İnsanlar zaten yanlış anlamaya meyilli galiba ÷_÷ ben neden yaşamıyorum da insanlara bunun esaretinden kurtulamıyor ■_□.Şüphesiz, ön yargısız, derin düşünüp genel bakarak, yargısız infaz yapmadan iletişim kurun 👍
ICF Koçu, Uzman Eğitmen, Konuşmacı ve Yazar, Algı Yönetimi
Selamlar,
Yanlış anlaşılmak insanların karşılaşabileceği zorlu durumlardan bir tanesidir.
Bu tür durumlarda duygusal reaksiyonlar vermek yerine akılcı karşılıklar verebilmek en iyi çözümdür. Yanlış anlaşıldığınızı düşündüğünüz durumda iki tür karşılık verebilirsiniz.
Birincisi insanların sizi nasıl gördüğü ve hakkınızda ne düşünecekleri korkusunun oluşturduğu tepkidir.
Böyle bir durumda herkese "aslında haklı olduğunuzu" , "öyle demek istemediğinizi" veya "hakkınızda söylenenlerin yanlış" olduğunu anlatmaya çalışır da çalışırsınız.
Buradaki problem başka insanların düşüncelerini değiştirmenin zorluğudur. İnsanların çoğunluğu ön yargılı ve az bilgiyle genellemelere giden yapıdadırlar. Siz kendinizi savunmaya çalıştıkça ve duygusallaştıkça etkiniz de azalacaktır.
Zaten belli ön yargılarla size bakan insanların bu ön yargılarını değiştirebilmek oldukça zordur. On yıllar boyunca serpilmiş bir ağacı üfürerek deviremezsiniz. Böyle bir durumda siz kendinizi zorladıkça ve durumu başkalarına anlatmaya çalıştıkça duygusal olarak daha da kendinizi kötü hissedecek ve insanlar size inanmadıkça daha da üzüleceksiniz.
Kısacası "başkaları ne der" ve "başkalarını haklılığıma ikna etmeliyim" yolu pek akıllıca değildir.
Yanlış anlaşıldığınız durumlarda verebileceğiniz ikinci tepki de şudur;
Başkaları ne der diye düşünmek yerine kendi içinize dönmek. Siz neyi neden yaptığınızı biliyorsanız ve vicdanınız rahatsa konu gündeminizden çıkmıştır. Gücünü içindeki vicdanından alan insanlar için başkalarının görüşleri çok önemli değildir.
Başkaları alkışladı veya yuhaladı diye hareket etmezler. Onlar erdemli ve güzel bir yaşamın kodlarını kendi vicdanlarından alırlar. Eğer kendi vicdanları rahatsa dünya onları eleştiri yağmuruna tutsa bile üzülmezler. Aynı şekilde herkes onları alkışlasa bile eğer vicdanları rahat değilse alkış alacakları hareketi yapmazlar.
Kısacası yanlış anlaşıldığınız durumlarda dönüp bakmanız gereken yer kendi içinizdir. Vicdanınız rahatsa ve yaptığınızın erdemli bir hareket olduğunu biliyorsanız, ön yargılı insanların görüşlerinin sizin için bir karga gaklamasından veya kedi miyavlamasından farkı olmayacaktır.
Karşımda ki anlayışlı ve kibarsa beni yanlış anladığını izah ederim ve sonra doğrusunu anlatmaya çalışırım ve bu durumda yüzümde tebessüm bile oluşabilir hoşgörü karşısında lakin karşımda ki laftan anlamaz beni dinlemeye kendimi aktarmaya bile saygı duymayan kaba ve sürekli laf yetiştirme çabasında birisi ise ilk önce büyük olasılıkla kendimi izah etmeye çalışırım baktım dinlemiyor anlamıyor bende bırakırım anlatmayı ne hali varsa görsün sonuçta cahille sohbet etmek güçtür bilene , çünkü cahil ne gelirse söyler diline demiş Mevlana.
CatKong | Kişilik & Karakter konusunda 8,1b görüş paylaştı.
Fenomen
10 gü
Sakince durumu anlatmaya çalışırım. Baktım olmuyor susarım kendisi bilir
0|0
0|0
Gölgesizkarakter | Kişilik & Karakter konusunda 2,8b görüş paylaştı.
Fenomen
10 gü
Kendi düşüncemi anlatırım inanıp inanmamak yanlış anlayan kişiye kalır, gerisi beni ilgilendirmez.
0|0
0|0
ReyaL1 | Kişilik & Karakter konusunda 1,7b görüş paylaştı.
Guru
3 gü
Selam, yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına kendimi en iyi şekilde ifade edebildiğimi düşünüyorum, insanlar ile iletişimimin güçlü olduğunu biliyorum. Ama sen veya ben kendimizi ne kadar en iyi şekilde ifade edersek edelim muhatabımızın anlama veya bizleri idrak edebilme kapasitesi bellidir. Bunların sonucu olarak karşımızda ki oto savunmaya geçerek bizim doğru anlatımımızı kendince yanlış yorumlar. Konuşurken kendinden emin olmak ve ne dediğini bildiğimiz sürece yanlış anlaşılmanın bir anlamı yok, belki de o kişi bizi anlamıyordur, böyle tipler ile uğraşmaya değmez
İnci_tanesiii | Kişilik & Karakter konusunda 155 görüş paylaştı.
Xper 6
10 gü
Eskiden haklı olduğumu çıkarmak için saatlerce dil dökerdim sonradan anladimki duymak istedikleri bu değil kendi düşünceleri Biraktim ölemi anlıyorsun öyle olsun uğraşmıyorum artık
0|0
0|0
OkanAteşş | Kişilik & Karakter konusunda 172 görüş paylaştı.
Xper 6
10 gü
Şu emoji yeterli sadece ve zaten sen de onu yazmışsın. "👍"
Yanlış anlaşılmak beni çok korkutuyor yanlş anlaşıldığımı hissedince çok huzursuz oluyom ve açıklama yapmaya başlıyom anlayana kadar anlatıyom kafa şişiriyom
Kimin yanlış anladığı benim için önemlidir öncelik olarak. Yoksa kendimi açıklama gereksinimi duymam yanlış anlamaya meyilli bir beyin ile iletişim kurmak hata bence.
0|0
0|0
scorpion026 | Kişilik & Karakter konusunda 5b görüş paylaştı.
Master
10 gü
Bazıları öyle yanlış anlamaya meyilli n desek boşa işine öyle geliyor
Yanlış anlaşılmak insanların karşılaşabileceği zorlu durumlardan bir tanesidir.
Bu tür durumlarda duygusal reaksiyonlar vermek yerine akılcı karşılıklar verebilmek en iyi çözümdür. Yanlış anlaşıldığınızı düşündüğünüz durumda iki tür karşılık verebilirsiniz.Birincisi insanların sizi nasıl gördüğü ve hakkınızda ne düşünecekleri korkusunun oluşturduğu tepkidir.
Böyle bir durumda herkese "aslında haklı olduğunuzu" , "öyle demek istemediğinizi" veya "hakkınızda söylenenlerin yanlış" olduğunu anlatmaya çalışır da çalışırsınız.
Buradaki problem başka insanların düşüncelerini değiştirmenin zorluğudur. İnsanların çoğunluğu ön yargılı ve az bilgiyle genellemelere giden yapıdadırlar. Siz kendinizi savunmaya çalıştıkça ve duygusallaştıkça etkiniz de azalacaktır.
Zaten belli ön yargılarla size bakan insanların bu ön yargılarını değiştirebilmek oldukça zordur. On yıllar boyunca serpilmiş bir ağacı üfürerek deviremezsiniz. Böyle bir durumda siz kendinizi zorladıkça ve durumu başkalarına anlatmaya çalıştıkça duygusal olarak daha da kendinizi kötü hissedecek ve insanlar size inanmadıkça daha da üzüleceksiniz.
Kısacası "başkaları ne der" ve "başkalarını haklılığıma ikna etmeliyim" yolu pek akıllıca değildir.
Yanlış anlaşıldığınız durumlarda verebileceğiniz ikinci tepki de şudur;
Başkaları ne der diye düşünmek yerine kendi içinize dönmek. Siz neyi neden yaptığınızı biliyorsanız ve vicdanınız rahatsa konu gündeminizden çıkmıştır. Gücünü içindeki vicdanından alan insanlar için başkalarının görüşleri çok önemli değildir.Başkaları alkışladı veya yuhaladı diye hareket etmezler. Onlar erdemli ve güzel bir yaşamın kodlarını kendi vicdanlarından alırlar. Eğer kendi vicdanları rahatsa dünya onları eleştiri yağmuruna tutsa bile üzülmezler. Aynı şekilde herkes onları alkışlasa bile eğer vicdanları rahat değilse alkış alacakları hareketi yapmazlar.
Kısacası yanlış anlaşıldığınız durumlarda dönüp bakmanız gereken yer kendi içinizdir.
Vicdanınız rahatsa ve yaptığınızın erdemli bir hareket olduğunu biliyorsanız, ön yargılı insanların görüşlerinin sizin için bir karga gaklamasından veya kedi miyavlamasından farkı olmayacaktır.
Sevgilerimle.
Teşekkürler