Ne isterse alınıyor, ne denirse yapılıyor, yediği önünde yemediği arkasında daha ne istiyor?😮😮😮Siz kaç tane erken yatmak isteyen, sağlıklı şeyler seven, televizyondan ya da telefondan mutlulukla vazgeçen çocuk gördünüz? Yüksek ihtimal görmediniz..
Çünkü çocuklar istediğini istediği zaman, istediği kadar yapmak isterler ama sonuçta yine mutlu olmazlar ve hep daha fazlasını isterler..
Çocuklar belki de biraz sınırlanmak isterler ne dersiniz?
Sınırları olan anne babalar mısınız? Öyle mi olacaksınız?
Sınırlar, çocuklara korundukları, güvende oldukları ve değer verildikleri duygusu kazandırır. Sınırlarla çocuk kurallara uymayı, işbirliği yapmayı, sorumluluk almayı, otoriteye saygı duymayı öğrenir. Sınır koyma konusunda isteksiz ya da yetersiz ailelerde doğru ve yanlış sürekli değişiklik gösterecek bu da çocuğun kafasının karışmasına sebep olacaktır. Hatalı veya onaylanan davranışların kesin bir dille tanımlandığı ortamlarda çocuğun doğru davranışı öğrenmesi çok daha kolay ve hızlı olacaktır. Çocuklar, ilişkilerinde ne kadar güç sahibi olduklarını, kendinden beklenen davranışların neler olduğunu bu sınırlar sayesinde keşfederler. Sınırlar önce evde başlar; güç, kontrol ve kurallara uyma konusunda evde öğretilen doğrular, çocuğun evin dışındaki davranışlarına temel teşkil ederek, onaylanan davranışları yapması için yol gösterici olur, çocuk toplum kurallarına uymayı, olumsuz duygularla baş etme becerisini evde edindiği deneyimlerine göre şekillendirir. Çocuklar kuralları anlamaya başladıklarından itibaren sınırlarımızı zorlamaya başlarlar; ne kadar ileri gidebilirim, ileri gittiğimde neler olur sorusunun cevabını anlamaya çalışırlar, bu dönemde çizilen net sınırlar çocuğu doğru yola iter Kontrolün anne-baba da olması çocukların istediği bir durumdur, bu onları rahatlatır ve güven verir; ‘bana güvenebilirsin, ben sana en doğru yolu gösteriririm, seni tehlikeler konusunda uyarır ve korurum’ mesajlarıyla çocuk kendini güvende hisseder Sınırlar yaşla birlikte değişiklik gösterir; gelişim süreçleri boyunca çocuklar araştırmak ve keşfetmek isterler , çocuklar için sınırlar çizerken onların gelişimlerini sabote etmemeye özen göstermek gerekir. Ebeveynlerin görevi ;çocukların çevrelerini keşfetmelerine, becerilerini geliştirmelerine, yeni yetenekler kazanmalarına ve bağımsızlıklarını geliştirmelerine fırsat vererek , gereksiz engellemeler yapmadan onları destekleyerek güvenli sınırları çizmektir
Kısaca özetleyeyim. Cocugun her istedigini her söyledigini yapmak sizi iyi anne baba yapmaz. ya da istedigi bir sayi yapmayinca kötü anne baba yapmaz. Aslinda cocuk yetiştirmek o kadar meşakatli birsey ki denge cok önemli. Anne ve babanin dengesi cok önemli..
1|2
0|0
Gizli Üye
1 ay
Hayati önem taşıyan şeylerde henüz kendisi anlayıp ayırt edemediği doğru yanlış olan şeylerde sınır koyulur. Yoksa gereksiz sınır çocuğu içine kapatır. Sağlık amaçlı yaşamını etkileyecek büyümesine zarar verecek türden şeylere uygun dille sınır koyulmalı. Zaten ona iyi olanı hep yaparsanız size güvendiği için sınırlarınıza da güvenir şübhe etmez. Doğru Sınırlar ilerde ona doğru şeyler öğretir.
Bazı konularda sınır gerekli ama bunu çocuğumu bıktırarak nefret ettirerek yapamam dozunda olmalı. Çok sınırlamak bence iyi değil. Yekişkinler dahi sınırlanmaktan hoşlanmıyoruz çocuklar ne yapsın.🤷♀️
İşte bize de onları aşırı sıkmadan eğitmemiz gerekiyor. Biliyorum zor geliyor ama dikkat dağıtarak evi dağitmamalarini saglamak mumkun. Yemek sevdirmek mumkun, uykusunu duzene sokmak mumkun
Bazı sınırların olduğunu bilmeli, her istediğinin yerine getirilemeyeceğini anlamalı, hele hele ağlayarak bir şeyleri istiyorsa katiyen kabulü olmadığını bilmelidir.
Çocuklar sınırlanmayı istemezler. Benim de var bir yiğeninim. Evin içinde bir oraya bir oraya koşup durur. Çocuklar enerjik oluyor yani. 😊Ona zarar verecek konularda sınır koyulmalı bence ama sınırlar koyacağım derken işin suyu çıkmamalı.
1|1
0|0
_BeBeRuhii_ | Çocuk & Ebeveyn konusunda 396 görüş paylaştı.
Hiç unutmadığım bir konuşma var. Bunu günlük hayatta da uyarlayabiliriz hatta çocuklar üzerine de. Gerçi biraz futbol bilgisi gerekecek ama daha iyi anlatan başka bir şey gelmedi aklıma. Tam hatırlayamam ama şöyle bir şeydi: Messi'ye hangi bölge oyuncusu olduğunu soruyorlar o da "Ben serbest oynuyorum." diyor. Sonra Guardiola'ya soruyorlar Messi'yi serbest oynatmaktaki amacınız nedir diye, o da: "O serbest oynadığını zannediyor" diyor 😂 Olursa, çocuğum veya çocuklarım bir sistemin içinde serbestçe takılabilir :)
Sınırsız seçenek, mutsuz çocuk demek. Ebeveynler çocuklarının her istediğini yaparak aslında kendi konfor alanlarını yaratıyorlar. Oysa çocuklara belirli bir sınırın olduğunu öğretebilmek sabır ve zaman gerektirir. Günümüz temposunda koşuşturmayla geçen bir hayat içerisinde kendine vakit ayıramayan ebeveyenler maalesef çocukların istediklerini yapıp bir an önce kurtulmak istiyorlar. Bu şekilde büyüyen çocuklar ise, gelecekte bencil, çıkarcı, empati yapmayan, hayattan zevk almayan bireylere dönüşüyorlar. Lütfen çocuklarımıza, doğada her şeyin sınırlı olduğunu, ihtiyaçların sınırsız olduğunu, dolayısıyla her şeyin ölçüsünde ve zamanında kullanılması gerektiğini öğretelim. Sınırları çizelim..
1|0
0|0
վ0Ӏմղվ0ӀϲմՏմ61 | Çocuk & Ebeveyn konusunda 67 görüş paylaştı.
Guru
1 ay
Sınır koyulması gerek. Her istenilen yapılırsa, hayır nedir bilmezse şımarık olur. Sonra al başına bela. Sürekli sınır koyarım. Benim belirlediğim iki seçenek sunarım. Ya istediğim gibi olacak ya da hiçbir şey olmaz. Gibi gibi bir sürü örnek var.
Ne isterse alınca doyumsuz oluyorlar. Biz kısıtlayarak büyüdük , hiçte sorun olmadı yani 😄 Her istediklerini yapmamak lazım sonra kendimizi huzur evinde buluruz
valla iyice bozuldu gençlik benim zamanımda ben evde durmazdım hiç hep sokaktaydım hiç para harcamazdım alırlarsa yerdim ne güzeldi şimdiki çocukları anneğğğğğğğ diye ağlıyor
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş