- 1 yıl
Rakamların palavra mı gerçek mi olduğuna karar verebilmek için elimde herhangi bir somut veri yok, ancak rakam ne olursa olsun yaşanan trajedi ciddi anlamda ders çıkarmayı gerektiriyor.
Her şeyden önce, her insanın "İnsan onuruna yaraşır bir yaşam hakkı" olduğuna inanıyorum. Bunun da her şeyden önce, kişi başına düşen yaşam alanının kalitesi ile ölçülebileceğini düşünüyorum.
Yani, bir kişi eğer daracık sokaklardaki 60-70 m^2 daireli 10 katlı dip dibe çürük binalarda 7-8 belki daha fazla kişi tıkış tıkış yaşamayı kabul edebiliyorsa, o zaman kendi insan onuruna yaraşır yaşam hakkını ihlal etmiş sayılır.
Yurtdışındaki gibi bahçeli, en fazla 2-2.5 katlı country tipi sağlam, rahat ve güvenli evlere sahip olmak çok zor değil. Önce kendinizi layık göreceksiniz, sonra da isteyecek, talep edeceksiniz. Azla yetinmeyeceksiniz, elinizdekine şükretmek yerine rasyonel düşünüp rasyonel kararlar alarak hep daha iyisine layık olduğunuzun farkına varacaksınız. Hepsi bu.
Ne mi düşünüyorum? Düşünmüyorum, hissediyorum. Acı ve burukluk hissediyorum. Hiçbir şeyi de çözmüyor.
Ama istersek, çözülür.
01 Yorumla- Soran1 yıl
erdoğan’ın konuşmasını izleyebilirsiniz. Kendi ağzıyla söyledi bu rakamı.
En İyi Cevaplar
- m1 yıl
Söylenene dair kanıt varsa çok ama çok kötü bir durum. Kartondan evler buna neden oluyor. Ya adam akıllı zemine oturtulmuyor bina ya da oturtulsa da kolonlar berbat. Sonra olan, bir ev sahibi olabilmek için Yıllarca çalışıp kredi çekip üstüne o krediyi ödemeye çalışıp, başımı sokacak bir ev aldım diyen insanlara oluyor. Tabutlara para veriyor insanlar. Denetim nerde? İnşaat sektöründe çalışan insanların söylediklerini öğrendiğim zaman yuh artık be dedim. Bana kalırsa ülke komple deprem bölgesi ilan edilmedi. Yalnızca fayların çok yoğun olduğu yerler riskli gösterilmemeli. Deprem haritası komple turuncu veya kırmızı olmalı. 6 üzeri deprem çoğu ili etkiliyor geçtiği ili değil sadece. Ayrıca belli periyotlarla maddi durumu kötü olan insanların evleri nasıl hasar aldıysa veya ne kadar dayanıksızsa çürük raporları aynen yazılmalı, ev sahipleri de yıktırmamak için direnmek yerine hayatta kalmak için çaba göstermeli. Gerekli desteği de devlet sağlamalı. Yoksa ülkemizde bunlar sabit kalmayacak. İstanbul bekleniyor veya beklenmiyor hiç mühim değil, fay bu doğa olayı kendi döngüsünü yerine getirmek zorunda. Üstelik belli bir zamanı ve tam şu Saniyede olacak diye bir kural yok... Tekrarlama aralığı tahmindir, yılları hesaplanır ama diğer fay durumlarını göz önüne alarak hiç tahmin edilmeyen bir doğa olayı da olabilir. Bu yüzden uzmanlar devamlı uyarıda bulunuyor. Hepimiz ülkece korkuyoruz kabul, şimdi İzmir ve İstanbul'da bütün gözler... Bu şehirlere yakın yerler hiç etkilenmeyecek mi? Peki onca engelli kalan vatandaş bu kabusu yaşamak zorunda mıydı? Korkuyla yatmak zorunda mıyız ha oldu ha olacak deprem diyerek.
Tabii ki hayır. O yüzden tüm Türkiyenin bir an evvel ciddi adımlar atması lazım önlem için.12 Yorumla- 1 yıl
Daha önce İzmir'de de çürük raporlu evin her köşesini yaptırıp makyajlamışlardı. Oturulamaz raporu var binanın. Sonra dayanamadı depremde yok oldu gitti olan insanlara oldu. Sıkı denetim şart. Rapor çıktı mı? Yık gitsin arkadaşım. Kimse enkaz altında can vermek uzvunu kaybetmek zorunda değil. İsteğine kalmasın bu insanların. Ayrıca çürük çarık saçma sapan ev yapanlara da çok ciddi derecede cezalar hazır olmalı.
- Soran1 yıl
erdoğan kendisi açıkladı bu rakamı ama asla güvenemiyorum. Rakamlar daha fazladır. Zaten buna sebep olan da eğitimsiz kişilerin enkaza müdahale etmesinden kaynaklıydı. Yurtdışından gelen ekiplerin hepsi yaşam belirtisi olmasına rağmen iş makineleriyle dalıp insanlara zarar verdikleri için bu görüntüye daha fazla katlanamayıp gittiler. Bunu da kendileri açıkladılar zaten. Bu rakamın bu kadar fazla olmasının nedeni bu aslında.
- 1 yıl
gökdelen gibi binalarda minimum 500 kişi 10 daireli binalarda 4 kişilik ailelerden 40 kişi 12 15 20 30 dairelik binalar mevcuttu. ama devletin verdiği değer her apartmanda 1 kişi yaşıyor gibi saçmaydı. sayıyı gizliyorlar çünkü belirli bir sayıda artış olursa istifa etmesi gerekiyordu yasalarca. kısaca ben videolar çektim izleyip herkes bilinçlenmeli ve önlemlerini bence fazlasıyla almalı.
https://www.youtube.com/watch?v=5vh4yH93Kdg&list=PLeGeXNnNkDpPEbX79o1kpjrh5xm2GVKfkhttps://www.youtube.com/watch?v=GZhRRDt4sGA&list=PLeGeXNnNkDpPEbX79o1kpjrh5xm2GVKfk&index=2https://www.youtube.com/watch?v=7MQh7sJ2BZc&list=PLeGeXNnNkDpPEbX79o1kpjrh5xm2GVKfk&index=3https://www.youtube.com/watch?v=lLWPubKRzq8&list=PLeGeXNnNkDpPEbX79o1kpjrh5xm2GVKfk&index=4https://www.youtube.com/watch?v=jxRs3nyyaOU&list=PLeGeXNnNkDpPEbX79o1kpjrh5xm2GVKfk&index=5https://www.youtube.com/watch?v=7rFDh-y9y1s&list=PLeGeXNnNkDpPEbX79o1kpjrh5xm2GVKfk&index=6https://www.youtube.com/watch?v=AgFOgWXsCFg&list=PLeGeXNnNkDpPEbX79o1kpjrh5xm2GVKfk&index=705 Yorumla- 1 yıl
Ne kadar profesyonel bir YouTube çekimi olmuş. Tebrik ederim 😇
- 1 yıl
@Bahtıgüzel00 teşekkür ederim.
- 1 yıl
Rica ederim :)
- 1 yıl
2023 yılı bize hiç iyi gelmedi ekonomik zorluklar boğuşurken bu acı depremleri yaşadık binlerce insanımız öldü, binlercesi yaralandı ya da engelli kaldı ardından sel baskınları yaşadık kısaca 2023 yılı daha üç ayında ekonomi ile beraber doğal afetler yılı oldu...
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
43Cevap
- 1 yıl
Saklanan söylenmeyen giden hayatların yanında bence sözü bile edilmemeli fakat tabi ki kötü bir durum.
Acil şifalar dilemekten başka yapacak en azından şahsım adına bir şey yok.
Bu zamana kadar elimden geleni yaptım.
Son 20 senede yapılanları unutmadan hareket etmeli insanoğlu.
Heralde bundan sonrada insanlar 3 maymunu oynamaktan vazgeçeceğini umut etmek istiyorum.00 Yorumla Şehirlerin yarısı yıkıldı
13 milyon insan gece uykuda yakalandı
13 milyonun %1 i bile 130 bin yaparken
Yarısı yıkılmış şehirlerde %0.3 yani 50 bin insanın öldüğüne inanan var mı cidden?10 Yorumla- 1 yıl
Bunların net bir açıklaması olması ki hiç zaten. Sen gözünü açtığından beri baştalar işte saçmalığa bak, böyle giderse biz gözümüzü kapatırız onlar hala orada olurlar
00 Yorumla Rakamlara inanmıyorum, gerçekleri yakın zamanda da öğrenemeyeceğiz. Engelli insanlarımız için akıllı şehirler yapılabilir şu an ama kazma küreği hemen tarlalara vurmakla olmuyor bu iş.
00 YorumlaMaalesef, sadece vefatlar bildiriliyor. Oysa belki 2 bacağını da kaybeden birinin hayatı normalmiş gibi... Trafik kazalarında da öyledir.
10 YorumlaSayıda bir hata var diye düşünüyorum. Ve öyle umuyorum. Sonradan 850 diye düzelttiler ama o da çok az.
00 YorumlaÇok ciddi bir sayı bu konuda ya devletin ya da özel sektorun inivatof protez uzuvlar üzerinde çalışması lazım depremden zarar gören insanlar için
00 Yorumla- 1 yıl
Çok üzücü. Ev bark gitti, sevdikleri gitti, yetmedi bir de engelli kaldılar. Bu insanlar nasıl yaşayacak? 😭
00 Yorumla - 1 yıl
850 kişi bin değil yanıltmayın toplumu araştırın doğru olanı paylaşın
05 Yorumla- 1 yıl
Öncelikle geçmiş olsun yukarda depremden sonra uzuv kaybı sayısı belirtilmiş vefat eden değil 850 bin kişi engelli olmamış 850 kişi olmuş bu düzeltildiği için yazdım yanlış anlama olmasın
- Soran1 yıl
Hayır. Erdoğan kendisi açıklama yaptı. A haber’den videoyu izleyebilirsiniz.
- 1 yıl
Düzeltme yapıldı ama
- Soran1 yıl
Hayır yapılmadı, yalan beyanda bulunmayın.
- 1 yıl
Çok üzgünüm beni en çok etkileyen sosyal olaydı hayatım boyunca olan. Ailem Adana'da yaşıyor ve karşılarındaki 14 katlı apartman çöktü
00 Yorumla Toplum olarak seçimler yaparken hiç akıllanmayacağımızı, burnunuzun b*k*tan asla kurtulamayacağını düşünüyorum.
00 YorumlaÖlenlere Allahtan rahmet kalanlara sabır dilerim, umarım güzel günlere döneriz ama zor gibi
00 Yorumla- 1 yıl
Çok acı gerçekten ölenlere hepsine Allah rahmet eylesin
00 Yorumla - 1 yıl
Hayatta kaldılar ama birde onlara sorun yarım kaldılar yaşamak bazen yaşamak değildir
00 Yorumla - 1 yıl
Düzen değişmedikce hep aynı şeylerden bahsedip duracağız
00 Yorumla - 1 yıl
Yalan atmayın 850 bin kişi diye bi rakam yok kafanızdan asparagas haber yapmayın
11 Yorumla- 1 yıl
Ulan cumhuriyet haberi belli sol taraf haberi
- 1 yıl
Deprem bölgesinde çalıştığım için bunu daha iyi bilirim. Orada insanlar hala zor durumda. Kısa bir sürede de çözüm olacak bir şey yok. Çünkü iş yeri yok çalışsınlar. Yardımlara muhtaç hala onlar. Nisan ayı geldi ve cesetler daha enkaz altında.
00 Yorumla - 1 yıl
Kolu kiriş kolon altında kaldı için ampüte ermek zorunda kaldı
01 Yorumla- Soran1 yıl
Bu rakamlara neden olan sadece bu değil. Yurtışından gelen ekipler neden erken gitti biliyor musunuz? Hayır. İş makineleriyle dalıp sorumsuz bir şekilde iş yaptıkları için bir sürü insan kolundan bacağından oldu. Adamlar da buna dahil olmamak için ayrılmak zorunda kaldılar. Bunu da kendileri açıkladılar. Videosunu izleyebilirsiniz. Her yerde var.
Ve asla ve asla tek bir istifa olmadı. Şaka gibi. Şu yıkım bir avrupa ülkesinde yaşansaydı eğer yönetimi ertesi güne kalmaz utancından istifa ederdi.
00 Yorumla- Gizli Üye(25-29)1 yıl
Bence ölü sayısı da fazla bu iktidar Allah var dese ona bile inanmam
00 Yorumla - Gizli Üye(25-29)1 yıl
Demokrasi cahil toplumlarda tehlikelidir. Ha burada unuttuk zaten ne önemi var
00 Yorumla o binaları yapan insanların hakkından gelmek lazım onlarında elini ayağını kesip sokağa atmak lazım. saygılar
00 Yorumla- 1 yıl
Ya Rabbım yardımcıları olsun inşallah bu ölmekten de beter
00 Yorumla Rakamların doğruluğunu sorgulamayı bırakalı çok oldu
00 Yorumla- 1 yıl
Cok ciddi bir tahribat. Allahim sen bizi affet
00 Yorumla - 1 yıl
Gerçekten zor bir durum Allah en kısa sürede eski yaşantılarına geri kavuşmayı nasip etsin
00 Yorumla İnanılmaz üzücü keşke elimizden bir şey gelse
12 Yorumla- Soran1 yıl
Hepimiz depremzede adayıyız zaten. Kelin merhemi olsa başına sürerdi.
- 1 yıl
Hemen unutuldular milletimize yazık cidden
04 Yorumla- Soran1 yıl
Bunu kendine yapan yine millet ama
- 1 yıl
Az kaldı kurtulacak millet
- Soran1 yıl
Umarım ama şüpheli💁🏽
- 1 yıl
Yok ben inanıyorum az kaldı
- 1 yıl
Rabbım yardımcıları olsun.
10 Yorumla Allah yardımcıları olsun yaşamayan bilemez asla 😞
00 YorumlaTürkiyenin çoğuda vicdanını kaybetmiş
00 YorumlaKalıcı izler bırakacak herkeste, zor gerçekten.
00 Yorumla- Gizli Üye(25-29)1 yıl
selam gercek rakamlar degil onlar daha cok oldu insanlar aciklamiyorlar
00 Yorumla - 1 yıl
Diyecek bir söz bulamıyorum artık.
00 Yorumla - 1 yıl
Acı verici bir üzgünlük.
00 Yorumla - u1 yıl
Çok üzücü bir olay
00 Yorumla - 1 yıl
Ne düşünebilirim çıldıracağım.
00 Yorumla - 1 yıl
850 bin mi sayı çok fazla geldi