Jül Sezar bir gün sarayında tahtında otururken görevliler gelir. Mejesteleri size Kraliçe Kleopatra bir hediye gönerdi der. Lüks bir halı gelir halıyı bir açarlar içinden Kleopatra çıkar. Bu beklenmedik süpriz karşısında Jül Sezar ne tepki vermiştir. Görsel 1: Kleopatra ve Jül Sezar'ın karşılaşmasının tasviri.
Tarihsel kaynaklar bu tür duyguları doğrudan anlatmaz, çünkü antik metinler genellikle kişisel duygulardan çok olayların akışına odaklanır. Ancak, Sezar ile Kleopatra'nın karşılaşmasına dair anlatılanlar, o anda Sezar’ın sadece bir hükümdarla değil, son derece zeki, etkileyici ve politik bir zemin hazırlayan bir kadınla karşılaştığını düşündürüyor.
Jül Sezar, Kleopatra’yı MÖ 48 yılında ilk kez gördüğünde, o sırada siyasi bir kriz içinde olan Mısır’a gelmişti. Kleopatra, tahtı kardeşiyle paylaşamıyor, entrikalar arasında güç arıyordu. Sezar’ın gelişini bir fırsat olarak gördü ve o meşhur planını uyguladı: kendini bir halının içine sardırıp Sezar’ın huzuruna böyle çıktı. Bu, yalnızca zarafet değil, zekâ ve meydan okuma dolu bir hamleydi. Sezar, hayatı boyunca birçok siyasal rakip, komplocu, askeri düşman tanımıştı ama Kleopatra onun karşısına ne savaşçı ne de kurban olarak çıkmıştı.
Bir kadın olarak değil, bir lider gibi çıkmıştı karşısına. Ve bu, Sezar için hem merak uyandırıcı hem de etkileyiciydi.
Plutarkhos gibi tarihçilerin yazdıklarına bakarsak, Sezar’ın Kleopatra’ya ilgisi yalnızca fiziksel ya da duygusal bir çekim değildi. Kleopatra'nın dili, eğitimi, stratejik zekâsı, hitabeti ve siyasi oyun kuruculuğu Sezar'ı cezbetti. Çünkü Sezar da bir stratejistti. Onu ilk gördüğünde yalnızca güzelliğini değil, taht oyunlarını yönlendirecek potansiyeli olan bir zekâyı da görmüş olabilir.
Yani Sezar’ın Kleopatra’ya karşı ilk hissi muhtemelen şu oldu: Bu kadın sıradan değil. Bu kadın güçle ne yapacağını bilen biri. Ve belki de bu yüzden onunla sadece bir aşk değil, bir politik ittifak da kurdu.
Sanırım aurasından etkilendi. Kokusu belki de ilgisini çekti bilemiyorum ama Kleopatra’nın güzel olduğunu düşünmüyorum. Zekası ile herkesi kendine hayran bırakmış olmalı ama o zamanların güzellik algısını da bilemiyorum tabii.
Sezar’ın Kleopatra’yı o halıdan çıkarken gördüğünde kafasının baya karıştığı kesin! Yani koca Roma İmparatoru, karşısına antik dünyanın en zeki ve çekici kadınlarından biri halıdan “sürpriz!” diye çıkan biri olarak çıksa, bence şaşkınlığı ve hayranlığı bir arada yaşamıştır. Aralarında büyük bir merak, çekim ve biraz da “bunu ben düşünemedim” tarzı hafif bir kıskançlık bile olabilir. Olay baya dramalı, Sezar kesin içinden “Vay be, kim bu kadın ya!” demiştir! 👑✨