40 Zengin Renk Seçeneğinden Biri Mutlaka #İstediğinRenk
Kapat

Kantaron Yağı Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kantaron Yağı Nedir?

Kantaron yağı, doğada bulunan sarı kantaron bitkisinden elde edilen bir yağdır. Farklı yörelerde değişik isimler ile bilinir. Genellikle sarı renkte yaprakları olan bu bitkinin bazı türlerinde kırmızıya çalan koyu pembe yapraklarda görülür. Bu sebeple kantaron yağı, elde edildiği yaprağın rengi ile ilgili olarak sarı kantaron yağı veya kırmızı kantaron yağı olarak adlandırılır.
Sarı kantaron bitkisi, dünyanın pek çok yerinde yetişebilir. Ülkemizde de yetişebilen sarı kantaron bitkisine kırlarda, ormanlık alanlarda ve hatta yol kenarlarında dahi rastlanmaktadır. Böylece bitkiye ulaşım ve yağını elde etmek çok kolay olmaktadır.
Kantaron Yağı Nedir?
Kantaron Yağı Nedir?

Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı faydası âdeta saymakla bitmeyecek kadar çok olan bir yağdır. Bitkisel ve alternatif tıp alanlarında, bilimsel çalışmalara dahi konu olan kantaron yağı faydaları konusunda pek çok makale yazılmıştır. Yapılan çalışmalar ile olumlu etkileri bilim dünyası tarafından da kabul edilen sarı kantaron yağı faydaları kısaca açıklanmak istenirse, şunlar söylenebilir.
Kantaron Yağı Faydaları
Kantaron Yağı Faydaları
  • Kantaron yağı cilde faydası konusunda özellikle kendini ispatlamış bir mucizedir. Hücre yenileyici özelliği sayesinde, yaraların çabucak iyileşmesini sağlar. Yanık tedavisinde de sıklıkla kullanılan kantaron otu yağı yanıkların acısını da hafifletir.
  • Ergenlik çağındaki pek çok genç "kantaron otu sivilceye iyi gelir mi" diye merak eder. Gerçekten de kantaron yağı sivilce oluşumunun önüne geçer ve aknelerin yeniden oluşumunu durdurur. Ayrıca antiseptik özelliğe sahip olduğu için cilt yaralarının iltihap kapmasını engelleyerek iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Fizik tedavi ve masaj terapilerinde kantaron yağı kullanımı yaygındır. Özellikle bacak ve sırt ağrılarında masaj yağı olarak kullanıldığı bilinir. Doğal bir ağrı kesici özelliğine sahip olan kantaron yağı kullananlar romatizma ağrılarının da hafiflediğini bildirmişlerdir. Bunların yanı sıra siyatik ve lumbago ağrıları için masaj yaparken de kantaron yağından faydalanılır. Ancak bu rahatsızlıklar için masaj yaparken aynı zamanda 1/10 oranında ardıç yağı da eklendiği bilinir.
  • Kantaron yağı saç sağlığını da destekleyen bir yağ çeşididir. Özellikle saç dökülmeleri, aşırı yağlanma ve kepek sorunlarından kurtulmak isteyenler için doğal bir çözümdür.
  • Bebeklerde pişiğe iyi gelen yağ, cilt problemlerinin en nahoşlarından biri olan egzama sorunu için de birebirdir. Hatta güneş yanıklarında bile hızlı tedavi edici özelliği sayesinde acıyı hafifletir.
  • Kantaron yağı içilir mi diye merak eden çok kişi vardır. Aslında kantaron yağı içmek kulağa biraz garip gelse de, haricen olduğu kadar dahili olarak da çok faydalıdır. İçeceklere damlatılarak tüketilen kantaron yağı bağırsak hareketlerini düzenler, kabız ve ishal gibi sık görülen sindirim sistemi problemlerine de iyi gelir. Ayrıca bazı kişilerde kan şekerini düşürdüğü de kaydedilmiştir.

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Aslında pek çok markanın hazır olarak satılan saf ve ozonlanmış kantaron yağı bulunsa da, kantaron yağı yapımı için kendi imkânlarınızı da kullanabilir, kısa sürede ev yapımı bir kantaron yağı sahibi olabilirsiniz. Kantaron yağı nasıl yapılır diye merak etmenize gerek kalmadan, verilen püf noktaları uygulamanız yeterli olacaktır. Çünkü kantaron çiçeği mevsimine göre pazarlarda bile satıldığı için ulaşması kolay bir bitkidir. Mevsim dışında ise aktarlarda bulunabilir. Evde yapımı için büyük bir demet kantaron çiçeği yeterli olacaktır. Böylece bir demet kantaron çiçeği ile orta boy bir kavanoz yağ yapılabilir.
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?
Kantaron otu yağı nasıl yapılır diye merak edenler için en basit tarif şu şekilde verilebilir; öncelikle kantaron çiçekleri güzelce yıkanır ve temiz bir bez üzerinde kurutulur. Kuruyan çiçeklerin sap ve çiçekleri elle parçalara bölünür ve yağın yapılacağı kavanozun içerisine atılır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken çiçek ve sapların bölünme işleminde makas ya da bıçak gibi bir metalin kullanılmaması gerektiğidir. Tüm çiçek parçaları kavanoza eklendiğinde, üzerine saf zeytinyağı doldurulur. En son kavanoz ağzına bir parça tülbent konur ve kapağı kapatılmadan güneş gören bir yere konur. Kavanoz, güneş altında 5 gün boyunca bekletilir. Böylece kantaron çiçeği, özünü zeytinyağı içerisine iyice salabilir.

Beşinci gün bitiminde kavanozun kapağı sıkıca kapatılır ve yine güneş altında 45 gün daha bekletilir. Arada hafifçe çalkayabilirsiniz. 45 gün tamamlandıktan sonra, kantaron yağı temiz bir tülbent ya da süzgeç ile süzülerek koyu renkli bir cam şişeye alınır. Cam şişe güneş görmeyen bir alanda saklanırsa, elde edilen kantaron yağı 2-3 yıl güvenle kullanılabilir.
Sarı kantaron yağı
Sarı kantaron yağı
Kantaron çiçeğinin genelde yaprakları sarı olsa da güneş altında uzun süre bekletildiği için oluşan yağ koyu kırmızı bir renkte olabilir. Kantaron bitkisinin bazı türlerine ait çiçek yaprakları mavi renkte de olabilir. Kantaron yağı elde edilirken bu renkteki çiçekler kullanılırsa, mavi kantaron yağı da oluşabilir.

Sarı Kantaron Yağı Ne İşe Yarar?

Kantaron yağının mucizelerini çevresinden duyan pek çok kişi, kendi rahatsızlıklarında da işe yarayıp yaramadığını merak eder ve kantaron yağı ne işe yarar ya da kantaron yağı neye iyi gelir diye araştırmaya başlar. Yaşlanmanın geciktirilmesi, hastalıklardan korunma ve diğer vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde devam ettirilmesi konusunda birçok şeye iyi gelen sarı, mavi ve kırmızı kantaron yağı faydaları için şunlar söylenebilir:

1. Cilt Üzerindeki Faydaları

Kantaron yağının cilde faydaları
Kantaron yağının cilde faydaları
Kantaron yağı cilde faydaları konusunda fazlaca popüler olan yağlardan biridir. Gerçekten de cilt sağlığı konusunda hücre yenilenmesini destekleme ve hızlandırma gibi eşsiz özelliğe sahiptir. Herhangi bir karışım hazırlamaya gerek duymadan direkt olarak cilde uygulanabilir. Kırışıklıkların önlenmesi, cilt elastikiyetinin artırılması ve yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesi başlıca etkilerindendir. Bunun yanı sıra kantaron yağı cilt beyazlatma ve lekeler üzerinde de son derece etkilidir. Düzenli kullanımı ile yüzde ve ciltte bulunan lekeleri yok ederken, varsa yanık, yara ve sivilce izlerini de yok eder. Kantaron yağı cilt üzerine uygulandığında en fazla 30 dakika bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile yıkanmalıdır.

Özellikle kadınların cilt üzerinde kullanım konusunda en merak ettiklerinden biri de kantaron yağı yüzde tüylenme yapar mı konusudur. Yapılan araştırmalara göre besleyici özelliği olduğu bilinen kantaron yağının, kıl ve tüy köklerini de besleyerek çok az tüylenme yaptığı ortaya konmuştur. Ancak uzun süreli kullanımı devam ettirilmezse ve yüzde çok fazla bekletilmezse, bu etki yok denecek kadar azdır.

2. Enfeksiyon Hastalıklarına Faydaları

Kantaron yağı vücutta enfeksiyona neden olan bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmalar ile savaşma yeteneğine sahiptir. Özellikle herpes virüsünün neden olduğu uçuk, cilt üzerinde oluşan enfeksiyonlar ve ayak mantarı gibi rahatsızlıklarda, kantaron yağının direkt uygulanması enfeksiyonu hızlı şekilde tedavi eder.
Kantaron yağının faydaları
Kantaron yağının faydaları

3. Sindirim Sistemine Faydaları

Kantaron yağı nasıl kullanılır diye merak edenler, aslında ağız yoluyla da kullanılabileceğini görebilir. Bir bardak suya 2-3 damla eklenerek tüketilen yağ, sindirimi hızlandırır. Özellikle gaz sancısı nedeniyle karın ağrısı yaşayan kişilerde olumlu etkiler bildirilmiştir. Oral yolla kullanım sırasında, yağın miktarı 1 çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca herhangi bir hastalığı bulunan kişilerin, mutlaka hekim kontrolü ile kullanmaları önerilir.

4. Saç İçin Faydaları

Kantaron bitkisinin içerdiği değerli besleyici özellikler, saçlı derinin ve saç sağlığının korunması açısından oldukça değerlidir. Kantaron yağı ile yapılan bakımlarda koparak dökülmeler ve kırık oluşumunun daha az oluştuğu görülmüştür. Ayrıca kantaron yağının saç derisinde kepek, pullanma ve egzama gibi sorunlara da iyi geldiği bilinir. Kantaron yağına ek olarak sarımsak yağı, argan yağı ve zeytinyağı ile birlikte bir karışım hazırlayabilir, saç derisine masaj yaparak 30 dk beklettikten sonra yıkayabilirsiniz. Bu bakım rutinini ayda 2-3 kez uygulamanız önerilir.
Kantaron yağı saça faydaları
Kantaron yağı saça faydaları

Kantaron Yağı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kantaron yağını ilk defa kullanacak olanlar mutlaka alerji testi yapmalıdır. Bunun için bileğin iç kısmına birkaç damla damlatılır ve 1 gün boyunca beklenir. Şayet bilek içinde bir yanma, kızarma ya da kaşıntı meydana gelmezse güvenle kullanılabilir.
Kantaron yağı nasıl kullanılır?
Kantaron yağı nasıl kullanılır?
Bunun dışında içilerek kantaron yağı kullanılmak isteniyorsa, mutlaka uzman bir hekime danışılması gerekir. Kullanım miktarı olan 1 çay kaşığının artırılmaması gerekir. Yoğun kıvamlı bir yağ olduğu için çay yapılarak da tüketilebilir. Bunun için bir bardak sıcak suya 3-5 damla kantaron yağı damlatılarak bir süre bekletilir ve içilir. Ayrıca kuru kantaron bitkisinden bir tutamın demliğe atılma ve üzerine sıcak su eklenerek demletilmesiyle de çay yapılabilir.

Kantaron Yağının Zararları Var Mıdır?

Pek çok benzersiz faydası olsa da uygun kullanılmadığı zamanlarda kantaron yağı zararları da görülebilir. Doğada bulunan ve alternatif tedavi olarak kullanılan tüm bitkiler gibi kantaron otunun da yan etkileri farklı bünyelerde görülebilir. Özellikle uzun süreli kullanımlarda cilt üzerinde kaşıntıya neden olduğu bildirilmiştir. Ayrıca cilde uygulandığı zamanlarda iyi durulanmazsa ve direkt güneşe çıkılırsa leke yapabilir.

Dahilî kullanımlarda günlük miktarın geçilmesi durumlarında kan şekerini fazla şekilde düşürebilir. Bunların dışında gebe ve emziren kadınlarda kullanımı konusunda mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kantaron Yağı Hakkında Sorular

1 yıl

Kantaron yağının faydaları ve zararları nelerdir?

Kantaron yağının yara izlerine cilt üzerine yeni başlayan çatlaklara ve sivilcelenmeye iyi geldiği söyleniyor. Bunlar faydaları peki olumsuzluğu nedir? derseniz güneşe çıkıncada lekelenme yapıyormuş cilt üzerinde, başka...
0|1
Yorumla 84

Doğal Mucize Sarı Kantaron Yağı! Saymakla bitmeyen faydalarını biliyor musunuz, hiç kullandınız mı?

Antiseptik özelliği ile yarada mikrop oluşmasını önler. Damar büzücü etkisi iç kanamayı kısa sürede durdurur. Kantaron yağı bebeklerin pişiklerinde de çok etkilidir. Yine bebeklerin karın ağrılarında kantaron yağı...
777733335555
8|6
Yorumla 1918
+1 yıl

Sivilceler için kantaron yağı kullanan var mı?

Sivilceleriniz için kantaron yağı kullanıyormusunuz kullanıyrsanız kırmızı kantaron yağımı kullanıyorsunuz sarı kantaron yağımı. Ve faydasını görüyormusunuz nasıl uyguluyorsnuz ?
ilyda33
0|0
Yorumla 22

Kantaron yağı yara izine iyi gelir mi?

Küçük yara izim var Contractubex krem kullanıyorum 1 haftadır pek bir etki etmedi henüz. Ayriyetten kantaron yağı sürsem etkisi olur mu? kullanan varsa yardımcı olursanız sevinirim.
Gizli Üye
0|1
Yorumla 13

Kantaron Yağı Hakkında Benceler

Sivilce Problemi Olanlar İçin İşe Yarayan Öneriler

Evet arkadaşlar açıkcası çok süslü püslü bir bence hazırlamayacağım çünkü konu açık ve net :) Hepimiz bugüne kadar az da olsa çok da olsa yaşamışızdır sivilce problemleri. Ben makyaj yaptığım, çok aburcubur yediğim ve...
hannamarinxo
277 Yorumla
5|0

Doğa Harikası Kantaron Yağının Saçlara Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı pek az kişi tarafından bilinmektedir. Fakat saçları en çok onarıp besleyen yağ türüdür. Peki bu faydalar nelerdir? 💨 Saçları onarır ve yıpranmaların önüne geçer 💨 Kepek oluşumunu engeller 💨 Saç...
146 Yorumla
11|0

Evden Bebek Gibi Bir Ciltle Çıkmak İsteyenlere: Pratik #Evdekal Maskeleri!

Hepinize selamlar canlarım😍 Ben karantinadan çiçek gibi çıkmaya ant içmiş olanlardanım. Evde sağlıklı besleniyor, sporumu yapıyor ve bakımlarımı aksatmıyorum. Ancak bu süre zarfında hazır makyaj da yapmazken kozmetikten...
Doktorkedii s
1210 Yorumla
5|4

Mucize Niteliğindeki Doğal Yağlar

Doğal ürünlerle ilgili yazacağım benceleri seri haline getirmeye karar verdim. Ve en faydalı olarak gördüğüm doğal sabunlardan sonra diğer faydalı doğal ürünlerimiz ise tabi ki doğal yağlar. Bir çok kişi günümüzde doğal...
Yıldırıım a
103 Yorumla
4|2

Kantaron Yağı Hakkında Her Şey

Meme uçlarımın dikleşmesi için ne yapabilirim?

Memelerim 90 beden ama meme uçlarım fazla dik değil bir yağ aldım baharatçıdan 2 güne bir yukarıdan aşşağı dogru masaj yaparak ovalayıp o yağı sürüyorum uçlarına ama pek bir etkisi olmadı kantaron yağıydı sanırım fazla...
Gizli Üye
0|1
Yorumla 114

Kantaron yağı kullanan?

arkadaşlar kantaron yağını vücudumdaki kesik izleri var oraya kullanmayı düşünüyorum geçirir mi nasıl etki eder kullanan var mı aranızda?
Gizli Üye
0|0
Yorumla 25
16 gü

Saç uzaması için ne yapmalıyız?

Kırılgan ince telli saçların bakımı için hindistan cevizi yağı kantaron yağı argan yağı hepsini lullanmama rağmen saçlarıma etki etmedi. Daha etkili yöntem bilenler hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
Xoxo1820
0|0
Yorumla 32

Kantaron yağı yara yanık izlerine iyi geliyor mu?

kullanan bilen varsa yardımcı olabilir mi ve ne kadar sürede etki ediyor
Gizli Üye
0|0
Yorumla 27

Yara nasıl geçer?

İz kalmadan geçmesi için ne yapmam lazım kantaron yağı sürüyorum ve günde kaç kere yapayım evde domuz yağım da var
Teamoos
0|0
Yorumla 310

Bu yarayı nasıl geçirebilirim?

Bu ilk hali idi Bu da son hali , kantaron yağı sürüyorum günde kaç kere sürmem lazım iz kalmaması için
Teamoos
0|0
Yorumla 516

Stres nasıl kontrol altına alınır, neler yapabilirim?

Benim boyum 1.77 kilomda 71. Geceleri deli yatarım, işim masa başı , normalde de çok hareketli biri değilim birkaç aydır bel ve kuyruk şokumu ağrım vardı kasıklarıma bile vuruyordu İki kez doktora gittim film filan...
Gizli Üye
1|0
Yorumla 110

Geçmeyen göz altı morluklarım için sarı kantaron iyi bir çözüm mü?

Kantaron yağı aldım arkadaşlar. Çok araştırdım , deniyetim dedim. Hem geçen yıldan kalan yanık izim var hem de göz altı morluğum.. Hiç yan etkisini gören var mı? Ve bunu akşam sürüp sabah yıkamam mı lazım ne yapmam lazım?...
SilgisiOlan
0|0
Yorumla 32
YÜKLENİYOR...