Sadece 4 hali yoktur. Maddenin başka halleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi. Fakat bu haller çok soğuk ya da çok yoğun maddeler gibi olağanüstü durumlarda gerçekleşir. Maddenin diğer hallerininde, örneğin quark-gluon plazmaların sadece mümkün olduğuna inanılır. Yani şu an teorik olarak bilinmektedir.
Bose-Einstein yoğunlaşması (BEY), parçacıkları bozonlardan oluşan maddelerin en alt enerji seviyesinde yoğunlaştığı, kuantum etkilerinin gözlenebildiği maddenin bir halidir. Bozonik atomlar için, seyreltilmiş gaz halinde lazer soğutması aracılığıyla mutlak sıfır sıcaklığına doğru inilerek (0 Kelvin veya -273,15 °Celsius'a çok yakın) bu hale geçiş yani yoğunlaşma sağlanabilir. Atomların klasik gazlardan farklı olarak Maxwell-Boltzmann istatistiği yerine Bose-Einstein istatistiğine makroskobik olarak/büyük ölçekte uyması BEY'nin belirleyici özelliğidir.
Karanlık madde Evrenin kütlesinin yaklaşık % 83'ünü karanlık maddeden oluşmasına rağmen, karanlık madde elektromanyetik radyasyonu emmediği ve yayılmadığı için birçok özelliği bir gizem olarak kalır. Buna karşın, karanlık maddenin neden yapıldığı ile ilgili birçok teori vardır. Bu nedenle karanlık maddenin var olduğunu varsayılırken ve evrenin büyük çoğunluğunu oluştururken. Özellikleri bilinmez ve spekülasyon yaratır. Çünkü karanlık madde sadece yerçekiminin etkilerinden dolayı gözlemlenir.
Bose–Einstein yoğuşması
Albert Einstein ve Satyendra Nath Bose "Bose–Einstein yoğuşması"nı 1924’te tahmin etmiştir. Bazen maddenin beşinci hali olduğunu düşünmüşlerdir. Bose–Einstein yoğuşmasında, madde bağımsız parçacık gibi davranmayı durdurur ve tek kuantum haline düşer.
Gaz fazında, Bose–Einstein yoğuşması onaylanmamış teorik tahmin olarak kalmıştı. 1955’te, Eric Cornell ve Carl Wieman’nin Colorado Üniversitesindeki araştırma grubu ilk yoğuşma deneyini ürettiler. Bose–Einstein yoğuşması katıdan daha "soğuk" tur. Atomlar çok benzer (ya da aynı) kuantum seviyesine ulaştığında gerçekleşir. Bu da mutlak sıfır (−273.15 °C) ‘ a çok yakındır.
4 madde evrende bulunabilirken bose einstein yoğunlaşması ve diger "haller" laboratuvarda ozel kosullar altinda elde edilmistir. O nedenle evrende hali hazirda bulunan 4 halden bahsettim
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
312Maddenin başka halleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi. Fakat bu haller çok soğuk ya da çok yoğun maddeler gibi olağanüstü durumlarda gerçekleşir. Maddenin diğer hallerininde, örneğin quark-gluon plazmaların sadece mümkün olduğuna inanılır. Yani şu an teorik olarak bilinmektedir.
Bose-Einstein yoğunlaşması (BEY), parçacıkları bozonlardan oluşan maddelerin en alt enerji seviyesinde yoğunlaştığı, kuantum etkilerinin gözlenebildiği maddenin bir halidir. Bozonik atomlar için, seyreltilmiş gaz halinde lazer soğutması aracılığıyla mutlak sıfır sıcaklığına doğru inilerek (0 Kelvin veya -273,15 °Celsius'a çok yakın) bu hale geçiş yani yoğunlaşma sağlanabilir. Atomların klasik gazlardan farklı olarak Maxwell-Boltzmann istatistiği yerine Bose-Einstein istatistiğine makroskobik olarak/büyük ölçekte uyması BEY'nin belirleyici özelliğidir.
Listelemek gerekirse:
1 Dört ana hal
1.1 Katı
1.2 Sıvı
1.3 Gaz
1.4 Plazma
2 Faz geçişleri
3 Klasik olmayan haller
3.1 Cam
3.2 Kristallerin bazı derecelerdeki bozuklukları
3.3 Likit (Sıvı) Kristal Hal
3.4 Manyetik düzenleme
3.5 Mikrofaz ayrışması
4 Düşük sıcaklık halleri
4.1 Süper akışkan
4.2 Bose–Einstein yoğuşması
4.3 Fermiyonik yoğunlaşma
4.4 Rydberg molekülü
4.5 Kuantum Hall hali
4.6 Garip madde
4.7 Fotonik madde
5 Yüksek enerji hali
5.1 Madde bozunması
5.2 Quark-gluon plasma
5.3 Renkli cam yoğuşması
6 Çok yüksek enerjili haller
7 Diğer ileri sürülen haller
7.1 Süper katı
7.2 İp-ağ sıvısı
7.3 Süper Cam
7.4 Karanlık madde
7.5 Equilibrium gel
Dikkat çekenlerden bazıları:
Karanlık madde
Evrenin kütlesinin yaklaşık % 83'ünü karanlık maddeden oluşmasına rağmen, karanlık madde elektromanyetik radyasyonu emmediği ve yayılmadığı için birçok özelliği bir gizem olarak kalır. Buna karşın, karanlık maddenin neden yapıldığı ile ilgili birçok teori vardır. Bu nedenle karanlık maddenin var olduğunu varsayılırken ve evrenin büyük çoğunluğunu oluştururken. Özellikleri bilinmez ve spekülasyon yaratır. Çünkü karanlık madde sadece yerçekiminin etkilerinden dolayı gözlemlenir.
Bose–Einstein yoğuşması
Albert Einstein ve Satyendra Nath Bose "Bose–Einstein yoğuşması"nı 1924’te tahmin etmiştir. Bazen maddenin beşinci hali olduğunu düşünmüşlerdir. Bose–Einstein yoğuşmasında, madde bağımsız parçacık gibi davranmayı durdurur ve tek kuantum haline düşer.
Gaz fazında, Bose–Einstein yoğuşması onaylanmamış teorik tahmin olarak kalmıştı. 1955’te, Eric Cornell ve Carl Wieman’nin Colorado Üniversitesindeki araştırma grubu ilk yoğuşma deneyini ürettiler. Bose–Einstein yoğuşması katıdan daha "soğuk" tur. Atomlar çok benzer (ya da aynı) kuantum seviyesine ulaştığında gerçekleşir. Bu da mutlak sıfır (−273.15 °C) ‘ a çok yakındır.
4 madde evrende bulunabilirken bose einstein yoğunlaşması ve diger "haller" laboratuvarda ozel kosullar altinda elde edilmistir. O nedenle evrende hali hazirda bulunan 4 halden bahsettim
yoo karanlık maddenin laboratuvar ile alakası yok
Duşta sıvı,
Fasulyeyi geceden suya basmazlarsa da gazzzzzzz
Ahahah
Hani türk filmlerindeki kötü kadın feride gülmesimi bu)))))
Aynen
Feride feride ulan yetmedimi yaptığın kötülükler, bırak kızı ulen🤣🤣
Ayni ben
Sevmediğim kişilere karşı göründüğüm halim
Sinirlendiğim zamanki halim
Sakin halim
Bezmiş halim
Depresif halim
Sevgi dolu halim
Masum halim
Şerefsiz halim..
(liste böyle gideyeah)