Mangal Yapmak Sanattır

Gizli Üye

Hepinizin iştahını açacak bir bence ile karşınızdayım. Bir çoğumuz elbet mangal yapmayı biliyordur. Fakat bazı püf noktaları gözden kaçırıyor olabilir.


Mangal Yapmak Sanattır

Mangalın Püf Noktaları


Şimdi sizlere mangal yaparken nelere dikkat etmeliyiz onları anlatmak istiyorum.


Malzemeler


- Odun ( inceden kalına doğru parçalanmış )


- İri taneli odun kömürü


- 1 adet soğan


- Izgara teli


- Maşa


- Yelpaze


- Mangalda ne pişirmek istiyorsan birde :)


İlk önce alt zemine gazete yerleştirilir. Sonra üstüne çadır kurumu yapar gibi odunlar dik koyulur. İnce odunlar seçilir tabi. Hafif alev aldıktan sonra yavaşça kalın odunlar üste eklenir ve yanması beklenir.


Odunlar iyice yanmaya başladıktan sonra kor hale geçmeden odun kömürü üstüne eklenir. Sonra kömürün yanması içinde yelpaze ile yellenir. Odun kor haline gelene kadar yakılır, mangalın her noktasındaki kömür homojen olarak maşayla karıştırılıp dağıtılır.


Temizlik için ızgara teli ateşin üstüne konulur. Yarım soğanla ızgara teline sürüp tekrar ateşin üstüne bırakıp temizliği tamamlarız. Çok kor varsa ve sıcaklık tavuğu yakıyorsa mangaldaki kömüre tuz dökülür.


Şimdi pişirme zamanı


1.5 kiloluk mangal kömürü ile en az 5 kilo mangal yapılır. Dün test ettim onayladım. :) Alev fazla olduğu için hazırlık kısmında patlıcan, biber, domotes, soğan ilk olarak atılabilir. Sonrasında bunlarla güzel bir salata hazırlanır.


Tavuk


Mangal Yapmak Sanattır
Mangal Yapmak Sanattır


Tavuk Izgara denilince akla ilk olarak tabiki kanat gelir. Bencede ızgara yapacaksanız kanattan şaşmayın.


Özellikle kasaplarda çıtır kanat olarak satılanları da denemenizi tavsiye ederim. Kanatı ızgaraya koymadan önce baharatlamayı unutmayın.


Ara ara çevirip ne kadar piştiğini kontrol edin diğer tarafı pişirin. Tavuğun yanmaması için ateşin korunun ısısını iyi ayarlayın :)


Köfte


Mangal Yapmak Sanattır
Mangal Yapmak Sanattır


İlk görselde ateşin gözükmesinin nedeni, köftenin yağının ateşe damlaması ve alevlendirmesidir. Böyle durumlarda benim gibi fotoğraf değil, teli ızgaradan çekin. :)


Pişme süresi tavuğun yarısı kadar neredeyse. Güzelce yerleştirilmeliki pişmeyen olmasın. Yine arada kontol edip çevirmek gerek.


Sucuk


Mangal Yapmak Sanattır

Mangalda vazgeçilmez hale gelen bir ürünüdür. Özellikle mangal sucuk adı altında hazırlananları tercih ediyorum. İyi pişsin diye en az iki parçaya kesilmeli.


Yanına biber gibi kısa sürede pişecek ve sucukla beraber yenilebilecek şeyler eklenebilir. Örneğin yeşil biber. :) Bu da kısa sürede pişen yiyeceklerdendir.


Çöp-şiş


Mangal Yapmak Sanattır

Biraz daha teferruat gerektiren işlerdendir. En önemlisi iyi terbiye ve soslu olmasıdır. Çünkü iyi olmazsa kuru ve tatsız olabilir.


Çöp-şiş yapacaksanız kesinlikle lavaş ekmeğiniz, yanında yeşilliğiniz bulunsun. Çünkü lavaşa sararak yemek en güzelidir.


Patlıcan


Mangal Yapmak Sanattır

Mangalda et ve tavuk ürünlerinin yanı sıra sebzelerdende alınacak birkaç şey olmalı. Onlardan biri kesinlikle patlıcan. En başta mangalın aşırı sıcaklığı boşa gitmesin diye ilk atılabilir.


Ben en azından öyle yaptım. Sonrasında soyup tekte yenilebilir, yanı sıra pişen diğer sebzelerden eklenip salatada yapılabilir. Karar sizin.


Başka neler yapılır peki mangalda


Mantar


Mangal Yapmak Sanattır

Kesinlikle tavsiye ederim. Saplarını cıkarıp iyice yıkadıktan sonra ızgaraya dizilir. İçine hafif tuz atılır. Pişince içindeki suyu dökmeden ağıza atıp yenir. O su, tuz ve mantar mükemmel lezzet uyumunu sağlıyor. Deneyin derim. :)


Süt Mısır


Mangal Yapmak Sanattır

Vazgeçilmezlerimden birisi de süt mısırın mangalı. Yapılacak iş basit. Yemegini yerken son olarak onu ızgaraya bırakacaksın, o kendi kendine pişecek. Ara ara çevireceksin. :)


- Balık


- Soğan


- Domates


- Kırmızı Biber


- Patates


Bunlarda size tavsiye edeceğim diğer lezzetler. Mantar ve mısır görseli hariç diğerleri 2 gün önce çektiğim kareler. :)


#DerinKuyu

Mangal Yapmak Sanattır
22 Cevap