Çoğu kadının korkulu rüyası yemek veya salata yaparken soğanın sırasının gelmesidir çok merak ediyorum gerçekten soğan neden bu kadar ağlatıyor?
Güncellemeler:
1 ay
Ama şöyle de bir durum var bazen kilolarca soğan doğramamız gerekebiliyor zaman sonra gözler yanmıyor daha alışıyor mu yoksa soğan mı yakmıyor sonra anlamadım kafamda deli sorular 😂
Soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmasının arkasındaki kimyasal, syn-propanethial-S-oksittir. Üstelik bu kimyasal, soğanın evrimsel süreçte geliştirdiği bir savunma mekanizmasından başka bir şey de değil. Yani, bizim gözlerimizi yaşatan bu kimyasal sayesinde, soğan kendisini avcılara karşı koruyabiliyor.
Soğan içerisindeki her bir hücrenin, allinazlar olarak adlandırılan enzimlerle dolu kofulu vardır. Allinazlar, soğan hücresinde bulunan amino asit sülfoksitleri, sülfenik asitlere dönüştürür. Daha sonra bu asitler de başka bir enzim tarafından syn-propanethial-S-oxite dönüştürülür. Doğrama sırasında soğan hücrelerini parçaladığınız zaman, soğan hücresinde yer alan kimyasallarla etkileşime girebilecek bu enzimleri de ortaya çıkarmış olursunuz. Dolayısıyla, bu enzimlerin meydana getireceği kimyasal reaksiyon daha kolay ve hızlı gerçekleşir.
Syn-propanethial-S-oxit oluşumunun reaksiyon mekanizması (Burnham, P. M. (1996))
Soğanların doğranırken yaydığı güçlü ve baharatlı koku, şaşırtıcı bir şekilde, gözlerinizi yaşartan kimyasalın kokusu değildir. Bu koku, sin-propanethial-S-oksitin yoğunlaşarak kokulu tiyosülfanatları oluşturmasıyla oluşur. Sin-propanethial-S-oxit uçucu bir sülfür bileşiği olduğundan, havaya kolayca yayılır. Gözünüzde bulunan kornea, dokunma, sıcaklık ve ağrı algılamasından sorumlu olan daha büyük sinirlere bilgi aktaran sinirleri içerir. Oda sıcaklığında kolaylıkla buharlaşan syn-propanethial-S-oxitin varlığında uyarılan bu sinirler, merkezi sinir sistemine sinyal gönderirler. Daha sonra, göz yaşı bezleri üzerindeki otonom sinir liflerine iletilen mesaj ile gözleriniz yaşararak syn-propanethial-S-oxit seyreltilmeye çalışılır. Syn-propanethial-S-oxit varlığı gözlerinize herhangi bir zarar vermez.
2016 yılında Scientific Reports'da yayımlanan bir çalışmada bilim insanları, gözleri daha az yaşartan soğan geliştirdiklerini duyurdular. Yapılan bu çalışma kapsamında, bilim insanları soğanın göz yaşartıcı etken sentezlemesinden sorumlu olan genleri baskıladılar. Bilim insanlarına göre, genetiği ile oynana bu soğan doğranırken ortaya 7.5 kat daha az syn-propanethial-S-oxit çıkıyor.
afacan37 | Sağlık & Diyet konusunda 179 görüş paylaştı.
Guru
1 ay
Herşey tatlı olacak diye birşey yok. İnsanoğlu da öyle değil mi. Dışardan bakınca pek kibar, içine girince de bı dünya gözyaşı. İnsanın dış görünüşü gibi.
1|0
0|0
merakettimmişte | Sağlık & Diyet konusunda 1,7b görüş paylaştı.
Master
1 ay
bazıları çok yakıyo ya hiç sevmem soğan doğramayı :/
0|0
0|0
burock123 | Sağlık & Diyet konusunda 52 görüş paylaştı.
Xper 7
1 ay
gözlerdeki mikroplar akar.. dogal olan hersey faydalidir🙂
0|0
0|0
badarbungaa | Sağlık & Diyet konusunda 203 görüş paylaştı.
Yoda
1 ay
Bi enzim salgılıyor Buda göz içinde yaşla sülfürik asit yapıyor e o da yakıyor
En İyi Erkek Görüşü