80'li Yılların Unutulmaz Türk Dizileri

Husky

Merhaba Dostlar;


Neredeyse her gün yeni bir diziyle karşılaşıyoruz. Bazıları sezonu tamamlayamadan kaldırılıyor, bazıları seyirciyi ekrana kilitliyor. Günümüzde hal böyleyken eskiden hangi diziler vardı ?


Bu dizileri hatırlamak adına, özellikle tek kanallı 80'li yıllarda bizzat izlediğim dizilerle ilgili izlenimlerimi ve aklımda kalanları sizlerle paylaşacağım.


Duvardaki Kan (1986)


80'li Yılların Unutulmaz Türk Dizileri


Senaryosunu Prof.Dr. Mim Kemal Öke yazmış, daha sonradan aynı adla romanını da çıkarmıştı. İttihat ve Terakkinin Lideri Talat Paşa'nın Berlin'de bir ermeni tarafından öldürülmesi sonrasında yaşanan dava ile ermeni sorunu konu ediliyordu.


Dizinin oyuncu kadrosu oldukça zengindi. Türk sinemasının tamamına yakın ünlü ve karakter oyuncuları yer almıştı. O kadar güçlü oyunculuk sergilemişlerdi ki, ermeni rolünde oynayan oyuncuları daha sonradan hep ermeni vatandaşı olarak görerek itici bulmaya başlamıştım. Bir zamanlar TRT'nin bir kanalında tekrarına denk gelmiş, ancak dizinin son bölümlerine geldiğinden izleyememiştim.


Duvardaki Kan Dizi Jeneriği


Küçük Ağa (1983)


Tarık Buğra'nın aynı adlı romanından diziye uyarlanmıştı. Başrollerini Çetin Tekindor, Fikret Hakan ve Aydan Şener oynamıştı.


80'li Yılların Unutulmaz Türk Dizileri


Milli mücadeleye daha subjektif açıdan bakılarak, Konya'nın Akşehir ilçesinde nasıl bir mücadele verildiği anlatılıyordu. İşgal altında bulunan vatanının tekrar bağımsızlığına kavuşabilmesini dert edinen bir imamın milli mücadeleye katılmasını, Çerkes Ethem ve Kuvayi Milliye arasında kalışı, hainlikten kahramanlığa geçişi konu edilmişti.


İzlediğim en iyi dizilerden biriydi. Tek kanallı televizyon döneminde reyting kaygısı olmayınca, günümüz dizilerindeki gibi, tarihi kişi ve olaylar çarpıtılarak magazin malzemesi yapılmıyordu. Belki de bundan dolayı kaliteli ve etkileyiciydi. Aynı Duvardaki Kan dizisinde olduğu gibi Türk sinemasının neredeyse bütün iyi-kötü karakterleri rol almıştı. Şu an bu kadar oyuncuyu tek bir dizide toplamak neredeyse imkânsız.


Bir zamanların en gözde kadın oyuncusu Aydan Şener'in ilk tanındığı diziydi. Daha sonradan rol aldığı Çalıkuşu dizisiyle zirve yapacaktı.


Küçük Ağa Dizi Jeneriği


Perihan Abla (1986)


Günümüzde anlamını ve önemini yitiren mahalle kavramının muhtarlık tabelasına sıkıştırılmadığı, hâlâ canlı tutularak yaşatıldığı bir dönemde İstanbul'un örnek mahallelerinden Kuzguncuk'da bir mahalle dizisi olarak çekilmişti. 2 yıl kadar ekranda kalan dizinin daha sonradan benzerleri çekilecekti. Hem de aynı mahallede.


80'li Yılların Unutulmaz Türk Dizileri


Perran Kutman ile Şevket Altuğ'un başrollerini paylaştığı dizide Perran Kutman'ın müthiş oyunculuğu ile hayat verdiği Perihan Abla karakteri bizlere örnek olmuştu. İki kardeşine hem analık, hem de babalık yapmıştı.


Samimiyet, yardımlaşma ve dostluk gibi kavramların değerini ve anlamını öğretmişti bizlere. Zaman zaman güldürdü, zaman zaman hüzünlendirdi misafir olduğu izleyenlerini.



Şakir ile Perihan'ın yaşadığı aşk o kadar naifti ki, her türlü menfaatten uzak, tutkulu bir sevdaydı yaşadıkları.



Dizinin diğer önemli karakterlerinden Tuluğ Çizgen'in oynadığı Meraklı Melahat tiplemesi, hala günlük hayatımızda kullanılan yakıştırmalardan birisi olmuştu.


Perihan Abla Dizi Jeneriği



Bizimkiler (1989)


Bir apartmanda yaşayan aileleri her hafta evimize misafir ettiğimiz aile dizisiydi.


80'li Yılların Unutulmaz Türk Dizileri


Apartmandaki baş kahramanımız tipik bir aile reisi ve babası Şükrü Bey, ideal bir türk kadını ve annesi Nazan Hanım, Onun sesi ve gözüyle diziyi anladığımız oğulları Ali,


Ağabeylik kavramına hayat veren Şükrü Beyin ağabeyi ve iş ortağı Şevket Bey,


Titiz, takıntılı ve cimri tavırlarıyla tanınan apartman yöneticisi Sabri Bey ve hırçın karısı Ayla,


Dalavereci kapıcı Cafer, ters ve asabi karakterli kayınpederi Yandan Çarklı Halil,


Apartmanın dedikodu kaynağı sarhoş Baykuş Cemil ve terzi karısı Sevim Hanım,


Her seferinde aracıyla çöp bidonlarını deviren horoz dövüştürücüsü Katil Yavuz ve oynak sevgilisi Şengül,


Katilin elemanı düzenbaz Tak Tak Sedat,


Almanya gurbetçisi tamirci Davut, sürekli kültür çatışması yaşadığı alman asıllı karısı Ulrike, kadınlara sarkan sempatik sapık, zihinsel engelli oğulları Halis,


Şükrü Beyin işyerindeki meraklı ve dedikoducu Muhasebeci Ergun ile sürekli çekiştikleri Çaycı Abbas Efendi.


Dizinin bu kadar tutulması ve benimsenmesinin nedeni isminde gizliydi


Görüldüğü üzere tüm karakterler ailemizden, akrabalarımızdan, komşularımızdan birileriydi ve bizi anlatıyordu. Yayınlandığı saatlerde evimize misafir oluyorlardı sanki.


Dizideki ilişkiler samimiydi, naifti. Şimdiki dizilerle kıyaslandığında şiddet, nefret, entrika, aldatma yoktu. Kısacası tam bir aile dizisiydi ve ailece izlenebiliyordu. Dolayısıyla dizinin bu kadar tutulması ve benimsenmesinin nedeni isminde gizliydi. Bizimkiler.


14 yıl gibi uzun süren dizinin bir çok oyuncusu değişti, bir çok oyuncusu da hayata gözlerini yumdu. Dizideki bazı karakterlerin lakapları ve söylemleri hayatımızda kullanılır hale geldi. Bu açıdan bakıldığında dizi uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek.


Bizimkiler Dizi Jeneriği


Çalıkuşu (1986)


80'li yıllarda çekilen ve sonradan türeyen taklitlerinden farklı olarak uyarlandığı romanın orijinalliğinden ödün verilmeden çekilen bir diziydi.


80'li Yılların Unutulmaz Türk Dizileri


Başrollerini dönemin en güzel kadın ve en yakışıklı erkek oyuncularından olan Aydan Şener ve Kenan Kalav oynamıştı. Sadri Alışık, Zafer Ergin ve Eşref Kolçak gibi usta oyuncular dizinin diğer ana karakterleriydi.


Çocuk oyuncu olarak diziye katılan Mine Çayıroğlu'nun oynadığı karakter olan Munise'nin hastalığa yakalanıp hayata göz yumduğu sahneler izleyenlerini ağlatmayı başarmıştı.


Dizinin senaryosu ve güçlü oyuncu kadrosu kadar müzikleri de çok beğenilmişti.


Çalıkuşu Dizi Jeneriği



O yıllarda diziler 40-45 dakika sürüyordu. Şimdiki gibi 1,5-2 saat sürmesi için sahne ve senaryolar lastik gibi uzatılmıyordu.


Bir sezon ekranlarda kalan dizi, damağımızda unutulmayacak bir lezzet bırakmıştı. Belki de lezzetli olmasının sebebi buydu.


Kaynanalar (1974)


Bildiğim kadarıyla türk televizyon tarihinin ilk dizisi. 1970'li yıllarda çekilmiş, sonrasında devam dizisi çekilerek 30 yıla yakın ekranlardan hiç inmemişti.


80'li Yılların Unutulmaz Türk Dizileri


Tekin Akmansoy ve Leman Çıdamlı'nın başrolünü oynadığı filmde, Kayseri'den Ankara'ya taşınan bir ailenin, gelenek ve göreneklerine bağlı kalarak, büyük şehire alışmaya çalışması durum komedisi olarak anlatılıyordu.


Aynı zamanda Demokrat Partili uyanık Kayserili işadamı olan Nöri Gantar'ın, sosyetik CHP'li dünürüyle yaşadığı çatışmaya da yer veriliyordu. Bu açıdan bakıldığında, dizinin o dönemi anlamamıza ve günümüzle kıyaslama yapmamıza imkan veren sosyalojik bir çalışmaya konu olabileceğini de söyleyebiliriz.


Dizinin jenerik müziğini Moğollar yapmıştı. Onca seneden sonra hâlâ kulaklarımızda çınlıyor desek abartmış olmayız.


Kaynanalar Dizi Jeneriği



Kartallar Yüksek Uçar (1983)


Attila İlhan'ın senaryosunu yazdığı dizide sosyal ve kültürel farklılık gösteren Banazlı İsmail (Sadri Alışık) Hanımağa (Selda Alkor) ailelerinin çatışması konu ediliyordu. Asmalı Konak'ta Sümbül Sultan olarak karşımıza çıkan Selda Alkor'un oynadığı Hanımağa karakteri bu dizi sayesinde üzerine yapışıp kalmış, Banazlı İsmail karakteriyle birlikte toplumda kabul görerek günlük hayatta yapılan yakıştırmalardan biri olmuştu.


Kartallar Yüksek Uçar Dizi Jeneriği



2. Dünya Savaşı sonrasındaki yıllara ışık tutması nedeniyle dönem filmi özelliği taşıyan dizide, aynı zamanda mafya ilişkileri de konu ediliyordu. Dizi yıllar sonra farklı oyuncularla uyarlanarak tekrar çekilecekti.


Usta oyuncu Sadri Alışık'tan anlamlı ve derin sözler.


Sabır göstererek okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

80'li Yılların Unutulmaz Türk Dizileri
11 Cevap