Tüketim Toplumu Bizi Tüketir!

Gizli Üye

Bu bencemde kapitalizmin zararlarına değineceğim.Tüketim toplumu, kapitalizmin bir sonucudur. Başlıca zararlar şunlar:


Kapitalizmde sadece sermaye sahipleri üretimi gerçekleştirir. Sermayesi olmayanlar işçi sınıfına girer. Zengin ve fakir arasındaki uçurum iyice artar.


Tüketim toplumu, bizi tüketir!


Buna, kapitalizmi benimsemiş olan Fildişi Sahilleri’nde kakao toplayan işçilerin, fakirlikten ötürü hayatlarında çikolata bile yememiş olmasını örnek verebiliriz.


Tüketim Toplumu Bizi Tüketir!


Devlet özel sektöre asla müdahale etmez. Bu da, bazı özel firmaların, altından kalkamayacakları işlere girip, projeleri tamamlayamamalarına neden olabilir.


Kapitalizmde asla eşit gelir dağılımı yoktur. Patron, genel müdür, müdür ve işçi gibi hiyerarşik sınıflar vardır ve gelir bu rütbelere göre dağılır. Bu da, hiyerarşik düzendeki iki uç sınıf arasındaki farkın iyice açılmasına neden olur.


Tüketim Toplumu Bizi Tüketir!


Kapitalizmin benimsendiği ülkelerde üretim ve tüketim sürekli artar. Ve üretici firmalar sürekli yeni ürün icat etme girişine meyillidirler. Tüketici toplum hiçbir zaman yeni icatlara yetişemez. Mesela; Apple firması Iphone 6 çıkarıyor. Iphone 6 resmi olarak duyurulmadan önce, Iphone 5 için güncelleme yayınlıyor ve telefonda kasma ve yavaşlamalar başlıyor. Böylelikle tüketiciler Iphone 6’ya teşvik ediliyor.


Kapitalist toplumlarda alışveriş merkezlerinin sayısı oldukça fazladır. Ve insanların, o anda gerçekten ihtiyaçlarının olmadığı ürünleri almasına sebep olduklarını söylememiz yanlış olmaz. Örneğin, gezmek için bir alışveriş merkezine gidiliyor. İhtiyaç olmadığı halde gelir yanlış yönde kullanılıp, mağazadaki ürün çeşitliliğinden ötürü, hiç hesapta yokken bir ayakkabı alınabiliyor.


Tüketim Toplumu Bizi Tüketir!


Kapitalizmin en büyük zararı da çevre üzerinedir. Kapitalizm, üretim faaliyetlerini ve dolayısıyla atık miktarını artırarak küresel ısınmaya sebep olmaktadır.


Diğer ekonomik sistemlerin aksine kapitalizmdeki ekonomik krizler çok daha farklıdır. Örneğin, diğer ekonomik sistemlerde krizler kuraklıktan dolayı üretimin az olmasından kaynaklanırken, kapitalist ekonomi sistemindeki krize, stoklarda çok kömür olduğu için işten atılan bir maden işçisini örnek verebiliriz.


KAPİTALİZM İLE İLGİLİ GENEL GÖRÜŞLERİM


Tüketim Toplumu Bizi Tüketir!


Kapitalizmde, o anki üretim ve tüketimden hiçbir zaman tam olarak tatmin olunmaz. Üretici firmalar, tüketimi sürekli artırarak sadece kar amacı güderler. Ve kapitalizmin etkisi altındaki bir toplumdaysanız, kendinizi bir basamakta düşünün. Basamakta alt sıralardaysanız, üst sıraya çıkan kişi sizi daha da alt basamaklara gönderir ve aranızdaki fark gitgide açılır.


Kapitalizmin yararlarına değinip “Ama bilim ve teknoloji hızla ilerliyor, doğanın dengesini koruyacak önlemler hızla alınıyor” dediğinizi şimdiden duyar gibiyim. Doğanın dengesinin, önlemlerin alınma hızından, daha hızlı bozulduğunu ve kapitalizmin tamamen “Parayı veren düdüğü çalar” mantığından öte gitmediği söyleyerek BENCE’mi bitiriyorum.

Tüketim Toplumu Bizi Tüketir!
1 Cevap