İyi insan olmanın kurallarını kim koyuyor? Mesela birini öldürmek kötü insan davranışı iken idam etmek bunu meşrulaştırıp bir de üstüne topluma zarar veren bir bireyden arındırdığı için bunu yapanları iyi olarak nitelendirebiliyor. Aynı eylem ama farklı bakış açısı. Sizce ahlak kuralları ve toplumun dayattıkları ne kadar doğru? Peki siz iyi bir insan mısınız?
“İyi insan” olmak bakış açısına göre değişebilir mi sizce yoksa doğru ve yanlış olgusu asla değişemez nitelikte midir?
9
2
Görüşünü yaz
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş
perlamare | Kişilik & Karakter konusunda 226 görüş paylaştı.
Bilge
1 ay
Valla kenevir hakkında yazılanları okuduktan sonra Dünya'nın bir gerçekler değil algılar dünyası olduğunu o kadar emin oldum ki. Bu kadar yararlı bir bitki alkolden bile daha az bir miktar kafa yapıyor diye tüm dünyada tü-kaka ilan edilmiş. Halbuki faydaları say say bitmiyor. Ama hakkında öyle bir algı yaratmışlar ki hepimiz öcü gözüyle bakıyoruz. O yüzden gerçek doğru ile algı doğru arasındaki büyük farklar var. Ve hepimiz gerçek doğru ile değil bize empoze edilen algılarla değerlendirme yapıyoruz. O yüzden de kime ne algı oluşturulmuşsa iyi insan olmayı ona göre değerlendiriyor. Gerçek doğrurı kimse bilmiyor çünkü.
0|0
0|0
Görüş hala geçerli mi?
En İyi Erkek Görüşleri
Ütü-Masası | Kişilik & Karakter konusunda 384 görüş paylaştı.
Guru
1 ay
Bu sorunun cevabı öznel olsa da nesnelliğe çok uzak değil. Bölgeden bölgeye değişen bir durum. Hindistan'ın bazı bölgelerinde hırsızlık yapmak güç gösterisi olarak atfedilir. Hatta bir baba, oğlunun başarılı hırsızlık yapabilmesi için onu test bile edebilir. Oysaki hırsızlık hemen hemen her yerde etik olmayan davranışlar arasında yer alıyor olup kanunen cezası da vardır.
Çin, Vietnam, Tayland gibi Uzak Doğu ülkelerinde tüketilen vahşi hayvanlar için insanlıklarını sorgulayan insanlar var. Köpek, yılan, fare gibi hayvanların etini yiyorlar. Objektif olarak bakarsak biz de inek, koyun, tavuk eti yiyoruz. Bunlar da hayvan onlar da hayvan. Hiçbir farkı yok. Tek farkı bizim damak tadımıza ve kültürümüze aykırı olduğu gerekçesiyle kınıyor ve vahşi insanlar olduğunu düşünüyor oluşumuz.
Kültürel farklılıklardan ziyade tercih ve alışkanlıklar da bunda belirleyici bir ölçüt. Kimileri LGBT bireylerinin sapkın olduklarını söyler, kimileri aksine davalarını savunur. Kimilerine göre esrar içen insandan her türlü kötülük beklenir kimilerine göre ise bu sadece kötü bir alışkanlıktır.
Bir de eski çağlara bakarsak bu fark iyice açılır. Kölelik vs. günümüze ters düşen birçok eylem o dönemde normal kabul edilirdi. İyi/kötü kavramı zaman ve mekâna göre değişiklik gösterir kanımca.
Verdiğin örnekler sınırsız uzayabilir, bakış açıları milyon kombinasyona ulaşabilir ama sınırlı sayıda tek doğru var mıdır acaba bunu sorguluyorum. Herkesin her zaman kabul edeceği. Onun dışında bence ahlak olgusu zaten çok değişkennn bence de
Mandarinia | Kişilik & Karakter konusunda 3,3b görüş paylaştı.
Master
1 ay
Aslında hepsi göreceli. Kime göre, neye göre, neden ve nasıl soruları ile sürekli bir değişkenlik sirkülasyonu var. Fakat toplumsal normların dışında insanın idare ve irade sisteminde de "iyi" olabilmenin belli başlı kaideleri var. Örneğin; ego ve kişisel çıkarları uğruna birine acı çektiren, onu sömüren ya da ruhsal veya fiziksel zarara uğratan herkes anlayışımızın çerçevesinde suçludur. Ama bunun tam tersini yapanlar ise "iyi" kalabilmiş bir insan profili çizer. Ben burada kalkıp "evet iyiyim" dersem bu bana göre de yalan olur. Zira, benim de hatalarım oldu. O hatanın etkilediği insan veya insanlara göre de ben iyi değilim.
0|0
0|0
Görüş hala geçerli mi?
En İyi Kız Görüşü
PiLLy_BheBek | Kişilik & Karakter konusunda 3,6b görüş paylaştı.
Master
1 ay
Kim ayağımı kaydırmaya çalıştıysa bulunduğum yerden çok daha iyi bir yere yuvarlandım. Ben en büyük kârı beni zarara ugratmaya çalışanlar sayesinde elde ettim. Kurnazlar değil daima akıllılar kazanır. Bana göre İyi insan , hiç bir canlıya zarar veremeyen insandır. Maddi manevi. Ama adam öldüren biri bunu namus için yapmışsa alkışlarız.. iyilikte kötülükte neye göre ne için yapıldığına göre değişkenlik gösterir.
ta00ta | Kişilik & Karakter konusunda 2,8b görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
İyi insan kavramı bakış açısına göre değişebilir. Mesela biri kendini korumak adına adam öldürmüştür. Belki onu öldürmese kendi ölecekti. Ama diğer adamın ölmüş olduğu gerçeğini de değiştirmiyor. Şimdi biz bu tek hareketi yüzünden, hem de canını kurtarmak için yaptığı bir şey için o kişiye kötü damgası vurabilir miyiz? Ben yaptığı şeyi doğru bulmasam da vurmam mesela. Ama muhtemelen hayatının geri kalanında bu yaptığı için herkes ona ön yargı ile yaklaşacak, bazı korkacak. Bir diğeri yolda görse yolunu değiştirecek.. birçok kişi tarafından dışlanacak.
Kesinlikle.. ve mesela birçok kişi öldüreni dışlarken o ölen kişiye üzülecek. Oysaki her şey tam tersi olabilirdi. Tamamen bakış açısı. 😕
Empathetic | Kişilik & Karakter konusunda 298 görüş paylaştı.
Yoda
1 ay
Sabah güzel iki soru görmek iyi oldu :)
Topluluk koyuyor. Bu yüzden farklı toplumlarda farklı şeyler kabul görüyor ve iyi olarak algılanıyor. Hatta çok absürt örnekler bile var. Doğru denilebilmesi çok zor. Neye göre? Bunun için ortada kesin doğru bir şeylerin yani kıyaslama yapılabilecek mutlak bir şeyin olması gerekiyor. Var mı? Yok. O yüzden doğruluğu hakkında konuşmak verimsiz. Bana gelince; yine kime göre, neye göre :)
Ben başka insanlara zarar verme ve yardımcı olma durumuna göre iyi veya kötü diye sınıflandırıyorum insanları. Adam karısını aldatıyordur ve karısı buna müsade ediyordur bana ne? Başkalarına zarar beren biri kötüdür benim gözümde. Yardımcı olan ve zerre kötülük düşünmeyen biri iyi biridir. Ben iyi biriyim evet. Düşün 5 senemi cehenneme çeviren insanın bile zarar görmesini istemiyorum. O hala bana zarar verme peşinde
0|0
0|0
dervisan | Kişilik & Karakter konusunda 1,4b görüş paylaştı.
Guru
1 ay
Zamana ve toplumun yapısına göre değişebiliyor; mesela eskiden kız çocukları doğar doğmaz gömmek o zaman normal karşılanan insanlık dışı bir eylemken günümüzde düpedüz canilik. küreselleşen dünyada toplumlar gittikçe birbirine benzese de hâlâ bazı konularda farklı "iyi" ve "kötü" tanımları mevcut
0|0
0|0
UnhappyKing | Kişilik & Karakter konusunda 4,8b görüş paylaştı.
Master
1 ay
Değişir tabi iyilik bile kişiden kişiye değişiyor bu devirde
fiT_suFle | Kişilik & Karakter konusunda 1,9b görüş paylaştı.
Guru
1 ay
Değişebilir biraz esnetilebilir👍😏
0|0
0|0
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kişilik & Karakter > “İyi insan” olmak bakış açısına göre değişebilir mi sizce yoksa doğru ve yanlış olgusu asla değişemez nitelikte midir?
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş