Çağımızda bir türlü anlaşılamayan müzik türleri

Kumasbay

Bu bencemi de müziğe ayırmak çok mantıklı olur diye düşündüm. Sitede o kadar çok soru cevaplara katıldım ki bir yandan sonra yaratıcı sorular olmadığında cevap dahi yazamıyorum. Ve o sırada müzik türleri ile ilgili soru görünce "kendimce" bazı hor görülen ya da dinlenmeyen müzik türlerine değinmek istedim. Çok uzun olmasını istemediğim için birer, ikişer örnek vererek geçeceğim. Devamını takip etmek size bağlı...


Classical Music/Klasik Müzik


Bu tarz, sadece basit nota ve ezgilerden oluşan bir tarz değildir, öncelikle bunu belirtmek lazım. Klasik müzik bir yaşam tarzıdır ve insanlar ömürlerini adarlar. Perfectionist/Mükemmelliyetçi bir yapısı bulunur. Hangi notadan sonra, hangi notanın geleceği çok önemlidir; tam olarak mükemmeli elde etmeyen sanatçılar, eserlerini yayınlamazlar. Ben kendimi huzurlu hissettiğim bu türde genellikle "Vivaldi" ya da "Bach" dinlerim. Oradan örnekle gidelim diyorum.


********************************************************


Sıradaki parçayı, güzel bir tütsü yakarak, camı açıp temiz havayı içinize çekerek ve elinizde sıcacık bir kahveniz ya da güzel, aromalı bir kadeh kırmızı şarabınız varken dinleyiniz (sigara opsiyonel).





Vivaldi'nin "Spring" isimli parçası, 1725 yılında bestelenmiştir. Dört mevsimden bahsaden parça, "Autumn", "Winter", "Spring" ve "Summer" olmak üzere dört bölümden oluşur. Ben sizinle en sevdiğim olan, dinleyince insanın içini kıpır kıpır yapan "Spring"i paylaşmak istedim.





Johann Sebastian Bach, bu parçayı 1730-1731 yılları arasında bestelemiştir. 1739 yılında bir kaç ekleme yaptığını söylüyor "Wikipedia" abimiz. Bunu dinlemeniz için olan tavsiyem ise, tütsü (her zaman gereklidir), küçük mumlar ile güzelce aydınlatılmış bir oda ve güzel, sıcacık bir yatak. Örtünmeyin, sadece uzanın ve gözlerinizi kapatın, müziğe odaklanın ve aklınıza gelen şeyleri sakın unutmayın, hepsini not alın. Çok yaratıcı şeyler çıkacağından eminim.



Jazz Music/Caz Müzik


Caz müzik, ilk kez Amerika'nın güneyinde ortaya çıkmıştır. Afro-Amerikan ve Batı müziği öğelerinin birleşiminden oluşur (basitçe) diyebiliriz. Blues müzikten etkilenmiştir. En iyi Caz müzik sanatçılarının Afro-Amerikan olduğu da su götürmez bir gerçektir.


********************************************************


Şimdi gelelim örnek parçalarımıza;






Louis Armstrong bilmeyen insanlara "Ben caz müzik dinliyorum" demek yasaklanmalıdır gibi büyük bir laf etmek boynumuzun borcudur. Bu parçada, o mükemmel vokale kendinizi bırakmanız çok önemlidir.






Bu benim bonus parçamdır. Kesinlikle, şiddetle öneririm.



Şimdi gelelim diğer tarzımıza;



Blues Music/Blues Müzik


Aşağı yukarı, 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Çıkış noktası Afrika'dır ve adını, cenazelerde ve yas tutulan zamanlarda kullanılan "çivit rengi"nden alır. Son derece eğlenceli parçaları da bulunan bu türde, duygular ön plandadır diyebiliriz. Tarzı herkese yatkın olmayan "blues müzik", bir kaç dinlemeyle değil, sürekli dinleyerek ve müziği yaşayarak sevilebilir. Bir kez bağlandığınızda, daha iyisini bulabilmek için yıllarınızı dahi harcayabilirsiniz.


Örneklerimize geçersek;





Ray Charles, çok iyi bir adamdır. Parçaları, özellikle bu paylaştığım parçası, tüm dünyaca dinlenen "hit" parçalar arasında yer almaktadır.





Jimi Hendrix, mükemmel bir gitarcı, solist ve söz yazarıdır. "Rock and Roll Hall of Fame" kendisini "Rock müziğin gelmiş geçmiş en iyi enstrüman çalan insanı" olarak tanımlamıştır, ki benim şahsi görüşüm "Slash" ile birlikte başı çektikleridir. Bu parçası, Hendrix'in blues albümündendir ve onun gözünden blues müziğin nasıl olduğunu yansıtır. Bir sözünü de paylaşmak isterim Hendrix'in.



Blues is easy to play, but not to feel. Yani; Blues'u çalması kolay, hissetmesi zordur. Jimi Hendrix




Şimdilik bu kadarın yeterli olduğunu düşünüyorum. Eğer yeteri kadar ilgi olduğunu sezersem, bir sonraki bencemde, şahsi favorim olan "Metal Müziğe" değinmek istiyorum. Saygılar...


Not: Müzik evrenseldir, müzik bir yaşam tarzı, bir hayat felsefesidir. Dinleyiniz, dinletiniz. Tek bir tarza bağlı kalarak, ya da, (bence) bilgisayarla yapılmış müzikleri dinleyerek hayatınızı boşa geçirmeyiniz. Müzik enstrümandır, müzik mikrofonun başında kendine güveniyle çıkan sanatçıların işidir.


Hepinizi seviyorum ^^


Çağımızda bir türlü anlaşılamayan müzik türleri
28 Cevap