Çağımızın Vebası "Kıskançlık"

Gizli Üye

Çağımızın Vebası "Kıskançlık"


Çağımızın Vebası


Aslında böyle bir konu yazmaya niyetim yoktu ama bazı insanlara baktıkça, onların kıskanç tavırlarını gördükçe gülesim geliyor.Bir insan neden kıskanır, neden birbirlerini çekemezler, aralarındaki alıp verememezlik nedir, nedir senin o kişiden eksiğin, bu konuda biraz düşünelim.


Allah her kuluna farklı bir özellik vermiştir.Kimine zeka vermiştir, kimine para, kimine sağlık vermiştir, kimine hastalık.Bazen hepsi bir insanda da olabilir, bazen hiçbiri de olmayabilir.Biliyoruz ki bu dünya fani, gelecek birgün ölüm ani, kıskansan ne fayda, gideceğin yer hep aynı.O zaman kafayı resetle şimdi, kalbine sünger çek, değişeceğini sanmıyorum bu tip insanların ama bir nebze düzelir belki..



Kıskançlık bir kişinin veya bir ilişkinin yitirilmesinden korkulan, karmaşık bir ruhsal yaşantı ve olumsuz tutumdur.




Bunun dışında başkasının sahip olduğuna kendisinin de sahip olma gerekliliğini hissettiren bir duygudur.



TDK'ya göre kıskançlık:Bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde veya sevilen birisinin,başkası ile ilgilendiği kanısına varıldığında takınılan olumsuz tutum.

Burada kıskançlık kelimesinin ne manalara geldiğini gördük.Şimdi gelelim bu tip insanlar neden kıskançtır, bu hastalıktan nasıl kurtulurlar.



Çocukluk



İlk kıskançlığımızı çocukluk yıllarında yaşamaya başladık.Belki bizden sonra doğan kardeşlerimize karşı kıskançlık yaptık,belki arkadaşımızın elinde bulunan oyuncak yüzünden dolayı kıskandık.Bazende onu öptü beni öpmedi diye :) Benim zamanımda olsa ben herkesi öper kimseyi kıskandırmazdım, ama denk gelmediler bana tabi :))



Okul Yılları



Aslında bu duyguların çocukluk döneminde biteceğini sanıyordum.Okula başladıktan sonra,çevremdeki insanların kıskanan gözlerle bakması, tuhafına gidiyor insanın.Her fırsatta kıskanç insanlar engel oluyor sana.


İlkokulda derslerimden, giydiğim kıyafetime, aldığım teşekkür, taktir belgelerinden, öğretmenim öptüğü yüzüme, çevremde ki bulunan arkadaşlarımdan, attığım adıma kadar kıskanan insanlar gördüm, ilkokul yıllarımda.


Lise ve üniversite yıllarında da devam etti bu tip kıskançlıklar.O tip insanları hala anlamış değilim.Yediğin ayrı, içtiğin ayrı, evin ayrı, ailen ayrı.O dönemde pek önemsemedim, biliyordum ki bu bir hastalık ve çözümü psikolojik tedavi almak, başka yolu yok.



Aslında kıskançlığın en büyük nedeni paylaşım duygusunun eksik olması bu tip insanlarda.Bu tip insanlar genelde hep benim olsun diyen, paylaşmayı kabul etmeyen insanlardır.Çocuklukta az mı paylaştık sevdiklerimizle, yediklerimizi, içtiklerimizi, giydiklerimizi..Bu paylaşım ruhu olmayan insanlarda kıskançlık duygusu ağır basmaktadır.



TDK: Kıskançlık doğuştan değil, sonradan öğrenilen ve birçok insanı etkileyen, rahatsız eden bir duygudur.




TDK: Dozunda bırakıldığı sürece kıskançlık bir hastalık değil davranış bozukluğudur. Kişi bu konuda kendini kontrol edemezse bu davranış bozukluğu ileride depresyona sebebiyet verebilir. Kıskançlık öz güven eksikliği ve yetersizlik duygusundan dolayı ortaya çıkmaktadır.



Sadece okul yıllarında da devam etmedi tabi bu kıskançlık illeti.Hayatın her noktasında karşıma çıktı bu tip insanlar.



Askerlik



Askerliktede bu tip insanlara denk geldim.Devletin vermiş olduğu kısa dönem askerlik hakkını kıskanan çok insan çıktı.Özellikle onlardan az askerlik yaptığımız için, sürekli uğraşmak istediler.


Görevimiz olmadığı halde, değişik görevler yapmamız istendi, nöbet listesine ismimiz diğerlerine göre daha fazla yazıldı, koğuş mu yıkanacak, kısa dönem yıkasın, un mu taşınacak, hadi kısa dönem sende gidiyorsun, yemekhanede iş mi var, kısa dönem hadi gidiyoruz.


Bu emirleri veren komutan değil, sadece bizden 6 ay fazla askerlik yapan uzun dönem bir onbaşı.Gerçi akıllı bir insansa bu tip kıskançlıklarda ne yapacağını bilir.Çok kez bu tip olaya denk geldim ve gereken cevabını verdim.



İş Hayatı



İş hayatında da bu tip kıskançlık olaylarıyla denk gelmişimdir.Mevki makam, maaş, çalışma yeri, çalışma saatleri, patronun çalışanına ilgisi vb birçok nedenden dolayı kıskanan iş arkadaşları mevcuttur.


İşini bir insan doğru yapıyorsa neden kıskanılır ki.Sebebi belli, kıskanan insanın işini hakkıyla yapamaması ve yapanlara karşı bir antipatisi olmasından dolayıdır.



TDK : Kıskançlık yaşayan birisi zaman ile değersizlik, çaresizlik, öfke, mutsuzluk ve yalnızlık gibi duyguları da yaşar.




TDK: Bu davranış bozukluğu hayvanlarda da görülmektedir. Örneğin bir evde uzun süre bulunan bir kedi tüm ilgiyi kendi üzerine çektiğini hisseder. O eve ikinci bir kedi geldiğinde diğeri asabi tavırlar göstererek kıskanç olmaya başlar ve sahibini de protesto eder.



Türk Dil Kurumu'nun kıskançlık konusunda yaptığı açıklamaları, alıntılarda yazdım.Tarafsız bir düşünce olarak bu söylenenleri kaale almak gerekir.


Bu kıskançlık, sevdiğin insanı başkasından sakınma konusunda ise normal olabilir ama diğer konularda hastalık olarak görüyorum.




Kıskanç İnsanlara Tavsiyelerim



  • Başkasının hayatına değil, kendi hayatınıza odaklanın.

  • Fazla konuşmayın, moralinizi bozmayın.

  • Bir psikoloğa gidin, tedavi yollarını öğrenin.

  • Yürüyüş yapın, stres atın.

  • Birkaç hobi edinin, vakit geçirin.

  • İlgi beklemekten vazgeçin.

  • Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.

  • Sizden üstün olan insanlara saygı duyun.


Eğer gerçekten tek başına başaramıyorsanız, bir psikoloğa gidin.Bazen sınırları aşan kıskançlık olayları insanları çok zor durumlara getirebilir. Size en iyi yardımı olacak kişi doktorunuzdur.


Son bir söz söylemek istiyorum, benim hayat felesefem aynı zamanda bu söz, sizde bu sözü benimseyip, hayatınızda mutlu olabilirsiniz..



Nazar etme ne olur, çalış seninde olur.. :)



Umarım faydalı olmuştur.


Saygılarımla..

Çağımızın Vebası "Kıskançlık"
83 Cevap