En İyi YKS Çalışma Teknikleri, Taktikleri Nelerdir?
yks çalışma teknikleri neler?
Merhaba! 😃 Önünüzde 1 yıl var ve inanın 1 yıl, azimli bir insan için gereken dersleri birçok kez bitirebilecek fırsatı sunuyor. Ben de birçok kişi gibi bu süreçten geçtim ve hâlâ gereken şekilde çalışmadığımı söyleyebilirim.😒 Bu yüzden gerek planlayıp uygulayamadığım gerekse pişman olup yapmamam gerektiğini anladığım durumları siz de yaşamayın diye yardımcı olmaya çalışacağım.😄
Söyleyeceğim ilk ve en önemli şey kitap okumanız gerektiğidir.
Kimsenin oluşturduğu günlük, haftalık, aylık plana göre gitmeyin yaşantınız buna uygun olmayabilir.
Bir diğer en önemli durum ise dost görünümlü düşmanımız teknolojik aletler; sizi çalışmaya ve geliştirmeye teşvik edecek hesaplar, kanallar ve kişileri takipte kalmanız sorun olmayacaktır. Bunun dışında kendinizi insanlardan soyutlamadan mesafenizi koruyun; o telefona bildirim gelmeyeceğini bilin. Bunun için sessize alabilirsiniz, ben kişileri bile tek tek sessize aldığımı hatırlarım müthiş etkisini gördüm; bildirim yokluğuna alışıp kendime zaman ayırabiliyorum.😄
Rutin kalktığınız saatten 1 saat öncesinde kalkmanız sizin için etkili ve yeterli olacaktır. Yine teknolojik aletler yakınınızda bulunmasın sabah uyanınca ilk onlara bakmak aslında günümüzün nasıl geçeceğini belirliyordur. Bununla ilgili ne yapmanız gerektiği konusunda Youtube' da '' Gelişim Okulu'' kanalını takipte kalabilirsiniz.
GELELİM DERS VE PLANLARA:
👉🏻P Vitaminini (Problem-Paragraf) ihmal etmeyin.Her sabah en az 15 paragraf ile başlayıp haftalık en fazla 35 olacak şekilde artırabilirsiniz. Problem temeliniz varsa en az 10 haftalık en fazla 20 olacak şekilde artırarak beraberinde yürütebilirsiniz. Paragraf hakkında çok güzel taktikler var gerekli öğretmen, kanal ve kaynaklardan yine faydalanmalısınız. (Rüştü Hoca ve Soru Avı kaynağı) '👉🏻'Ben bu yöntemi fark etseydim başında uygulamaya koyulurdum..'' dediğim bir diğer husus, ders ders ilerlemekti. Hedefiniz olsun tabii ki ama ''hedefimi ancak yüksek puanla gerçekleştirebilirim ya da hedefim düşükse bile yüksek almanın yine bir avantaj olacağını düşündüğüm için başta hedefimi gerçekleştirmek için gerekli derslere, ardından zamanım da yeterse yükselebileceğim diğer derslere de bakmak isterim' diye düşünüyorsanız imkânsız değildir.
👉🏻Sene başından düşünürsek gerekli olanlar Türkçe, Matematik, Sosyal mi dedik her ay 1 derse verin; Türkçe'yi 1 ayda bitirin bitirdikten sonra diğer aya geçtiniz diyelim günlük Matematik konunuz bitince Türkçe' yi bitirdiğiniz için konularla ilgili her gün farklı kaynaklardan yine o konuyla ilgili soruları temizleyebilirsiniz. Bir süre sonra zaten oturacaktır. Biz hep her birinden konu alıp birlikte götürmeye çalışıyoruz ama hem başından bu kadar sıkmak doğru değil diye düşünüyorum hem de tecrübeyle sabit yani öyle ilerleyememiştim.
👉🏻''Ders ders gidiyorum deneme yapmayacak mıyım?'' diye düşünmeyin, yine deneme yapın hızına alışırsınız ağırlıklı konuları görürsünüz vs.
👉🏻Alanınız ne ise onun derslerini önce halledin. AYT de alanınız olmayan ders için uğraşmayın TYT de bütün dersleri halledebilecek zamanınınız olsun yani EA iseniz AYT Fen değil TYT Fen de yapabileceğiniz konular üzerinden ilerleyin.
👉🏻Zaman sınırı koymayın yalnızca yapacaklarınızı yazın bir yere yaptıkça eleyin. Bir dersten bir süre sıkıldınız ve ders çalışmayı bıraktınız diyelim, o dersten değil başka dersten devam edin.
👉🏻Ders çalışınca teknolojik aletler olmasın yani ondan faydalanmayacaksanız kesinlikle bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırın öyle çalışın. 👉🏻 Pomodoro tekniği var mesela o şekilde de ilerleyebilirsiniz. 25 dk ders 5 dk mola olacak şekilde tabii bunu kendinize göre de ayarlayabilirsiniz. 👉🏻Soru sayısı belirlemeyin; konuyla ilgili 3 farklı kaynaktan konuyu bitirin yeterlidir. Kaynaklar kolay-orta-zor seviyelerinde olursa daha iyi olur. Bu konuda Telegram müthiş destek olmuştu malum, kaynaklar birkaç kaynak daha düşününce masraflı oluyor o masrafa girmek istemedim. Gerektikçe Telegrama atılan pdf lerden faydalanıyordum. Google üzerinden ''Telegram ders ya da pdf grupları'' diye aratarak ulaşabilirsiniz.
Bu konuda anlatacak o kadar şeyim var ki neresinden başlasam bilemiyorum. Sıralayacak olursak: 1) Çalışmaya 11. sınıfta başladığınızı varsayarak öncelikle seçeceğiniz meslekten emin olduğunuza ve doğru alanda (yani sayısal veya eşit ağırlık olarak) olduğunuza emin olun en başta. Çünkü bu kısmı doğru seçmezseniz gerisi koca bir çöp torbasından farksız hale geliyor. Sizi çalışmaya motive edecek, düştüğünüzde kaldıracak yegane madde bu.
2) MATEMATİK: matematiğe kelimenin tam anlamıyla ABANIN. İster sayısal olun ister eşit ağırlık hatta sözel bile olsanız matematik herkesin abarttığı kadar önemli yere sahip. Mümkünse 11. sınıfta problem çözün düzenli olarak. Çok değil günde 5 tane bile yeterli başta. Sonra periyotlar halinde arttırırsınız. 12. sınıfsanız birinci dönemin sonuna kadar tyt konularını bitirmiş olun mümkünse. Ayt matematik çalışırken tyt matematik alan denemesi çözün çünkü biliyoruz ki tyt süreyle sınar ve matematiği olması gerektiği sürede tamamlarsanız diğerleri çok daha kolay hale gelir sizin için. Ayt konusuna gelirsek pratikten çok bilgi ağırlıklı olduğu için formül defteri oluşturun ve kolay orta zor soru bankası şeklinde tüm konuları temizleyin. Biliyorum demesi kolay ama matematiksiz hiçbir şey olmuyor ben maalesef kısmen de olsa tecrübe ettim.
3) TÜRKÇE: 11de sadece paragraf yeterli bence çünkü dil bilgisi konularını unutabilirsiniz 12 de günde bi iki konu dil bilgisi çalışanız çok rahat biter. 12. sınıf İkinci dönem full türkçe alan denemesi çözün.
4) FEN: benim alanım olmadığı için pek bilmiyorum ama tyt'yi mutlaka 11 de tamamlamış olun bildiğim kadarıyla 11-12 fen konuları zor
5) SOSYAL: tyt konuları 2-3 ayda biter ilk dönem halledip ikinci dönem tyt alan denemesi çözün. Ayt'yi 12'nin tamamına yayıp çalışırsanız sorunsuz yetişir
KISACASI mümkünse 12. sınıfın sömestrına kadar tüm tyt konuları + ayt'nin yarısı bitmiş olursa çok rahat edersiniz. İkinci dönem tyt denemesi ayt'nin geri kalanı şeklinde çalışın. Son 1 aya tamamlamış olun. en AMA EN önemli kısım deneme. Kendinizi asla kandırmayın, yanlışınıza yanlış deyin üstüne gidin 10 doğrunuz 1 yanlış etmez bunu unutmayın.
Yazan arkadaş gibi yapmak kimisine göre mantıklı olabilir ancak benim gibi kafayı takan biriyseniz yetişmezse diye aklım sürekli bıraktığım derste kalır derseniz mantıklı değil. Çünkü bıraktığınız derse kafanız takıldığından çalıştığınıza odaklanamayabiliriniz. Bence en mantıklısı basit olanları halledip (sosyal ve türkçeyi mesela herkese göre değişir basitlik kavramı) pratiğe başlayıp zor olanı sindire sindire çalışmak. Tabi herkesin çalışma stili kişiliği farklı. Benden bu kadar :)
Merhaba öncelikle şunu söylemekle başlamak istiyorum, daha önünde çok zaman var. Kendine inan ve sakına "ya yetişmezse" gibi umutsuzluğa kapılma. Çünkü yolun uzun ve şimdiden bile başlasan çalışmaya çok güzel dereceler yapabilirsin. Hadi gel şimdi sana bu yolda nasıl ilerleyeceğini anlatayım.
Öncelikle Tyt'den başlamak istiyorum. İlk işin Tyt'yi halletmek olsun. Eğer Tyt henüz hallolmamışsa... Çünkü Ayt'de bazı dersler ( özellikle matematik ) Tyt bilgin olmadan zorlanabileceğin dersler. Mesela üslü sayı bilmeden logaritma yapamazsın gibi. Bu yaz Tyt matematiğin tüm konularını bitirmeni ve Tyt matematikten basit ve orta düzey olmak üzere iki kaynak bitirmeni öneririm. Aynı zamanda düzenli paragraf ve problem çözmeni öneririm. Başlangıç olarak 20 paragraf, 20 problem her gün için çok uygundur.
Tyt Türkçe dil bilgisini de bitirmeni ve yanında en az 1 kaynak bitirmeni öneririm. Tyt sosyal ve Tyt fen aslında düzenli çalışarak kısa sürede bile halledebileceğin dersler. Bu yaz Tyt sosyal ve fene çok yoğunluk verme. Mesela hafta da 2 gün çalış gibi... Yavaş yavaş git halledilir. Ve şimdiden hafta da ya da 2 hafta bir tyt denemesi çözmeni ve o denemede yapamadığın soruları tek tek analiz etmeni öneririm. Bu yaz Geometri içinde karekök 0' dan geometriye başlayıp geometrinin de bir çoğunluğunu halletmeni öneririm. Son olarak 11. Sınıfın ayt matematiğine de düzenli düzenli kendini çok yormadan çalışmanı öneririm. Evet sürekli matematik dedim ama emin ol edebiyat, tarih, coğrafya hepsine birer ay bile ayırsan rahatlıkla yapabileceğin dersler. Sana en çok matematik lazım ve matematik içinde bol bol soru lazım. O yüzden kısaca bu yaz Tyt matematiği hallet, geometri ve ayt 11. Sınıf matematiğini halletmeye çalış, problem paragraf ve tyt deneme düzenini oluştur, dil bilgisini hallet, diğer tyt derslerini yavaş yavaş çalış.
Peki Eylül ayı? Eylül ayında günü birlik şekilde 12. Sınıf derslerini asla aksatma hepsine düzenli çalış. Özellikle matematik bol bol soru çöz. Tyt' de geri kalan sosyal ve fen gibi çerez dersleri, ve ayt de geriye kalan konularını da bu programa düzenli şekilde ekle. Ve çalış... Ama tyt den bol bol deneme çöz. Özellikle branş deneme. Eğer Tyt ile ayt bir arada gitmiyorsa acele etme. Ocakta bile ayt ye başlasan geç kalmazsın. Ocaktan sonra da artık ayt denemelerine başlarsın. Sana son olarak şunu diyeceğim 4 ayda tyt de 50 netten 90 nete çıkan var. 1 ayda 34 net arttıran ve sadece 6 ayda sayısalda 10 bine giren var. Çok fazla şansın var lütfen bunu değerlendir güzel insan 💖✨ sevgilerle başarılar seninle olsun...
Öncelikle kendini fiziksel ve ruhsal olarak hazır ola geçirmelisin. Senin bir sorumluluğun var hayatını kendin kurmalısın ve bu amaç için bir yılını feda etmeye hazırsın. Her kalktığında o günün tam verimle geçmeli, bu saatten sonra harcadığın hiç bir boş vakit için pişman olmamalısın. Yapabilirsin ve yaptığında bunu herkes görmeli.
1. Bahaneleri bırak
Bahaneler sadece kendini kandırmana yarar.
2. Kalk
Sabah yedi ve oyalanırsan yapman gereken konular akşama kalır. Akşam ise yarın yaparım deyip geçiştireceksin
3. Kahvaltı
Her sabah hiç çaba vermeden beş dakkada yiyebileceğin sağlıklı bir kahvaltın olmalı. (yulaf?) Kahvaltıyı kısa tutmanın en faydalı yanı sabah kalktığında ders çalışma şevkini taze tutmak. Eğer kahvaltı yapmazsan ders boyu ders bitince yiyeceğin şeyleri düşünür ve dikkat dağıtırsın. Yulaf seni hem dinç hem tok tutacak.
4. Mola
Ders çalışırken mutlaka sevdiğin bir şeyi yaptığın , yemek yediğin büyük molalar ve küçük molalar olmalı. Küçük molalarda müzik dinleyebilirsin ama kesinlikle sosyal medyaya girmemelisin. Çünkü emin ol o ara bir anda bir saat gibi bir araya dönüşecek😅
5. Saat 8 p. m. e kadar derslerini bitirmiş ol
6. Uyku
Uykun çok verimli olmalı ki yarın dinç bir gün geçirebilesin yarmadan önce yeşil çay ya da adaçayı içmeni öneririm. Uykuya dalmanı kolaylaştıracak ve derin uyku süreni arttıracak. Yatmadan önce üç beş sayfa kitapta okuyabilirsin
Harakete Geç!
1. Paragraf
Her gün kahvaltıdan sonra 15 paragraf çöz. Tyt türkçeyi bitirmenin en kolay yolu ve son bir ay kala da dil biligisine bakar işi tamamlarsın. Paragrafı sabah çözmen sana konsantrasyon sağlayacak.
2. Matematik
Tyt matematik konularını önce Rehber Matematikten dinleyerek sonra sorularını çözmen en verimlisi olacak. ya da Çapın tyt modüler setini alabilirsin.
Bu dediklerimi her gün mutlaka yap, tyt'nin kalan derslerine konu olarak bakma sadece sürekli branş denemelerini çöz.
3. AYT
Ayt matematik ve fizikten özel ders imkanın varsa al derim. Biyoloji ve kimya için Çap'ın ayt setlerini alabilirsin.
4. Deneme
Sınava 4 ay kala sürekli genel ve branş denemeleri çöz. Deneme çözmek sana özgüven sağlayacak.
Bitti!
Bir yıl çok çalıştın çok çaba gösterdin ve uğraştın. Artık bu çabanın karşılığını almalısın. Denemeler senin özgüvenini besledi ve artık sınavlarda stres yapmıyorsun. (stres yaparsan sayfada belirli bir harf seçip onu sayman stresini azlatacak)
Merhaba. Öncelikle şunu söylemeliyim ki bir yıl çok mükemmel bir zaman ve bu süreyi verimli kullanırsan çok iyi bir geri dönüş alacağına eminim.
Ders Çalışma Stilleri Neler?
Ders çalışma stili 3 tanedir : Görsel, işitsel ve kinestetik.
Görsel öğrenciler nasıl öğrenir?
Gördükleri şeyleri görüntü olarak hatırlarlar.
Yazım, noktalama ve dil bilgisi kurallarına dikkat ederler, yapılan hatalar hemen gözlerine çarpar.
Programlı bir şekilde çalışırlar.
Tablo, grafik, harita gibi araçlarla öğrenmeleri ve öğrendiklerini hatırlamaları daha kolay olur.
İşitsel öğrenciler nasıl öğrenir?
Sesli düşünürler.
Yabancı dil öğrenmeye yatkın bir yapıları vardır.
Problemleri sesli okuyarak kavrarlar.
Sessiz okumakta zorluk çekerler çünkü duymadıkları şeyleri anlamaları onlar için çok zordur.
Konuşma ve dinleme becerileri gelişmiştir.
Sesli ortamda konsantre olamazlar.
Şarkıları dinleyerek ezberleyebilirler.
Kinestetik ( dokunsal ) öğrenciler nasıl öğrenirler?
Konuşurken el ve kollarını çok fazla kullanırlar.
Uzun süre oturarak duramazlar.
Daha çok ellerini kullanarak öğrenirler.
Hareket halindeyken daha iyi anlar ve öğrenirler.
Görsel ve işitsel öğeleri anlamakta zorlanabilirler.
Görsel öğrenciler nasıl öğrenirler?
Çalışırken renkli kalem kullanarak,
Çalışma kartları hazırlayarak,
Karmaşık konuları harita, şema, grafik ve tablo yaparak,
Ders dinlerken not alarak öğrenebilirler.
İşitsel öğrenciler nasıl öğrenirler?
Konuları sesli bir şekilde tekrar ederek, okuyarak,
Ezberlenmesi gereken şeyleri şarkı veya şiir şeklinde ezberleyerek,
Ders videoları izleyerek öğrenebilirler.
Kinestetik öğrenciler nasıl öğrenirler?
Çalışırken veya ezber yaparken yürüyerek,
Konu ile ilgili tarihi yer ve müzeleri ziyaret ederek,
Gündelik hayatla ilgili örneklerle somutlaştırarak öğrenebilirler.
!!! Hayatımız boyunca bu öğrenme stillerinin hepsini kullanırız fakat birini daha baskın olarak kullanırız. Baskın olarak kullandığımız stil sahip olduğumuz öğrenme stilidir.
Öncelikle matematiğe çok çalışın hem tyt hem ayt. Tm iseniz edebiyata çok çalışın eğer eserleri normalde okumadıysanız bir ayda halledilebilecek bir ders değil. Konuları bitirip sonra sosyal fene bakmak gibi bir hata yapmayın aynı anda başlayın çünkü yetişmez bakmayın o bir ayda bütün konuları bitiriyoruz diyenlere. Yazın olmasa da en geç eylül gibi fen ve sosyale başlamanız iyi olur tabi bunları daha önceden düzenli çalıştığınızı varsayarak yazıyorum. Tyt Türkçe ve mat için her gün soru çözün 20 - 30 ya da ne kadar isterseniz ama mutlaka çözün ayrıca her gün 10 sayfa da olsa kitap okuyun size çok çok yardımı dokunur. Ayt mat zor bitiyor o yüzden yarıyıl tatiline kadar en azından yarısını bitirmeye özen gösterin. Tyt Sosyal kolay gelir sınavlarda çok çalışmanıza gerek yok ama sakın ihmal etmeyin genelde kolay diye ihmal edilir ve yapamazlar.
En önemlisi uykunuzdan fedakarlık etmeyin, 12 saat uyuyun demiyorum tabii ki ama düzenli uyumaya özen gösterin. Unutmayın robot değil insansınız. Belki bahara kadar haftada bir günü tatil ilan edebilirsiniz. Sonuçta çok uzun bir zaman var önünüzde erkenden fazla yüklenip tükenip bıkmayın.
Şimdi gelelim bir diğer önemli noktaya. sosyal medyadan özellikle sınav taktikleri veren hesaplardan uzak durun ya da olabildiğince az bakın. telefondan fedakarlık edin çünkü o hesaplar kişiye sadece kendinin yetersiz hissettiriyor. Uyumayın çalışın diyecek kadar kafayı yemişler var. YouTube’da sınav taktiği veren koçlardan vs’ de uzak durun sadece zamanınızı çalıyor ve sizi gereksiz strese sokuyor. Arkadaşlarınızla iletişiminizi koparmayın her şeye evet demeyin ama içinize de kapanmayın arada çıkıp hava alın iyi gelir.
Taktiklere çok fazla bakmayın bir yerden başlayın zaten işe yarayıp yaramadığını görür ona göre devam edersiniz. Ayrıca ertelemeyin ertelemek çok büyük bir problem. Başarılar dilerim :)
Bence ilk olarak tytyi bitirip sonra ayt'ye başlamalısın. Yani şöyle bu yaz döneminde tyt'yi hızlı bir şekilde bi kere bitirmeye çalış. Yaz tatiline yetişmesse bir ay daha bekletebilirsin ayt yi. Daha sonra tekrar baştan almaya başla tyt yi ve 2. turunda aytnin derslerinide kat programına.. Ama ayt yoğunlukta olan bir program olsun, tyt kısmını düzenli soru çözerek tekrar et sürekli. Çünkü konu çalışmak tyt de bir işe yaramıyor, bol soru çözmek hızlanmak önemli olan.. şu an ilk yapacağın güzel bir program hazırlayarak tyt konularını yazın halletmek olsun.. Birde hergün paragraf çözmeyide ihmal etme az az başla ve zamanla hızın arttıkça soru sayısını arttır. Birde son diyeceğim bence sabah erken saatler çok değerli bu vakitleri güzel değerlendir🌸..
Kardeş öncelikle, bu sınav sadece bilgiyi ya da zekayı ölçmez. Sınav esnasında ki durumunu ve aklına ne geldiğini de dikkate alır. Bu aklında bulunsun.
Eğer YKS konularının çok azını biliyorsan çok sıkı çalışman lazım. TYT'ye ve AYT'ye eş zamanlı çalış yani bir hafta içinde ikisine de çalışmış ol. Türkçede seni en çok paragraf zorlar çünkü ilk 10 sorudan sonra insan mayışıyor. Limit yayınlarının paragraf kitabını alıp "düzenli" olarak çözmeni öneririm. Dil bilgisi için de 2019 yılında Limit çözmüş ve çok memnun kalmıştım, öneririm. Sınavda Türkçe için harcanacak idea süre 40 dakikadır.
TYT matematik için ise tüm konuları bitirince branş denemesi çözmelisin. Hem farklı sorular görmeni sağlar hem de sınavda Matematik için süre kullanmana yardımcı olur. Matematik için ideal süre bir saattir ancak eğer fen ve sosyal bilimler testinden sonra vaktin kalırsa matematik için kullanmanı öneririm. Yani bu iki testte kafan takılan soruları düşünmek yerine kalan vaktini matematikte atladığın sorulara harcamalısın çünkü matematik testinin getirisi daha yüksek.
Sosyal ve fen bilimleri için ise maalesef fazla kasmadan konu çalışman lazım. Fen biraz nankördür bu yüzden boşlama derim. Düzenli aralıklarla az da olsa çalışmanı öneririm.
AYT'de ise eğer sayısal sınıfta isen tüm konulara adam akıllı çalışman gerekiyor. Her ders için Üç Dört Beş soru bankasını alıyorsun ve düzenli aralıklarla hızlı bir şekilde çözüyorsun, ben öyle yapmıştım. Özellikle ÖSYM tarzı sorulara odaklan. Bu kitaplar bitince yine Üç Dört Beş'in branş denemelerini öneririm. Unutmaman gereken bazı hususlar var. Biyoloji için , özellikle, Bitki Biyolojisinde ve Fotosentez-Solunum konularında ki denklemler ve şemalarda yıl boyunca düzenli olarak tekrar yapmalısın, çok önemli. Matematikte en önemli konular Limit, türev ve İntegraldir çünkü soru sayıları fazla. Analitik geometri ve olasılık-permütasyon-kombinasyon konuları aynı zamanda TYT konusudur o yüzden bu konulara öncelik verebilirsin.
Son olarak; çok çalışmana rağmen 2020'de ki gibi, çok fazla ikilemi soru sorulabilir. İnsanları elemek için bu tarz sorulara başvurabiliyorlar ancak bu sorular zekayı ya da bilgiyi ölçmez. Şimdiden uyarmak istedim. Şimdiden başarılar.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Sınava hazırlanmaya başlamadan önce ders çalışma planı yap her şeyden önce. Dersleri, o derslerden kaç soru çıkacağını, konuların soru dağılımı yaz. Sonrasında dershaneye gitmeyeceksen eğer YouTube videolarına göz at. Daha önce sınava hazırlanan öğrencilerden öneriler al ama sadece buna bağlı kalma. Liste oluştur hangi derste hangi hocalar var. Hepsinden birkaç video izle ve hangisi sana daha hitap ediyorsa onu seç. Dersleri çalışırken önce kitaptan göz atmanı öneririm. Daha sonra videoları not tutarak izle. Hemen ardından bol soru çöz. Yanlışlarını özel bir deftere yaz. Unutma ki o yanlışlar kurtaracak seni. Etütlerinde ardı ardına sözel ya da sayısal ders olmasın. Yani matematikten sonra fizik çalışma. Yani matematik+Türkçe+Fizik+Tarih şeklinde git. Şu birkaç haftayı masaya alışmakla geçir. Kitap okuyacaksan masada oku ya da film izleyeceksen masada izle. Bu şekilde masaya olumlu bakış açısıyla yaklasirsin ve alışmış olursun. Alışma sürecinin ardından en sevdiğin ders hangisiyse sadece ona üstün körü bir şekilde bak birkaç gün. Sonraysa disiplinli şekilde çalışmaya başla. Başlarda kapasiteni zorlama. Kendini yormayacak şekilde çalış. Günlük birkaç saat yeterli. Bu süreyi yavaş yavaş arttır. Mesela ilk hafta 3 4 saat çalış. 2. hafta 4 5 saate çık. Bu şekilde aşama aşama saatleri arttır. 8 saatin üzerine çıkmanı önermem. En azından şu 4 5 ay yapma bence. Zaman epey olduğundan ilerde sogumaman için diyorum. Aklıma gelenler bunlar pek müsait de değilim. Daha sonra eksiklerimi tamamlarim. Kafana takılan yerleri de sorarsın.:)
Hello merhabalar. Öncelikle tüm adaylarımıza başarılar dilerim. Size bir kaç taktik verebilirim.
1- Erken uyanmak
Şimdi diceksiniz ki ne alakası var ama tam aksine çok faydası var. Ek avantajları nelerdir?
Güne enerjili ve zihinde başlama
fazladan çalışma imkanı ; onlar uyurken siz onlardan 1-0 önden başlamış olacaksınız.
evde yapabileceğiniz önemli işleriniz varsa onları halledebilirsiniz.
2- Plan yapın
Düzenli bir plan ile daha çok verimli olabiliriz. Plan yapmanın avantajları nelerdir?
Dersten daha çok verim alabilmek.
Düzenli olunursa başarı oranı yükselir.
İşlerinizi yoluna koyabilirsiniz
3- Kitap okuyun ve paragraf çözün
Kitap okumak hafızaya etki eder
paragraf ile türkçe de doğrularınızı artırabilirsiniz.
Metni daha iyi anlarsınız.
4-Maddi durumunuz varsa özel ders alın
Çünkü tecrübeli birinden daha iyi öğrenirseniz doğrularınız artıp yanlışlarınız azalır. İmkanınız yoksa Youtube üzerinden de ücretsiz ders alabilirsiniz.
Yks illa 10+ saat ders çalışmak değil en çok kaç saat vermili çalıştığınız önemli ama derce yapma gibi bir düşünceniz varsa 8 saatin altına düşmeyip ve devamlılığı sağlamanız lazım bu pat diye olacak bir şey değildir önden küçük adımlarla çalıma saatlerinizi yükselterek ilerleyin bu şekilde ani sıkılmalar ve stres olmaz sınava çalışmak sabır işidir ve devamlılık yks'nin anahtarı gibidir bir gün 12+ saat çalışıp yorulup bir hafta aksatmak yapılan en büyük hatadır günlük çalışacağınız maksimum saati bulmalısınız ve devamlılığı sağlamanız sizi çok motive edecektir en önemli olanlarından bir değeri ise uyku düzeni ve beslenme her gün bellirli uyku saatiniz olsun ve tıka basa yemek yeme alışkanlığınız falan varsa bunlra dikkat edin çok yiyip ders başına oturmak hiç doğru değil (sabah saatlerinde yürüyüş yapmak ve günlük 1 saat kadar spor yapmak dinç hissettiriyor ) ✓günlük yapılacak rutinler*20 paragraf *20 problem (ilk zamanlar 10 ya da 5 ile başlanabilir arttırarak ilerlemek en doğrusu)✓Turkce kanal önerisi*İlyas güneş*Rüştü hoca✓ matemetik kanal önerisi*Matematiğin güler yüzü*Bıyıklı matemetik*Benim hocam ✓ geometri kanal önerisi*Kenan Kara*Benim hocam✓fizik kanal önerisi*Vip fizik * Ertan Sinan Şahin (ücretli paketleri mevcut)✓ kimya kanal önerisi* Kimya adası*Benim hocam✓biyoloji kanal önerisi*Kampüs * Barış hoca biyoloji✓ coğrafya Kanal önerisi*Yavuz tuna*Benim hocam✓ tarih kanal önerisi*Ramazan yetkin*Haluk tatar*Benim hocam✓ din ve felsefe * Kampüs ve benim hocam Yks sınavına hazırlanan hekese dediğim tek şey önceliğinz matematik ve Türkçe olsun bu iki ders olduktan sonra geriye pek bir şey kalmıyor bir konuyu gerekirse 2 fazla kanaldan dinleyin demek istediğimi anlayacaksınız konuyu anlamak soru çözmekten daha önemlidir. başarılar.. 😊
Merhaba ben 19 yasindayim bu sene sinava 2. girisim. Ben sayisalciyim bu sinac uzerinde tecrubem cok sana tavsiyem yazin tyt tüm dersleri calisman ama eger sayisalciysan mesela tyt tarih detayli konu calismaya gerek yok bir tane kisa bilgilerin oldugu boyle el kitaplari vs satiliyor onlardan alip konuyu okuduktan sonra test cozmen yetiyor onun disinda bu el kitaplarini fen dersleri icin alabilirsin ama fen derslerinde sadece not tutmamak icin alabilirsin cunku tyt fen okunarak halledilebilecek bir ders degil matematik dersinde eger youtube uzerinden izliyorsan anlamadigin sorulari not al hepsini not almak cok zaman kaybi yapar. 1 saatlik videoyu 2 saatte bitirirsin ama matematikte kesin not al birde tyt yi hizlica bitirip ayt ye gec daha sonrasi zaten tyt full deneme cozersin tyt bittiginde dusuk netler yapsan bile kafana takma tyt tamamen zaman isteyen bir ders deneme coze coze oturucak ayt ama oyle degil sinava 1 gun kala bak sinavda o konuyu hemen yaparsin ama tabi ayt daha cok bilgiye dayali tyt de zaman ve mantiga dayali bir sinav umarim hakkinda hayirlisi olur
İlk önce elindeki telefonu bırakk ve bir tuşluya geç.
İkinci aşama ise erken kalk ve her zaman sınavın olduğu saatte ders çalış.
Üçüncü aşama ise mutlaka deneme çöz ve analizlerini yap.
Dördüncü aşama bol bol soru çözmek konuyu pekiştirmene ve denemede hız yapmana yardımcı olacaktır.
Beşinci aşama en iyi bildiğin konu üzerinde değil yapamadığın konulara yoğunlaş.
Altıncı aşama bir konuya çok uzun zaman ayırma örnek bir konu bir hafta çalışma onun yerine o konuyu beklet ve diğer konuya geç eğer zamanını o konuya harcarsan o konudan bıkıp motivasyonunu düşürebilirsin.
Yedinci aşama asla dinlenmek için teknolojiye zaman harcama.
Sekizinci aşama konuyu pekiştirmek için önce kolay sonra orta sonra zor testler bitir.
Cocuklar YKS'ye girecek kardeslerim bir abiniz olarak sosyal bilimler taktigi vereyim size. Sosyal bilimler ezbere dayalidir. Konu calisirken elinize kalem alin ve okudugunuz her satirin altini okurken cizin. Deneme cozerken cevaba bakin direk. Deneme cozerken de soruyu okurken hizlica cizin altini. Sosyal bilimlerde aslinda deneme sadece hizi etkiler yoksa deneme cozmeye gerek yok. Sayisal calisan kardeslerim once basit sorulari cozun. Mantik sorularini en sona birakin. Fen bilimleri konusuna gelince ozellikle Kimyada konu eksiginiz olmamali basit gormeyin kucumsemeyin hicbir konuyu. Nice hayatlarin kimyada baslangic konularini basit gordugu icin kimyasi bozuldu. Bu dediklerimi yapin olmazsa yakama yapisin ben kacmam buradayim. ;)
YouTube çok fazla video izleme sadece çalış çok çalış. Her gün paragraf problem geometri çöz problem çözerken çok vaktin gitse bile anlayarak çöz sorunun mantığını anla pratiklik kazandıracak. tyt feni kesinlikle sonra bırakma eğer çok iyi temelin varsa bırak ama sona kesinlikle bırakma sosyalden ise her gün soru çöz ayt matematiğe ise ilk önce klasik soru barındıran kaynaklar çöz 345 gibi sonra yeni kaynaklardan çöz. Ayt matematikte kesinlikle ezber yapma çünkü öğrendiğin her şey her konuda karşına çıkabilir. Kendini ne kadar zorlarsan o kadar başarılı olursun unutma başarılar biraz karışık yazdım ama ben tavsiye olarak bunu veriyorum başarılılar
Çözdüğün sorularda bilemediklerine yoğunlaş bunu zaten biliyorsun farklı olarak bu konularda her zaman çalıştığından farklı çalış mesela not mu alıyorsun anlatarak çalış soru cevap mı yapıyorsun sadece oku. Yani normalde yapıp eksik kaldıklarında başka yöntemler dene. Notlara her yerde ulaşabilirsin önceden çıkan sorular yanıltmasın seni. Sen soru çözme hızına okuma yorumlama hızına odaklan çünkü matematik de dahil çevik ve seri hareket etmene bakıyorlar. Bunu kaç puan lazım kaç soruya karşılık oradan hesaplayıp bir plan yapabilirsin.
Her zaman kitapçığa göre hareket etmelsiin sınav esnasında daha rahat ve göze aşina olursun heycan ve stres panik yapmana gerek kalmaz sakin sakin çöz önce türkçe cümlede anlam bol soru çözmelisin sonra matematikte temel konuları çalış mesela mantık kitabı al ona bakarak çalkş sonra ise fizik de formül soruları çözme yorum soruları çöz yoruma dayalı soruyorlar özellikle bir iki üç gibi seçenekli roma rakamlı olanları sıruyorlar onlara bak kimyada kesinlikle hno3 gibi o tarz formüllere bak kezzap sorarlar bu yıl açılımını banko sorulara bakmanı öneririm
Öncelikle 2 yıl mezuna kalan biri olarak alan belirlemenin çok önemli olduğunu söylemek istiyorum. Bir çok arkadaşım sayısaldan eşit ağırlığa geçti, eşit ağırlıkta olan sözele geçti ve bunun hepsi zaman kaybıdır. O yüzden öncelikle değiştirmeyip, bırakmayacağın alanı seçmelisin. Sonrasında özellikle paragraf ve problemi kendine bir hobi haline getirmelisin. ( Burada paragrafta: LİMİT-PARAGRAF DENEMELERİ problemde: ANTRENMAN YAYINLARI- HİÇ PROBLEM DEĞİL) bu ikisi gerçekten kilit kitaplar. Problemler için bunu bitirdikten sonra daha zor bir kitaba geçebilirsin bence. Geç saatler de çalışma çünkü geçici oluyor. Bir güne 2 sözel 1 sayısal ders ağırlığı ver ben o şekilde çalıştım gayet gidiyordu. Eşit ağırlıktaysan kitap okumak yerine yazar-eser el kitapları var onları günde yarım saat okuyabilirsin sınavın sonlarına doğru çok işe yaradığını anlarsın. Bölümünu söylersen de benimle örtüşüyorsa belki ekstra tavsiyelerim olabilir
Kardeşim en iyi öğrenme yöntemi denemelerle yapılan öğrenmedir. Denemeleri çöz. Hergun 'min. 1 adet deneme. Sonra cözemediklerini ya da yanlış çocuklarını başkasına çözdürerek ogrenebilirsin. Böylelikle hergun bütün konuları baştan aşağı tekrar da etmiş olursun. Ben böyle yaparak kazandım.
Kesinlikle böyle yap hatta matematk için önerim kitaplardan konu konu çözmek yerine bir kitabı baştan sonra bitirip diperine öyle geç tüm konular tekrar edilir. Sos zaten maks bir aya bitiyor feni de iki aya halledersin sayısalsan fen daha hızlı bitiyor hatta. Birde türkçe için ben mat için yaptıgım şeyi dilbigisi kitaolarına yapıyorum iyi oluyor
Öncelikle ders ayırmak gibi bi hataya düşmemeni öneririm. Tüm derslere planlı bir şekilde önce konuyu anlayıp özümseyerek daha sonrasında konuyla ilgili birçok kez test çözerek konuları pekiştirmelisin. Birde sana önerim mutlaka her gün 20 paragraf sorusu çözmen. Tabikide sürekli ders çalışmakla olmaz en azından haftada bir gününü kendine ayır ve kafanı dağıtt
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Senenin başından deneme çözmeye başla ve ilk önceki yılın sorularını gör sonra sende bir perspektif oluşacak sakın basit kitaplar alma sınavda bambaşka sorularla karşılaşırsan afallarsın orta ve üzeri makbüldür konu görmekten çok soru görmeye odaklan aytyi sona bırakma tyt ile başla ne kadar çok ayt çalışırsan o kadar iyi tyt matematikte çok zaman kaybetme ayt mata odaklan
Valla öncelikle okuduğunu anlayabilmek önemli onun için kitap okumanın baya bir yararı var. Bizler genelde bir soruyu 2 sefer okuyoruz anlayabilmek için. Paragraf çözmek veya kitap okumak bu konuda yararlı olacaktır. Klasik bir söz ama gerçekten inanırsanız faydalı.. Paragraf çözerken de YouTube kanalından rüştü hocayı takip edebilirsiniz baya bir yararı oldu kendim adına...
günlük bir düzenin olmalı bi günde tyt calisiyorsan bi sayısal konu bi sözel konu çalış daha rahat olursun kaç saat değil çalıştigindan verim alabilmen önemli, P vitaminini-parağraf, problem-muhakkak çözmelisin günlük. Sorumu cözdün bilmedigin sorular olcak onlari sor ve soru defteri yap branş denemeleri cöz son aylarda tavsiyemdir
Öncelikle ders ayırmak gibi bi hataya düşmemeni öneririm. Tüm derslere planlı bir şekilde önce konuyu anlayıp özümseyerek daha sonrasında konuyla ilgili birçok kez test çözerek konuları pekiştirmelisin. Birde sana önerim mutlaka her gün 20 paragraf sorusu çözmen. Tabikide sürekli ders çalışmakla olmaz en azından haftada bir gününü kendine ayır ve kafanı dağıt. 😉
Sen ne yaparsan yap sınav da Sezen Aksu sorusu gelince insan tüm kazanımını kaybediyorsun. Bu sorunun şimdi popüler olması boşa sınav günü geldi çattı. Bol şanslar diliyorum sınava girenlere.
Öncelikle heyecan yapma çok sakin ol heyecan ile başlarsan yetiştiremezsin çalışma masana meyve suyunu koy bir kaç çubuk kraker kulaklığında da kısık ses ile müzik çalsın ama müziği duyma sanki hoca sana cevapları veriyormuş gibi duy o şarkıyı ve derslerine odaklan tüm kardeşlerime başarılar dilerim 💙
Sayısal dersleri her gün çalış geometri veya mat her gün çalışılıp bitirilmeli türkçe matı ortak bitir derim iyi olur fen sosyal sonradan veyahutta düzen yap Türkçe mat fen her gün böyle bu üç dersi çalış sonra full sosyal felsefe ilerle ve tekrarları asla unutma yoksa hepsi çöp tyt bazında söylüyorum
En İyi Cevap