farlardan çıkan ışığı da ışık hızında görür...
Aslında bu söylediğin soru einstain'ın dillendirdiği, ışık hızında ilerleyen bir kız aynaya baktığında ne görür sorusunun laciverti...
Hadi kolay gelsin.24 Yorumla- +1 yıl
+1 Bu arkadaş benden iki dakika önce açıklamış mevzuyu, ben oyumu ona veriyorum :D
- +1 yıl
En ayrıntılı ve kafa patlatılmış çözüm şeklinde ilk yorumumuz yaptık. Bahsettiğiniz çözüm Einstein in kafa patlattığı e=m.c^2 formülünü temelinde barındıran açıklamayı içerir. Soruyu soran kişi tek bir noktaya odaklamaya çalışıyor bizi :Bağıl hız.Bağıl hız seste ve ışıkta geçerli olmaz. Bunu ortadan kaldırmak için ışık hızı yerine bir nevi değişken değiştirerek v atanır gibi gibi. Doğru çözüm sizinkine hiçbir itirazım yok. Emek harcanarak bir şey üretildiği için en iyi cevaba uygun gördük.
- +1 yıl
Aslına bakılınca klasik fizikte de modern fizikte de ulaşılan yargıların büyük bir çoğunu kabullenmeler oluşturur. Kabullenmeleri kabulleniyoruz biz de :)
En İyi Cevaplar
+1 yıl.)(!) Işık hızıyla giden bir araba farlarını yakarsa ne olur?Arabanın en arkası ile en önü(farlar) arası mesafeyi 1.5 m olarak düşünelim.Ve bir yarışa gidelim.Yarış akşam.Farları yaktık.Farlar ışık saçtığı için 300.000 km'dir hızı.Arabanın da hızı 300.000 km olsun.Yarış başladı.1.5 metre önde başlayan farlar finişi 0, 000005 saniyede önde bitirdi.Çünkü yarışa 1.5 m önde başladı.(1.5/300.000=0, 000005).Yani arabada farlar önde olduğu için 300.000 km hızla bir araç gitse bile far ve aracın hızı eşit olduğu için farlar arabanın önünü aydınlatır.Bunu bilim adamları çözemediyse onu biilemem ama bu sorunn en mantıksal cevabı :D
16 Yorumla- +1 yıl
En ayrıntılı ve kafa patlatılmış çözüm doğrudur :) Çift cevabı var sanırım bu sorunun. Yani çözen kişi hem gözlemciye hem de gözlenene göre çözünce farklı sonuçlar buluyor
- +1 yıl
olabilir doğrudur
- +1 yıl
Ama gerçekten düşünüp cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Kolaylıklar dilerim :)
Bence bu sorunun cevabı yok .. Böyle bir hıza çıkılmaz.. Eğer olursada zamanda yolculuga çıkabilirsiniz ve dünyanın sonu gelir. Böyle birşey mümkün değildir , Einstain açıklamıştı bir teorisinde ..
Ve bana kalırsa verecegim cevap şudur .
Önünü görsün çünkü farlardan çıkan ışık iki ışık hızında olur bağıl hız meselesi yani..23 Yorumla- +1 yıl
Modern fizik özel görelilik teorisi. Zaman kayması ve ışık hızı sizin dediğiniz sanırım. Ama çözüm mantığı aslında bağıl hıza dayanıyor bu soruda
- +1 yıl
Bağıl hız seste ve ışıkta geçerli olmaz..
bunu bir aracın bize yaklaşırken motor sesinin frekansının normalden daha yüksek, uzaklaşırken de normalden daha düşük algılanması örneğiyle açıklayabiliriz..
çünkü yaklaşırken sesin frekansının dalga boyu kısalır, uzaklaşırken ise dalga boyu uzar.. - +1 yıl
Bağıl hız seste ve ışıkta geçerli olur hızı v yani ani hız cinsinden alırsak :) Bahsettiğiniz detay doğrudur ama ses konusunda istisnaları mevcuttur burada kısa bir düzeltme yapalım. Işık konusunda kimi profesörler ikileme düşse de genel yargı belirttiğiniz şekliyledir.
Gizli Üye(30-35)+1 yıluzunlar yakılırsa karşıdan gelenin gözünü alabilir , tehlikeli olur
Finalde bunu sormal bile bile bırakmaktır , ne bu bağıl hareket sorusu mu
Onca sayı varken neden limitleri zorluyorlar anlamam
Hoca dusunmek istiyosa dusunsun biz ders bos gecti diye uzulmeyiz :D11 Yorumla- +1 yıl
Aynen :)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
39Cevap
Arabalar konusunda 326 cevap paylaştı. ses hızına ulaşma sürecinde ses duvarı çıktı insanoğlunun karşısına aynı şey ışık hızında da olursa
ya da ışık hızına ulaşmak için fotonlara ayrılmak gerekiyorsa o zaman düzenek ışığa dönüşmez mi yani nasıl ışık ışıkları açsın:D
hadi diyelim hepsi tamam o aracın şöferi koltuğa desen olmaz mı üstüne binen basınç yüzünden
:DD12 Yorumla- +1 yıl
Basınca girdiysek iş iyice çıkmaza girer :)
O teknolojiye ulaştık farları yakmak mı mesele oldu? Paradoks soruların bir kaç cevabı olabilir ve bunlarda birbiriyle çelişir. Fizikten nefret ederim ama mantıken bir cevap atacak olursak ortaya araba ışık hızında farlardan çıkan ısıta ısık hızında olacağı için muhtemelen aralarındaki mesafeyi koruyarak aynı hızda yol alırlar. Ya da çıkan ışık 2 x ışık hızında olur bağıl hız meselesi yani. Zaten o hızda giden bir aracı yapın siz ben farları yakmaya gönüllüyüm :)
13 Yorumla- +1 yıl
Paradoks sorusu zaten iki cevabı varmış yanlış hatırlamıyorsam. Hem gözlemciye, hem de gözlenene göre
- +1 yıl
Yani :)
+1 yılHacı arabanın ışık hızında gidemeyeceğini soranda biliyo sadece hayal edin anlamında sormuş ne kadar zekisiniz ya :D bence araba ışık hızındaysa farlar yandığında önüne düşecek ışığa yetişir bu yüzden ışık gözükmez
14 Yorumla- +1 yıl
Gözlemciye göre mi gözlenene göre mi şeklinde bir soru daha iletelim size :)
- +1 yıl
Ben ayıkmıyorum gözlemci kim gözlenen kim onu açılarsan mantıksal bir cevap verebilirim :D
- +1 yıl
Araba ve içerisinde bulunan kişi diyelim. Ama çözüm meşakkatli zamanınızı almayalım :)
- +1 yıl
Arabanın içindeki ışığı göremez ama dışardan bakan biri arabanın farlarının yandığını görür ama ışık arabanın önüne düşmez çünkü hızlar eşit :D
+1 yılTuvalet kullanmayı bilmeyen bir millete ağır bu sorular.
Sifon çekmek ne işe yarar diye bilinçlendirici sorular sormak gerek.33 Yorumla- +1 yıl
Evet, Türküm.
Gurur duyduğum özelliklerimizi yabancılara, eksikliklerimizi kendi aramızda anlatırım.
Gocunacak bir şey yok.
Gocunmanın bir şeye yararı yok!
Pis yahu Türkiye'deki tuvaletler. - +1 yıl
Bir profesörlere konuyu açmak lazım gelir :)
farlar önünü aydınlatamaz tabi ki..
ama bir de şöyle bir güzelliği var.. radara hayatta yakalanmaz.. çünkü radar sinyalinin hızı ışık hızından düşük.. ;)11 Yorumla- +1 yıl
İyi hız yaparız değil mi çevirme de yok nasıl olsa :)
+1 yılArkadaşım, kuantuma göre ışıktan daha hızlı olan birşey yoktur, dolayısıyla bir nesne ışık hızında hareket ediyorsa üzerinde ışık hiç yanmamış gibi görünür...
11 Yorumla- +1 yıl
Soran kişi bunları ihmal ediyor sanırım. Çünkü detayına inersem özel görelilik var, optik konusu var, kırılma var. Yalnızca hareketi inceleme anlamlandırma için sorulmuş herhalde. Ve çözüm bağıl hızdan geliyor.
farından çıkan ışık ne bir milim ileri gider ne de geri kalır. sadece farın içindeki ampul yanar ileriye ışık saçamaz diye düşünüyorum. :)
25 Yorumla- +1 yıl
gözlenen=gözlemci bir nevi anladım
- +1 yıl
İnşaat mühendisliği
- +1 yıl
Herhalde gözlenene ve gözlemciye göre iki ayrı cevap varmış ama inanın tam çözümünü bilmiyorum ben de :) Bir sitede gördüm ve paylaşmak istedim
+1 yılKime göre ne olur? Arabanın içindeki insana göre mi, izleyen insana göre mi? bana göre mi :D
33 Yorumla- +1 yıl
Valla da çözüm de bunu soruyor zaten :) Gözlemciye göre mi, gözlenene göre mi :)
- +1 yıl
Hocam farazi soruların doğru cevapları olmaz. Millet spekülasyon yapsın, beyin jimnastiği olsun, kayışları gevşetsin iyice diye sorarlar zaten.
Bu ve benzeri sorulan Einstein'in özel görelilik kuramını bulmadan yıllar önce kendisine sormuş olduğu sorunun benzeridir.
Teorik olarak, arabanın içinde kişinin hiçbir değişiklik gözlemlemeyeceği farzedilir.
Arabanın dışından bakan için ise onun referans noktasına göre ışık, yine ışık hızında ilerliyor olacaktır. Işık hızının iki katında değil yani. - +1 yıl
Beni soracak olursan, bu iki farazi insanın ne bok yediği umurumda olmadan, evde kahvemi yudumluyor olacağım ;)
+1 yılarabanın önünü aydınlatır ne olacak ya da ÇERENKOV IŞIMASI OLUR
diyeceksin o nedir bende facede gördüm afilli cümle yazayım dedim:D11 Yorumla- +1 yıl
anladım :)
+1 yılhız sürati yüksek olan araçlarda ışık hızından çok hızın zevkini yaşama metodu oldugundan. kimse arabamın farı yanıyormu diye düşünmez :D
11 Yorumla- +1 yıl
Anın keyfini yaşar yani tabi keyifliyse :)
noluyo lan rüzgar ve flash patladı sanki der çevremize şaşkın şaşkın bakar sonra Allah Allahhhh der devam ederiz :))))))))
11 Yorumla- +1 yıl
O da iyiymiş :)
Araba o hızla gıdebılecek donanıma sahıpse farlar yandıgında arabanın önünü aydınlatmaz ve bı ıse yaramadıgı ıcın kapatırız gerı ne olacak baska :D
17 Yorumla- +1 yıl
Bu bir gözlemci- gözlenen sorusu aslında. Nehir problemleri mantığıyla çözülüyor bir nevi aslında :)
- +1 yıl
Biz de eşit ağırlık çıkışlıyız ama gelin görün ki mühendis olduk fizikle iç içeyiz :)
- +1 yıl
En azından yorum yapabildik evet :)
- +1 yıl
İşte çözüm öyle olsaydı iyiydi. Bir nevi paradoks sorusu bu :)
+1 yılArabanın hızı saniye de 300,000 km. Işığın hızı saniye de 300,000 km. Söz konusu ışık hızı ise 300,000 + 300,000 = 600,000 km diyemeyiz. İkisinin toplam hızı yine 300,000 olur.
23 Yorumla- +1 yıl
İki taraflı düşünülür çünkü. Gözlenen-gözlemci sorusu
- +1 yıl
İyi de bundan bir sürü sonuç çıkarılır zaten. Far yandığında arabadaki kişinin ışığın kendisinden 300,000 km ile uzaklaştığını görmesi lazım. Işık hızında giden bir cisim, farklı bir cismin hızını dikkate almadan ondan 300,000 km hızla uzaklaşır. Anket açıp, olasılıkları şıklandırman gerekiyordu.
- +1 yıl
Sorunun detayını tam bilmediğimizden yanlış yönlendirme yapmak istemedik. Eğer yanlış hatırlamıyorsam Hacettepe de sorulmuş bir soruydu. Konu da bağıl hızdı.
+1 yıl1. Arabalar ışık hızında gidemez
2. Araba ışık hızında gidiyorsa ve far yanıyorsa o arabanın şöförü kesin türktür sellektör bile yapar11 Yorumla- +1 yıl
İlki iyiydi de diğeri bozdu :) Soru da birçok şey ihmal ediliyor. Bir de o mantıkla düşünsek.
+1 yılHep beraber YILDIZLARDA KAYAR DURMAZ YERİNDE parçasını söyleriz :D
22 Yorumla- +1 yıl
çözüm yolunda bir adım sanırım bu da :)
+1 yılBu hıza çıkan araba zaten moleküllerine ayrılır. Moleküller de far yakamaz. Bu ne biçim soru yahu :D
11 Yorumla- +1 yıl
Sizin dediğiniz kütle,dayanım, basınç konularıyla ilgili :) Kabulüm lüzumsuz bir soru :)
+1 yılfarlardan çıkan ışığın hızı arabanın hızıyla birleşir ve 2x ışık hızı çıkar böylece normal bir arabada giderken önünü gördüğün gibi görürsün bence :/
13 Yorumla- +1 yıl
daha ışık hızında bir araç olmadığı için tezimin ispatı da olmaz
- +1 yıl
Bağıl hız gidişat doğru. Ama gözlemciye ve gözlenene görü soru ayrı ayrı çözüldüğünde bir hinlik varmış bu soruda
Bunu duymuştum isik hızında giden araçtan isik yayılamaz :)
11 Yorumla- +1 yıl
Tek taraflı düşünülürse ama :)
farlarını yakcak kadar madde halinde kalabilcekmi acaba :D
11 Yorumla- +1 yıl
O da var tabi :)
ışık hızını geçemeyeceği için kırılma meydana gelir. ne uzar ne kısalır yani
113 Yorumla- +1 yıl
O da mümkündür ama ince düşünürsek o hıza ulaşıncaya kadar kırılma indisindeki değişimler sonra ortamlar arasındaki yoğunluk değişimleri. Çünkü kırılma incelenecekse bunları bilmek de gerekir
- +1 yıl
dünyada bir aracın ışık hızına ulaşabildiğini varsayıyorum. araba zaten o hızdayken ışığı açınca yine oksijen ve diğer görmediğim maddeler ışığı kıracaktır diye bir teorim var. profesor değilim sonuçta ama merak ettirdin. araştıracağım bu konuyu :) meraklı bir mühendise sordun bu soruyu.
- +1 yıl
Doğrudur :) Normalde soru direk bağıl hıza yönlendiriyor ki cevap da oradan geliyormuş herhalde.Ama ışık var sorunun içinde. Yani optik konusu da işin içine girer. Aslına bakarsanız meşakkatli bir soru :)
- +1 yıl
bir belgeselde izlemiştim. ses hızını aşan bir tren içersinde koşan bir çocuk zamanda yolculuk mu yapıyor onu inceliyorlardı. araştırmalar sonuçu gerçekten çocuk biraz daha zamanda geride geldiği kanıtlandı kağıt üzerinde. ama işin içine ışık girdiği zaman aklıma gelen bir tek kırılma durumu :) çünkü bilinen son hız ışık hızı onu geçebilmesi çok mümkün değil kırılır diye düşünüyorum. bu sitede gördüğüm en ilginç soru dostum.
- +1 yıl
Estağfurullah :) Hani modern fizikte vardır zamanda kayma, ikizler paradoksu falan. Aslında buradaki değişimleri göz önünde tutarsak benzer bir durum da ortaya çıkıyor
- +1 yıl
Yok ya arada var fikir beyan edenler :) Sormamın bir mahsuru yoksa mühendisim demiştiniz, hangi bölümde okuyorsunuz ?
- +1 yıl
Anladım.Umarım her şey gönlünüzce olur :)
- +1 yıl
Tm çıkışlı inşaat mühendisi olan bir kuluz. Hukuku kazandığı halde gidemeyen daha doğrusu gönderilmeyen bir kul :) Bakalım hayırlısı :)
- +1 yıl
Aynen teşekkürler:)
Fizik kanunlarına göre böyle birşey olası değil sorsa bile o fizik prof. un ya da doç artık ne haltsa aklından şüphe etmek lazım .
11 Yorumla- +1 yıl
Edilse de elden bir şey gelmiyor maalesef :)
Işık hızında gitmeye başlarsa, o araba olmaktan çıkar...
...hatta, madde olmaktan çıkar...11 Yorumla- +1 yıl
Işık hızı normal v hızı olarak kabul edilirse çözülebilir aslında ki zaten soruyu soran bu mantığı istiyor. Çünkü ayrıntılı düşünürsem o kadar çok değişiklik olur ki. Zamanda kayma bile mümkün
iki araba da 100 km hizla giderken ne oluyorsa sonuc ayni olur... :D
11 Yorumla- +1 yıl
mi acaba :)
farlar arabanın hızının iki katı hızlı olur. soru çok basit
13 Yorumla- +1 yıl
Gözlenen- gözlemci sorusu :)
- +1 yıl
Ama aslında çift taraflı düşünmeyi gerektiriyor bu soru hem gözlenene göre hem de gözlemciye göre sorunun hinliği burada :)
Bu tespiti belki sen uydurmussundur ama buna benzeri var ve crvabi patlar
11 Yorumla- +1 yıl
Üniversitesini hatırlamamakla beraber Hacettepe Üniversitesinde herhalde sorulmuş bir fizik sorusu.Çözümü bağıl hız konusuyla ilişkili
Benzini nerden bulmuş o kadar...Zenginin malı işte asdsf
25 Yorumla- +1 yıl
Zenginin malı züğürdün çenesini yorar misali...
- +1 yıl
Hiç dikkat etmedim ama yazmış bulunduk :)
- +1 yıl
Aynen :)
Keske einstein bu siteye üye olsaydı alırdın dogru cevabı :)
11 Yorumla- +1 yıl
Paradoksları sever Einstein :)
arabanın önü karanlık olur bence ışıkla araba yan yana gider :)
11 Yorumla- +1 yıl
O da bir düşünce :=)
Ya s.ktir edin farı içinde insan ne olur bir onu düşünsenize :D
10 YorumlaDeğişen hiçbir şey olmaz.
Sabit olur çünkü ikisininde hızı aynı seviyededir ve bu da farın aydınlatma mesafesi kadar sürekliliğini koruyacak şekilde önde olacağı sonucunu doğurur..
(:10 Yorumla
+1 yılışık hızına ulaşıldı demek zamanın durduğunu belirtir o yüzden ışıkda görülmüyecektir :D
12 Yorumla- +1 yıl
Özel görelilik işte. İkizler paradoksu mevzu. Ama herhalde soran kişi o açıdan bakılmasını istemiyor:)
- +1 yıl
evet istemiyordur :D
Ne olacak "ışık hızıyla giderken farlarını yakan" araba olur -,-
21 Yorumla- +1 yıl
Anladım da sanırsam bu cevap bütlere bırakabilir...
araba ışık hizinin gerisinde kalir. boylecek farlari acarsa isik hizindan cikar
11 Yorumla- +1 yıl
Mantıksal yakalaşım doğru
ışıkla araba aynı hızda olacağı için arabanın önü aydınlık olmaz
20 Yorumla
+1 yılaraba die bir şey kalmaz ortalıkta o hızda dolayısıylar far diye bir cisimde düşünülemez.
10 Yorumla- Arabalar konusunda 425 cevap paylaştı.
+1 yılsivrisinekleri çekebilir..
11 Yorumla- +1 yıl
o da bir ihtimal...
farlarda ışık hızında gider :)
11 Yorumla- +1 yıl
Mantık doğru ama tek taraflı düşündük :)
ışık hızı artık = 2 ışık hızı olur
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAraba ışık hızında gidemez.
14 Yorumla- +1 yıl
ya giderse... :) soru ihmal sorusu ve soran kişi bağıl hız mantığı ile çözdürmek istiyor
- +1 yıl
Kütlesi olan hiç bişey ışık hızına ulaşamaz diye bir olay var
- +1 yıl
Formülsel olarak doğru yani teoremde. Pratikte de doğru. Dayanım gücü ile alakalı bir durum.Yapılan basınç deneyleri bu dediğinizi destekliyor. Ama belirttiğim gibi sorunun çözüm mantığı ya da hocanın çözümde kullanılmasını istediği yol bağıl hız
+1 yılIşık zamanda yolculuk eder.
Bkz : Stephen Hawking10 Yorumlanormal bir şekilde aydınlatır aracı
10 Yorumla
+1 yılön far mı arka far mı?
10 Yorumlaönünü daha iyi görür kardeşim.
10 Yorumla
+1 yılışık hızında araba olmaz
10 Yorumlaışık olur sanırım
29 Yorumla- +1 yıl
Peki bu yargıya varmanıza neden olan sebep nedir. Doğaçlama mı yoksa fikir beyan etmek için mi :)
- +1 yıl
Bir çözüm yolu önereyim öncelikle bunu gözlenene göre mi yoksa gözlemciye göre mi yaptığınızı düşünün. Yani araba o yöne giderken onu sınırlayan kuvvetler nedir daha net ifadeyle etkiye karşı tepki kuvvetleri nelerdir gibisinden
- +1 yıl
Normalde olsa kabulümüz ama final sorusu akıl mıncıklamak gerekir :) Ama sevmiyorsanız bırakın kalsın zor olur biliriz :)
- +1 yıl
ne demek rica ederim :)
+1 yılışık yandıgını görmez herhaşde
11 Yorumla- +1 yıl
peki zamanda yolculuk yapılabileceğini kim nerden bilcek oda bir saçmalık
daha fazla aydinlik olur :)
01 Yorumla- +1 yıl
Nedeni peki :)
denemek lazım hafız
10 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!