İş Görüşmelerinde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

İkista

Merhabalar


Öncelikle , bu anlatacaklarım , bir yerden copy/paste değil , daha önceden edindiğim tecrübeler ve yöneticilik kariyerimdeki iş görüşmelerini esas alarak yaptığım bir incelemedir.


İş görüşmelerinde yapılması/yapılmaması gerekenler


Genelde iş görüşmelerine gidilirken , aklında hep , başarısızlık , kabul edilmeme gibi soru işaretleri vardır , ama iş görüşmelerinin yüzde 80 küsür yüzdesi , sizin karakterinize bağlı olarak olumlu veya olumsuz sonuçlanır.



Başlığımıza dönersek eğer ;


1-Düzgün kıyafet , mutlaka uyulması gereken bir kuraldır iş görüşmelerinde , işveren , iş yapacak olan kimsenin , öncelikle kıyafetine bakar (ki first impression) , nedenine gelecek olursak , özenli kıyafet , işverenin , iş yapacak kimseye güvenini 1 tık ileriye götürür , çünkü özenli giyinmek , işini de özenli yapacağınız anlamına gelmektedir .


2-Düzgün diksiyon , evet , şiveniz olabilir ama , iş görüşmelerinde asla şivenizi düzeltmeniz beklenmez , sizli bizli sınırları aşmamak , teşekkür ederim , rica ederim , gibi küçük * can alıcı kelimeler , sizin nezaketinizi ortaya koyar ,


Nezaket , iş hayatında "Takım halinde çalışabilir" hissiyatı yaratır . Anlayışlı kimselerle kim çalışmak istemez?


3-Çok nadir de olsa gördüğüm , iş görüşmelerine "Sevgili , abla , tezye , anne" ile gidilmesi , bu zaten stresli geçecek iş görüşmenizi , bir de aklınıza "sizi bekleyen" kişinin stresini sokar. Bu da bazen dilinizin tutulmasına bile yol açar , (Gördüm)


4-Asla yapamayacağınız işi / kullanmadığınız programı , biliyorum , yaptım demeyin. (Bir iş görüşmesinde Yıldız Teknik'li bir mühendisi işe alırken AUTOCAD biliyorum demişti , bir sonraki AUTOCAD testine girmeden kaçmıştı tanık oldum.) Bilmiyorsanız , bilmiyorum "AMA öğrenebilirim" diyebilirsiniz .Asla yalan söylemeyin , Aşk hayatında da olduğu gibi , yalanla başlayan herşeyin sonu gelir .


5-"Bu işe mecburum" diye düşünmeyin , tabi "Atom Mühendisi" değilseniz.


Türkiyede her alanın birden çok sektörde yeri olduğunu gördüm , asla kendinizi bir işe(şirkete) mecbur etmeyin , eğer bir yönetici ona muhtaç olduğunuzu görürse , ki görecektir , sizi en düşük maaşla işe sokar.


6-Stajlarınız mutlaka iş tecrübesi olarak yazın , ama bölümünüzle ilgisiz yerlerde staj yapmayın.


7-CV'nize asla bölümünüz dışından bir iş tecrübesi yazmayın .


(Mühendis alıyoruz , CV'sinde 4 ay markette çalışmış onu yazmış , ne alaka?)


8-Birşey ikram edilmek istenirse , Su alabilirsiniz , çünkü bazen çay soğuyana kalmaksızın iş görüşmesi bitiyor. Hemde su stres alır (Ağır kuruluğuu önler , ağır kuruluğu da ölü bakteri demektir , ölü bakteri de ağız kokusu demektir , ağzınızın kokmasını ister myidiniz?)


Daha birçok madde sıralayabilirim , aklıma gelenler bunlar



Umarım faydalı olmuşumdur . Teşekkürler.

İş Görüşmelerinde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
60 Cevap