Freud, kişilerin kendilerinden başka kimseyi sevemeyeceklerini, aşk diye tabir edilen bir şeyin bile aslında kişinin kendinde uyandırdığı duyguları tatmin etmesinin bir tezahürü olduğunu; aslında kişi, aşk ile kendi egosunu okşamayı seçtiğini düşünüyor. Peki ya siz?
Freudun insan karakterini açıklamada kullandığı 3 temel kavramla bunu değerlendirmek doğru olur.. İd ego ve süperego.. Şöyle bakalım; insanın içgüdülerinden oluşan en temel istekleri açlık cinsellik öfke sevgi vs. bunlar kişinin elinde olmayan kontrol edemediği duygularıdır bunu id'in açıklaması olarak ele alıyoruz.. İstekleri ve aslında içgüdüleriyle yaşayan insanın yalnızca kendini sevme kendi istekleri doğrultusunda yaşama olayı bu yüzden bana çok yakın bir düşünce evet benimseyebiliyorum.. Aşk konusundaki söylemlerini de süperegoyu açıklayarak yorumlamak gerekir ki süperego, sosyal çevrenin beklentileridir.. Tabiri caizse "Elalem ne der" olayı.. Böyle bakınca id ve süperego arasında bir uyum sağlanması gerekiyor bu durumu da ego olarak tanımlıyor Freud.. Aşkta tam olarak burada şekilleniyor, yani eğer kişi cinselliğini yaşamak için tecavüz yoluna başvuracak olsa id'e yenilecek ama cinselliği bastırma eğilimi de süperegosuna yenilecek, bu ikiside aslında insanlar için sağlıksız durumlar.. Ortayı bulmak yani egoyu sağlamak cinsel çekim hissedilen insanlarla flört etmek gerektiğini gösteriyor ve böylece de aşk kavramı oluşuyor.. Sorudan çok mu uzaklaştım acaba🤔😄 O kadar yazdıktan sonra şu an sorguladım ama yani sen cevabımı bu metin içinde bence bulabilirsin☺️ Kolay gelsin 🤷🏻♀️☺️
AnAlien1 | Kişilik & Karakter konusunda 365 görüş paylaştı.
Xper 7
1 ay
Kesinlikle katılıyorum, zaten insanoğlu bencil bir varlıktır yaptığı bütün fedakarlıklarında bile önceliği kendi ruhunu tatmin etmektir.
Kimse, seni sen olduğun için sevmeyecek; herkes seni, seni sevmenin onlara ne kadar yakışacağını düşündüğü için, yani kendileri için sevecek. Ve bu da demek oluyor ki insan böyle yaparak yine kendini sevecek. Sen hiç sevilmemiş olacaksın hikâyenin sonunda.
Zuljin | Kişilik & Karakter konusunda 577 görüş paylaştı.
Yoda
1 ay
Açıkçası biraz haklı ego tatmini ya da sevilme isteği ama tamamen bundan ibaret demek yanlış olur diye düşünüyorum sonuçta gerçekten seven ve kendi zevkinden ziyade cidden aşık olan insanlarda var.
0|1
0|0
Zarifkelebek_ | Kişilik & Karakter konusunda 164 görüş paylaştı.
Yoda
1 ay
Gerçekten şöyle bir düşündüğümde mantıklı gelmiyor değil:)
En İyi Kız Görüşleri