Her anne-baba bebeklerinin bir an önce bezden kurtulup tuvaleti kullanması için sabırsızlanır. Hatta bu becerinin daha çabuk kazanılması anne-babalık becerisinin göstergesi gibi algılanır.
Öncelikle tuvaetinize bir aparat alıp orayı çocuğunuza uygun fiziksel konuma getiriniz. Daha sonra çocuğunuza ona gösterdiğiniz sevgi ile tuvalete oturup tuvaletini yapmasını bekleyiniz. Bu sırada onunla sohbet edin ve tuvaletini buraya yani olması gereken yere yaparsa ona küçük bir hediye vereceğinizi söyleyip onu motive edin.Ödüllendirilen her davranış tekrarlanır bunu unutmayınız. Bu ödül bir alkış, ona sarilma ya da bakkaldan alacağınız küçük bir gofret olabilir. Tuvelalet alışkanlığını kazanana kadar bu taktikleri uygulamaya devam edin. Bu alışkanlığı kazandırmak bazen uzun zaman alabilir, bu süreçte oldukça sabırlı ve kararlı olmalısınız. Yani bu süreçte sizede büyük görev düşmektedir. Bir diğer önemli husus ise tuvalet alışkanlığını gece ve gündüz ayırt etmeksizin alıştırmalısınız. Eğer çocuk sadece gündüz bu alışkanlığı edinir gece bez bağlanırsa ikilem yaşar ve gece alışkanlığı edilmesi ileriki süreçte zorlaşır.
Bezi hiç bir şekilde bir daha takmadan.. Ben kızıma öyle yaptım ne gündüz ne gece asla takmadım bir daha. Lazımlığı vardı ama biraz büyüktü kızım. Lazımlıkta rahat edemeyince klozet daha rahat denemek ister misin dedim oturunca sevdi sarıldım sohbet ettim 2 günde alıştı ne gündüz ne gece kaçırma problemi olmadı..
İlk önce biz kardeşime küçük düz renk bir lazımlık aldık. Yanında cd kalemler. Oraya o ne isterse çizdik. Ayı çizdik maşa çizdik. Heveleniyordu artık. Daha sonra 3 yaşına geldi. şu an ufak bir merdiveni var klozete maşa ve koca ayılı bir aparat aldık. Ama hala geceleri popomuza bez bağlıyoruz. Hanım efendi geceleri kalkmak istemiyormuş. Poposu üşüyormuş😂
Biz sticker yapıştırma yöntemini denemiştik beraber gidip almıştık istediğini her tuvaletten sonra 1 tane ya da 2tane seçip yapıştırıyordu biraz daha kolaylaştırıyor bu tarz yöntemler. Aparat almıştık klozete 2saatte bir gelsede gelmesede mutlaka tuvalete götürüyordum
Kızım için renkli, küçük ve şarkılar çalan bi tuvalet almıştık tuvaleti oraya yaparsa neler olacağını anlattım yanında bekledim şarkılar söyledik. Oraya biraz alışınca geceleri de bez takmadım ama gece hiç altına yapmadı 2 haftada alıştı.
Çocuk ile birlikte tuvalete gidilmesi en güzel sistemdir. Onu tuvalete oturtup orada eğlendirmek ilk adımdır. Gezici kürsü ikinci adımdır. Çocuğa ara ara tuvaletini sormak ve tuvalete götürmek üçüncü adımdır. Çocuk tuvaletini yapınca ödüllendirmek dördüncü adımdır. Kendisi tuvaletini söylemeye başlayınca bunu ailece sevinçle karşılamak ve bunu çocuğa göstermek işin son kademesidir.
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş