Sürekli olan artçı depremler büyük depreme yol açar mı?

Sürekli artçı depremler oluyor. bazen 10 dk"da bir bazen saatte bir. Tüm şehir bomboş herkes bir yerlere gitti hayalet şehir gibiyiz. Yıkım yok ama bir çok mahallede binalar çatladı. Kolonlar çatladı. 2. Depremde burası da yerle bir olacak. Panik atak oldum. En ufak sarsıntıda taşikardim tutuyor nabzım hızlanıyor elim ayağım titreyor resmen.
Normalde bilimsel olarak imkansız birşeydi ki bu tez çürüdü 9 saat arayla olan 2 farklı bağımsız deprem bunu çürüttü 7.6 ve 7.7 oldu buradan şunu çıkarabiliriz her an her şey olabilir ikinci bir konu ise o binalar çok hasar aldı mümkün oldukça uzakta durun boş alanlarda ya da akrabaların varsa farklı şehirlerde oralara git Allah yardımcın olsun
Yapmaz. Büyük depremden sonra artçı depremler olur. Deprem olması için büyük bir enerji birikimi gerekir. Son depremin olduğu yerde en son deprem 500 yıl önce oldu. 500 yıllık enerji birikimi ile oldu o. O enerji boşaldı. Artık kalan enerjiler düzelmeler oluyor. Korkmayın kesinlikle.
artçılar adından da anlaşıldığı gibi yeni bir depreme sebep olmazlar. olan depremin sonucunda oluşurlar. depremi tetikleyenlere öncü deprem denir. uzmanların söylediğine göre o bölgede olabilecek en büyük artçı deprem 6 civarıdır ve 5 6 ay sonra olması beklenir.
Bir uzman 2 ilde yeniden büyük deprem bekliyoruz dedi. O 2 ilde deprem olursa buranın da yarısı yerle bir olur şimdiden kolonlar asfalt çatlamaya başladı binaları boşaltın uyarıları verildi arabada kalamıyoruz her yer kar ara ara yağıyor dışarıda hava sürekli eksilerdi
Eksilerde. O yüzden korkuyoruz
o depremleri tetikleyecek olan şey artçılar değil demek istediğim bu. evet deprem bekleniyor ama artçı depremler sebep olmaz buna.
Ne bileyim ya çok artçı oluyor sürekli oluyor bıktık artım panuk atak olduk
haklsın. 1 seneye kadar devam edebileceği söyleniyor artçıların
O zamana kadar ruh sağlığımızı kaybederiz gibi
İstanbul içindemi 5-6 ay deniyor?
@x-Sinirleniyorum-x hayır. İstanbul için tarih vermek imkansız diyorlar. maraş bölgesi için söyledikleri bunlar.
Cevap
24Cevap
Deprem bölgesindeysen dışarıdan sapasağlam dahi görünse bile asla evine girme kardeşim.
Artçılar uzantıdırlar, büyük deprem öncesi veya sonrası görülebilirler ki, bilim insanları bu artçıların 1-2 yıl daha görülebileceğini belirtiyor.
Büyük bir depremi tetiklemezler, sadece büyük bir depremin uzantısı veya öncüleridirler.
Kayserideyim. Maraşa yakınız 2 depremi de çok şiddetli hissettik. Sürekli artçılar oluyor. 2. Deprem öncesinde de sürekli artçılar oluyordu. Gidebilecek bir yerimiz yok şu anda. 9. Kattayız. Arabada kalamıyoruz dışarıda çok kar var ara ara yağmaya devam ediyor hava eksilerde. Bazı binalar çatlamış bazılarının kolonları çatlamış. Bazı mahallelere boşaltın talimatı verilmiş. 3. Büyük deprem olursa Kayserinin de yarısı yok olur asfaltlar dahi çatlamış
Yoruma atılan 'eksi'ye anlam verebiliyorum.
İkinci depremin (7.6), birinci depremden bağımsız olarak gerçekleştiğini bil.
Artçılarla ilgiliyse, kendi korkun ve çıkarımlarınla hareket etmek yerine bilimsel makaleler okuyabilir, hiç değilse google amcadan bilgi edinebilirsin.
Geçmiş olsun herkese.
Eksiyi ben atmadım yalnız. Ayrıca bir uzman bir büyük deprem daha bekliyoruz dedi. 2 şehir ismi verdi. O iki şehirde deprem olursa buranın etkilenmeme imkanı yok
Kardeşim, o eksiyi sen attın demedim ki zaten.
Ben Ankara 'dayım. Buradaki insanlar bile paranoyak oldu.
Hep tedarikli ve sakin ol.
Ve olumlu düşün lütfen.
Ankara'da durumlar nasıl peki biz sürekli çantamız hazır bekliyoruz. Arabaya battaniyeleri koyduk
Biliyorsun, deprem her yerde olabilir.
Merkez üssü olarak ele alindığında Ankara da risk oldukça azdır lakin, civar bölgelerdeki bir deprem mantiken bu ili de etkiler ve hatta yikicı bir etki bile yaratabilir.
Biz de hafif sallandık, özellikle 2. depremde.
Ve bu bile insanlari paranoyak etmeye yetti.
Biraz sakin olalım ve özellikle twitter'daki dezenformasyon ve provakasyonlara karşı dikkatli olalım lütfen.
Biz çok şiddetli hissettik ve çok uzun sürdü özellikle gece olan. Avizenin parçası düşmüş vitrindekiler düşmüş. İlk kez böyle bir olay yaşandı onun paniği var üzerimizde bir de artçılar tabii
Çok üzücü.
Bu felaketle alay edenler, rant devşirenler, dezenformasyon ve provokasyon yapanlarsa lanetler edilesi.
Belli ki 10 binin üzerinde kaybımız olacak.
Hepsi ışıklar içinde uyusun.
Sakin ol lütfen. 😔
Amin. Sakin kalabilsem keşke. Sürekli panik halindeyim. En ufak ses duysam deprem oluyor sanıyorum.
Başka bir ilde bir tanıdığinız yok mu?
😔
İstanbul'da abim var. Orası için de sürekli büyük İstanbul depremi diyorlar. Çıkış bulamıyoruz sadece bekliyoruz
Evet, orası için de büyuk bir tehdit var.
En azindan şimdilik, 1-2 aylığına abinlere gitseniz?
Annem korkuyor abimin evi çok eski. Herkes İstanbulu boşaltınn diyor diye gitmek istemiyor abime bu taraflara tayinini istese diyor. Görev süresi de 10 yıl. Ne olacak bilmiyoruz.
Sakin olunacak.
Sosyal medyadaki asalaklara değil, bilim insanlarına kulak kesilecek.
Uyarılar dikkate alınacak ve itidalli olunacak kardeşim.
Lütfen olumsuzu çağırma.
Kötü bir kabustayız ve bitecek. 😔
Umarım çabucak biter. Bir kaç gün öncesine kader sınava çalışıyordum artık korkudan odama dahi giremiyorum
Bitecek kardeşim ve hiçbir şey olmayacak.
Kötüyü çağırma 🙏
🙏🙏
ben şu an Almanya’dayım ama kalbim Türkiye de Vatanım da ve elimden gelse şu an orada olmak yardım etmek isterdim ama gelemiyorum.. Fakat 5 ay sonra bende geleceğim ve ölümle bende burun buruna gelebilirim yani demek istediğim her şey Allahtan geliyor. Deprem olmazsa bile bir şekilde hepimiz öleceğiz ama Rabbim güzel ölümler nasip etsin inşallah.. tüm ölmüşler inşallah cennet girer. Rabbim herkese yar ve yardımcı olsun… yakınlarına sabır versin inşallah.. korkma ne gelirse Allah dan geliyor kaçış yok yani
Amin çok teşekkürler. Normalde çok soğukkanlıyımdır ama bu durum o kadar farklı ki sürekli deprem oluyor sanıyorum
Çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız 💙
Bundan sonra en az 40 yil o bölgede deprem olmaz, deprem sizin icin bitti, yikalacaklar yikildi, binalar ön konrtolerden gecirilidikten sonra evinize girin artci depremler yikmaz artik emin olun..
Kücük büyük depremler dünyanin her yerinde sürekli oluyor, her deprem zarar vermiyoru
En fazla en 6.7 şiddetine kadar artçı sarsintilar olacağı söyleniyor, aynı fay üzerinde büyük bir kirilim olmaz denildi
Maraş Adana v. z olursa biz de baya etkileniriz
Kayseri. Maraşa çok yakınız. İlk deprem neredeyse 1 dk sürdü ben öleceğiz sandım çaresizce binanın çökmesini bekledim. Zaten hasarlı çok fazla bina var yollar çatlamış burada da durum çok kötü. Sürekli artçı deprem oluyor çıldırmak üzereyim uyuyamıyorum
Çok geçmiş olsun, o an neler yaşadığını hissedebiliyorum. Kayseri'ye kadar uzanan büyük bir hasar söz konusu, televizyonlardaki görüntülerle gerçekteki görüntüler çok farklı.
Bak mesela Kayseri'deki durumla alakalı çok fazla bilgi verilmedi, tablo görünenden çok farklı düzeyde
Sakin ol, böyle konuşmanın kolay olduğunu biliyorum ama Allah yardimcin olsun. Kayseri şehir merkezinde misin, ben orayı az çok biliyorum. Lisans 1. sınıfı Erciyes Üniversitesi'nde okumuştum
Merkeze bağlı bir mahalledeyim. Yanlış hatırlamıyorsam Maraşta 2.000 bina yıkıldı bunun %2'sine ulaşıldı deniliyordu. Bilanço çok ağır. Burayı konuşmamalarını anlayabiliyorum ama durum çok ciddi talasta bir çok binayı boşaltın talimatı verilmiş daha başka yerlerde de bu talimat verildi binalar çok kötü durumde kolonları çatlayanlar duvarları çatlayanlar... hava eksilerde her yer kar. Deprem günü ve ertesi gün çok kar yağdı. İlk günden sürekli yolları açtılar yollar buzlandı arabalar kayıyor akaryakıt zor aldık çok uzun kuyruklar vardı marketler kapalı diyorlardı bilmiyorum. Bir çok yer kapalı ekmek kuyrukları bile çok uzun
Şu anda hâlâ ulaşılamayan binlerce bina var, televizyonda 10-20 binayı gosteriyorlar. Enkazdan çıkarılan insanlari görünce seviniyoruz ama beton altında kurtarılmayi bekleyen daha binlerce insan var. Televizyondan takip edince sanki çoğu enkaz kaldırılmis gibi lanse ediliyor...
Kayseri'deki durumu da senin sayende ogreniyoruz, keşke bizim de elimizden bir şey gelse. Bu durum tarihin en kötü olaylardan birisi, hava durumu da bu hale tuz biber oluyor.
İnşallah bir an önce bu süreci en az kayıpla tamamlariz 😔
İnşaallah. Çoğu insan evini terk etmiş her yer karanlık hayalet şehir gibiyiz
Gerçi twitter çökmüş galiba
Geçmiş olsun demekle geçse keşke bir yerde ekmek 14 TL olur sonra tırlardaki yardımları başka tırlara aktarırlar yağmacılar yağma yapar...
Küçük depremlerin olması büyük depremlerin oluşmasını önler.
Örnek vermem gerekirse İzmir'de sürekli deprem olur ama uzun süre küçük deprem olmayınca büyük depremin habercisidir.
Ben Balıkesirdeyim hem 99 depremini hem İzmir depremini çok net hatırlıyorum o zamandan beri en ufak bir kalp çarpıntımı bile deprem oldu sanıyorum çok korkunç bir şey 😔
Ben de aynı durumdayım. Ufak bi ses olsa deprem oluyor sanıyorum çarpıntım tutuyor kalp krizi geçireceğim sanıyorum
Yalnız duramıyorum uyuyamıyorum her şey çok kötü
Olmaz diye düşünüyorum ve dualarımız tüm depremzedelerle 🥺
Kesinlikle
Evde bir çatlak yoksa kolonlarda gir biz girdik şiddetli 2 defa sarsıldık çok kötüydü gerçekten.
Yok ama duvarlardan ses geliyor kum sesi aşağı iniyor kompla
Bir şey olmaz fazla düşünme bende kafaya taktıkça daha endişeye giriyorum.
O kadar zor ki tek kalamıyorum
Atlatırız bu günleri inşallah bende 8 katlı binanın zemin katında kalıyorum ailemle altımızda bodrum aile vardı hepsi gitmişler ne yan daireden ne üst katlardan insanlar var çoğu arabanın içinde çoğu yakınlarına gitmiş kaçmış biz evdeyiz yani inan senin hissettiğin duyguları bende hissediyorum ama kaçış yok maalesef bu artçı depremlerde hayırlısı ile bitsin Allah bizi korusun ne diyelim..
Hafif artçı deprem olması çok iyi varsa fayda büyük bir enerji ufak ufak atar.
Umarım son olur🤲
Umarım...
Açabilir. Şu an bile sallanıyor hissedebiliyor musun?
Hisssetmedim
Yapmaz. Büyük depremden sonra artçı depremler olur. Deprem olması için büyük bir enerji birikimi gerekir. Son depremin olduğu yerde en son deprem 500 yıl önce oldu. 500 yıllık enerji birikimi ile oldu o. O enerji boşaldı. Artık kalan enerjiler düzelmeler oluyor. Korkmayın kesinlikle.
Açabilir, sen yine de dikkat et. Çok geçmiş olsun. 🌸🌺
Çok teşekkürler. Artçı da olsa korkutuyor. İkinci deprem öncesi de sürekli artçı oluyordu bir kaç saat sonra 2. Büyük deprem geldi. Her depremi hissediyoruz. Psikoyojimiz bozuldu sanki ölümü bekliyor gibiyiz
Ben İstanbul’da yaşıyorum, burada şimdilik deprem olmasa bile çok korkuyorum. Sen yine de bunları düşünmemeye çalış, insan düşündükçe daha kötü oluyor.
Düşünmesem de çok sık artçılar oluyor. Sürekli panik halindeyim. İlk deprem çok uzun sürdü 1 dk vardı. Ben kurtulamayacağız sandım 2 3 dk sonra tam inecekken yine sallandık. Abim İstanbul'da sizi alayım getireyim dedi ama İstanbul'da şu an riskli.
Evet, riskli. Bunun yerine fay hattı olmayan şehirlere gitseniz daha iyi olur.
Haklısın
Binalarda görülmeyen hasarlara yol açabilir diyorlar
Binanın dışında bir şey yok ama içinden kum sesi geliyor kum toprak dökülüyor sürekli
Aman dikkatli olun çok geçmiş olsun
Çok teşekkürler
Açabilir levha kırılmalarına ve gerilim dolu enerjinin aniden patlamasına sebebiyet verebilir.
Bundan çok koorkuyorum
3. Deprem olursa Kayserinin yarısı yok olur büyük ihtimalle.
Herkes psikolojik olarak bitik durumda. Sürekli evden çık eve gir perişanlık
Sakin kalmaya çalış düşünme artık bunları biran önce yetkililer ulaşır umarım
burada yıkım yok henüz ama maraşa yakınız orada bir deprem daha olsa veya hatay adana burada da hissedilir ve bir çok bina yerle bir olur hasarlı bina çok fazla. Kar yağdı depremin olduğu gün ve ertesi günü her yer kar. Ara ara yağmaya devam ediyor. Arabada kalamıyoruz. 1 gün dedemin evine gittik hepimiz hasta olduk soğuktan hava eksilerde
Umarım. Uyuyamıyoruz yemek yiyemiyoruz. Her şey çok kötü...
Çok teşekkürler. Bir an önce bu kabus biter umarım. Yaşama sevincimizi kaybettik evde yalnız kalamıyorum yalnız uyuyamıyorum.
Yardım kolisi göndereceğiz inşaallah. Para gönderimi yapacağız ama nereye güvenmemiz gerektiğini bilemiyoruz.
Haberlerde yağmalıyorlar tırlardan diğer tırlara aktarıyorlar gibi şeyler gördüm. Herkes çıldırmış
Bir yerde ekmek 14 TL olmuş diye okudum.
Kendi başlarına gelirse anlarlar belki.
Gercekten cok kötü bir durum tum turkiye icin ama tabiki o bölge icin dahada vahim. bu sorunu tabiki burada kimse bilemez ama tedbirinizi almaniz önemli ve mumkunse evde kalmayin diyecegim ama nerede kalabilirsiniz tabi böyle bir durumda var.
Biz Kayserideyiz maraşa çok yakınız. Her ne kadar haberlerde bahsedilmese de durum çok vahim burada. Tek bir depremi daha bir çok bina kaldıramaz binalar, kolonlar esfalt da dahi çatlaklar oluştu çok sık artçı oluyor dışarıda kar var hava eksilerde. Dedeme gittik orası da soğuk dayımlarda orada. Ağır gribal enfeksiyona yakalandık. Eve geldik 9. Kattayız sürekli sallanıyoruz psikolojik olarak bitik durumdayız
Çok teşekkürler
Annem babam ve ben. İstanbul'da abim var. İstanbul'da pek iç açıcı bir tercih değil gibi
Araç var ama hava çok soğuk her yer kar hâlâ kar yağıyor. Bu gece -9 derece olacakmış gribal enfeksiyon geçiriyoruz
Şu an için gelemeyiz gibi teşekkürler şine de
Yine de
Artık fay rahatladı diyor uzmanlar büyük deprem beklemiyor şimdilik
Deprem bilimi bunun net bir cevabını verecek kadar gelişmiş değil.
Tekrar nerede deprem bekleniyor. Yorumlarda demissin ya uzmanlar bur buyuk deprem daha olabilir diye. Hangi şehir ya da sehirler?
Adana, Hatay
Naci Görür söyledi
Yakin zamanda beklendigini mi söyledi?
Onu tam hatırlamıyorum ama daha riskli hale geldi dedi.
Olabilir dedi
Çok çok geçmiş olsun. burada yıkılan bina yok ama tek bir depremle çoğu bina yıkılır gibi çok hasar var. Biz de uyuyamıyoruz
Elektrik geldi fakat, suyu dereden getiriyoruz, içme suyumuz yok şu an, almanyadan tır geldi, reziliz, şu an salladı, fırsatçılar var, kuyumcuları soyuyor Suriyeliler. Çıkın gidin ordan diyor büyüklerim, neneler de inat, çöker diye korkuyorum.
Bir de mültecilerin hırsızlıklarıyla uğraşıyoruz şaka gibi. burada su var ama çok bulanık akıyor
Dikkat edin, kimyasal içerebilir. Klor atmaları lazım.
Evlere hırsızlığa girenler varmış falan, yardım geldi içme suyu, evde olduğumuza rağmen 2 battaniye, 1 sofra 1 çorap falan aldık. Talan ediliyor bildiğin. Su baya aldık. Ya bunun depremi, seli, yangını, çığı, savaşı da var hiç iyi değil böyle şeyler. Dışarıda kalan da var. Arabada, çadırda, kuzenler çadırda kalıyor Malatyanın köyünde. Evleri hasarlı. Yaşlılar söz dinlemiyor, yeni bir dalga olursa sıkıntı.
Kolonlarda derin çatlak varsa bu ağır hasara girer. Ve bakanlıktan hasar tespit basvuru yapmalısın. Hangi ildesin?
Kayserideyim. Bizim binada çatlak v. s yok başka binalarda kolonlarda ciddi hasarlar varmış asfaltlar dahi çatlamış. Bizim evin duvarlarından kum sesi geliyor. Tüm kum aşağı akıyor sank. Biri toprak kokusu aldık dedi
En İyi Cevap