Start-up projesi nasıl geliştirilir?

Merhaba, pek çok start-up projesi ile uğraşıyorum. Yatırımcı bulmak şu şartlarda inanılmaz zor. Kaçak elektriğe dahi etkili bir çözüm buldum. şu an üzerinde çalıştığım start-up projesi pazarlama üzerine. Ve global nitelik taşıyor. Başlangıç için 1 milyon ve üstüne ihtiyaç var. Para büyük değil, çünkü kısa sürede milyonlar getirisi olacağı hesap edilen bir fikir. Aynı şekilde dolar bazlı düşününce 1 milyon lira yatırım konusunda çok büyük değil. Amerika'dan alınmış Türkiye'ye entegre edilmiş fikirlere 30 milyon dolar yatırım yapılmasına karşın hiç değil. Diyeceğim şu ki, yatırım yapabilecek biri veya birileri var ise çalışmak istiyorum. Aklında fikri bulunan ve desteğe ihtiyacı olan kişiler varsa ben yine hazırım. Adını duyurmuş ve başarmış insanlardan olmak istiyorum. Amaç paradan ziyade başarı sağlayabilmek. Saygılarımla.
Güncellemeler:
Benzer Sorular
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
12Benzer Benceler
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Görüş(eig) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Soruna iki cevabım olacak:
Birincisi: Aklına gelen fikirleri sakın zincire vurma, kendini frenleme hele hele "millet ne der?" deme ama fikre (projeye) odaklan ve konsantre ol, bunun için:
- Bu proje hangi sorunu çözecek? Sorunun çözüme ulaşması kime ne kazanç sağlayacak? (Örneğin kaçak elektrik kullanımını ortadan kaldıracak, elektrik dağıtım şirketlerinin geliri artacak) Peki sorun çözülürken bundan dolayı zarar görecekler var mı?
- Projeyi ölçümle yani bilimsel (fizik, matematik, kimya vs) olarak değerlendir, unutma "ölçümlenemeyen şeyler aslında yokturlar."
- Hedef kitleni iyi analiz et: Nelerden hoşlanırlar, nasıl yaşarlar, onları neler tatmin eder, hangi dilden anlarlar?
- Anlaşılabilir ol: Aynanın karşısına geçip projeni anlat ve bunu kayda al sonra o kaydı hedef kitlenden insanlarla paylaş ve ne anladıklarını onlara sor. Hatta 12 yaşındaki yeğeninle babaannene de göster eğer onlar projeni anladılarsa işte o zaman sen anlaşılabilir bir dille konuşuyorsun demektir, anlamadılarsa da iletişim problemin var demektir bu da büyük bir sorundur. IBM, Bill Gates zamanının en akıllı insanı olduğu için onunla sözleşme imzalamadı, kafasındaki projeyi çok net anlatabildiği için Microsoft'la anlaştı.
- Fikir haklarını korumaya al.
İkinci cevap: Müşterilerine projeni anlat, unutma bu aşamada senin üç müşteri kitlen olacak:1-İç müşteri: Yazılımcı, müdür, çaycı vs ünvanı ne olursa olsun senin bu start-up projende gerekirse ücret almadan ama hisse alarak çalışacak verimli çalışanlar. Bu ekip projeye ve sana çok güvenmeli ki projende özveriyle çalışsınlar.
2-Son kullanıcı müşteri: Kaçak elektrik konusundan ilerlersek bu durumda potansiyel müşterin elektrik dağıtım şirketleri ya da kamu olacaktır.
3-Yatırımcı: İster melek yatırımcı olsun isterse de kurumsal yatırımcı olsun yatırdığı parayı ne zaman geri alacağına bakar hem de kat be kat fazlasıyla. Bu arada 2. sıradaki müşteriler de yatırımcı olabilirler.
Projeni anlatırken dikkat etmen gereken noktalar şunlardır:
- Her müşteri kitlesi için ayrı ayrı Power Point ve Excel dosyalar hazırlamalısın.
- Toplantı randevusu alırken; "destek olun, yardım edin," vs gibi cümleler kurmamalı aksine; "elimde sizin hayatınızı değiştirecek bir iş var, bana randevu verirseniz tüm hesaplarınızı yeniden düzenlemek zorunda kalacaksınız," vs gibi özgüvenini ve coşkunu gösteren cümleler kullanmalısın.
- Projenin ileriki 5 yıllık "Kar-Zarar, Nakit Akışı ve Bilanço" larını düzenle, akıllı yatırımcı projenin finansallarını çok önemser.
- Pazarlama stratejisi, finans veya teknik konularda mutlaka bir bilene danışıp ondan sonra sahaya çık yoksa daha ilk maçta gol yiyebilirsin.
Adım atmak yolun yarısıdır diğer yarısı da azim varsa kendiliğinden gelir merak etme. Başaracağına eminim.Değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim size. Projeleri özenle saklıyorum. Yaklaşık 4-5 yıl önce üzerinde çalıştığım bir uçuş kıyafeti projesi vardı, bu kaç yıl önce Dubai'de JETMAN olarak piyasaya çıktı. Ne yazık ki aşırı üzülmüştüm, çünkü parası olanlar kazandı. Satış fiyatı 250 bin dolar idi. şu an ne kadar bilmiyorum. Ben artık başlamaya karar verdim, şu an bulunduğum yerde ki kaymakamlık ve belediye ile iletişime geçtim kendileri yardım edeceklerini söylediler. 2-3 bin lira gibi bir ihtiyacım olacak onlardan. Bütün mekanik aksam ortaya çıkınca geriye jetpack dediğimiz yolcu uçaklarında bulunan motorların ufak hali kalıyor. Size şunu söyleyebilirim, proje tek kişilik ve tamamen farklı. Hiç bir şekilde benzeri dünyada yok. Bunu hayata geçirip yatırımcı bulup jetpack masraflarını karşılatmam gerekiyor ve daha sonrasında bunun eğitimini verebilecek ve üretime geçecek bir okul, üretim yeri açmayı istiyorum. Bu sayede başarılı olur kazanır isem diğer projelerime nakit akışını kendim sağlayabilirim. Bu süreçte 1 ya da 2 yatırımcı kabul edeceğim. Aslında kendimi bir altın madeni olarak görüyorum ve bunu artık faaliyete geçirip işletmem gerekiyor. Görüşleriniz için teşekkür ederim sizlere.