Çağımızın hastalığı; Nomofobi!

Gizli Üye


Bilirsiniz, fobi kelime anlamı olarak korku demektir. Yükseklik, kapalı alan, asansör, fare, yılan, böcek gibi korkulardan sonra şimdi de çağın hastalığı olan nomofobi yaygınlaşmaya başladı. Çağ, teknoloji çağı olunca korkusu ve hastalığı da ona bağlı oluyor. İlerleyen teknolojiyle birlikte insanlar, maalesef cep telefonundan, iletişimden mahrum kalma korkusuna yani nomofobiye sahip olmaya başladı. Nomofobi, 'No Mobile Phobia' kelimelerinin kısaltılmış halidir.


Peki tam olarak nedir bu 'Nomofobi'?


Özellikle lise çağındaki yani ergenlik dönemindeki kişilerde rastlanma oranı oldukça yüksek. Bu kişiler telefondan uzak duramıyor, telefon için kendilerini yaşamdan geri bırakıyor ve bu da zamanla psikolojik sorunlara yol açıyor.


'Benim durumum öyle değil, telefonu sadece mesaj için kullanıyorum!' demeyin. Sürekli mesaj atanlar da bu korkuya sahip olabilir ve o kişilere uzmanlar tarafından 'başparmak nesli' ismi veriliyor.


Kadınlardan çok erkeklerde görülen nomofobi, yaşam kalitesini de düşürüyor. Ayrıca panik atak, depresyon, çarpıntı gibi sorunlara yol açtığı da bilinmektedir. Bu kişilerin baş dönmesi, bulantı, kusma, titreme, nefes darlığı, taşikardi yaşadığı da tespit edilmiştir.


Cep telefonu kullananların %53ü bu korkuyla yaşamaya çalışıyor. Bu oran ergenlik çağındaki kişilerde %76'ya kadar çıkıyor.



Nomofobi belirtileri nelerdir?


Bu tür kişiler asla telefonlarını kapatamazlar, yanlarından ayıramazlar ve sürekli kontrol ederler. Telefonun yokluğu sizde sağlık açısından sıkıntı yaratıyorsa, şarjı bittiğinde aşırı öfkeleniyorsanız, telefon olmadan kendinizi eksik hissediyorsanız, hayattan kopuyorsanız siz de nomofobi adaylarından biri olabilirsiniz. Dikkatli olun!



Şimdi bir düşünün bakalım, nomofobi sahibi misiniz?


Sağlıklı günler dilerim.

Çağımızın hastalığı; Nomofobi!
25 Cevap