Kahvaltılarınızın olmazsa olmazı nedir?

Güncellemeler:
En İyi Erkek Görüşü
En İyi Kız Görüşü
Benzer Sorular
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
3633Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Görüş(eig) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Her yörenin kendine özel kahvaltılıkları vardır ama dünyada kahvaltıyı bir sanat haline getirmiş tek ülke Türkiye'dir ve ben bununla gurur duyuyorum. Ama birçok değerimiz gibi bunu da bir türlü tanıtamıyoruz.
Avrupa'nın çoğu ülkesinde öyle zeytin, peynir, tereyağı, yumurta gibi lezzetlerden oluşan kahvaltı yok. Adam gidip bir kafede bir kahve ve bir de kruvasan ile kahvaltı yaptığını sanıyor.
Ben bir zaman önce bir kahvaltılık tarifi vermiştim. Bilmem okusunuz mu?
Yiyeceklerle Konuşan Adamdan eşsiz bir kahvaltılık
- Kahvaltı hayatın bize bir ödülüdür.
- Kahvaltı zorlu bir güne başlarken giyindiğimiz bir zırhtır.
- Kahvaltı güçtür. Moraldir. Enerjidir.
- Yaradılışın armağanı olan bu bedene kahvaltı hediye etmek, emanete iyi bakmaktır.
- Saygı duymanın ve onu lezzetli gıdalarla beslemenin ifadesidir.
- Bir önceki gün yorulmuş, hırpalanmış bedenin, güzel bir uykudan sonra, sabahın erken saatlerinde ödüllendirilmesidir.
- Sabah erken saatlerde kalkan bedenin afyonunun patlaması için en güzel çözüm kahvaltıdır. Bunu yapmayan ruh ortada serseri mayın gibi gezer.
Eğer okuyup not etmek isterseniz;Yeni kahvaltılığın adını da hem keşe hem de sürke saygı gereği sürkeş koydum.
İşte malzeme ey okur, aman hatmedesin..
Bunları ne yaparız, nasıl bir araya katarız?
Kolayca birkaç işlem işte…Torba yoğurdu suyu süzülene kadar torba ile asılı kalır.
Çökelek ve torba yoğurdu el ile yoğrulur. Hamur kıvamına gelir.
Yaban mantarı hamura eklenir. Eğer toz halinde bulamazsanız, ince kıyım doğramanız da yeterli olacaktır. Yedirene kadar yoğurulur.
Kurutulmuş kızılcık eklenir. Hamura rengini verene kadar yoğurulur.
Sarımsak, kekik, isot ile bir kez daha yoğrulur.
Ortaya çıkan sanat eseri uzun uzun seyredilir. İç geçirilir. Hanım evde ise bir kağıt mendil ile ağzımızın kenarından süzüleni silmesi rica edilir.
Bu aşka güneşi de tanık edin..
Tam kıvamındaki hamurdan portakal iriliğinde bir parça alınır. Sert tahtadan faydalanarak küp haline getirilir. Hamurun büyüklüğünden kaç tane küp çıkarsa bahtınıza…
Hijyenik bir tahtaya dizilen küpler güneşin sıcağında taş gibi olana kadar kurumaya bırakılır.
Kafamıza vurduğumuzda canımız yanıyor ise tamamdır.
Kupkuru olan Sürkeş erzak dolabına kaldırılır.
Ağızlarda lezzet besteleri seslendirmek için hazırdır.
Makarnaya, yumurtaya, çorbalara rendeleyin.
Dilim dilim kesin, tereyağında kızartın.
Ama ne ile yerseniz yiyin… Nasıl tüketirseniz tüketin. Hem tadına hasta olacaksınız, hem de vereceği şifaya şükredeceksiniz.
Afiyet olsun…
Teşekkürler, deneyeceğim.