BAE, Mısır ve Suudi Arabistan Medyası Katar'ın Türkiye'ye Yapacağı 15 Milyar Dolarlık Yatırıma Tepkili

Serap Aksu

Katar'ın Türkiye'ye 15 milyar dolar yatırım yapacağını açıklaması Arap medyasından farklı yorumlar gelmesine neden oldu. Mısır, Suudi Arabistan ve BAE'den eleştiriler gelirken Katar gazetesi Al Watan ise başyazısında "Sözde değil özde destek" diyerek kararı destekledi.

Al İttihad gazetesinde Türkiye'yle ilgili çıkan iki sayfa manşetinden biri
Al İttihad gazetesinde Türkiye'yle ilgili çıkan iki sayfa manşetinden biri

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yayın yapan Al İttihad gazetesinin başlığı, "Katar Emiri Tamim halkının 15 milyar dolarlık parasıyla Türkiye'yi tatmin etmeye çalışıyor" oldu.

Gazete, Katar'ın Ankara'nın zayıflayan ekonomisi karşısında sessiz kalması nedeniyle, Türkiye'de Katar'ın "nankörlüğü" hakkında kampanya başlatıldığını, bunun üzerine Katar'ın Türkiye'yi kurtarmak için "aceleyle" harekete geçtiğini yazdı.

Al İttihad'da yer alan haberde ise Türkiye'nin Pastör Brunson'u serbest bırakmaması sebebiyle Katar'ın Türkiye'ye 15 milyar dolarlık yatırımının "ABD ile doğrudan karşı karşıya gelme" anlamını taşıdığı aktarıldı.

Gazeteye yazan Ahmed Shaban, "Her zaman olduğu gibi Katar rejimi halkının parasını savuruyor, Tamim Ankara'yı tatmin etmek için 15 milyar dolar yatırım sözü verdi" ifadelerini kullandı.

Katar gazetesi: Karşılıklı bağımlılığı gösteriyor

Al Watan gazetesi yayımladığı başyazısında "Katar Türk halkına desteğini sözde bırakmadı, eyleme döktü" dedi ve şöyle ekledi:

Bu önemli inisiyatif, Doha ve Ankara'nın her koşuldaki somut dayanışmasını ve birbirlerine karşılıklı bağımlılığını gösteriyor.

Devlet kontrolünde olan bir diğer gazete Al-Sharq'a yazan Sadık Muhammed al-Amari de "Katar ve Türkiye'nin ittifakı tüm engelleri aşıyor" cümlelerini kullandı;

Yardım paketi Katar'ın kararının bağımsızlığını ve gücünü hiçbir şüpheye yer bırakmadan gösteriyor.

BAE televizyonu: İzole partnerler

BAE merkezli Sky News Arabia da Türkiye ve Katar'dan "izole partnerler" olarak söz etti.

Televizyon kanalında yer alan haberde son dönemde iki ülke arasında imzalanan diğer anlaşmalardan da söz edildi.

Suudi gazetesi: Katar zorla Türkiye'ye boyun eğmek zorunda kaldı
Suudi Arabistan gazetesi Al-Eqtisadiya şöyle yazdı;

Doha Ankara'nın eleştirilerine boyun eğmek zorunda kaldı" başlıklı makalesinde "4 ülkenin boykotu sonucu büyük ekonomik zarara uğrayarak felaket bir kriz yaşayan Katar, Türk medyasındaki eleştirilere boyun eğdi ve Türkiye'ye yatırım yardımında bulunmaya karar verdi" ifadeleri yer aldı.

Mısır gazetesi: Erdoğan rejimine utanmazca yardım
Mısır'ın liberal gazetelerinden Al-Wafad'da yazan Magdy Sarhan ise Katar'ı "ABD ile yaşadığı krizde Erdoğan rejimine utanmadan yapılan bu yardımı" çok eleştirdi ve Türk lirasının çöküşünü engellemek için ülkeye döviz pompalandığının altını çizdi.

Kaynak: BBC

BAE, Mısır ve Suudi Arabistan Medyası Katar'ın Türkiye'ye Yapacağı 15 Milyar Dolarlık Yatırıma Tepkili
71 Cevap