6 Şubat'ta 2 büyük deprem ve peşine yüzlerce artçı deprem yaşandı. Bu depremin etkilerini başta Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Urfa, Adıyaman, Kilis olmak üzere tüm Türkiye hissetti. Tüm Türkiye seferber oldu, elinden gelen yardımı yapmak için hazır bekledi.
Bir de depremin, depremzedelerin psikolojik boyutu var. Özellikle çocuklar depremi çözemedikleri için ne olduğunu anlamayabilir ve kendilerini çaresiz hissedebilirler.
Deprem sonrası çocuklar ne yaşar?

- Çocuklar kendilerini çaresiz hissedebilir ve yoğun korku duyabilirler.
- Konuşmada gerilik, duygusal tepkilerde azalma, donukluk görülebileceği gibi bazı çocuklarda oyun oynama, şarkı söyleme tepkileri de görülebilir. İki tür tepki de doğaldır.
- Deprem sırasında ve depremden sonraki anılarını hatırlamayabilir.
- Yalnız kalmaktan kaçınabilir, bakım verenlerine daha fazla bağlılık duyabilir ve onlardan ayrılmak istemeyebilir. Gerileme yaşayabilir ve altını ıslatma, parmak emme gibi bebekliğine geri dönmüş gibi görünen davranışlarda bulunabilir.
- Uykusuzluk, kabuslar görme, ani seslerden irkilme, bağırma, titreme, çarpıntı gibi fiziksel tepkiler gösterebilir.
Çocuklarınıza yardımcı olabilmek için neler yapabilirsiniz?

- Depremle ilgili konuları konuşmaktan kaçınmayın, bu tür konulardan kaçınmak depremi çocuk için çok korkulacak bir olay olarak konumlandıracağı için çocuğun duyduğu kaygı artabilir. Ancak depremle ilgili konuşurken dehşet veren, çocuğu korkutan detaylı bilgilere girmenize gerek yok.
- Depremden ve ailesini kaybetmekten korkan çocuğun depremden sonra isteyeceği tek şey kendisinin ve sizin güvende olduğunuzu hissetmektir. Bu sebeple çocuklarınızı yanınızdan uzaklaştırmayın, sakin ve güven verici olmaya çalışın.
- Bedensel yakınlık isteği bu korkuyla çok artabilir. Çocuğu uzaklaştırmayın, elini tutun, sarılın ve çocuğun temas talebini geri çevirmeyin.
- Ancak çocukların gerilemesi döneminde çok fazla desteklemek bu gerilemenin kalıcı olmasına yol açabilir. Çocukların yaşlarına göre küçük görevler vermek çocuğun kaygısını azaltabileceği gibi gerilemenin de durmasını sağlayabilir.
- Okul öncesi dönemdeki çocuklar yaşanan durumun kendi suçları olduğunu düşünebilir. Kendilerini suçlamalarına engel olup depremin doğal bir afet olduğunu çok teorik bilgiye girmeden anlatmak bu suçlamayı önleyebilir.
- Ağlamak, kızgınlık gibi duygularını ifade etmek isteyen çocukları engellemeyin, hatta izin verip yüreklendirin.
- "Geçti, bir şey olmaz" gibi cümleler yerine deprem anında ne yapmaları gerektiğini anlatın.

Büyük, içimizi yakan bir afet yaşadık. Üstte yazılan durumların özellikle afeti birebir atlatmış ailelerde yapılmasının zor olduğunu tahmin edebiliyorum. Yaşadığınız korku anlaşılabilir. Ancak çocuklarınız için yapabileceğiniz her şeyi yaptığınızdan emin olun, travmatik bir durum haline gelmesini olabildiğince azaltmaya çalışın. Önce fiziksel, sonrasında psikolojik yardım ekipleri ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır. Tüm Türkiye yanınızda. 🙏🏿 #DepremDayanışma
En İyi Cevap