Ben Neden Böyleyim Diyenler İçin Psikolojik Kuramlar

Peutzjeghers

Hepimizin kendine has özellikleri var ve bunlar bizim kişiliğimizi oluşturuyor. Bazılarımız fazla kıskanç, bazılarımız fazla duygusal, bazılarımız çok umursamaz... Peki ama bu nasıl oluşuyor?

20.yüzyıldan itibaren bu konu araştırılmış ve belli başlı ''kişilik kuramları'' ortaya atılmış.

Freud'un psikanalitik kuramıyla başlayalım
Ben Neden Böyleyim Diyenler İçin Psikolojik Kuramlar

Psikanalitik yaklaşım, insanların davranış tarzlarındaki önemli farklılıklardan, bilinçaltı akıllarının sorumlu olduğunu söyler.

Yani sen o davranışı yapıyorsan o senin bilinç altında var zaten. Mesela dil sürçmelerini bile Freud o senin o an söylemek istediğin şeydi ama gerek toplum baskısı yüzünden gerek belli başlı tabulardan dolayı söylemek istemedin. Lakin bilinç altında olduğu için ortaya çıktı.

Bir diğer kuram psikososyal kuram

Psikososyal kuram, erken çocukluk döneminde gelişen nesne ilişkileri, yetişkinlikte sağlıklı ve anlamlı nesne ilişkileri kurmada kritik bir öneme sahiptir. Yetişkin kişiliği bebekliğin bir yansımasıdır.

Yani bebeklikte yaşanan sorunlar yetişkin kişiliğine yansır. Mesela bebeklik döneminde yeteri kadar özerk bir ortam sağlanmayan çocuk ilerde kuşkulu, utangaç biri oluyor. Veya kimlik kazanmaya başladığı ergenlik döneminde bir sorun ortaya çıktığında bu sefer de rol karmaşası yaşıyor çocuk.(Psikologların neden sürekli çocukluğuna inelim dediklerini de buradan anlıyoruz :D )

Diğer bir kuram bilişsel kuram

Bilişsel Kuram, kişilik farklılıklarını insanların bilgi işleme süreçlerindeki farklılıklara bağlar.

Burada da kişinin belli bir olay veya durum karşısında bilişsel bir süreci oluyor ve duygularıyla bunu yansıtıyor. Karamsar olabiliyor, ya hep ya hiç diyebiliyor veya kişiselleştirebiliyor. Buna da bir örnek verirsek mesela ya hep ya hiç tarzı düşünmede kişi ''Eğer tam bir başarı elde edemediysem, başarısız oldum demektir. '' anlayışında olabiliyor. Kişiselleştirmeye örnek olarak da ''Benim yüzümden partiden erken ayrıldı.'' cümlesini örnek verebiliriz.

Bir diğer kuram şema kuramı

Şema kuramı; zedeleyici çocukluk deneyimleri sonucu elde edinilen erken dönem uyum bozucu şemalar benliği ve kişiler arası ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir.

Burada da çocuğun temel gereksinimlerini daha doğrusu haklarını bilmemiz gerekiyor.

Çocukların temel gereksinimleri;

–Güvenli Bağlanma

–Hareket Özgürlüğü, Yeterlilik ve Kimlik Algısı

–Gereksinim ve Duygularını İfade Özgürlüğü

–Spontanlık ve Oyun

–Gerçekçi Sınırlar ve Öz denetim

Siz çocuğunuza bunların tamamını dört dörtlük vermeden ondan mükemmel biri olmasını istemeyin, üzmeyin yavrucakları lütfen :)

Ben Neden Böyleyim Diyenler İçin Psikolojik Kuramlar

#çocuklarıüzmeyin :)

#hadihayırlısı #ilkbencem sayılır :D

Ben Neden Böyleyim Diyenler İçin Psikolojik Kuramlar
4 Cevap