Sayıların Estetiği: Altın Oran!

TheGrandDesign

Merhaba arkadaşlar, belki daha önce duydunuz belki duymadınız ama matematikte altın oran denilen muhteşem bir şey vardır. Bugün size bu konuyla ilgili anlatımlarım olacak. Öyleyse başlayalım. :)

Altın oran nedir?

Altın oran temelde, matematikte var olan irrasyonel bir sayıdır. Sayı değeri olarak 1,61803..... a eşittir.

Peki bir çok irrasyonel sayı içinde neden bu oran bu kadar önemli? Bunun cevabı ise çok şaşırtıcı. Cevaba geçmeden önce isterseniz bu oranın nasıl elde edildiği hakkında konuşalım.

Sayıların Estetiği: Altın Oran!

Fibonacci dizisi

Fibonacci dizisi matematikte var olan ve bir terimi, kendinden önceki iki terimin toplamı şeklinde olan sayılar dizisidir. Bu dizinin hangi sayı ile başladığının bir önemi yoktur. Alttaki resimde en çok bilinen fibonacci dizisi mevcuttur.

Peki bu sayıların konumuzla ilgisi ne?

Şöyle ki, bu sayıları sürekli birbirine ekleyip devam ettirdiğinizde karşınıza ilginç bir sonuç çıkar. Bir kaç sayıdan sonra, art arda gelen iki sayının birbirine bölümü bize altın oranı vermektedir. İsterseniz deneyebilirsiniz. Sonucun hep aynı ve 1.618..... sayısına eşit çıktığını göreceksiniz. Yani Altın oran denilen sayı fibonacci dizisindeki ardışık iki terimin birbirine oranlanmasıyla bulunur.

Buraya kadar tamam yani altın oranı anladık nasıl bulunduğunu da, ama bu oran neden bu kadar önemli?

Sayıların Estetiği: Altın Oran!

Sorusunu sorduğumuzda ise cevap hiç tahmin edemeyeceğimiz bir yerden gelmektedir.

Bilim ile sanatın eşsiz uyumu

Estetiğe nasıl ulaşılır?

Evet, bu garip ve güzel bir sorudur. Tarih boyunca sanatla veya sanatın felsefesiyle ilgilenmiş kişiler bu sorunun yanıtını aramışlardır. Ancak altın oran keşfedilene kadar buna net bir cevap vermek çok zor olmuştur.

Cevap ise bilimin hiç umulmadık bir alanından, matematikten gelmiştir. Fibonacci dizisinin iki teriminin arasında sabit bir oran (altın oran) bulunduğunu fark eden bilim insanları bunun neden böyle olduğunu merak etmişlerdir.

Ve örneklerini de inceleyeceğimiz üzere estetik ve göze hoş gelen, bakınca herkesin güzel diyebileceği, bizde bir rahatsızlık uyandırmayan her şeyde altın oranın bulunduğunu fark etmişler. İşte altın oranın bu kadar önemli olmasının sebebi budur;

Bir şeyin bir parçası ile o parçanın ait olduğu bütün arasındaki oran, altın orana eşit ise, orada mutlaka estetik güzellik vardır!
Sayıların Estetiği: Altın Oran!

Şimdi isterseniz altın oranı daha iyi anlamak için onun örneklerini incelemeye başlayalım.

İnsan vücudunda altın oran!

İnsan vücudunda bulunan altın oranlar saymakla bitmez. Ama yine de bir kaç tanesini söyleyecek olursak. Ellerimizin parmaklarında üç adet boğum bulunur. Parmağın tüm boyunun üstteki iki boğumun boyuna oranı altın oranı verir. (baş parmak hariç)

Sayıların Estetiği: Altın Oran!

Yine parmak uçlarınızdan dirseğinize kadar olan mesafenin, bileğinizden dirseğinize kadar olan mesafeye oranı da altın orana eşittir.

Tabi ki insan yüzünde de bir çok altın oran bulunur. Bunların en bilinenleri ise yüzün dikine uzunluğu ile enine uzunluğu arasındaki altın orandır. Dudaklarınızla kaşlarınızın arasındaki mesafenin, burnunuza oranı da altın orana eşittir.

Sayıların Estetiği: Altın Oran!

Bunlar gibi daha bir çok örnek insan yüzünde ve vücudunda bulunur. Ama şimdi diğer örnekleri inceleyelim.

Da Vinci ve altın oran!
Sayıların Estetiği: Altın Oran!

Leonardo Da Vinci, hepimizin bildiği ünlü bir ressam. Altın oran ile ilgili en güzel örnekleri ise onun çalışmalarında görüyoruz. Da Vinci altın oranı fark etmiş ve insan vücudunun ölçülerini belirlerken altın oranı kullanmıştır.

Sayıların Estetiği: Altın Oran!

En bilindik tablolarını ise yine altın orana bağlı olarak yapmıştır. Herkesin bildiği Mona Lisa tablosu altın orana en güzel örnektir.

Keops piramidinde altın oran!
Sayıların Estetiği: Altın Oran!

Dünyanın yedi harikasından biri olan keops piramidinin üçgenlerinde de şaşırtıcı olarak altın orana rastlamaktayız. Böyle güzel bir yapının altın orana bağlı olarak yapılması da altın oran ile estetik güzellik arasındaki ilişkiyi ispatlar nitelikte.

Ben şimdilik burada keseceğim, ancak cisimlerin parçalarıyla bütünleri arasındaki altın oranın cisimlerin estetik güzellikleri üzerindeki örneklerini, doğadaki daha bir çok örnekte görebilmekteyiz. Ben belli başlı bilinen örneklere yer vermek istedim, ilk kez duyan arkadaşlar için de faydalı olacağını düşündüm.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. :)

Sayıların Estetiği: Altın Oran!
14 Cevap