Kitap Okumayı Sevmenin Yolları

Gizli Üye

Ülke olarak kitap okumadığımız bir gerçek. Her ne kadar çoğu kişi "Ben okuyorum, seviyorum." dese de ortada bir istatistik var ki ağlanacak halimize gülebileceğiniz cinsten:



Türkiye´de kitap okuma oranı yalnızca yüzde 4.5. Japonya´da bir yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılırken, Türkiye´de bu sayı yalnızca 23 milyon 386. Yani, Türkiye´de bir yılda basılan kitap, Japonya´da neredeyse bir günde basılıyor. Kitap okuma alışkanlığının ise çok küçük yaşlarda başladığı bir gerçek.



Yine başka bir gerçek:



Türkiye’deki kahvehane ve kütüphane sayılarının kıyaslaması şöyledir; Kütüphane sayısı: 1.412-Kahvehane sayısı: 570.000-Buna göre 49.000 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir.




Başka bir traji-komik bilgi:



Japon yılda ortalama 25, bir İsviçreli yılda ortalama 10, bir Fransız yılda ortalama 7, bir Türk ise 10 yılda ancak 1 kitap okuyor.



Bu alıntılar gösteriyor durumun ne kadar içler acısı olduğunu.


Kitap okumanın faydalarını da hepimiz biliyoruz. Kelime dağarcığını, zekayı geliştiriyor, anlama gücümüzü artıyor, güzel ve anlamlı cümle kullanma yetimizi ilerletiyor ve daha pek çok yararı...

Kitap Okumayı Sevmenin Yolları


Peki biz ne yapıyoruz kitap okuma konusunda? Bunun için ne kadar çok çabalıyoruz ya da çabalıyoruz ama kitap okumaktan sıkılıp, 2 gün devam edip 3. gün bırakıyor muyuz?


Sizlere tüm bu olumsuz durumları bir kenara bırakıp kitap okumayı alışkanlık haline getirmek için öneriler sunuyorum.


İlgi Duyduğunuz Kitaplar

Kitap Okumayı Sevmenin Yolları


Kitap okumaktan hiç zevk almıyorsanız belki de bunun sebebi bugüne kadar beğeneceğiniz türde kitaplar almamış olmanızdır.


Bu kısımda kendimden örnek vermek istiyorum. Fantastik kitapları çok beğenirim. İçinde aşk olsun veya mistik olaylar olsun, seve seve okurum ve genelde bir kitap sarmışsa konu olarak en fazla 4-5 günde bitiririm. Kalınlığı hiç önemli değil.

Kitap Okumayı Sevmenin Yolları


Bir de ağır dille anlatılmış, sıkıcı konular içeren tarih kitapları var ki bana hiç hitap etmiyor. Bu tür, ilgimi çekmeyen kitaplardan 1 tane okuyayım dedim ve 2-3 hafta yanımda gezdirdim durdum kitabı. En son ne mi oldu? Bitiremeden koydum raftaki yerine.


Tabii ki elbette bu konuya ilgi duyanlar olacaktır. Zaten tarihe ilgi duyan insanlar olmasa bu kadar bulgu, bu kadar araştırma, bu kadar kitap ortaya çıkmazdı. Ben sadece kendi beğenime göre örnek verdim.


İnce Kitaplardan Başlayın

Kitap Okumayı Sevmenin Yolları


Okumak için 500-600 sayfalık kitapları tercih etmekte acele etmeye gerek yok. Okumayı sevmek önemli öncelikle. İlginizi çeken konular doğrultusunda 100-150 sayfalık kitaplardan başlamanız sizin için daha doğru bir tercih olacaktır. Böylece "Ben nasıl bitireceğim?" korkunuz olmayacak ve belki de beklediğinizden çok daha kısa sürede bitireceksiniz.


Kitabı Yanınızda Taşıyın

Kitap Okumayı Sevmenin Yolları


Bazı anlar oluyor, birilerini beklemek, bir yere giderken trafiğe takılmak durumunda kalıyorsunuz. İşte bu durumlarda yanınızda kitap bulundurursanız açıp 3-5 sayfa okuyacak, okudukça da keyif alacaksınız. Boş beklemekten ya da en çok yaptığımız şey olan telefonla uğraşmaktan çok daha iyi.


Çok Satanlar Listesi

Kitap Okumayı Sevmenin Yolları


Genellikle Çok Satanlar Listesi'ndeki kitaplar iyi kitaplardır. Çünkü her biri konusuyla olsun, tavsiyelerle olsun bir şekilde satılmış ve o listeye girmiştir. Zaten konusu akıcı olmasa popüler olmazdı. Siz de o liselere göz atarak, beğendiğiniz konulardan kitaplar edinirseniz eminim ki kitap okumaktan keyif almaya başlayacaksınız.


Kitapla İlgili Yorumlar


Bir kitabı iyi yapan unsurlardan biri konusu biri de yazarın anlatım dilidir. Konusu iyi olan, özgün ve akıcı bir dille yazılmış kitaplar, sizin için çok iyi tercihlerdir. Kitapla ilgili doğru bilgileri de ancak yapılan tarafsız yorumlardan, blog yazılarından veya çevrenizdeki insanlardan öğrenebilirsiniz. Bu önerilere kulak asmanız gerektiğini düşünüyorum.

Kitap Okumayı Sevmenin Yolları


Yazar ve roman hakkında bilgi edinirseniz, internetten yapılan yorumları okursanız kitap alma konusunda yaşayacağınız kararsızlıklar azalır ve kütüphanenize sevdiğiniz kitapları eklemeye başlarsınız. Bu durumda kitap okumayı alışkanlık haline getirmede zorlanmazsınız.


Keyifli paylaşımlar.

Kitap Okumayı Sevmenin Yolları
24 Cevap