Ülkemizde afet yönetimi yeterli mi ve afetlere karşı hazırlıklı mıyız?

Eğer ülkemiz afet yönetiminde yeterli ve afetlere karşı hazırlıklı olsaydı, bütün bunlar yaşanmazdı. Daha az can kaybımız olurdu. Böyle bir soru sormak çok saçma. Çünkü cevabı apaçık ortada değil mi zaten
Merhaba.
Öncelikle tüm ulusumuza geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. 06 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralananlara sağlık, hâlen kurtarılmayı bekleyenlere ise en kısa zamanda selamet diliyorum.
Kağıt üzerinde ülkemiz sadece doğal afetlere değil, her türlü müsibete ve belaya hazır. Mevzuta bakıldığında ciddi olarak çok güzel kanun, yönetmelik ve yönergelere sahibiz. Ancak bu mevzuatın yürütülmesini sağlamakla yükümlü olan üst yönetici kademesindeki görevliler ve kilit rollerde bulunan daha alt seviyedeki yöneticilerin, liyakat yerine siyaset ve yakınlık anlayışına göre seçilmesi, seçilenlerin de hizmetlerini görev anlayışından ziyade siyasete göre yapmaları nedeniyle planlama ve uygulamada çok büyük sıkıntılarımız var. Bu görüşte söylediğim ve söyleyeceğim şeyler sadece yaşadığımız deprem konusunda değil, maden kazaları dâhil pek çok konu için geçerli.
Her türlü musibet durumunda, çeşit çeşit senaryolara göre hazırlanması gereken planlarda aslında kimin ve hangi kurumun ne yapacağı, nasıl yapacağı, hangi vasıtaları kullanacağı, hangi yolları kullanacağı, nerede bulunacağı, kime nasıl destek vereceği, ek görevleri, komşu illere nasıl destek olunacağı vb her şey belli olmalı ve bu planlar her zaman güncel bulundurulmalı. Planlamalarda, görevli olan kurumların yapacağı işlerle ilgili olarak kimlerin hangi görevi icra edecekleri yedekleri ile birlikte personel isimleri belirtilerek yapılmalı.
Ancak planlara yeterli önem verilmemesi, yeterli zaman ve çaba harcanmayarak yasak savmak ve sırf yapmış olmak amacıyla üstünkörü hazırlanması, her türlü olumsuzluk senaryosunun öngörülememesi, esneklik ve inisiyatif içermeyen planlar yapılması, planlamadan anlamayan niteliksiz personele hazırlatılması, planları hazırlatması ve kontrol etmesi gereken liyakatsiz yöneticilerin işi bilmemesi gibi yüzlerce sebeple kâğıt üzerinde mükemmel olan mevzuatımız, uygulamaya geçildiğinde işe yaramıyor.
Bu söylediklerimi ezberden söylemiyor, yaşadıklarıma göre aktarıyorum. 2020 yılında, İçişleri Bakanlığına bağlı bir kurumun, bulunduğum ildeki en yetkili ikinci personeli iken emekliliğimi istedim. Yani kendi kurumumun ve diğer kurumların planlarını gördüm, planlamalarında sıkıntı olan diğer kurumlara müdahale edememenin çaresizliğini yaşadım.
Bu kafa ile gidersek, amiyane tabiriyle burnumuz b o k tan kurtulmayacak maalesef. Allah tekrarından ve beterinden korusun.
Esenlikler diliyorum.
🙏
maalesef değiliz. Depremden sonra ne yapacağımızı tartışıyor siyasetçiler. Bu saçmalıktır. Depremden sonra değil, depremden önce ne yapacağımız önemli. Binaların sağlam olması, güçlü olması yeni sistemlerle donatılmış ve 9 şiddettindeki bir depremde dahi yıkılmayacak güçte evlerin inşa edilmesi gerekiyor. Türkiyede bu söylediğimi düşünen tek kişi Celal Şengör. Bir kişiyle mi yapıcaz bütün bunları?
Deprem ülkesinde yaşıyor olmamıza rağmen hala her depremde bu görüntülerle karşılaşıyoruz. İnsanlar para zaman ve emeklerini bu yapılara yatırıyorlar ve sonuç bu. Kiralayacaginiz veya satın alacağınız evin depreme dayanıklılık raporu var mı sorgulayın. Depreme dayanıklılık raporu olmayan eve gidip de paranızı yatırmayın.
TOKİ evleri gerçekten depreme dayanıklı inşa ediliyor. Ben güveniyorum TOKİ evlerine. Umarım bu güvenimiz sarsılmaz.
Cevap
8Cevap
Hiç hazır olmaz mıyız?
İmam, kefen, cenaze hizmetleri bol ve bedava.
Deprem sonrası yeni konut ihalesi kapacak yandaş mütahit gırla..
Deprem oldu, para lazım diye elini halkın cebine atacak yöneticiler hazır bekliyor.
Depreme her zaman olduğu gibi, yine hazırız.
Ülkemiz her konu gibi bu konudada yetersiz yeni yapılan bınalar bile yılıldı depreme dayanıklı değil hic bir evimiz ve deprem oluncada insanın kaşdıramicagı molozları makineler temin edilemiyor çok üzücü
Yeterli olsaydı 99 depreminden sonra ders alınırdı ve o zamandan beri yapılan hiç bir bina yıkılmazdı, Malatya'da 1 yıl önce yapılan bina yıkılmış.
Yeterli değil tabiki ne afetten öncesi ne sonrası için yeterli değil İstanbul içinde duyuru yapılıyor ee kim ne yapıyor nasıl tedbir alınıyor hiç Kahramanmaraş içinde aynen uyarı yapılmış nerde hani önlem anca seçim oy derdine düşsünler
Amerikada bile afet durumunda bir uzman atanıyor siyaset bunun dışında olmalı. Uzman olmayan yönetemez
maalesef. hiç hazırlıklı değiiliz. İstanbul için de büyük bir deprem bekleniyor ne toplanma alanımız var ne başkaca bir hazırlığımız var. Çok büyük bir kaos yaşanacak İst depreminde.
Hiç ders almadık.
Almamaya devam ediyoruz.
Tarih bizim için hep tekrerrür ediyor.
Olumsuz her türlü durumda en kötü etkiyi yaşıyoruz,
Maalesef hiçbir zaman geleceği düşünmedik yine düşünmeyeceğiz bundan 10 veya 20 sene sonra yine deprem olduğunda aynı sorular sorulacak aynı şeyleri tartışacağız aynı mağduriyetler yaşanacak
Devlet kurumlari biraz hazırlıklı ama vatandaş hiç değil... totel olarak düşünürsek yüzde 10 civarında belki bir ulusal hazırlık var denebilir yeterli değil.
Hazırlıklı olsak böyle olurmuydu?
Acaba japon mutehitleremi bıraksak artık bu inşaat işini dedirtecek kadar.
Hazırlıklı mıyız? Bence görsel zaten cevap veriyor soruna.
Afet yönetimi yeterli fakat depreme çoğumuz hazırlıklı değiliz
Yeterli değil tabi ki
Kesinlikle değiliz devlet cana önem vermiyor bu kadar net.
Yeterli olsa bu kadar yıkım olmaz
Sorunun cevabı ortada değil mi
Yetersiz hazırlıksız
Sence?
Değiliz
yeterli degil
En İyi Cevap