Kıyafet Alma Hastalığından Kurtulmanın Yolları

Gizli Üye


Her insan beğendiği kıyafete sahip olmak ister. Fakat aynısından olduğu halde gene o kıyafetten almak israftır. İşte biz buna ''beğendiği her kıyafeti satın alma'' hastalığı diyoruz. Cidden bu bir hastalıktır. Güzel kıyafetleri giymek için alırsınız ama dediğim bu hastalığa kapılanlar almış olduğu o kıyafetleri senede bir ya da iki defa giymekte. Lazım olmadığı için alınan bu tür şeyler haliyle israfa giriyor. Birde marka takıntınız varsa durum cidden vahim ! Ki kıyafet satın alma hastalığı olan bireylerin bir çoğunda marka takıntısı vardır.


Kıyafet satın alma hastalığı nedir?


Kıyafet Alma Hastalığından Kurtulma Yolları


Bu sorunun cevabına tamamen kendimden yola çıkacağım. Ben 14-15 yaşlarımda iken giyimime pek önem vermezdim. Yaş ilerledikçe güzel giyinmek için kıyafetler almaya başladım. Bu kıyafetler bende yoktu. Gerekli olduğu için almaya başladım. Aldığım kıyafetlerde 18 yaşlarıma kadar: Mavi, Jack Jones, Lacoste, De Facto, Colins, Mudo, Lee Company, Loft ve Karaca gibi markaları tercih ediyordum. Kısacası Boyner'de satılan ürünler. Ondan sonra bu bir üst safhaya çıktı. Artık: Beymen Collection, Dolce&Gabbana, Brunello Cucinelli, Valentino, Etro, Kenzo, Dsquared2, Fendi ve The North Face gibi genelde Beymen'de satılan markaları tercih etmeye başladım. Bu aynı zamanda israfın bir üst safhaya çıkışıydı.


Kıyafet Alma Hastalığından Kurtulmanın Yolları

Büyük gardırobum kıyafet dolmuştu. Gardırobun sadece askılığa asma yeri değil, alt kısımlarında katlayarak koyma bölümleri de dolmuştu. Katlayarak koyduğum kıyafetler, artık askılığa astığım kıyafetlere değmeye başlamıştı. Üstelik bu kıyafetler de mevsimlik kıyafetler. Yani ilkbahar-yaz reyonu henüz valizden çıkarılmamış. Anlayacağınız üzere 100'den fazla kazak, 20'den fazla mont, 50'den fazla pantolona sahiptim. Satın almış olduğum kıyafeti bazen hiç giymediğim bile olmuştu. Birde üstüne kol saati hastalığınız varsa durum cidden vahim ! Bende kol saati alma hastalığı da vardı. Satın aldığım saatler de pazardan veya tezgahtan alma saatler değildi. Marka takıntım olduğu için genelde şık ve kaliteli saat üreten markaları tercih ediyordum.


Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz?


Bu soruya da tamamen kendimden örnek vereceğim. Bu kadar kıyafet almanın doğru bir şey olmadığını fark ettim. Çünkü israf... Üstüne giyecek bir hırkası, pardösüsü olmayan insanlar var. Bu sebeple bu hastalıktan kurtulmak için birkaç yol denedim. Bu hastalıktan kurtulmak için denediğim birkaç yol ise şunlardır:


1) Sahip olduğunuz fazla kıyafetleri muhtaç olan kimselere dağıtın.


İnsanlık adına çok önemli bir şey. Fazla kıyafetlerinizi satmak veya dolapta küflenmesini beklemek yerine ihtiyacı olan bir başka insana verebilirsiniz. Fakat verirken kıyafetlerin en kötüsünü vermeyin. Sevdiğiniz bir kıyafeti verin. Bunu yaparsanız iradenizi yenmiş olursunuz.



Din kardeşine yardım edenin yardımcısı, Allah'tır.



2) Beğendiğiniz bir kıyafeti satın almamak için direnin.


Aslında en önemlisi budur belkide. Eğer beğendiğiniz bir kıyafet varsa onu almayın. Yani nefsinizin isteklerinin tam tersini yapın. Bunu sık sık yaptıktan sonra artık bu konuda nefsinize hükmetmeye başlayacaksınız. Benim gibi sevdiği kıyafeti alabilmek için gerekirse borç para alan ve sevdiği kıyafetin uygun bedenini bulamayıp çılgına dönen insanlar için bile işe yarar bir durum.


3) Fakir insanları düşünün.


Kıyafet Alma Hastalığından Kurtulmanın Yolları
Eğer birazcık vicdanınız varsa bu durum da oldukça işe yarayacaktır. İhtiyacınız olmadığı halde bir kıyafet almaya kalkıştığınız zaman hemen aklınıza üzerine hırka alacak parası olmayan fakir insanları getirin. Bu durum sizi, o kıyafeti almaktan alıkoyacaktır. Özellikle kıyafet pahalı ise oldukça işe yarayacaktır.


4) Kıyafet satan sitelerden uzak durun !


Kıyafet Alma Hastalığından Kurtulmanın Yolları

Özellikle internet ortamından alışveriş yapmayı sevenler için işe yarar bir yöntemdir. İnternet sayfalarında gezerken kıyafet satan sitelere girmeyin. Gözünüze hoş gelen bir kıyafet gelir ve hemen onu satın almak istersiniz. Bunun önüne geçebilmek için bu sitelere girmeyin hatta gerekirse ''AdBlock'' uygulaması ile bu tür sitelerin reklamlarını engelleyin.



Ben bunları denedim ve şu an böyle bir hastalığım yok. Artık kıyafet almıyorum. Kıyafet satın alma hastalığına sahip arkadaşlarımıza faydalı olacağını düşünüyorum. Esen kalın.

Kıyafet Alma Hastalığından Kurtulmanın Yolları
10 Cevap