Gıda fiyatlarındaki artış, halkın enflasyonunu olumsuz tetikliyor. Vatandaşlar, devletin ilan ettiği enflasyon oranının gerçekleri yansıtmadığını, enflasyon hesaplanmasında gıda fiyatlarının temel alınması gerektiğini ifade ediyorlar. Çünkü orta ve alt gelir gruplarında, gelirlerin neredeyse yarısına yakını, gıda harcamalarına gidiyor.
Üretici malını halde komisyoncuya getiriyor.
Komisyoncu ürün kalitesine göre bir fiyat belirliyor. Bu aşamadan sonra üretici devre dışı kalıyor. Komisyoncu malı tüccara satıyor. Halden ayrılışta üreticinin sattığı üründe %30-35 fiyat artışı oluyor. Mala, nakliye ücreti ve fire eklendiğinde fiyat artışı %100’ü geçiyor ve bu fiyata, perakendeciler de bir fiyat koyuyorlar. Sonuçta üretici ile ve tüketici arasında fiyat farkı 3-4 katı buluyor.
Cinsiyetini ve yaşını belirt, oyunu kullan:
Güncellemeler:
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
33Adamlara kalsa ekmek 10 TL olacak. Bu kansızlara kaldıysak vah halimize..
Evet aynen öyle...
:) :)
İşletmelerin zararları olacak tabi ki bunu devlet sübvanse etmeli kira, vergi, elektrik, işçilik maliyetleri gibi. Bugün bir çok ilde daha aza satan fırıncılarda var mesela demek ki üretilebiliyorlar. Ayrıca devlet başta Kdv düzenlemeleri ve temel gıda maddelerinin sabitlenebilmesi formüllerini de masaya yatırmış inceliyorlar çünkü gıda maddeleri enflasyonu sürekli arttırıyor bu uygulamanın en az 2-3 sene sürdürülebilmesi de amaçlananlar arasında.
Misal Karaman'da fırın ve marketim vardır ve kira vermiyorum, ekmeği 1 buçuk liraya bile satabilirim ama Antalya'da bugün yıllık 10- 20 bin Euro kira veren fırınlar ve marketler var. Bu insanlara ekmegi 1,5 a sat diyemezsin. Halk ekmeklerin ekmeği ucuz fiyatlara sattığını görebiliyoruz çünkü ne üretim yerinde ne satış yerinde kira ödemiyorlar. Devlet daha zincir marketlerin mantar gibi üremesini durduramadı, gelip marketlerdeki fiyatlara mi müdahale edecek. Antalya'da 200 M2 dükkan soruyorsun 20 bin Euro diyor. Fiyat çok yüksek diyorsun, tutmazsan tutma BİM, migros, şok onlardan birine veririm bu fiyata diyor. Devlet fiyat belirleyemez anca et, süt, yumurta, ekmek gibi ürünlerden %18 olan KDV yi sıfırlar. Bu KDV yi de sıfırlamayacaklarina göre böyle devam.
Benzine 3 ayda 30 defa zam geldi. Fırının var ve marketlere ekmek datiyorsun. Benim satış fiyatımi sabitliyirsun ama benzin ve elektriği sabitlemiyorsun, sürekli artıyor. Ben nasıl para kazanacağım. her şey bir döngü içinde birbirini takip etmek zorunda. Dükkan sahibi kiraya zam yapar kiracı sattığı ürünün fiyatını arttırır, ev sahibi kiraya zam yapar dükkanda sattığı ürünün fiyatını arttırır, toptancı ürüne zam yapar dükkanda sattığı ürünün fiyatı arttirir, asgari ücret yükselir dükkanda sattığı ürünün fiyatını arttırır.
Evet haklısınız nereye doğru gidiyoruz kimse kestiremiyor 2022 herkes için çok zorlu geçecek eğer gıda krizi de başlarsa yandık, umarım öyle bir durum yaşanmaz...
Fırsatçılık halkın en büyük düşmanıdır...
Bence de...
Yani ne zamandır fiyatlar aşağı çekicekti ama sözde kaldı hiç bir ilerleme yok!
Kesinlikle katılıyorum...