Deprem zamanında biraz daha bilinçli olabilsek belki feci yaralanmaların önüne gecebiliriz. Biz tedbiri elden bırakmayalım.
Deprem zamanında biraz daha bilinçli olabilsek belki feci yaralanmaların önüne gecebiliriz. Biz tedbiri elden bırakmayalım.
Deprem bölgesi Elazığ da doğup büyüdüğüm ve yaşadığım için hep tatbikatlar ve ailemin bu konuda bilinçli olmasından ötürü bilmekteyim deprem olduğu zaman bina içinde isem masa kanepe köşeleri gece yatıyor isem sarsıntıyı hissettiğim an yastığımı alıp yatağımın köşesinde çöküp yastığı başıma koyarak durmasını beklerim her zaman giyeceğim mont vs bulunmakta oda da ayriyeten deprem ayakkabım var bağcıksız ve kolay giyinmelik ikinci büyük artçı olmadan bina da hasar yoksa hemen dışarı çıkıp boş bir alana geçerim telefonum her zaman gece uyumadan önce full şarj ederim her odada deprem çantamız mevcuttur içinde su şeker fener maske vs vardır yatağıma yakın yerdedir. Depremden sonra bir süre trafiğe çıkmayız en az 10 saat vs sonra telefonları meşgul etmeyiz genelde İnternet üzerinden konuşur ve haberleşiriz iyiyim diye durum atar arkadaşlarımın aramamasını sağlarım çünkü yoğunluk oluyor ve kötü durumda olan insanların yardım çağırmaları için bekleriz sonra çok kötü yıkım vs yoksa köye gideriz eğer yıkım falan varsa da şehirden uzak yerlerden trafiği aksatmayacak şekilde ulaşım sağlarız
Deprem anında yapılabilecek bir çok şey bulunuyor. Oturduğunuz binanın ne kadar sağlam olduğunu öğrenin. Dayanıklı binalar hayat kurtarır. Binanızın betonarme olduğundan emin olun. Eğer binanız depreme yeterince dayanıklı değilse, dayanıklı duruma getirilmesini sağlayın. Evinizin güvenli bölgelerini tespit edin ve deprem esnasında nerede durmanız gerektiğine karar verin. Evinizdeki gaz, elektrik şalteri ve su vanasının yerlerini önceden öğrenin. Deprem anında hepsini kapatmayı ihmal etmeyin. Tüm aile bireylerinizin bu planı bildiğinden emin olun. Yılda iki kez bu planı hep birlikte gözden geçirin, hatta deprem esnasında nasıl davranmanız gerektiğini unutmamak için zaman zaman birlikte tatbikat da yapabilirsiniz. Sarsıntı sırasında kitaplık, raf gibi devrilecek eşyaların bulunduğu bölgelerden uzak durun ve bu gibi eşyaları sabit bir duruma getirin. Dolapların üzerine koyduğunuz eşyaları, kayarak düşme ihtimallerine karşı plastik tutucu veya yapıştırıcı ile sabitleyin. Soba veya benzeri ısıtıcıları da sabitlemeyi unutmayın. Tavana ya da duvara astığınız avize, klima gibi cihazlarınızı kanca ile asın. Yataklarınızın pencerenizin ya da üzerine ağır dolapların düşebileceği alanların önünde bulunmamasına dikkat edin. Evinizde bir yangın söndürücü bulundurun ve nasıl kullanacağınızı öğrenin.
keşke bulundugumuz binanin depreme gerçekten dayanikli olup olmadığını kontrol edebilsek
Evet iyi olurdu.
Fotoğraflar güzel açıklamış zaten 😊👍🏻 aynen evet ilk olarak panik yapmamak gerekiyor çünkü panik de güvenliği unuturuz doğruları düşünmeyiz güvenli yere odaklamak lazım kafayı araba varsa binip binalardan uzak yere gidip orada durmak lazım en azından bina olmazsa üzerine düşme riski olmaz yine risk devam eder ama onada yapacak bir şey yok o risk de yol çatlaması
Deprem anında, olunabilecek en sakin halde önceden belirlenmiş alanlara saklanarak depremin durmasını beklemek gerekiyor.
Deprem anında binayı terketmeye çalışmak, panikle hiçbir şey yapmadan koşuşturmak yarardan çok zarara sebebiyet verecektir
Cevap
13Cevap
Yaşıma göre deprem anında yapılacak şeyleri benden yaşlarca büyük olan insanlara nazaran daha bilgili olduğumu düşünüyorum, oturduğum semtte herkes deprem esnasında sakin bir şekilde hareket etmek yerine bir birini itiştirerek apartmandan aşağı inmeye çalışıyordu, merdivenden düşenler mi dersin bebeğini düşürenler mi dersin hala aklım almıyor. Deprem esnasında yapılması gereken çök kapan tutun hareketini yapmaktan ziyade hepsi bir anda aşağı üşüştü arabalarına binmek yerine deprem bittikten sonra hala apartmanın önünde beklediler."Öncelik küçük çocuklar" denmesine rağmen herkes kendi canının derdine düşmüştü.
Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene kadar bekleyin ve güvenli bir yerde diz üstü çökün. Baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanın, düşmemek için de sabit bir yere tutunun. Sarsıntı sona erene kadar da bulunduğunuz yerde kalın
evet bi olumluk canalrimiz var zaten
Felakete sadece deprem olarak bakmamalı. Sel var kasırga var. O yüzden anaokulu veya ilkokuldan itibaren nasıl tedbirler alınır, nasıl ilk aşamada kendi hayatını idame eder diye öğretilmeli ve her kanala her gün bu tür eğitici program şartı olmalı. Master Chef olmasa olur ama bunlar önemli. Ve düzgün müteahhitler, düzgün denetim olmalı ve imar affı olmamalı
İlk başta sakin kalınması lazım ve hemen korunaklı bir masa altı kapı yanında olmak gerekiyor
Mutlaka sakin kalinmasi çok mühim
Bir Afad görevlisi olarak ne yapılması gerektiğini biliyorum.
Hayat üçgeni oluşturmak en hayat kurtarıcı herhangi bir eşyanın yanında çenin pozisyonunda beklemek. Eşyalarında altında ya da kapı eşiklerinde durmayın.
Cenin pozisyonu
İki depremi de yakından hisseden biri olarak şunu söylemek istiyorum o an çök kapan tutun gibi bi şey aklınıza gelmiyor sadece canını kurtarmak istiyorsun aileni kurtarmak istiyorsun...
Deprem anı 8-10 saniye.
Bu saniye içerisinde yapacağınız çok fazla bir şey yok.
O yüzden tedbiri deprem sırasında değil deprem öncesi alalım
Hiç karşılaşmadım ve yaşamadım böyle bir durumu. Bazı bilgiler var ama o anda ne kadar hepsi uygulanır bilinmez.
En doğrusu bilgi sahibi olmak. Deprem çantasının çok faydası var. Bunu gördüm. Bir lamba buskuvi su battaniye çok büyük ihtiyaçlar.
Bilgim var. İlerde afad gönüllüsü olmak üzere başvurmak istiyorum.
İş güvenlik eğitimi aldım bir çok kez o eğitimlerde öğretmişlerdi detaylı olarak.
Ya bu sitede ne güzel sorular görüyorum. Soru için çok teşekkür ederim.
Deprem anında bunlar aklıma gelmez panikte korkudan :/
Bu konuda çok fazla bilgili değilim ama zaten çoğu kişinin aklına bile gelmeyecek
Deprem maduruyum ve gerçekten deprem egitimi aldigim halde emin olun deprem aninda olay hiçte oyle ilerlemiyor
çok şükür gerkli tum bilgiye sahibim gönüllü afadç çıyım derlserine sinavune egitmlerini aldim belge mi
Her eve lazım deprem çantası
Mesela sesimi duyan var mı dediklerinde
Afetzade Sadece düdük çalması yeterli
Bilgi olsada o anki panik ve şokla bildiğini unutur kalır
Kendimi elinden geldiğince koruyacak kadar var
En İyi Cevap