Kişiyi suç işlemeye toplum mu iter yoksa kendi içinde midir?

Arkadaşlar okulda yarın münazara var da biz kişinin kendisinde olduğunu savunuyoruz... Yardımcı olabilir misiniz? Zekice örnekler verirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler :)
8 5
Bibilen

Aydın Serdar Kuru Ne Diyor?

Aydın Serdar Kuru
ICF Koçu, Uzman Eğitmen, Konuşmacı ve Yazar, Algı Yönetimi
  • Kişiyi suç işlemeye toplum mu iter yoksa kendi içinde midir?

    https://www.youtube.com/embed/h-Lj3SPysK8

    Bu konuda insanla alakalı her şeyde olduğu gibi kesin bir görüş birliği yok. Ama çeşitli teoriler var.

    Mesela bir teoriye göre;

    Bir çocuk ne kadar iyi bir aile ortamında, toplumda büyürse o kadar suça meyilli olmuyor ancak yaşadığı çevrede, ailede suça karşı gerekli tedbirler uygulanmıyorsa çocuk suçu normal karşılıyor. Bence kişinin suç işlemesinde bir dış faktörler etkilidir, iki iç faktörler etkilidir. Bence bunun oranı %50'ye %50'dir. Yerine göre hatta iç faktörler daha önemlidir.

    Hangi şartlarda, hangi ortamlarda büyümüş olursanız olun ve neyin suç olup olmadığını anlamışsanız artık, kendi kendinizi kontrol etmek sizin görevinizdir.

    Kendilerini kontrol edenler iyi yerlere gelirler, kontrol edemeyenler de sistem tarafından cezalandırılırlar. Her zaman ettiğinizi biçersiniz.

En İyi Erkek Görüşleri

  • Toplum, bireylerden oluşur.

    Yani kendi başına bir şahıs değildir.

    Hava sıcaklığını gösterdi diye sıcaktan bunalan birisinin bu sıcak havadan dolayı termometreyi suçlaması kadar komiktir aslında.

    Şu soruyu mutlaka sorman gerekir ki zaten soracaksındır.

    Başarılı insanları toplum mu başarılı yapar?

    Bir çok zeki, eğitimli ve başarılı noktalara gelmiş insanlar varoşlardan çıkmıştır yani suçun ve eğitimsizliğin daha yoğun olduğu yerlerden eğer toplum bireyleri suça itiyorsa, Suçun daha yoğun olduğu eğitim seviyesinin daha az olduğu yerlerden başarılı insanlar nasıl çıkıyor?

    Muhtemel ki istisna cevabını alacaksındır.

    Cumhurbaşkanlarından, Başbakanlara, Mucitlerden, Bilimsel alana bir yığın insan vardır istisna olmadığını çok rahat izah edebilirsin.

    Ve mutlaka şu soruyu sorman lazım.

    Atatürk mü toplumu değiştirdi? Toplum mu Atatürk'ü?

    Muhtemelen cevap veremeyecekler...

    Atatürk konusunda iyi yönde mi kötü yönde mi değiştirdiği konusunda insanlar farklı düşünebilir ama değiştirdiği konusunda kimse inkara gidemez.

    Hülasa toplumlar insanları iyi yada kötü değiştirmez sadece kültür ve edep olarak geliştirir ki Türk değil hiç bir toplumun öğretisinde suç teşvik edilmez.

    • Bu neyle ilgili?

  • Her insanın kendi iradesi vardır.Yani öncelikle kendi iradesine göre suç işler.Mesela bir insan fakir diye çalabilir ama fakir olup da çalmayan insanlar da var.Ayrıca ülkemizin büyük çoğunluğunun müslüman olduğu göz önüne alınırsa ülkedeki şirketlerin %70'i oranında vergi kaçırılmaktadır.Yani zengin olupta da hırsızlık yapılabiliyor.Yani irade meselesi ama bazı durumlarda da sosyoekonomik sebepler suç işlemesine neden olabilir insanın.

    • zengin olupta hırsızlık yapmak neden peki? toplumda daha iyiler ve daha zenginler olduğu için , çünkü zengin olan biri bu hırsızlığı yapmak için istek duyuyor daha iyi olmalıyım diye, çünkü toplumda tam anlamıyla onaylanmak istiyor , adam o para kaçırma düşüncesini kendi kendine kurmuyor , gördükleri ve duydukları insanlar ile olan yaşantısından dolayı o noktaya geliyor, yani kısaca toplum olmaz ise suç işlenmez, etki olmazsa tepki olmaz

En İyi Kız Görüşleri

  • ben toplum ili ilgili olduğunu düşünüyorum ama muhalefet olcam ya hani :D şöyle derdim ..

    , iyi eğitim görmüş , tanınmış , yüksek zümreye dahil olan ailelerin çocuklarının da bazı suçlar işlediği görülmekte.. eğer toplum ile alakalı olsaydı bu durum söz konusu olmazdı ..

    ikincisi , bir toplumda iyi insan çıkabileceği kadar kötüde çıkabiliyor... aynı toplumda yetişen bireyler farklı kişilik özelliği gösterebiliyor... böylece toplum ile ilgili olmadığı kanısına vardık ...

    suç işleme içgüdüsü kişinin kendinden kaynaklanır... insanı her zaman toplum şekillendirmez zira toplum şekillendirse.. toplumdaki her birey aynı özellik gösterir , suç işler veyahut daha iyi bireyler olurlardıı :D

    :D ne dedim ben ...

  • ben yarın münazaraya gireceğim ve toplumun insan üzerinde çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum aslında şöyle bir örnek verebiliriz ; küçücük çocuklar doğuda polislere taş , monotof vb. şeyler atarken toplumdan ve büyüklerinden öğreniyordur değil mi? yani insanlar kendi kendine değil toplumun etkisi altında suç işler benim düşüncem bu...

Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır

Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!

Kızlar & Erkekler Ne Diyor?

41 45
  • Genelde toplum iter

  • Okullar ne zaman açıldı ki 🤔

  • İki şıkta etkilidir

  • Hem toplum hem hayat şartları..
    Ama daha çok hayat şartları ve insanlar. Yüzünden olur hersey..

  • Bence toplum itiyor. Ben her bebeğin masum doğduğuna inanıyorum ama çevre insanı çok etkiliyor her yaptığımız davranışın altında toplum tarafından bize yansıtılan davranışların bilinçaltımızdaki yansıması var diye düşünüyorum...

  • İkisi de
    Aynı anda da olabilir ayrı nedenlerle de

  • Suç nedir, kime karşı işlenir? Zarara uğratma, daima herkesin zararına mıdır? Birinin üzüntüsünün diğerinin sevinci olduğu bir dengede, birey toplumu sendeletebilir olamayacaktır. Çünkü, kendisi de o toplumun ayrılmaz parçasıdır. Bu felsefeyi oturtmanız çok önemli.

  • Allah her insanı irade sahibi olarak yaratmıştır, diğer canlılardan farkımız da budur. Yani doğruyu ve yanlışı ayırt edebiliriz. hayvanlar için farkeden birşey yok, mesela bir horoz çevresindeki tüm tavuklarla çiftleşir, horoz için edep, haya, mantık vs birşey ifade etmez, onu durduracak bir irade yoktur ama bir insan için öyle birşey geçerli değil insanı iradesi durdurur, yöneltir.

    • *yönlendirir

    • İradesi güçlü ve zayıf insan vardır, suçların işlenmesi, intihar vs gibi olayların nedeni de budur.

  • Kişinin kafasındaki düşünceler iter kendisi yani

  • Hukuk iter daha çok :)

  • Her ikisi de.

  • Kendi icindedir ama toplumda tetikler bence.

  • İcten gelmez asla. Insan nurdan yaratilmistir. Seytani ve nefsiyle beraber gonderilmistir. Eh secimler yasam tarzi toplum vs insani itiyorda kendide tercih ediyor da.

  • İçinde bastırmış olanları da toplum itebiliyor.

  • Kişiyi suç işlemeye toplum istese, son basamak olan karar verme seçeneği kişinin kendi elindedir diye düşünüyorum. Her tahrik olan suç mu işlesin?

  • Sadece kişi suç işlerken buna sebep olan cevresel faktörler ve suça sebebiyet verecek fiili durumlarida düşünmek gerekir suç işlerken kişi o suçtan sorumludur ve sonuçlarınada katlanmasinida bilmelidir. Ayrica o suçu işleyen şahısla alakali önce beden dilllerini iyi analiz etmek lazım buna sebebiyet verecek çevresel problemleri iyi tespit edip gerekirse buna sebep olanlarida gereken müdahale edilmesi lazım kişi tabiki kendini bilecek ama bu yeterli olmaz o suçu işleyen şahısa önce yaptığının anayasaya aykırı olduğunu ve bunun cezasının hapis olacağını ona bildirmek bir vatandaşlık odevidir

  • Her ikisi de etkendir, duruma göre farklılık gösterir. Ama toplum ve aile daha büyük etken.

  • Toplum da iter, insanın kendisi de gider.

  • Bireyin kişiliği ile ilişkili olduğunu sanmıyorum karakteri ile ilgili olabilir.
    Nasıl ki katil Bir anne babanın çocuğu katil olamayacağı gibi katil olmayan bir anne babanın çoğunun katil olması da muhtemeldir. Burda önemli olan şey bireyin genlerinden gelen yani kişiliği veya mizacının çevresinden kazandığı deneyimlerle nasıl bir sonuca varacağı yani bireyin suç işlemesinde çevresel faktörler göz ardı edilemez biçimde rol oynuyor.

  • Çok uzun şeyler yazarak tezinizi kabullendiririm ama çok uzun olacağı için üşeniyorum. Ama konuyu maddenin yaratılışından ve evrimden alırsanız başarılı olabilirsiniz

  • Daha Fazla (66)