Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki yaşanan depremler ile tüm Türkiye acı bir sabaha uyandı. Kahramanmaraş’ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te bu depremden ağır yaralar aldı. Depremzedelere yapılan yardımlar, Kızılay’ın çadır skandalı, depremzedelerin yaşadığı hijyen sorunları ve yaşadıkları psikolojik süreç vb. gibi konular tartışılırken, depremi yaşamayan kişiler yine bu depremden oldukça etkilendi.
Depremin ardından meydana gelen bir diğer olaylardan biri kişilerin sürekli deprem oluyormuş gibi hissetme durumudur. Sürekli deprem oluyormuş gibi hisseden kişilerin içerisinde bulunduğu bu durum, psikolojik olabileceği gibi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Depremden etkilenen kişilerin son zamanlarsa sağlık kuruluşlarına baş dönmesi ile ile “Deprem oluyor gibi” endişesi ile başvurulduğu görülmüştür. Bunun üzerine , Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Akdağ, vertigo hastalığının baş gösterdiğini işaret ederek vatandaşları uyardı.

Vertigo Nedir?
Vertigo, sizin veya gördüklerinizin döndüğünü hissetmenize yol açan bir histir. Sıklıkla bulantı, kusma ve denge kaybı bu duruma eşlik edebilir. Vertigo genellikle baş dönmesi olarak adlandırılmaktadır
Vertigo Olunca Ne Yapmak Lazım?
Uzmanların görüşüne göre; vertigo başladığı zaman kişi güvenli bir alana geçerek, hareketsiz kalmalıdır. Bu sayede beyin iç kulaktan gelen uyarıları gözden geçirirken dengenin tekrar kurulmasına yardımcı olur.
Deprem Vertigo’yu Tetikler mi ?
‘Fobik Postural Vertigo’, genellikle panik atak ve anksiyete yaşayan bireylerde görülmesine rağmen, deprem yaşandıktan sonra meydana gelebilen bir rahatsızlıktır.
Bu rahatsızlık depremzedelerin yanı sıra depremi yaşamayıp başka şehirlerde yaşayan insanlarda bile görülüyor. Bu durum ise ‘Psikolojik Vertigo’ olarak adlandırılıyor.
Psikolojik Vertigo Nedir?

Psikolojik Vertigo, kişinin denge mekanizmalarında bir sorunun olmasından bağımsız kişinin psikolojik durumu ile ilgilidir. Kişilerin stresli ve üzüntülü olduğu durumlarda ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın meydana gelmesinde iki durum vardır.
İlk durum; kişide zaten var olan denge sorunu psikolojik kaynaklı etmenlerle tekrar ortaya çıkar.
İkinci durum ise; kişide herhangi bir sağlık sorunu yoktur. Fakat kişi gerçekten bir vertigo hastasının şikayetlerini yaşar. Bu yüzden vertigo psikolojik bir hastalık olarak da adlandırılmaktadır.
Psikolojik Vertigo İçin Nasıl Teşhis Konulur?
Vertigo teşhisi konulması için kişinin ilk önce bir hekime görünmesi gerekir. Vertigo teşhisi için kimi zaman hastanın öyküsünün dinlenmesi yeterli olurken, kimi zaman çeşitli testlerin yapılması gerekir. Daha sonrasında ise hekim kişide vertigo olup olmadığını saptamış olur.
Psikolojik Vertigo Rahatsızlığına Sahip Olanlar Nasıl Bir Yaşam Tarzına Sahip Olmalı?
Kişinin yaşam tarzı uygun ve kontrollü olduğu takdirde bu rahatsızlık ile baş etmesi daha kolay bir hale gelir.
- Alkol kullanmaması gerekir.
- Sigara vb tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır. Çünkü nikotin vertigo şikayetlerinin artmasına neden olur.
- Kişi hareketli bir yaşam tarzına sahip olmalıdır. Yani spor ve egzersiz kişinin hayatının bir parçası olmalıdır.
- Kişi stresini kontrol altında tutmalıdır. Bunun için çeşitli hobileri olması gerekir.
- Kişi stres düzeyini azaltmak için nefes egzersizleri ve meditasyon yapabilir.
- Günde en az 2 litre su tüketilmelidir.
- Kahve vb. kafein içeren içeceklerden uzak durması gerekir.
Psikolojik Vertigo İçin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Kişi korkuları ile yüzleşmeli ve bunların üstesinden gelmeyi öğrenmelidir.
- Takıntılı düşüncelere sahip olan kişiler psikolojik destek almalıdır
- Stres düzeyini arttıracak davranışlar azaltılmalıdır. Örneğin; kişinin sürekli Kandilli Rasathanesi’ne girip son olan depremleri araştırması.

Ülkemizde genellikle psikolojik rahatsızlıklar görmezden gelinir. Fakat bu yapılan büyük bir yanlıştır. Dünya Sağlık Örgütü anayasasında sağlık şöyle tanımlanmıştır: “Sağlık sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik halidir. Bu yüzden Psikolojik Vertigo’ya sahip olan kişiler mutlaka psikolojik destek almalıdır.
En İyi Cevap